Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| triglavmodel
| Član od: 13 Velj 2017 | Poruke: 10 | Mjesto: Suhor |
|
Upisano: Sri Lis 18, 2017 9:02 am Naslov poruke: H0 |
|
|
U vezi H0 - sada upravo moj kolega probava, kako smanjiti 3D na određena mjerila. Nije problem smanjivanje, več smanjivanje i integracija na desetine djeliča, koji su več u 1/35 maleni! Šta izpustiti šta i kako integrisati u jedan dio, a ujedno da bude maketa što preciznija.
Drugo pitanje je, koja mjerila su zanimljiva i koji proizvodi su zanimljivi?
Recimo TAM 110 je pored 1/35 zanimljiv i u 1/43, 1/72 i H0, dok su avioni samo za 1/48 i 1/72... tako da... čeka nas još puno posla i učenja!
Kad sada gledamo prve OT M-60P (jaoojjj...) ali to su bili prvenci, učili smo se, sada se sve radi na 3D, a pramodel se izrađuje postupkom laserskog sintranja, u pripremi več kalupe dajemo v vakuum komoru, pa na sušenje u komoru pod pritiskom, isto su resin odlivci sušeni pod pritiskom, neki delovi se radi i na vacuuform mašini. Sve u vezi rezina i embalaže radimo sami, PE djelove nam radi odjeljak bivše Iskre, dekale i metalne djelove oružja Česi, gusjenice Rusi... tako da polako postaju modeli vrlo kvalitetni, premda i dalje se radi na kvaliteti a prije svega na znatnom sniženju cjena (posebno za područje bivše Yuge).
U tom smislu tražimo dalje saradnik, koji bi prije svega radili sa nama na izradi figura i ostalog. Sve ideje su dobrodošle i slobodno se javite na mail:
triglavmodel@gmail.com
puno pozdrava _________________ Triglav Model je zaščitni znak serije maket, ki bodo izdelane v različnih merilih in iz različnih materialov ter bodo predstavljale izdelke vojaške in ostalih industrij bivše Jugoslavije. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Tomo
| Član od: 06 Stu 2005 | Poruke: 1706 | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Sri Lis 18, 2017 11:52 am Naslov poruke: |
|
|
triglavmodel Napisao/la: |
Recimo TAM 110 je pored 1/35 zanimljiv i u 1/43, 1/72 i H0, dok su avioni samo za 1/48 i 1/72... |
1/43 je više kolekcionarsko "civilno" mjerilo. Iako se slažem da je zanimljivom i da postoji tržište,
postoji i maketarsko "vojno" mjerilo 1/48 u kojem postoji tržište vojnih vozila kako plastičnih tako i resinskih.
Kako sam i sam ljubitelj vojnih vozila 1/48, mogu reći da smo se mi u tom mjerilu pomirili da nikad nećemo imti veliki izbor u plastici, već da ćemo morati većinom kupovati skuplje resinske makete.
Tako da razmislite i o 1/48.... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| vrsa
| Član od: 21 Lis 2005 | Poruke: 2226 | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Sri Lis 18, 2017 3:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Tomo Napisao/la: | triglavmodel Napisao/la: |
Recimo TAM 110 je pored 1/35 zanimljiv i u 1/43, 1/72 i H0, dok su avioni samo za 1/48 i 1/72... |
1/43 je više kolekcionarsko "civilno" mjerilo. Iako se slažem da je zanimljivom i da postoji tržište,
postoji i maketarsko "vojno" mjerilo 1/48 u kojem postoji tržište vojnih vozila kako plastičnih tako i resinskih.
Kako sam i sam ljubitelj vojnih vozila 1/48, mogu reći da smo se mi u tom mjerilu pomirili da nikad nećemo imti veliki izbor u plastici, već da ćemo morati većinom kupovati skuplje resinske makete.
Tako da razmislite i o 1/48.... |
Ja isto podržavam ovo za mjerilo 1/48. Šta napravite u tom mjerilu ja kupujem. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Djzlaja
| Član od: 02 Tra 2017 | Poruke: 78 | Mjesto: Mostar |
|
Upisano: Sri Lis 18, 2017 6:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Sto se tice mjerila 1/87:
Od neprocjenjive kolekcionarske vrijednosti bi bili;
- autobusi; Dubrava i Sanos koji (kad se uzme broj ljudi koji rade prerade autobusa u domace buseve.. broj komada po raznim gradovima ex yu koji su imali OURI SOURI po gradovima.. kolekcionaru bi svakako bio veci broj komada interrsantan)
- kamioni FAP 2626, TAM 110 I 150 KAO I TAM 5000 se kolicinski prodavali u vise komada kao i gore navedeno.. uzimajuci u obzir J.Ž i JNA kolekcionare (dakle period do 1990 a kojih je velik broj) kao i sve ex yu drzave koje su preuzele i nasljedile iste u svojim vojskama.. i imali milion ranih bojanja .. broj potrebnih komada svakako raste..
- od aviona : to je pomalo novina za 1/87 pomalo stidljivo izlaze modeli , (u nekoj slicnoj reziji i produkciji kao sto vi radite) aviona i helikoptera.. ali uzimajuci u obzir da bi islo manje komada za prodaju.. al ipak trziste je gladno vidjeti MIG 21 ili MI 8 u tom mjerilu..
jer do nedavno se moglo kupiti dva tri modela u tom mjerilu i to je bilo to..al za nas relativno neinteresantna..
Tako da samo startati dobro .. popis modela koji su exskluzivni i za " must have" svakom kolekcionaru u HO , sigurno ima.. naravno kolicina ovisi od cijene.. ali u korelaciji i cijena ovisi od planirane i uopce moguce kolicine prodaje.. al ima tu prostora svakako obzirom na trenutnu cijenovnu razinu HO resin modela i tvornickih modela na trzistu
Ja sam se bazirao u razmisljanju na 1/87 jer sam tu na svome.. druga mjerila ostavljam kolegama.. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| ZIGGY
| Član od: 25 Lis 2005 | Poruke: 378 | Mjesto: BRCKO DISTRIKT BIH |
|
Upisano: Čet Stu 09, 2017 5:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Licno mislim da se drzite 1/35 mjerila bar sto se tice vojnih vozila proizvedenih h EX-YU i figura sto je najpopularnije mjerilo za izradu vinjeta i diorama. Razmislite i o izradi helikoptera Gazela u 1/35 mjerilu
Ostali prijedlozi:
TAM-150 varijante
BVP-M80A
Pinzgauer 710M, 710K i 712
BOV varijante _________________ Igor-Brcko-BIH,maketarstvom se bavim od 2006. iako me taj hobi privukao jos prije 15-ak god.Radim makete modernijeg perioda,oklopi,vozila,avijacija,figure,diorame uglavnom 1/35 mjerilo. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| daneel
| Član od: 12 Lis 2005 | Poruke: 1296 | |
|
Upisano: Čet Stu 09, 2017 9:42 pm Naslov poruke: |
|
|
haha, čim sam vidio naslov teme, odmah sam htio napisati, Gazela u 1:35
onda sam vidio da je kolega bio brži...
definitivno još jedan glas za Gazelu u 1:35. tog modela nema na tržištu uopće u tom mjerilu, a postojeći u 1:48 i 1:72 su već dosta stari i neki maketari ih više ne doživljavaju. a kako je Gazela relativno malen helikopter, mjerilo 1:35 je idealno, plus što postoje vojnici, naoružanje i vozila u istom mjerilu koji idu uz nju (na pamet mi pada VAB ili VBL, ili čak i neki ex-yu transporter), za neku dobru dioramu. ako napravite kit iz kojeg se da sastaviti i Gazela i Gama, mislim da bi tržište to dobro prihvatilo... Gazelu su osim francuza i britanaca koristile još gomile država, a dobre makete jednostavno nema na tržištu...
so, how about it, guys? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| triglavmodel
| Član od: 13 Velj 2017 | Poruke: 10 | Mjesto: Suhor |
|
Upisano: Pon Lip 25, 2018 8:34 am Naslov poruke: |
|
|
Puno pozdrava, da Gazela u 1/35 je zanimljiv projekat, ali nekako bi morali nači original helikopter da ga poslikamo i izmerimo, a i to kasnije. Kao što vjerovatno znate završena je maketa kamiona TAM 110 sa ceradom (bila je u Zagrebu na takmičenju) i sada se završava i verzija sa sanitetnim kontejnerom. Sve proizvode možete nači na stranici http://triglav-model.simplesite.com/
Cene su dodatno snižene pa su sada obzirom na broj resin i PE djelova stvarno prihvatljive. Treba znati da su material i izrada stvarno skupi i obzirom na to i na prodaju, tu nema neke zarade, više to radimo zbog hobija. U kontekstu zahvaljujem svima koji su mi poslali dobronamjerne kritike, u smislu poboljšanja izrade modela, naime treba je znati da smo počeli proizvodnju od "NULE" tako u finansijskom smislu kao i u znanju i poznavanju procesa proizvodnje, čisti entuzijazam mene i mojih kolega.
U sljedečim mjesecima če se pored sanitetske verzuje TAM-a 110 proizvesti i Zastava AR-55 kampanjola, sanitetska verzija sa sanitetskim kolicima pozadi, kao i varianta sa ceradom... a dalje čemo vidjeti šta sve če doči na red.
I na kraju još jedna zanimljivost, do 01. augusta, kad slavimo 5. obletnicu osnivanja Triglav Model, imamo dodatni popust 10% na sve naše proizvode.
Pozdrav
IK za Triglav Model _________________ Triglav Model je zaščitni znak serije maket, ki bodo izdelane v različnih merilih in iz različnih materialov ter bodo predstavljale izdelke vojaške in ostalih industrij bivše Jugoslavije. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| dog
| Član od: 17 Stu 2006 | Poruke: 562 | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Pon Lip 25, 2018 9:32 am Naslov poruke: |
|
|
Bilo bi dobro imati cijelu maketu ili olupinu zastave 101 , renault 4 , lade , fiće,
bube , naravno u 1/35... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| P-51
| Član od: 24 Ožu 2006 | Poruke: 3474 | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Pon Lip 25, 2018 9:42 am Naslov poruke: |
|
|
Evo gleda se, skuplja cash, čestitke svakako, TAM je super. Ko je služio ikakavu vojsku na našim prostorima bar se jednom vozio u njemu, naprijed ili nazad |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Brommann
| Član od: 05 Velj 2006 | Poruke: 1130 | Mjesto: Bukovčak Hügel |
|
Upisano: Pon Lip 25, 2018 8:31 pm Naslov poruke: |
|
|
P-51 Napisao/la: | Evo gleda se, skuplja cash, čestitke svakako, TAM je super. Ko je služio ikakavu vojsku na našim prostorima bar se jednom vozio u njemu, naprijed ili nazad |
Ne da sam se samo vozio u njemu nego se i položila C kategorija!
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Djzlaja
| Član od: 02 Tra 2017 | Poruke: 78 | Mjesto: Mostar |
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| P-51
| Član od: 24 Ožu 2006 | Poruke: 3474 | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Ned Sij 17, 2021 5:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Kupit. Štaš sad. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| barakuda
| Član od: 22 Sij 2007 | Poruke: 2555 | Mjesto: ST |
|
Upisano: Ned Sij 17, 2021 6:50 pm Naslov poruke: |
|
|
P-51 Napisao/la: | Kupit. Štaš sad. |
Slažem se.
Znam već i kojega ću raditi...
4GBR 😎 |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|