Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Porsche 935 K2 Beemax 1/24

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Vedran

Član od: 05 Jul 2010
Mjesto: Garica-Otok Krk
PorukaUpisano: Sri Jul 01, 2020 12:29 pm    Naslov poruke: Porsche 935 K2 Beemax 1/24 Citiraj ovaj komentar

Slika dolje sa potrebnim dodacima za ovu maketu, sve kupljeno sa španjolskog Spotmodela.

Uglavnom... Maketa dolazi u lijepoj, nešto čvršćoj kutiji od uobičajenog s poklopcem koji se lijepo skida i ne zapinje. Informacije po kutiji su osnovne s dosta nečitljivog teksta.

Beemax (odnosno Aoshima) je zadnjih godina poznat po mnogim novim maketama zanimljivih automobila. To su uglavnom iz nešto starijih trkaćih serija i stvarno mi se sviđa smjer u kojem idu. Kvalitetom se još ne uspoređuju s Tamiyom ali barem su im makete New tool, a ne preepakovi kao kod Italeria, Fujimia i Hasegawe s kalupima iz '80-ih.

Plan je napraviti verziju u Vaillant zelenoj boji koju je vozio Bob Wollek u DRM-U (DTM) 1977. Auto je legendarni Porsche 935 tuniran od strane Kremer Racinga u verziji K2 - njihova verzija K3 s bi-turbom dvije godine kasnije osvaja 24h Lemansa.

Body izgleda sasvim OK, ima nešto malo linija od kalupa i ejection markova ali su svi ispod, a linije kalupa je nemoguće izbjeći kod proizvodnje i ove bi trebale biti pobrušene bez problema.

Kopče na poklopcu ne izgledaju lijepo, ali dolaze u PE setu:

Na slijedećoj slici se vide dijelovi bodya koji su izliveni na njemu. Na slici auta iz tog razdoblja vide se ti dijelovi koji izgledaju ponešto drugačije pa ću to pokušati prepraviti. Na linku je slika moderne (obnovljene) verzije gdje je sve to šuplje:

https://i.pinimg.com/originals/0e/c5/9b/0ec59b4c940af75a1d493405364f74de.jpg

Kromirani dijelovi, felge ću ja prebojati a i onako se skoro ništa na njima ne vidi kad sjednu poklopci:

Pokolopci felgi, lopatice su fine i tanke pa ću ih samo malo skalpelom pobrusiti:

Nažalost na slijedećem sprue-u mi nedostaje jedan dio za koji sam već Beemaxu poslao upit:

Sjedalo, s nekim ejection markovima ali nisu duboki:

Gume su s jedne strane bolje, a s druge se vide dosta ružni tragovi kalupa koje ću probati pobrusiti i sakriti s unutarnje strane. Nikakve oznake guma ne dolaze niti u obliku decala, a ni kao PE šablone - mislim da su te godine imale natpise Good Year.

Prozirni dijelovi - nemam primjedbi:

Poklopac motora sa spoilerom i roll bar. Na spoileru ima ejection markova, dok njegove bočne strane djeluje nekako zaobljeno - PE dijelovi bi trebali biti odlična zamjena:

Interijerom nisam potpuno zadovoljan ali se da rješiti neke stvari iako nije lako pronaći fotografije interijera kako je izgledao 1977. U 935 je dosta stvari variralo između momčadi pa i godina, a današnji preživjeli primjerci nisu 100% jednaki kao tada.

Upute, ne baš pregledne i razumljive - loše navedene razlike između bijele i zelene verzije:

Beemax photo etch set.
Kao i s njihovim drugim maketama Beemax istovremeno izbaci i njihov photoetch set. Set pokriva dosta toga, lim je lijepo debeo i čvrst, a dijelovi su između dvije folije i ne drže se za ostatak - nema rezanja (osim najsitnijih komadića).
U setu dođe i komadić plave vrpce za pojas širine 2,5mm (netočna boja) kao i jedan tokareni dio - upute kažu ja je to neki konektor. Posebnih uputa nema jer su već tiskane u onima od makete:

Na sljedećem linku se vidi Boba Wolleka kako sjedi u dotičnom Porscheu koji ima crne pojaseve:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/BobWollekZolder1976.jpg?1593593285641

Tražeći po internetu našao sam primjere drugih Porschea iz tih godina koji su koristili crne Autoflug pojaseve. Podatak sam provjerio u MFH Build grupi na Facebooku i valjda drži vodu.
To bi trebao biti ovakav pojas:

Decalcas rezane maske za stakla:
Sve ok samo mi jedan dio izgleda malo "uglast" a ne zaobljem ali ništa strašno:

Gravity colors Vaillant Green 30ml - u trenutku narudžbe nije bilo dostupne Zero Paints boje pa ću iskušati ovu:

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
hrmodeler

Član od: 20 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Sri Jul 01, 2020 11:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro izgledea maketa.
Gravity isto dosta hvale, i ono što sam vidio s njim bojano je dobro.

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Jul 02, 2020 10:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma