Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Crna i bjela u prirodi ne postoji?
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
SturmmannDado

Član od: 12 Svi 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 9:56 am    Naslov poruke: Crna i bjela u prirodi ne postoji? Citiraj ovaj komentar

Na internetu naletiš na svašta, i više puta sam naletio na ljude koj pišu, da crna i bjela u prirodi ne postoji, da su to neprirodne boje, nije mi to baš naj jasnije...

Question Question Question

Crni svemir, bjeli oblak, crni ugljen, bjeli snjeg, crna mačka, bijela mačka...

Bijele uniforme, crne uniforme...

Visibabe...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
skobe

Član od: 29 Stu 2006
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 10:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kad si ljen googlat znanstvene članke, eto:

Snow is composed of ice and air; it scatters or reflects sunlight without absorbing other colors of the spectrum.

Cumulus clouds look white because the water droplets reflect and scatter the sunlight without absorbing other colors.

When white sunlight enters snow, very little of the spectrum is absorbed; almost all of the light is reflected or scattered by the air and water molecules, so the snow appears to be the color of sunlight, white. Sometimes the light bounces around inside the ice crystals before being scattered, making the snow seem to sparkle.

-isto vrijedi za crnu i sve ostale boje koje vidimo, a vidimo ih jer fizicka svojstva gledanog predmeta reflektiraju samo tu boju a ostale upijaju. ako list odbije sve boje osim zelene- vidimo zelenu

-što se tiče maketarskih boja i bilo čega za bojanje = pigmenti/ kemijski spojevi

iron oxide in paint.
There are two iron oxides :
1> Ferrite (Fe2O3) - Red or Reddish Brown
2> Magnetite (Fe3O4) - Black
Natrag na vrh
SturmmannDado

PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 10:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uh skoro sam zaboravio crna i bjela mačka nisu prirodne.

Natrag na vrh
SturmmannDado

PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 11:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bjeli fosfor, crni ugljik?

Neznam googlaj kolko želiš, više vjerujem svojim očima nego člancima, ako vidim da je bjelo il crno, farbam bijelo il crno, bez puno filozofije.

Ko oče u slobodno vrijeme nek radi što oče, nek pročita cjeli internet i piše sa najboljim argumentima, al ja znam što vidim, nemoram si to opravdavati.
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 1:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Crna i bijela mačka koje nisu prirodne

hornet

PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 3:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ne znam sad koliko to sad ima veze s maketarstvom.

Još u osnovnoj školi uči se kako crna i bjela nisu "prave" boje, već spadaju u akromatske boje. Laički - Bijela, dnevna svjetlost, sadrži sve boje (pojava duge) a mi predmete vidimo u ovisnosti što se reflektira.
Daltonisti ne prepoznaju određene boje ali uvijek vide kad je nešto bijelo ili crno, ne postoji daltonist na bijelu ili crnu.
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 3:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sturmmann super je da tražiš savjet i da te interesira, super je i ekipa koja ti želi iskreno pomoći ,ali od puno filozofije nema vajde, uzmi kist i a-brush i isprobavaj, radi ,svi mi vidimo crnu i bijelu mačku ,da stvarne su i postoje ,a znanstvenicima pusti da filozofiraju jel oni obično samo filozofiraju ,a nikad se ne prime posla da i isprobaju svoje teorije....

@Viking
Citat:
Crna i bijela mačka koje nisu prirodne

Šta pokušavaš dokazati Vjeko da crna i bijela kao i sve druge boje imaju svoje nijanse i da kao i sve ostale boje u prirodi nikad ne dolaze u "savršenoj" nijansi iz "dučana" već da su pola nijansi koje mi danas znamo dobivene mješanjem u nekoj kemijskoj industriji ,a ne u prirodi???
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 3:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tocno. Pokusavam pokazati da crna i bijela nemaju nijanse. Ako crna ima nijansu, onda nije crna. Isto vrijedi za bijelu. Ako bijela ima bilo kakvu nijansu, onda nikako nije bijela.

U kontekstu maketarstva i ovog sto covjeka zanima, ove macke ne bi trebalo obojati crnom ili bijelom i prozvati projekt gotovim.
SturmmannDado

PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 3:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako sam dobro shvatio što očeš reći, 1 je crna, 1 je bjela, sve ostalo su nijanse sive.

Ako je to točno onda u biti sve što očemo farbati crno, sivo i bjelo, zapravo farbamo nijansama sive.

Neko mi je tako nešto reko prije, kao crna i bjela ne postoje, to su kao jako svjetla siva i jako tamna siva, al neznam kolko može bit crnije od crnijeg i bjelije od bjelijeg, negdje postoji kraj, po meni taj kraj se zove crna i bijela.

Ali u govoru da me ljudi bolje skuže, znam govoriti o nijansama crne i nijansama bjele, jer kad pričam o sivoj ljude asocira na kameno sivu.

Još jedna stvar na primjer kad sam kupio nekoliko bijelih boja od nekoliko različitih proizvođača i kapnuo jednu blizu druge i tako redom, pustio da se osuše, vidla se razlika iaku su sve bijele.

SturmmannDado: poruka promijenjena dana: Ned Sij 19, 2020 3:51 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 3:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

SturmmannDado Napisao/la:
Ako sam dobro shvatio što očeš reći, 1 je crna, 1 je bjela, sve ostalo su nijanse sive

Ne. Ako u bijelu staviš malo crvene, ne dobiješ nijansu sive.

Crna je crna, a bijela je bijela. Sve ostalo su druge boje.

0viking0: poruka promijenjena dana: Ned Sij 19, 2020 3:52 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
robertino1985

Član od: 05 Velj 2018
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 3:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a ova bmw crna
nije mat nije crna metalik

https://www.youtube.com/watch?v=ozq9dI1aZ94
Natrag na vrh
SturmmannDado

PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 3:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Pokusavam pokazati da crna i bijela nemaju nijanse.

Još jedna stvar na primjer kad sam kupio nekoliko bijelih boja od nekoliko različitih proizvođača i kapnuo jednu blizu druge i tako redom, pustio da se osuše, vidla se razlika iaku su sve bijele.

Ja bi to najlakše nazvo nijanse bjele, tu različitost u bijelim bojama među proizvođačima.
Natrag na vrh
SturmmannDado

PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 4:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ta boja Vantablack ak je ima di za kupit, dušu dalo za sjenčanje.

Jel ima možda tako neka bjela koja maksimalno reflektira svjetlost, da nije glos ili mat, jer ova Vantablack maksimalno upija svjetlost i ne da joj da izađe?

Eto vaši komentari i ova tema dala mi je inspiraciju da kupim hrpu različitih bjelih i crnih boja da svaka bude od različitog proizvođača, dobro će doč kod sjenčanja, osvjetljavanja i definitivno još bolje kod crnih i bjelih uniformi.

Al inače ovako što se mene tiče gušt mi je poticati ljude na razmišljanje i čut drugo mišljenje.
Natrag na vrh
robertino1985

Član od: 05 Velj 2018
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 4:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jel ima možda tako neka bjela koja maksimalno reflektira svjetlost, da nije glos ili mat, jer ova Vantablack maksimalno upija svjetlost i ne da joj da izađe?

...

Nisam našao neku "novu" bijelu boju
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Ned Sij 19, 2020 8:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Taj auto nije obojan, ne postoji vantablack boja ovo je nešt sasvim drugo, nanosi se slično kao boja ali nije boja.

što se tiče crne i bijele mačke a u vidu maketarstva drugi primjer:
Voziš crveni auto i u jednom trenutku odlučiš da ti je dosadila ta boja pa ga obojaš u bijelo. Kupiš kantu bijele boje, udri po svim djelovima i to je to. Međutim ako želiš isti takav auto ali u nekom maketarskom mjerilu neće ti biti dovoljno koristiti samo tu istu bijelu boju.

Uglavnom bijele boje i crne boje u kanticama ne postoje u onom smislu da 100% refletriraju odnosno absorbiraju. Zato ti boje različitih proizvođača imaju drugačije "nijanse" iako su i jedne i druge nazivno bijele ili crne, svakako nisu nijanse sive (inače i siva je akromatska boja)
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma