Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 60, 61, 62
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Poruke: 3529
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Stu 28, 2019 2:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlićni
_________________
MK K.I.T.A.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1249
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pon Pro 02, 2019 8:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: French Char B1 bis
Proizvođač: Trumpeter, Kina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 07263Na prvi pogled:
Standatdna dobra kutija od Trumpetera, s poklopcem, uobičajene veličine ali nešto viša od na pr. Academyjevih pa je zato vrlo praktična za spremanje stvari.
U kutiji su tri stabla uobičajene Trumpeterove svijetlo sive plastike, veličine oko pola kutije, plus tijelo tenka gotovo sve u jednom komadu (fali samo podnica).
Uz to su i dvije gumene gusjenice (koje se navodno lijepe maketarskim ljepilom) te lisitć oznaka koji na sebi ima i francuske krugove avionskog tipa, odlično centrirane.
Detalji izgledaju vrlo uvjerljivo a zakovice kojih je vozilo krcato, ne djeluju pre masivno. Vidjet ćemo.

Slaganje:
Slaganje nije nimalo komplicirano - malo je problematičan prednji dio oko topa 75mm u tijelu tenka, ali ništa nemoguće. Kao što sam i spomenuo, zakovice su po cijelom tijelu tenka, ali mi se čine u redu kao veličina, iako mi one na gornjoj strani tijela djeluju veće tj. izraženije nego sa strane vozila. Ove gornje sam malo pobrusio da se toliko 'ne ističu'.

Kotačići su izvedeni svi u dvije polovice (cijeli niz je iz dva dijela), dakle nema slaganja kotačić po kotačić. To je sasvim u redu jer se praktički ni ne vide. Prednji (ljenivac) i zadnji (pogonski) su lijepo i točno izvedeni iako, kad se stave gusjenice, djeluju kao da su pre uski pa gusjenice baš i ne naliježu dobro.

Gusjenice - eeee, na tome maketa pada. Izvedene su iz crne gumene plastike, što samo po sebi ne znači ništa. Vrlo su lijepo napravljene, a tek kad su na mjestu vidi se da su i one rađene kliznim kalupima jer imaju prekrasne detalje sa strane. No problem je spajanje gusjenica - maketarsko ljepilo naravno ne djeluje. Cianofix isto tako, tako da mi nije prostalo drugo nego spojiti ih žicom. To je vrlo, onako, postolarsko rješenje, žica se, naravno, ne vidi, ali spoj se vidi i ne znaš ga gdje postaviti da bude najmanje vidljiv.


Bojanje:
Najprije sam bio oduševljen trobojnom shemom tipa iz prvog svijetskog rata, sa raznobojnim poljima omeđenim crnom crtom, da bi na koncu shvatio da su dali shemu vozila kakvo je u nekom muzeju (Saumur) u voznom stanju. Svaka čast muzejima, ali vidim da najčešće imaju izmišljene sheme ili, u najmanju ruku, izmišljene nijanse. Ipak sam vozilo pobojao u tu shemu (kad sam se već nabrijao) ali sam pomalo ljut da su dali, pored ove, samo još jednu shemu, naravno, bez naznaka iz kojeg perioda ili jedinice. Začudo, nije dana niti jedna 'Beute' shema (možda Trumpeter želi izbaciti tog tenka sa njemačkim oznakama kao zasebnu maketu?). A nije da je tih tenkova bilo niti tako malo, niti nije da nisu vidjeli akcije.

Oznake:
Ima svega par oznaka (za dotičnu shemu), ali su lijepo odštampane, lijepo centrirane i vrlo kvalitetene. Reagiraju na tekućine i na koncu film potpuno nestaje. Mali mi je problem bio što sam crne crte djelomično crtao crnim flomasterom koji je, izgleda, isto reagirao na tekućine od dekala pa se mjestimično razmazao.
Uputstva:
Uputstva su sasvim u redu što se tiče slaganja. Nisu u redu što se tiče shema bojanja (trobojna shema koju sam radio je prikazana i na kutiji sa strane, u boji) međutim nigdje nije prikazan desni bok kod niti jedne sheme.
Nešto TT karakteristika i povijesti je navedeno na kutiji sa strane (na engleskom i na kineskom) ali su dani podaci za Char B1 (proizvedeno samo 34 kom) a za bis verziju ništa ne spominju (a njih su napravili 369 kom plus 2 kom ter verzije!). Vrlo površno.
Ocjena: 4.

Dodaci/izmjene:
Od dodataka samo sam dodao nosače od žice na četiri postojeće rupice na stražnjem dijelu vozila. Iako, pravo za reć, ni ne znam čemu služe.

Kudim:
- gumene gusjenice koje se ničim nedaju spojiti
- skroman izbor shema bojanja i oznaka
Hvalim:
- dobar nivo detalja
- uvjerljivost gotove makete

Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Jedina usporedba koju sam uspio napraviti je sa Matchboxovom maketom u 1/76 (sad ju pakira Revell) i, što je najzanimljivije, ta maketa koja bi trebala biti manja, uopće nije toliko manja. Nivo detalja je, naravno, kod Matchboxa skromniji i gusjenice su problematičnije (još?!) tako da se baš i ne mogu uspoređivati.


Zaključak:
Pomalo sam razočaran maketom, najviše radi gusjenica. One su me bacile u bed i pokvarile mi gušt slaganja. Možda su me Trumpeterovci ipak razmazili sa dosta dobrim gusjenicama u jednom komadu (sa kotačima) ....
Ali ne mogu reći da sam nezadovoljan konačnim rezultatom.

Preporuka:
Kupiti. Ionako nemate baš izbora ako želite raditi ne-rezinsku maketu.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Poruke: 1575
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Pro 03, 2019 4:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nice 🤗

I ja radim istu maketicu ali će biti još neko
vrijeme u fazi izrade jer planiram posebnu
shemu.

Btw i ja sam se mučio sa tim guskama i
probao razna ljepila i na kraju sam otkrio
da ih lijepi bez problema Gorilla cijanofix
koji sam piknuo na Petrolovoj benzinskoj 🤗
_________________
WHO DARES WINS
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Poruke: 3529
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Pro 04, 2019 4:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na kraju ispalo super, šteta jedino zbog gusjenica
_________________
MK K.I.T.A.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1249
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sri Pro 04, 2019 4:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mpuky1 Napisao/la:
Nice 🤗
.... na kraju sam otkrio
da ih lijepi bez problema Gorilla cijanofix
koji sam piknuo na Petrolovoj benzinskoj 🤗


Super, hvala za informaciju - meni vrlo korisna ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1249
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Pro 05, 2019 1:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: WWII German Tank Transport Trains
Proizvođač: Modelcollect, Kina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: UA72158Na prvi pogled:
Opet sam radio nekompletnu maketu - s jednim kolegom sam, naime, popola nabavio ovu maketu-komplet u kojem se nalaze po dva vagona-platforme od 60 tona nosivosti (tip SSys), dva od 80 t nosivosti (tip SSysm) te po jedan 'what-if' tenk (E-50 i E-75). Meni tenkovi nisu bili važni (ne volim slagati SF) pa sam tu 'polovicu' kutije nabavio prvenstveno radi vagona. A ako se sjećate, kolega Nik sa ovog foruma je naveo da su takvi vagoni, koje je bivša Juga dobila kao ratnu reparaciju, korišteni sve do 90-tih godina.
U kutiji (kompletnoj) se dobiva čak 31 stablo plus dvije 'kade' tenkova, četiri lista metalnih dijelova i 6 listića oznaka.
Uputstva formata A5 u obliku knjižice su u boji i imaju 24 strane.
Na prvi pogled dijelovi izgledaju OK, detalji su sasvim solidni, ima puno malih dijelova i sve skupa djeluje vrlo obečavajuće.

Slaganje:
I dalje ostajem pri ranije donešenim stavovima da Modelcollect ima problema sa osnovama 'lijevanja' plastičnih maketa - spojevi polovica su problematični, a kad se neki dijelovi i rade u jednom komadu i tada su spojevi kalupa jako vidljivi i često nejednaki. Na ovim maketama je posebno došla do izražaja nejednakost rupica i štiftova/čepića koji bi trebali ulaziti u te rupice - niti jedan par (pazite: NITI JEDAN) ne odgovara - svugdje su rupice pre male odnosno čepovi pre veliki! ne kužim dali je problem u dizajniranju (crtanju u 3D-u), u tehnologiji izrade kalupa ili pak u samoj proizvodnji ('štrcanju') plastike u kalupe. Kad pomislim da Zvezda na svojim maketama ima okrugle ili poluokrugle čepiće i rupice od pol milimetra koji pašu u dlaku jedni o druge - nije mi jasno gdje je caka? Pa barem su Kinezi poznati u svijetu po krađi tehnologije (što je i jedan od razloga trgovinskog rata sa Amerikom, zar ne?).
Sećom, na maketi nigdje nema tragova srhova (fleševa) niti utonuća (sink marks) - osim nešto malo na pola odbojnika što se lako popuni kitom.

Vagoni:
U početku sam pomislio, pogledavši tj. pregledavši dijelove, kako ću ja to složiti u tren - dijelova kao nema mnogo, vagoni su samo ravne platforme i eto ti ga na. A kad ono slaganje, posebno sklopova kotača (bogies), je dosta komplicirano, sa mnogo malih dijelova koje je teško očistiti, teško prilagoditi da pašu jedan uz drugog (čepovi i rupice) a i sam lom dijelova je onako, rekao bih 'zrakoplovan' tj. sve se slaže u zraku, bez nekog čvrstog oslonca. Tako da sam te sklopove kotača slagao i slagao, pa čekao da se sklopovi osuše da bih mogao nastaviti dalje.
Bez obzira na sve te primjedbe, dijelovi su OK, detalji su dobri i kad se slože sve skupa djeluje sasvim zadovoljavajuće. Ja se nisam baš držao uputstava jer mi se čini, da sa takvim 'zračnim' slaganjem treba promijeniti redoslijed slaganja odnosno da crtač uputstava NIJE slagao maketu prije/tokom crtanja.
Činjenica je i da je logika loma dijelova bila uvjetovana zadatkom da se sa čim manje posebnih dijelova mogu napraviti oba vagona (i 60-tonac sa 4 osovine i 80-tonac sa 6 osovina). Mislim da su u tome jako dobro uspjeli tako da viška dijelova na kraju ima relativno malo.
Tenkovi:
Kao prvo sam pokušao doznati što je sa tim tenkovima u stvarnosti bilo. Za E-100 znam da je prototip bio u naprednoj fazi gradnje kad su ga Ameri zarobili (kod Paderborna), ali za ova dva manja tenka nisam znao ništa. Nakon dugog lutanja bespućima neta pronašao sam jedan izvrstan članak na blogu 'Tank Archives' na:

http://tankarchives.blogspot.com/2017/04/e-50-and-e-75-story-of-failed.html

koji je potvrdio moja (oskudna) saznanja da se ipak radi samo o 'what-if' modelima, sa vrlo diskutabilnim rješenjima (govorim o maketama i 'dokumentima' od 'German post 45' fanova) gdje na pr. kod E-50, ako bi bio naoružan sa 8,8cm topom od L/71 u extra uskoj kupoli ('Schmalturm'), zapovjednik tenka morao sjediti na zatvaraču topa da bi uopće mogao zapovjedati vozilom! I sve dalje nešto u tom stilu - ono, što se babi snilo ....

Same makete tenkova E-50 i E-75 su praktički identične.
Razlika je samo u broju para kotača - kotači su u sklopovima po dva, povezani Porsche-ovim uzdužnim torzionim ovjesom kao kod Ferdinanda/Elafanta. Kad smo već kod toga: zna li mi netko rastumačiti kako to radi? Ja nikako da nađem na internetu neko uvjerljivo (i meni jasno) objašnjenje kako to ustvari funkcionira. Idealno bi bilo vidjeti neku animaciju toga, ali ja ju ne pronalazim ....
No dakle, kod E-50 na svakoj strani ima tri, a kod E-75 četiri para kotača. I ti se lijepe na istu kâdu vozila.

Druga razlika je u kupoli odnosno topu, ovisno što su neki smislili (izmislili) da bi trebalo. Tu, naravno, ima bezbroj kombinacija, čak i sa izmišljenim topovima. Opet ono, što se babi snilo ....

Treća razlika, ako to možemo tako nazvati, je samo u broju dijelova koji se lijepe na gornji dio tijela tenka. Taj gornji dio je identičan za oba tenka. Identičan i izmjenjiv. Modelcollect je napravio dva tipa tog dijela - na jednom je sva oprema (pionirski alat, užad za vuču, bočni 'blatobrani') izlivena na tom gornjem dijelu, a na drugom se to lijepi posebno. Na tom drugom je kao dan i motorni prostor (nekakva unutrašnjost) ali nije previđeno da se poklopci motora mogu ostaviti otvorenima pa kad se zalijepe ništa se ne vidi tako da to ispada pomalo besmisleno.
Sa svim tim kombinacijama Modelcollect nudi jedno dvadesetak vrsta i podvrsta tih 'what-if' tenkova, naoružanih raznim topovima - tenkovskim, protuavionskim, pa sa raketama, pa samohodni topovi itd. Ali sve se svodi na jednu te istu osnovu.
Ta osnova je napravljena onako, u najmanju ruku rečeno - 'ofrlje'. Dijelovi su napravljeni 'onako', međusobno pasanje je 'onako', detalji su 'onako' .... sve u svemu dosta površno.

Gusjenice su od tvrde plastike, barem u ovoj kutiji - u nekim prethodnim kutijama sam vidio da su mekane tj. gumene. One su lijepo napravljene, ali je međusobno pasanje netočno i (uobičajeno) ne pašu štiftiči članaka na rupice susjednih članaka. Kad se sve to skupa lijepi na kotače i zupčanike koji su opet, 'onako', malo veselo-pijani, netočni, savijeni itd. sve skupa ispada pomalo kao mučenje. Sva sreća da se dobar dio toga ne vidi jer je pokriveno (gornjim) blatobranima.

Za motorni prostor se dobivaju mrežice od metala - na tijelu tenka koji je izliven 'u komadu' taman pašu jer je tamo motorni prostor kao malo grublji, ali na tijelu koji se lijepi od međusobnih dijelova ti metali u praktički suvišni i pokrivaju (dobre) detalje motornog prostora.

Bojanje:
Za vagone sam otkrio da je Revellova antracit crna (matt br. 9) izvanredna jer daje onako jedan pomalo metalni štih, nije sasvim crna, jasno, a pak u kombinaciji sa smeđe/crvenom (Humbrol br. 160) dobivamo prave nijanse željezničkih vagona. Bar ja to tako vidim.
Za tenkove treba prepustiti mašti na volju - to je valjda onaj lijepši dio .... E-50 sam maskirao sa svijetlim, sivim i bež bojama, kako pretpostavljam da bi, u idealnom slučaju, bila prikladna kamuflaža za gradske borbe (kakve su se očekivale krajem rata tj. 1946.), dok sam E-75 maskirao sa malo 'prizemnijim' razmišljanjima tj. ostavio sam ga cijelog u prajmeru (red lead primer) kakvi su najčešće bivali 'obojani' od rujna 1944. nadalje, pa pošprican sa tamno zelenom, jedinom koja se (onda) našla pri ruci. Sumnjam da bi 1946. ili 1947. bila bolja situacija sa nedostatkom boja kod nacista.
Oznake:
Za vagone su oznake vrlo iscrpne, sa svim mogućim natpisima. Izvanredno su štampane (Carograf, Italija), svi natpisi su bijeli ali ne pre masni, ekstra sitni ali se može pročitati svaki natpis! Vanserijski!
Za tenkove se dobivaju neki izmišljeni mali križevi, nekakav simbol viteza u dve boje te serija brojeva koji su, po meni, malo pre jaki (crveni brojevi sa bijelim obrubom).
Oznake odlično reagiraju na tekućine i film ostaje nevidljiv.

Uputstva:
Uputstva dolaze kao knjižica od 24 strane, u boji, ali su crteži štampani dosta sitno, pa se natpisi tj. brojevi, posebno kod oznaka, vrlo teško vide. Mislim da je to štednja na krivom mjestu (mali format u boji umjesto da povećaju format pa taman da je crno-bijeli). Sheme bojanja (za vagone) su dane dosta ofrlje - za tenkove su izmišljene, naravno. Ocjena: 4.Kudim:
- problematičan lom dijelova
- neujednačeni detalji - neki dobri, mnogi prosječni
- problemi sa rupicama i štiftićima tj. generalno sa međusobnim pasanjem nekih dijelova
- neposotjanje ikakvih detalja na donjim dijelovima vagonaHvalim:
- odabir teme (ideja da se prodaju vagoni sa 'teretom' - šteta što kao 'teret' nisu dani stvarni tenkovi)
- izvrsne oznake za vagone
- cijenu

Zaključak:
Vagoni su u redu iako sam razočaran da nemaju nikakvih detalja od ispod. Nije da se vidi ali .... Za tenkove - to prepuštam SF fanovima.

Preporuka:
Ako vas zanimaju vagoni, svakako kupiti jer ih u ovakvoj kombinaciji dobivate vrlo jeftino.

Na koncu, želim se zahvaliti kolegi Thundercatu na pomoći kod nabavke ove makete.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Poruke: 3204
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Čet Pro 05, 2019 3:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vagoni su ti odlično ispali, boja zaista ko pravi. Ove tenkovske izmišljotine nemam šta dodati. Svakako gušt za pročitati. Super sve skupa. Uzmi "prave tenkove" za vagone i vinjetica ko metak.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1249
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Pro 05, 2019 8:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: M274 Mechanical Mule
Proizvođač: S-Model, Kina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: PS720074Zaključak:
Neću puno drviti o ovoj sićušnoj maketici, samo par zapažanja:
- iako se radi o S-Model maketi za koje znamo da su dosta skromne po pitanju dijelova (posebno gusjenica) ova maketica ima čak 25 dijelova što znači da usitnjenija ne može biti. Tako bi napravio bilo tko od 'velikih' proizvođača.
- uputstva su dana na stražnjoj strani kutije ali su vrlo nejasna - na pr. nigdje nije naznačeno da volan dolazi zalijepljen koso prema vozačevoj stolici; nigdje se ne vidi kako ustvari zalijepiti zaštitnu mrežu motora; nije jasno kako zalijepiti kardansku osovinu koja koso završava na prednjem diferencijalu ....
- dobiva se vrlo bogat listić sa metalnim dijelovima ali .... mnogi se dijelovi ponavljaju više puta (na pr. ručica motora) a nejasno je zašto; ogradica oko teretnog prostora je prevelika i kad se zalijepi (a može se zalijepiti samo u jednom položaju) zjapi izvan teretnog prostora; same ručice motora (3 kom) su vrlo nešesne tako plsnate tj. dvodimenzionalne - trebalo bi ih zamijeniti sa plastičnim.
- u maketi se dobiva i jedan vrlo lijepi mitraljez Browning 12,7 mm na stupu, ali nigdje naznake gdje i dali ga uopće zalijepiti - imam osjećaj da su ga dali samo zato da opravdaju cijenu

Savjet: - iako je u uputstvima drugačije naznačeno (ja sam barem tako protumačio), preporučam da u koraku br. 1 najprije zalijepite šasiju/nosače (B5 i B6), a tek onda kardansko vratilo (B9) između prednjeg i zadnjeg mosta jer je vratilo malo kraće, a nosači/šasija se mogu zalijepiti samo u jednom položaju.

Preporuka:
Kupiti.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
nik

Član od: 22 Lip 2017
Poruke: 43
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Pro 06, 2019 3:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U vezi plato-vagona...
Na 6-osovincu su čudno postavljeni dekali sa iscrtkanim konturama, oni uvijek idu u sredinu vagona jedan iznad drugog; kao na 4-osovincu.
To su u stvari konture stupova za pridržavanje tereta (ne tenkova) kada nisu montirani nego su 'spakirani', sa svake strane su 4 stupa a ono okomito na sredini vagona je traka koja ih drži da ne ispadnu tokom vožnje.

Bez spakiranih stupova
https://www.erail.gr/wp-content/uploads/2016/12/tigertank06jb2.jpg

Sa spakiranim stupovima
https://i.pinimg.com/originals/d7/45/17/d74517cd7ca89e1d7a4e798c32e22f85.jpg

Na 1:87 modelu
https://cdn.webshopapp.com/shops/28703/files/80957318/ssyms46-drb-14521-koeln-deutsche-reichsbahn.jpg
https://cdn.webshopapp.com/shops/28703/files/80957312/ssyms46-drb-14521-koeln-deutsche-reichsbahn.jpg
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 4520
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Pro 06, 2019 10:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
http://www.whatifmodelers.com/index.php/topic,30222.0.html

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1249
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Pro 06, 2019 12:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nik Napisao/la:
U vezi plato-vagona...
Na 6-osovincu su čudno postavljeni dekali sa iscrtkanim konturama, ....


Eee Nik, znao sam da ćeš se javiti u vezi toga, super, znači pažljivo čitaš i gledaš postove ....

'vako:
Meni je bilo čudno kako su u uputstvima (od Modelcollecta) dali da se postave oznake samo za dva ta 'stupića' (a na njima ide po šest sa svake strane, zar ne?).
Pa sam malo pročačkao po netu da vidim na slikama originalnih vagona (iz rata) i našao da ih ima sa po dvije, sa po četiri, sa po šest i bez uopće ikakvih oznaka (za stupiće). Sad, dali su se oni tokom upotrebe izbrisali ili ih je stvarno na nekim vagonima bilo manje, to ne znam.

Isto tako nije baš za vjerovati Modelcollectu - ne znam po čemu su oni crtali uputstva. No ipak, naoružan tim saznanjima ipak sam odlučio staviti oznake za samo dva stupića, pa nek se Nik ljuti koliko hoće .... Sad

Šalim se, naravno ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
nik

Član od: 22 Lip 2017
Poruke: 43
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Pro 06, 2019 5:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
Eee Nik, znao sam da ćeš se javiti u vezi toga, super, znači pažljivo čitaš i gledaš postove ....

'vako:
Meni je bilo čudno kako su u uputstvima (od Modelcollecta) dali da se postave oznake samo za dva ta 'stupića' (a na njima ide po šest sa svake strane, zar ne?).
Pa sam malo pročačkao po netu da vidim na slikama originalnih vagona (iz rata) i našao da ih ima sa po dvije, sa po četiri, sa po šest i bez uopće ikakvih oznaka (za stupiće). Sad, dali su se oni tokom upotrebe izbrisali ili ih je stvarno na nekim vagonima bilo manje, to ne znam.

Isto tako nije baš za vjerovati Modelcollectu - ne znam po čemu su oni crtali uputstva. No ipak, naoružan tim saznanjima ipak sam odlučio staviti oznake za samo dva stupića, pa nek se Nik ljuti koliko hoće .... Sad

Šalim se, naravno ....

Vojo Very Happy

A tko ne prati i ne čita pažljivo ovu temu...? Very Happy
I 4- i 6-osovinac imaju po 4 stupića sa svake strane.
BTW mene čeka sastavljenje 4- i 6-osovinaca u 1:35 za jednu J(D)Ž/JNA dioramu iz 50-ih/60-ih, treba i decale za njih 'smisliti'... Rolling Eyes
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 60, 61, 62
Stranica 62/62

 
Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron