Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Maketarska povijest
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
kru65mi

Član od: 28 Lis 2007
PorukaUpisano: Pon Lis 28, 2019 7:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ispravka - pocetak '70 tih Polikarpov I-16 u Zagrebu Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
hrmodeler

Član od: 20 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pon Lis 28, 2019 8:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni je stari makete počeo kupovati negdje krajem 70-ih kada su Poljaci dolazili kod nas na tržnicu. Kako je Mario rekao, neke istočno njemačke makete i kasnije KP

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Uto Lis 29, 2019 8:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hrmodeler Napisao/la:
Meni je stari makete počeo kupovati negdje krajem 70-ih kada su Poljaci dolazili kod nas na tržnicu. Kako je Mario rekao, neke istočno njemačke makete i kasnije KP

Te istočno njemačke makete su bile VEb plastikove. Kolega dobrislav i sada ima te VEB Plastikove, KP, ESCI makete u originalnom pakovanju , čak i sa računima..

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=25959&postdays=0&postorder=asc&start=15
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
SZVO

Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb
PorukaUpisano: Uto Lis 29, 2019 10:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

31.12.1988. ESCI Ertl F-15B Two Seater u 1/72. Kupljeno u knjižari u Donjim Andrijevcima (Da, da... u to vrijeme su se makete mogle kupiti i u slavonskim selima). Do nove godine 1989. sam ga sastavio i molio starce da mi kupe još jednu maketu Smile . Tek nakon dva mjeseca sam došao do svoje druge makete (isto ESCI) Tornado Panavia IDS. Prva maketa koju sam kupio u Zagrebu u MACH-u je bila Revell 1/72 A-7A Corsair II. Htio sam kupiti MiG-29UB ali za njega nisam imao dosta novaca pa je bio dobar i Corsair :-/

Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Uto Lis 29, 2019 11:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moja prva maketa Esci f-100d 1/72 kupljena 1987. na odmorištu Plitvice, vraćali se sa srednjoškolske ekskurzije iz Poreča. Htio sam kupiti MiG-23 ili 27 , ali mi bilo ostalo novca samo za f-100d. Kasnije se ispostavilo da je super sabre puno bolja maketa od migova.
Natrag na vrh
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Uto Lis 29, 2019 8:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prvu maketu san kupio ( jedva nagovoril roditelje ) va Trstu 1971 ( imao sam 12 godina ) i nisam imao pojma što je u kutiji i kako to izgleda. Doma san ustanovil da nema ljepila pa san ljepilo sa Oho ljepilom, možete zamislit kako je to izgledalo, naravno neobojan. Bio je to mislim japanski Zero.
kru65mi

Član od: 28 Lis 2007
PorukaUpisano: Uto Lis 29, 2019 10:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Groff Napisao/la:
Prvu maketu san kupio ( jedva nagovoril roditelje ) va Trstu 1971 ( imao sam 12 godina ) i nisam imao pojma što je u kutiji i kako to izgleda. Doma san ustanovil da nema ljepila pa san ljepilo sa Oho ljepilom, možete zamislit kako je to izgledalo, naravno neobojan. Bio je to mislim japanski Zero.

Vjerujem da nas je puno ljepilo s istim ljepilom, mojih prvih 20-tak se zazutilo nakon kratkog vremena
Natrag na vrh
cromodeler

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Lis 30, 2019 10:12 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moja prva maketa 1965. - Aviotehna u Bogovićevoj ulici,Zagreb.
Revellov Stearman/Kaydet.
Ah, jesam prešao u oldtimere ...
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Ned Stu 03, 2019 1:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, konačno sam poslikao što sam htio - nije moja prva maketa ali je najstarija (cijela) kutija koju imam ....

sa zadnje strane sam zapisao gdje sam i kada kupio:

Inače, samo da spomenem, da, iako Hasegawa, maketa je bila groblje - sa istaknutim panelima i zakovicama kao gljive velikim, valjda neki njihovi prvi pokušaji ....

Inače, baš najstariji crteš sa kutije mi je od ovog tankera ....

kojeg sam dobio na poklon od tate negdje 1965. - zanimljivo je bilo da su neki dijelovi (valjda čitava stabla, ne sjećam se) bili pobojani, kompletno (u bijelo, a mislim da je i trup bio crn). Plastika je, inače, bila tamno crvena ....

A u vezi ljepljenja UHU ljepilom, evo i jednog helikoptera (odnosno onoga što je ostalo od njega) kojeg sam ljepio takvim ljepilom i stavljao oznake, naravno, direktno .... to je isto bilo negdje 1964.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Stu 03, 2019 5:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

cromodeler Napisao/la:
Moja prva maketa 1965. - Aviotehna u Bogovićevoj ulici,Zagreb.
Revellov Stearman/Kaydet.
Ah, jesam prešao u oldtimere ...

Lijepo se je sjetiti ...

Član od: 29 Tra 2006
Mjesto: Sušak - Pećine
PorukaUpisano: Ned Stu 03, 2019 6:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moja prva maketa je Trident od WEB-a 1987, farbali smo je tata i ja. Nije preživjela.
Hrvoje

Član od: 16 Sij 2015
PorukaUpisano: Pet Stu 08, 2019 10:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Makete sam otkrio kao klinac '93. ili '94. godine kada mi je pokojni tata kupio Matchboxovu maketu broda Admiral Graf Spee na jednom kiosku. Naravno, lijepio sam ju sa Magnetin (OHO) ljepilom, bez bojanja, a par dekala su mi bili misterij jer nisam pročitao upute već se odmah primio plastike Very Happy

Prije par godina sam istu takvu našao na Ebayu, odmah kupio i stavio u vitrinu kao jedinu maketu za koju sam siguran da ju nikad neću složiti.

Na fotkama se vidi koliko su stari kalupi, na kutiji piše da ju na tržište ponovo stavlja Revell 1992. godine.

Natrag na vrh
f-15

Član od: 06 Velj 2015
PorukaUpisano: Ned Stu 10, 2019 2:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prve makete dobio od ujaka mornara maxbox-ova vespa sa dioramom na kojoj je bila kosturska glava bivola mislim, kasnije u osijeku "turbo limac" 1995 godine vecinom 80 posto airfix i nesto heller , jako lijepa tema dala bi se knjiga napisati , jos uvrstiti boje i ljepila, prva iskustva su bila sa "slovenackim" neofixom hahhha i skidanje boje sa razredjivacem iz Zeline , a nabaviti novi kanopi '95 i pisati zasto i kako airfixu sience fiction Smile tko su ti ljudi zasto nam ne pomognu Razz, najvisa enigma od svega mi je kako su 60-ih 70-ih sa sublerom i par mutnih slika izradivali sve te makete jos u blokovima....
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Uto Stu 12, 2019 11:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tu-2...1/72...neka firma iz DDR-a. Logo joj je bila ptica fregata. Politikin kiosk u ulici Republike u Osijeku. Mislim 87-me. A onda sam otkrio trgovinu Narodne tehnike i KP. Nedugo zatim i oglas u Narodnoj armiji za časopis Yuvam i trgovinu Shangri-la u Beogradu...i gotovo. Wink
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma