Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 66, 67, 68  Naprijed
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Poruke: 1614
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Lip 08, 2019 2:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Probaj to zakrpati na kupoli sa onim Vallejovim
akrilnim kitom. Njega mozes dok je vlazan
odstraniti sa mokrim Predmetom i ocistiti vodom.
Inace i meni je ostao taj procjep na haubi tenka.
Valjda je takav kalup 🤔
_________________
WHO DARES WINS
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1359
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sub Lip 08, 2019 2:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mpuky,

hvala na savjetu - do sad to nisam zano pa nisam ni koristio .... eto da čovjek uči dok je živ ....

Vojo Very Happy Very Happy

mpuky1 Napisao/la:
Probaj to zakrpati na kupoli sa onim Vallejovim
akrilnim kitom. Njega mozes dok je vlazan
odstraniti sa mokrim Predmetom i ocistiti vodom.
Inace i meni je ostao taj procjep na haubi tenka.
Valjda je takav kalup 🤔
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Poruke: 1614
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Lip 08, 2019 8:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

https://youtu.be/gUn2xnefo4I

Mislim da ga ima u Perlici. Ja sam ga tamo
nedavno uzeo.
_________________
WHO DARES WINS
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1359
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sri Jul 24, 2019 2:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: 21 cm Mörser 18
Proizvođač: Revell, Njemačka
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 03188Na prvi pogled:
Ovo sam radio maketu haubice iz kompleta sa FAMO polugusjeničarem. Broj makete (kompleta) je 03188, dok je broj makete same haubice 03169 odnosno 03176 za top (Kanone 18 ), ako se kupuje zasebno. Ja već godinama pokušavam nabaviti zasebnu maketu (samo top ili haubicu) ali je nedostupna, čak i direktno kod Revella. Zato sam se morao zadovoljiti sa kompletom kojeg sam slučajno pronašao u celjskom Mercatoru pred neku godinu.

Nadalje ću govoriti samo za maketu topa/haubice. U kutiji se dobiva jedno veliko (skoro kao kutija), tri manja (kao pola kutije) i tri još manja (kao četvrtina kutije) stabala blijedo žute plastike. Od ta tri najmanja stabla jedno je sa cijevi za top, a drugo sa cijevi za haubicu. Uz te cijevi su i dva tipa kotača što smatram vrlo dobrim.

Dijelovi su uobičajeni revellovski, sa tipičnim lijepim ali ne preoštrim detaljima, sve vrlo uredno izliveno, bez vidljivih srhova ili utonuća.

Uputstva su oubičajena, za top na 7 strana A4 i 74 koraka, plus dve strane za četiri različite sheme (2 za top, dve za haubicu). Od oznaka vidim da su samo neke brojke (valjda broj oruđa u bateriji) i neke divizijske oznake.

Sve skupa tipično revellovski (onako kako ja volim) - onaj dobri, stari, klasičan Revell koji puno obećava.

Slaganje:
Slaganje je vrlo zabavno - dijelovi pašu jedan na drugog k'o po špagi, u onoj najboljoj Revellovoj maniri tako da je ljepljenje pravi gušt. Dijelova ima bezbroj, usudio bih se reći previše. Da to vidi Dragon ili Trumpeter, mislim da bi najprije bankrotirali, a onda pali u nesvjest ili komu.

Cijela maketa (topa) ima preko 150 dijelova (dobro, neki su 'dupli' tj. može se birati između transportnog/marševskog i borbenog/vatrenog položaja topa, ima dvije vrste kotača i sl.), ali zato ima jako mnogo dijelova (što mi je neobično za Revell) sa istim brojem ali samo dodano L ili R za desni/lijevi dio. Dijelova ima mnogo, jer je i maketa sama po sebi vrlo detaljna - dana je svaka ručica, svako ojačanje, zakovica itd. tako da se, po meni, nije ni moglo jednostavnije.

I na koncu, da ne ispadne da je sve baš savršeno - imam jednu sitnu zamjerku. Dio pionirskog alata je 'izliven' sa tj. na lafetu (postolju) topa - eee, od tog alata sjekira je jako loše izvedena, više sliči na nekakav grbavi bumerang .... Very Happy

Isto tako mi se čini da maketa u transportnom položaju ne odgovara nacrtanom oruđu u uputstvima (isto tako u transportnom položaju) - zadnja vilica (dio br. 100 iz koraka 42 i 42) kao da, kod transportnog polažaja, stoji pod većim kutem i onda cijeli top, što se najbolje vidi po cijevi, bude više nagnut prema podu. Tu vilicu je moguće zalijepiti samo u jednom položaju (tako je dano i na samoj maketi ali i u uputstvima), a to mi se čini, barem prema crtežu, da je vatreni/borbeni položaj. Ili sam ja nešto krivo napravio ....?


I još par savjeta, radi lakšeg slaganja:
- već kod prva četiri koraka savjetujem da sa dijelova br. 3 i 4 odstranite po tri istaknuta kružića (oni tzv. 'ejector pins') s unutarnje strane, prije nego ih zalijepite na dijelove 1 i 2. Ti kružići zasmetaju kod ljepljenja dijela br. 5 a kad su zalijepljeni teško se kružići odstrane
- u koraku 15 nije točno jasno gdje i kako pločicu br. 113 zalijepiti. Nažalost se na kasnijim koracima, kao ni na shemama bojanja ne vidi točno kako bi trebala biti - a i zub na njoj ne paše jako na mjesto gdje bi se navodno trebala zalijepiti. Pretpostavljam da je to nekakva zažtita za nišanski periskop (dio br. 25).
- u koraku 62 loše je nacrtano (nadam se da to nije crtao naš Hans) kako odnosno gdje zalijepiti dijelove (118R i 118L, po dva komada) jer u slijedećem koraku (isto tako loše nacrtanom) ispada/nacrtano je da te dijelove (dva 118R i dva 118L) ne treba lijepiti međusobno. Ali treba, krivo je nacrtano! Moj savjet je da zalijepite najprije dijelove 118R i 118L (međusobno), na njih dijelove 119L i 119R iz koraka 64, onda sve to na dio 117 (iz koraka 63) jer postoji jedan zarez koji jednoznačno označava gdje ih zalijepiti, te na koncu zalijepiti dio br. 123 i 116 (ovaj zadnji iz koraka 62).Bojanje:
Pošto sam nakanio napraviti maketu iz razdoblja 'posljednje bitke' (za Berlin, aprila 1945.) maketu sam odlučio pobojati standardno tamno žuto sa srednje-zelenim mrljicama, po ugledu na neke fotografije iz sovjetskih izvora (nakon bitke). Pošto sam zamislio da radim haubicu tj. merzer (ako ćemo točno prevoditi) nekako oko mjesec dana nakon bitke, dakle negdje krajem maja/početkom juna 1945. pretpostavljam da je samo oruđe dosta zapušteno pa sam to pokušao prikazati.

Oznake:
Od oznaka sam koristio samo bijela slova (broj oruđa u bateriji) na kočnici cijevi. U Revellove oznake ne treba sumnjati, posebno kad na njima piše da su 'Made in Italy'. Oni drže do kvalitete oznaka i oznake su baš takve - kvalitetne.

Uputstva:
Mislim da sam sve već gore rekao - i obim uputstava, i manje greške - koje se po meni ne bi smjele dešavati - ali se očito kod tako detaljne makete ipak dešavaju. Ocjena: minus 5.Dodaci/izmjene:
Maketa je toliko detaljna da nisam našao za shodno ništa dodavati ili mijenjati.

Kudim:
- manje nedostatke u uputstvima
- nemogućnost nabavke zasebno topa ili haubice

Hvalim:
- fantastično detaljnu maketu
- jako dobru cijev (iako je plastična, od dvije polovice)
- odlično međusobno pasanje dijelova
- neuobičajeno mnogo dijelova - svaki je detalj dan kao zaseban dio
- mogućnost izrade dva oruđa, izrade oruđa u dva položaja, kao i dvije vrste kotača
- vrlo vjerodostajna gotova maketaUsporedba sa istim/sličnim maketama:
Ne sjećam se da sam radio tako malu (relativno), a detaljnu maketu tako da ne znam s čim bi je usporedio. Možda najbolje sa traktorom koji ju vuče (kod mene u vitrini) koji ima samo 17 dijelova! To možda sve govori ....

Zaključak:
Maketa je san: stara Revellova škola koja mi se čini da je o'šla u nepovrat. Nažalost.
Po kvaliteti dijelova, međusobnom pasanju i svemu ostalom stavio bih je uz bok Zvezdinom Iskanderu - te dvije makete su najbolje koje sam slagao u posljednjih nekoliko godina.

Preporuka:
Ako želite uživati u slaganju savršene sedamdesetidvojke - svakako kupite ovu maketu. Čak i ako nije vaše polje interesa.

Evo kako će to biti izloženo u mojoj vitrini, kao 'Nach Moskau, Mai 1945' odnosno pobjednici odnose tešku artiljeriju:


Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1359
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sri Jul 24, 2019 5:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

.... i da, zaboravih napomenuti (iako će me administratori grdo pogledat') da ako nekome treba onaj FAMO (SdKfz.9) tj. drugi dio ove makete, voljan sam ga mijenjati za nekog drugog Revella ili nešto slično ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1359
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sri Jul 24, 2019 8:02 pm    Naslov poruke: .... nastavak teškom artiljerijom .... Citiraj ovaj komentar

Maketa: WWII 128mm Flakzwilling 40
Proizvođač: Modelcollect, Kina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: UA72098. Napomena - ista maketa 12,8 cm Flakzwilling 40 (a ne 128 mm kako piše na kutiji!) se pojavljuje u nekoliko maketa sa raznim tenkovskim podvozjima (uglavnom oni izmišljeni 'what-ifovi'), vagona i uz razne druge objekte (uz 28 cm brodsku kupolu iz Norveške, u sklopu Flakturma u Hamburgu i sl.)

Na prvi pogled:
Maketa se sastoji od 4 stabala sive boje, teško je govoriti o veličini u odnosu na kutiju jer su kutije u kojima dolaze stabla razne veličine. Zanimljivo da su stabla oba topa (jer se radi o dva topa blizanca = Zwilling) različita iako imaju samo neke detalje (kod punjenja odnosno kalibriranja upaljača - Zündstellmaschine) zrcalno različite.
Sve djeluje tipično Medelcollectovski (sad kad radim već njihovu treću maketu postao sam 'stručnjak'!) - površinski detalji djeluju OK ali slaganje tj. spajanje polovica? Nigdje ni jedne rupice i štifta za spajanje dijelova. Vidjet ćemo ....

Slaganje:
Kao što sam i pretpostavio, sve je isto kao i kod slaganja njihovog MAN M1001 kamiona - Modelcollect očito ima problema sa lijevanjem identičnih polovica dijelova tj. dijelova koji se sastoje od dvije polovice.
Oni pod a.) nikada ne izrađuju nekakve rupice, štiftice, zareze, graničnike, ne znam kako sve to nazvati, koji bi jednoznačno spajali te dvije polovice - oni samo daju dvije polovice, a ti ih spoji kako znaš ili onako, 'Pi puta oko'.
Pod b.) najgore od svega je da te dvije polovice na mjestu prijanjanja nisu iste - jedna je uvijek veća od druge. Tako da najčešće ti spojevi djeluju katastrofalno i gotovo sve dijelove koji se sastavljaju od dvije polovice bi trebalo kitati ....
Sve to mi djeluje nevjerojatno, čini mi se da su to nekakve osnove maketarstva tj. izrade maketa - a oni kao da te osnove još nisu svladali ....Kao što kod maketa tenkova/gusjeničara prvo gledam kakve su gusjenice, a kod vozila/tockaša kakvi su kotači, tako i kod topova prvo što gledam (i po tome odmah donosim nekakav sud - koji ne mora biti i točan) je cijev od topa. Koliko je okrugla (odnosno što je manje ovalna) kada se zalijepe polovice. Ovdje je slučaj da je to sasvim u redu, kad se malo pobrusi stvar izgleda prilično okrugla i vjerodostojna - malo su zeznuli što je sam otvor na ustima cijevi topa izveden ovalno pa se stječe dojam da je cijev ovalna - ali nije.

Pasanje dijelova, osim 'polovica' sklopova, nije zadovoljavajuće. Nedostatak tih čepića, rupica i graničnika čini svoje, previše toga je prepušteno slučaju, a i dijelovi baš nisu tako dobro napravljeni da bi nalijegali savršeno. Tome pridonose djelomično i uputstva gdje je često samo sa strelicom označeno - 'zalijepi ovdje' a to 'ovdje' nije jednoznačno, pa ako fulaš (što vidiš tek u nekoj kasnijoj fazi) ti ne gine odljepljivanje i sve što ide uz to.
Uz to se stječe dojam, vrlo čest u današnjoj hiperprodukciji maketa, da 'crtatelj' uputstava nije slagao/složio maketu - na pr. označeno je da se sami topovi ne zalijepe na osovinice oko kojih bi se trebali podizati, a s druge strane zupčanici na postolju (koje zahvaćaju zupčanici topa) moraju biti zalijepljeni jer su tako napravljeni. Isto je sa amortizerima za podizanje te sa uređajima za kalibriranje upaljača.

Sve skupa djeluje prilično amaterski.

Moram priznati da su površinski detalji sasvim u redu - možda su zakovice malo pre naglašene ali se to da lako pobrusiti na željenu veličinu.Bojanje:
Pošto se radi o stacionarnom topu pretpostavljam da je bio bojan standardno tamnosivo (Feldgrau) i to vjerojatno do kraja rata. Ja sam zamislio da radim jednog 'Blizanca' sa jednog Flakturma pa sam dodao malo 'betonske' maskirne sheme (svijetlo sive) ali u površinama sa ravnim rubovima.

Oznake:
Nema nikakvih oznaka za top.

Uputstva:
U principu dosta jasna, ali ne bi falilo još koji pogled na složene sklopove. Onaj tko je crtao uputstva nije složio maketu pa je crtao plan želja. Ocjena: 4.Kudim:
- očajno 'lijevanje' polovica dijelova - spojevi ostaju dramatično vidljivi i moraju se pokitati
- nedostatak pomagala (čepići, rupice, graničnici) pri lijepljenju dijelova
- nemogućnost podizanja i spuštanja topova
- djelomično površna uputstva

Hvalim:
- odabir teme
- dobri površinski detalji
- uvjerljivost gotove makete

Zaključak:
To je valjda standard Modelcollectovih maketa - tko ih želi raditi treba se naoružati sa brdom strpljenja i brdom kita i brusnog papira. Da, čak i za topove.Preporuka:
Kupiti.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Poruke: 3588
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Jul 30, 2019 9:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično Very Happy
_________________
MK K.I.T.A.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 4712
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Jul 30, 2019 9:51 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
http://www.whatifmodelers.com/index.php/topic,30222.0.html

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1359
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Uto Kol 06, 2019 2:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: 917t German Truck
Proizvođač: IBG, Poljska
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 72061Na prvi pogled:
Na prvi pogled izgleda da je maketa identična sličnom japanskom kamionu (Ford 917), ali kako se pravi kamioni razlikuju tako se i ova maketa razlikuje od japanskog 'brata' (IBG kit br. 72060 - opisano na 54. strani ove dretve). Dakle, kod makete jednaka su samo dva stavla - ona s šasijom, motorom, kotačima itd. te stakleno stablo, kao i mali listić fotojetkanog lima. Ostalo, a to je kabina, teretni prostor te kutije ispod sanduka - su sasvim različiti na posebnim stablima. U ovoj maketi se uz to dobije i cerada sa 3 bočne strane sanduka - sve u jednom dijelu (klizni kalup) što djeluje vrlo lijepo i uredno.
Novi je i listić oznaka, naravno, kao i uputstva.
S obzirom da je 'japanac' bila prekrasna maketa isto očekujem i od ove njemačke verzije.

Slaganje:
Slaganje je uobičajeno, brzo i točno. Kako sam već ranije u par navrata spomenuo, čini mi se da su IBG-ove makete sve bolje i bolje - dijelovi kao da su sve ljepši, detalji nježniji, a slaganje točnije (to uspoređujem sa recimo CMP C15 kamionima ili prvim Bedfordima QL).
Kao i kod 'japanca' torziona vilica prednje lisnate opruge je pre kratka i treba ju produžiti za 1 mm, a kabina je vrlo točna, i iako napravljena od 7 dijelova oni pašu fantastično tako da nema problema sa bojanjem djelomično složene kabine prije ubacivanja stakala.

Bojanje:
Maketu sam bojao standardnom Wermach tamno sivom bojom (Feldgrau) - Revell br. 378 (kažu da je to ta boja).Oznake:
Od oznaka na ovoj verziji kamiona dolaze samo registracije (spreda i straga) i divizijske oznake (isto spreda i straga). Piše da su rađene u Cartografu - što je garancija kvalitete i stvarno nije bilo problema - reagiraju na tekućine i na koncu je film nevidljiv.

Uputstva:
Uobičajeno IBG-ovski točna i potpuna. OCjena: 5.Dodaci/izmjene:
Kako sam uspio na netu pronaći sliku kamiona 6. Pz. divizije baš sa registracijom koja je dana u kutiji, vidio sam da na prednjem braniku nema one štapove sa kuglicama (za određivanje širine prilikom vožnje) tako da sam ih maknuo (i malo skratio branik, za cca 1 mm sa svake strane).

Kudim:
- nema stakala na vratima

Hvalim:
- odabir teme
- odličan lom dijelova
- dobar odabir metalnih dijelova
- odlično pasanje dijelova
- jako dobre kotače (s obzirom da su iz plastike)
- generalno vrlo dobre površinske detalje
- uvjerljivost gotove makete
Zaključak:
Kao i kod 'japanca', guštao sam radeći tako finu i nježnu maketicu. Prava uživancija.

Preporuka:
Svakako kupiti.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Poruke: 3588
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Kol 07, 2019 11:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlićan
_________________
MK K.I.T.A.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Poruke: 4712
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Kol 07, 2019 3:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool
_________________
Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
http://www.whatifmodelers.com/index.php/topic,30222.0.html

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Poruke: 1614
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Kol 07, 2019 8:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kamionček je odličan 🤗
Jedino mi je cerada nekako neprirodna.
Može li se raditi bez cerade ?
_________________
WHO DARES WINS
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1359
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Kol 08, 2019 8:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mpuky1 Napisao/la:
Kamionček je odličan 🤗
Jedino mi je cerada nekako neprirodna.
Može li se raditi bez cerade ?


Da, dobivaju se i dijelovi za sanduk bez cerade, oni uobičajeni visoki, njemačkog tipa .... jako lijepo napravljeni ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Poruke: 1359
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Ruj 13, 2019 1:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: Gas Generator Gasifier 3,5t truck AHN
Proizvođač: ACE, Ukrajina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 72532Na prvi pogled:
Iako sam se, ne jednom, i vjerojatno nisam jedini, zakleo da neću više raditi ACE-ove makete, vrag mi ipak nije dao mira da si ne nabavim jednog Renaulta jer je, između ostalog, to marka vozila koju vozim posljednjih 35 godina, pa kako da barem nekako ne izrazim svoju vjernost firmi ....

U kutiju uobičajene ACE-ove veličine (s poklopcem) je ugurano čak 5 stabala, veličine oko 2/3 kutije, svijetlo sive boje, kako to već ACE radi. Crtež na kutiji je, isto tako uobičajeno, po meni izvanredan, uostalom kao i većina crteža na ACE-ovim kutijama.
Dijelovi su, isto tako uobičajeno, prljavi i neuredni, ali to i nije neka novost kod ACE-a - znamo da je to 'short-run' tehnologija i tu se nema što reći - možemo jedino birati između takve, rezinske tehnologije ili samogradnje. Cijena je definitivno na strani plastike. Kvaliteta detalja ne, ali ne može se imati sve, ne?

Slaganje:
Tu se nema puno što reći - prije slaganja ACE-ovih maketa trebate se naoružati sa izrazito velikom količinom strpljenja, svom silom brusnih papira i oštrih nožića i nešto malo kita. Ostalo je na vama, ali računajte da ćete devet desetina vremena provesti u čišćenju i pripasivanju dijelova (za one koji to ne znaju). Ostala desetina otpada na skidanje bogova (i ostalih krivaca) s neba ....

Tom popriličnom poslu (oko čišćenja i pripasivanja dijelova) nažalost ne pridonose uputstva. Nije da su kaotična - prije bih rekao spartanska - ono, to izgleda tako nekako, a kako ćeš doć' do toga - e tu se druže snađi sam. Za obične dijelove (opruge, diferencijale ili ne znam, kuke) još možeš zaključiti gdje i kako dolaze, to je na svim kamionima isto za ne reć' vrlo slično. Ali kad je u pitanju generator plina sa cijevima i filterima i hladnjacima itd., e tu se stvar komplicira. A tu ACE najviše kiksa - ništa nije jasno .... Nažalost niti svemogući Google ne pomaže previše, čak ni vrlo kvalitetan 'o5m6.de' ne daje jasne crteže, odnosno njegovi crteži se razlikuju od uputstava maketa u 1/35 (koje sam uspio naći) tako da nejasnoće ostaju kao takve.
Još me više ljuti što, kad uspoređujem sa drugim maketama tog kamiona (u 1/35) izgleda da su neke stvari totalno fulane - na pr. rebra/ojačanja ispod sanduka (ima ih premalo), ta ista rebra ali na kraju sanduka (totalno van mjere), da ne pričam o samom pozicioniranju (gdje zalijepiti?) sanduka a onda i blatobrana za zadnje kotače .... Takve 'sitnice' su ono što me najviše iznervira - dobro, maketa je prljava, OK, odlučio sam ju takvu kupiti (i masno platiti) ali zašto mora biti i netočna?


Ipak, moram napomenuti da su kotači jako jako lijepo napravljeni - felge su, iznenadujuće, čiste i uredne, kao da ih nije radio ACE. A na njih dolaze crne gume od gumene plastike sa jako lijepim i ekstremno nježnim šarama na sebi. Jedino je jedna guma bila malo iskrivljana (u nekakvu 'osmicu') i nisam ju uspio izravnati, ali sam ju stavio s unutarnje strane stražnih, duplih kotača.

Bojanje:
Na netu nisam naišao na niti jednog Renaulta tamno žute boje - pošto ih je proizvedeno tek oko 4.000 pretpostavljam da su, iako proivedeni do 1944. godine, većina bila tamno siva (kao na pronađenim slikama).

S druge strane, kao što sam već napomenuo, pronašao sam sliku na kojoj se bazira jedna shema bojanja na maketi (zimska shema sa bijelim crtama) pa sam odlučio pobojati kamion u sivo (Revell br. 378) baš sa takvim bijelim crtama. Tek kad sam išao bojati bijele crte sam skužio da sam zalijepio kriva svijetla - u maketi se naime dobivaju dvije vrste svijetala - ja sam, naravno, zalijepio krive. Ali nisam išao mijenjati ....Oznake:
Od oznaka se dobiva samo jedan par tablica za Wermacht-ov kamion (a predlažu dvije sheme!), i to je sve. Koliko sam uspio zaključiti iz te dvije minijaturne tablice, oznake djeluju OK i reagiraju na tekućine.

Uputstva:
Uputstva su ugurana na jedan (brojkama: 1) list papira A4, poprilično neuredna i djelom nejasna, uglavnom prikazano kao već složeni dijelovi pa samo brojke na njima. Ima previše pitanja i nejasnoća, a nimalo odgovora. Nema čak niti jednog linijskog crteža, na pr. nekakvog bokocrta, koji bi možda bio od pomoći. Shemu bojanja su dali na crtežu kamiona u perspektivi. Ocjena: 2.Dodaci/izmjene:
Dodataka ima jako mnogo, od gore spomenutih nosača sanduka, spojne letve prednjih kotača, nosača stražnjih blatobrana itd. itd. - uglavnom neke male sitnice - nešto zato što je u maketi krivo, a većina zato što je maketa gruba.

Kudim:
- prljave i neuredne dijelove
- nikakva uputstva
- previsoku cijenu

Hvalim:
- odabir teme
- jako dobre kotače (iako su od gume)
- uvjerljivost gotove makete
Zaključak:
Priznajem da sam ideju da kupim kamion sa plinskim generatorom gajio od kada je Danijel Frka složio onog svog Staljineca u 1/35 - ono je nenadmašna maketa. Ali zanimljivo vidjeti na što se sve vozilo u ono doba. Negdje sam našao podatak da je potrošnja bila oko 110 kg drva na 100 km ....

Preporuka:
A što da preporučim - ako ste pomalo mazohisti a vozite Renault Kangoo-a (ili nešto slično) - ništa, kupite si i ovog AHN-a ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Poruke: 171
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Pet Ruj 13, 2019 10:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kako god da je ružan kamion ipak je ispal simpatičan ! Pozdrav !
_________________
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 66, 67, 68  Naprijed
Stranica 59/68

 
Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron