Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| frka
 | Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1472 | |
|
Upisano: Uto Tra 02, 2019 1:36 pm Naslov poruke: Aeroplan Penkala |
|
|
Nakon dva mjeseca rada (sa prekidima) projekt "Aeroplan Penkala" je gotov.
Tako je sa moje strane maketom "obrađen" još jedan pionir našeg zrakoplovstva, koji je po meni nepravedno zapostavljen u odnosu na našu ukupnu zrakoplovnu baštinu. Moram se posebno zahvaliti Marku Jerasu koji je nabavio neke vrlo korisne pisane materijale vezane za taj avion, i koji je skupa samnom promišljao kako su zapravo funkcionirale komande za upravljanje na Penkalinom avionu. Zajedno smo analizirali i pregradnje originalne Penkaline ideje, budući da je konstruktor, zasigurno na temelju iskustva sa letenjem svojeg aviona, izvršio barem dvije pregradnje. Prvi letovi pokazali su da je avion bio nestabilan i "težak na repu", a kako nije imao vertikalnog stabilizatora, vjerojatno je u zaokretima imao poteškoća, jer je više klizio u stranu nego pravilno zaokretao. Penkala je naime mislio da će avionom upravljati samo preko repnih površina kao što to rade ptice (iako i one koriste i rep i krila za maneviranje), no shvatio je svoju pogrešku i kasnije je ugradio vertikalni stabilizator kojega je kasnije i povećao po površini. Penkala je pratio sve što se objavljivalo u ondašnjim časopisima vezano za dostignuća iu aeronautike i čitao je i o Farmanu, čiji nacrti su objavljeni. Naposljetku je ugradio i kormilo smjera te slobodno viseća krilca (elerone - u stvari takve danas nazivamo "flaperonima") po uzoru na Farmanove konstrukcije iz toga vremena. Zanimljivo je da su krilca slobodno visila kad je aeroplan mirovao, a tek struja zraka u letu bi ih izravnala. Povlačenje jednog ili drugog krilca dovodilo je do nagiba i ulaska u zaokret, slično kao kod upravljanja paragliderom. Penkala je zato umjesto dvije poluge za upravljanje ugradio palicu sa volanom slično kao kod Bleriotovog monoplana, te sa njime upravljao kormilom smjera, kormilom dubine i "flaperonima". Dakle, bez nožnih pedala! Svakako jedinstveno.
I evo makete. U nju nije ugrađeno ništa od prefabriciranih dijelova, osim cjevčica Albion Alloysa unaprijed izrezanih na komadiće koje AA prodaje pod "Turnbuckles 1/32". Kako sam već ranije napisao i kotači sa žbicama su "hand made", što mi je prvi puta uspjelo iako ima za kupiti i gotovih kotača. Tank za gorivo je sav od mesinganog lima. Sve sajle su od rastezljivog EZ-Line-a. Oni ranije spomenuti "flaperoni" su pokretni, naime ugradio sam šarke od AA cjevčica sa osovinom od žice i kada se prstom dignu u horizontalni položaj, komanda za upravljanje, koja je inače opuštena, zategne se. Još je ostala poneka sitnica za doraditi ili obojati, ali uglavnom to je to. Kutija sa poklopcem za maketu je nabavljena. Još ostaje smisliti neku travnatu površinu za podlogu...
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Uto Tra 02, 2019 1:39 pm Naslov poruke: |
|
|
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Alkett
| Član od: 19 Velj 2017 | Poruke: 131 | Mjesto: Crikvenica |
|
Upisano: Uto Tra 02, 2019 1:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepo. Kao pravi. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Uto Tra 02, 2019 1:53 pm Naslov poruke: |
|
|
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| _Hobby M_
| Član od: 01 Lip 2011 | Poruke: 193 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Tra 02, 2019 2:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Danijel bravo! Predivan rad muzejske kvalitete!
Ranije mi je jedna stvar jedino malo zasmetala, jer kvari ukupan dojam i sav ulozeni trud, a to je raspored rupica za zbice u obrucu kotaca. Ako je moguce to kasnije napraviti u liniji i s jednakim medjusobnim razmacima pa da sve bude na istoj vrhunskoj razini  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Bubi Restaurator
 | Član od: 09 Sij 2016 | Poruke: 170 | Mjesto: Ika - Zagreb |
|
Upisano: Uto Tra 02, 2019 2:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Skidam kapu, remek djelo!
Svaka čast! _________________ "We knew the world would not be the same,
A few people laughed,
A few people cried,
Most people were silent."
R. O.
https://www.scalemates.com/profiles/mate.php?id=25715 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | Član od: 17 Stu 2006 | Poruke: 553 | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Uto Tra 02, 2019 2:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Uauuuuuuu...bravo |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | Član od: 13 Tra 2007 | Poruke: 1806 | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Uto Tra 02, 2019 2:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Famozno.
Svaka čast... _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
Ne isplati se..
Regional A-4, F-104 & IDF Group Builds
Još nekakvi Spitfajeri, Meseri, Kingcobre, MiG-29, Jak-1 i tak... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Uto Tra 02, 2019 3:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Hobby-M, rupice su bušene na felgi u cik-cak rasporedu što se na fotkama jedva vidi, pa ti možda na fotki izgleda da nisu pravilno raspoređene. U svakom slučaju svjestan sam bio toga, rupice su šire od žbica i kod provlačenja najlona koji simulira žbice pazio sam da ih namjestim da budu na pravilnim razmacima. Tako da mislim da je to sređeno  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| viper
 | Član od: 07 Pro 2005 | Poruke: 1623 | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Uto Tra 02, 2019 3:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast........... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5499 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | Član od: 26 Stu 2006 | Poruke: 940 | Mjesto: VŽ |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 2971 | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Sri Tra 03, 2019 1:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako lijepo. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Grega X
 | Član od: 09 Stu 2005 | Poruke: 1036 | |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | Član od: 12 Lis 2005 | Poruke: 1284 | |
|
Upisano: Sri Tra 03, 2019 6:54 pm Naslov poruke: |
|
|
fenomenalno !! svaka čast na trudu, isplatio se ljepota za vidjeti |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|