Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

HV 9K31
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Uto Velj 12, 2019 7:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo fotografskog dokaza da u HV nije bila samo jedna Strela, odnosno bile su barem dvije ....

A evo i jedne malo bolje fotke već prije prikazane - namjerno ju nisam smanjio da se vide detalji grubog bojanja ....

Ne znam tko su autori fotografija (čak ni ove sa našeg foruma) i unaprijed se izvinjavam ako sam nekoga uvrijedio jer sam stavio njegovu fotografiju.

Pretpostavljam da je ova velika fotografija (sa Paga) iz arhiva HVG-a, a dobio sam ju (ako se dobro sjećam) preko kolege Borisa Gregurića (nadam se da se ne ljuti radi toga).

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

PorukaUpisano: Uto Velj 12, 2019 7:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

.... tek sad uočavam na ovoj velikoj fotografiji jedan betonski potkop (sa friško nasipanom zemljom) na krajnjem lijevom rubu fotografije. Po tome bi se možda moglo otkriti gdje je to točno slikano ....

Leo_zd, kad budeš dolazio u ove moje krajeve svrati preko Paškog mosta pa malo istraži .... ili netko drugi, ako je u prolazu ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Uto Velj 12, 2019 7:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
....
Pretpostavljam da je to jedini primjerak kojeg smo imali,ali koja mu je sudbina????
Pretpostavljam da su kupolicu s lanserima integrirali u Strelu 10CRO ili se varam?

Poky,

onako iz glave mi negdje zvoni da je tih Strela-1 (9K31) bilo jedno 10-tak komada u HV-u.

Jedan jedini primjerak smo zarobili Strele-10 (9K35) - iako me ni za to nemoj 'fatat' za riječ.

Što se kupolica tiče, ne znam cijelu priču ali pretpostavljam da je više tih kupola (tj. kupolica kako ti kažeš) bilo u RH u nekom poduzeću koje je razvijalo naš sistem 'Strele' (nazivom Sava - dakle kupola Strele na modificiranom vozilu BVP M-80).
I koliko znam (iz fotografija) 1991. smo zarobili barem jednu Savu.

Nešto o tome ima na palubi:

http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=22770.0

i na:

http://www.srpskioklop.paluba.info/m90/opis.html

Kako kažu Englezi - HTH (hope this helps).

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Uto Velj 12, 2019 9:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

winterwash Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
barakuda

Član od: 22 Sij 2007
Mjesto: ST
PorukaUpisano: Sri Velj 13, 2019 12:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fotografije su fenomenalne. Do prije otvaranja ovog topica imao sam samo onu jednu fotku s početka, sad ih je stvarno dosta referentnih za dovesti model šta bliže izgledu stvarnog. Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Velj 13, 2019 12:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fala ti Vojo! Pravo si vrelo podataka!
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Velj 13, 2019 1:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jedna muzejska fotka može se pogledati na wikipediji

https://en.wikipedia.org/wiki/9K31_Strela-1

btw
što se tiče položaja negdje sam pročitao da su se strele nalazile na rtu Ljubljan (rt između Ljubača i Rtine) međutim krajobraz s fotki nekako ne spada tamo. Rekao bih da je Leo-ZD to precizno detektirao iako bi lako moglo biti i na kopnenoj strani mosta
vojo

PorukaUpisano: Sri Velj 13, 2019 2:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Fala ti Vojo! Pravo si vrelo podataka!

Nema na čemu - a kda je bal ....

Evo još dvije slike (čini mi se) iste kante:

Ova prva mi je posebno draga - slikao ju je kolega Luka Bučević iz Varaždina par dana nakon napada na sportski aerodrom. Slikano je (nažalost) na 'mini-negativu' tipa 110 pa je kvaliteta i negativa i slike - kakva već je ....

Za ovu drugu nisam siguran tko je autor, presnimljena je sa slajda pa mislim da ju je slikao kolega Nenad Šetina, ali nemam ni mjesto ni datum slikanja. Kao što rekoh, po shemi mi se čini da je riječ o istom vozilu:

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
barakuda

Član od: 22 Sij 2007
Mjesto: ST
PorukaUpisano: Sri Velj 13, 2019 10:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vidi se po shemi da je riječ o istom vozilu. Fotografije su odlične.Palac gore
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma