Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| robertino1985
| Član od: 05 Velj 2018 | Poruke: 100 | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Uto Svi 08, 2018 11:49 pm Naslov poruke: Preporuka za izradu broda |
|
|
Nadam se da je na dobrom mjestu.
Iako sam na drugom mjestu rekao da bih radio avione, trenutno sam ih stavio u stranu i idem na brodove.
U planu je izrada jedne male flote brodova (5-6 što domaće što strano) na kojima je plovio moj otac
Zanima me od čega je najbolje raditi, od balza i stirena ili nečega drugog.
Mjeru još nisam uspio odrediti ali vjerojatno će biti 1/ cca 100 ili veća
Unaprijed hvala |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | Član od: 03 Ruj 2007 | Poruke: 3964 | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sri Svi 09, 2018 1:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Pregledaj malo projekte u radu u podforumu koji se bavi brodomaketarstvom, tamo naši meštri brodogradnje dosta precizno navode kako i što se radi. Uvijek su voljni pomoći a u današnje vrijeme izbor materijala je jako velik i većina ga se može nabaviti u svim bau-prodajnim centrima. Ukratko, većina maketa brodova koje rade naše kolege su multimedijalne makete tako da se kombinira sve, drvo, plastika, metal, stiropor, građevinske ploče za oblaganje zidova, razni kitovi i poliuretanske pjene, pa sve do materijala od kojih se rade i pravi brodovi. _________________ MAK "Reoplan" |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| robertino1985
|
Upisano: Sri Svi 09, 2018 4:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Boris G. Napisao/la: | Pregledaj malo projekte u radu u podforumu koji se bavi brodomaketarstvom, tamo naši meštri brodogradnje dosta precizno navode kako i što se radi. Uvijek su voljni pomoći a u današnje vrijeme izbor materijala je jako velik i većina ga se može nabaviti u svim bau-prodajnim centrima. Ukratko, većina maketa brodova koje rade naše kolege su multimedijalne makete tako da se kombinira sve, drvo, plastika, metal, stiropor, građevinske ploče za oblaganje zidova, razni kitovi i poliuretanske pjene, pa sve do materijala od kojih se rade i pravi brodovi. |
hvala na odgovoru
koje su to građevinske ploče
jel to ovo
http://www.roefix.hr/Proizvodi/Toplinsko-izolacijski-sustavi/Nosive-ploce-Gradevinske-ploce? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | Član od: 03 Ruj 2007 | Poruke: 3964 | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Svi 10, 2018 1:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma to sam ja nazvao građevinske ploče, to je materijal poznat pod imenom "stirodur". Nemam pojma čemu služi al' znam da kolege brodomaketari od njega rade rebra i kostur brodova. Naravno, koriste se i klasične metode izrade sa šperpločom. Zatim šupljine popunjavaju raznim materijalima (drvo, stiropor, pur-pjena...) i zatim kitaju dvokomponentnim kitovima, bruse, kitaju, bruse, kitaju.... Neki nanose i poluiretanske smole... svašta nešto se radi ali ispadne super. Možeš i kompletan trup raditi od komada drva ali to je najteže. Puno piljenja, brušenja i kitanja.Nadgrađa i dijelovi palube se rade od raznih materijala: drvo, plastika, metal... sve igra. Najvažnije ti je imat dobar nacrt a što se metode izrade tiče ne postoje stroga pravila i samo nebo je granica. _________________ MAK "Reoplan" |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | Član od: 16 Pro 2008 | Poruke: 1966 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Čet Svi 10, 2018 3:12 pm Naslov poruke: |
|
|
može i papir
Ne zezam se, na stranu što ima hrpu maketa baš od papira ali se i nazovimo klasične makete mogu raditi od papira.
Zgodno je jer se sve radi samo priručnim alatom sa malo više rada.
Fotokopira se ili printa nacrt (rebra, uzdužnice) na neki tvrđi papir, karton, npr. korice fascikli ili one omotnice reklama i sl ( obično imaju jednu, unutarnju, stanu neprintanu) u više puta izreže škaricama i skalpelom i zalijepi zajedno.
ako su jako mali elementi zalijepiti sa cianoakrilatom a ako su veći može i drvofix.
Ubrzano ljepljenje i izbjegavanje vitoperenja , nanijeti ljepilo, spojiti dva komada i pritisnuti vručom peglom, ravno i brzo odrađeno.
Na takav način dobije se vrlo čvrst trup , posebno za manja mjerila.
trup jedrenjaka Le Curier
originalno predviđen od kartona
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | Član od: 09 Velj 2012 | Poruke: 4097 | |
|
Upisano: Sub Svi 12, 2018 2:33 pm Naslov poruke: |
|
|
koji brodovi ak nije tajna?? _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| robertino1985
|
Upisano: Sub Svi 12, 2018 6:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Slider Napisao/la: | koji brodovi ak nije tajna?? |
nije tajna
jugolinija, jadrolinija i topić plovidba
tj ovi brodovi
tonči, sarafin i amelija topič
lun i rab jadrolinija
klek, kumbrovec, bosna, zagreb i tesla od jugolinije
na tim brodovima mi je stari plovio pa zato a planira se ovako nešto napraviti
http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,14922.msg179198.html#msg179198 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | Član od: 09 Velj 2012 | Poruke: 4097 | |
|
Upisano: Sub Svi 12, 2018 8:23 pm Naslov poruke: |
|
|
robertino1985 Napisao/la: | Slider Napisao/la: | koji brodovi ak nije tajna?? |
nije tajna
tj ovi brodovi
lun i rab jadrolinija
najs...pogotovo ako ces radit vece mjerilo...ja i Seawolf radimo jugoliniju i ostale brodare u 350....ja sam do sad napravio cca 25 trupova i nadgradja, a Seawolf kompletira...mislim da ima i na palubi
inace, sve ti ovisi o velicini....mali se rade na jedan nacin, srednji na drugi, veliki na treci...bar ja tak radim...s svatko ima svoj sistem kak mu najbolje pase....recim Jablanko radi cuda od stirodura, ja nisam nikad radil s njim....i tak
koje mjerilo kanis radit
ja upravo zavrsvam Kolhid hidrofoil, Kameliju kvarner expreesa u 1:100, cekam da kolega pripremi dekale
ps imas fejs?  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| robertino1985
|
Upisano: Sub Svi 12, 2018 9:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Slider Napisao/la: | robertino1985 Napisao/la: | Slider Napisao/la: | koji brodovi ak nije tajna?? |
nije tajna
tj ovi brodovi
lun i rab jadrolinija
najs...pogotovo ako ces radit vece mjerilo...ja i Seawolf radimo jugoliniju i ostale brodare u 350....ja sam do sad napravio cca 25 trupova i nadgradja, a Seawolf kompletira...mislim da ima i na palubi
inace, sve ti ovisi o velicini....mali se rade na jedan nacin, srednji na drugi, veliki na treci...bar ja tak radim...s svatko ima svoj sistem kak mu najbolje pase....recim Jablanko radi cuda od stirodura, ja nisam nikad radil s njim....i tak
koje mjerilo kanis radit
ja upravo zavrsvam Kolhid hidrofoil, Kameliju kvarner expreesa u 1:100, cekam da kolega pripremi dekale
ps imas fejs?  |
imam, poslat ću ti link preko pp
pošto ne idem raditi sve brodove nego samo gore navedene mislio sam u velikom mjerilu a zbog ona dva topića koji su mi preko 200 metara, će biti definitivno u 1:200 (oko 1 metar dužine u maketi) |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|