Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 23, 2006 6:27 pm Naslov poruke: Kako ja gledam na DRŽAVNO... |
|
|
OPREZ - ima puuuno...
Potaknut usmenom predajom i reakcijama maketara (onih koji su bili, a i onih koji nisu ali su čuli) na nedavno održani RI-kvazidržavni maketarski skup (a za što je ruku na srce osim nesnalažljivosti i nes(p)retnosti organizatora uvelike krivo i nepostojanje prave koncepcije i ideje u stilu «što i kako dalje glede državnih prvenstava općenito»), odlučio sam potegnuti jedan konstruktivan prijedlog kako ja zamišljam nekakav kolokvijalni godišnji skup hrvatskih maketara i namjerno isti ne želim više nazivati «državno prvenstvo», jer ovakav koncept kakav je bio do sada definitivno više ne drži vodu i to iz više razloga...
No, prije svega moram napomenuti da ne bih želio da se ovdje u raspravi o ovoj mojoj ideji – ako je bude, poteže i komentira Rijeka – bilo pa prošlo... Ovo je prvenstveno moje osobno gledanje, ideja i koncept kako ja zamišljam nekakva buduća maketarska događanja na državnoj razini.
Dakle, ovo što se navodno dešavalo u Rijeci po meni je samo nastavak «muke po maketarstvu u Hrvata» iliti očekivani nastavak farse, koja se s više ili manje lošim epilozima prolongira iz godine u godinu. Govorim naravno, o tzv. «državnim» prvenstvima, a ne o kupovima pojedinih klubova. Potonji su interni turniri - kupovi pojedinih klubova koji su na dispoziciji i sposobnosti svake takve organizacije za sebe, a tako bi trebalo i ostati. Možda će nekom zvučati sirovo i okrutno, ali uvjeren sam da može preživjeti i nametnuti se jedino kvaliteta, a ostali će morati potražiti svoje mjesto pod maketarskim suncem isključivo svojim radom i rezultatima, nastojeći učiti iz vlastitih pogrešaka. Čisti tržišni princip. Ali vratimo se «svehrvatskim maketarskim sletovima»...
No, u raščlambu se ne može ući bez diskretnog zavirivanja u prošlost kada je «državno» kao takvo imalo svoj smisao jer je maltene bilo jedno od rijetkih ili nešto ranije čak i jedino maketarsko natjecanje u godini. Naravno da su se tada svi «brusili» za to natjecanje. Danas to jednostavno više nije tako. Maketarstvo je u kvantitativnoj (ali i kvalitativnoj) ekspanziji, promet i komunikacija između ljudi koji se istim bave je posljednih 5 godina znatno ubrzan(a) i olakšan(a) u odnosu na ono što je bilo prije recimo 15-20 godina, a što sve za posljedicu ima inflaciju maketarskih kružoka, udruga i interesa. A svaka takva grupacija se onda želi prezentirati i promovirati, pa se kroz godinu namnožilo i raznih maketarskih natjecanja što je osim svojevrsne zasićenosti (i da zbog akceleracije životno-poslovnog tempa svakako ne zanemarimo i objektivni faktor (ne)imanja vremena...) dovelo i do utapanja u sivilo jedne takve «krunske» manifestacije kao što bi to trebalo biti hrvatsko državno prvenstvo u maketarstvu. No, da bismo mogli procijeniti što i kako dalje, trebali si prije svega postaviti par nužnih pitanja:
1. Što je to uopće DRŽAVNO PRVENSTVO i što bi pod istim trebalo vrednovati?
2. Koja je svrha, cilj i smisao jedne takve manifestacije ili bolje rečeno okupljanja?
3. Kako postići da se objedine spomenuti elementi pod 1. i 2. i da ljudi doista željno dočekaju i ne propuste takav skup hrvatskih maketara?
Odgovoriti ću na ova pitanja iz svoje osobne percepcije, odn. kako ja vidim i zamišljam rješenje naznačenog problema:
1. Da bi dobili odgovor na ovo pitanje smatram da treba razlučiti klupsko natjecanje od državnog. Jedno s drugim u tehničkom smislu ne bi trebalo imati puno veze. Neću o klupskim natjecanjima jer je to svima poznato, ali na državno prvenstvo gledam kao na biranje najboljih hrvatskih maketara ili maketa koje su prezentirane tijekom te godine. Dakle, valja iznjedriti i nagraditi najbolje. Državne prvake po pojedinim kategorijama. I zaslužne maketare i one koji su promociji maketarstva u Hrvata pridonijeli na neki drugi način. Dakle, smatram da to ni u kom slučaju ne bi trebala biti otvorena (međunarodna) manifestacija kao što su to klupski kupovi... Ali o tome ću opširnije pod tč. 3.
2. Svrha je jednim dijelom inkorporirana u tč. 1., a cilj i smisao ovakvog skupa, osim naravno ugodnog druženja je po meni okupljanje na jednom mjestu svega onog najboljeg što se u odnosnoj godini izdešavalo na hrvatskoj maketarskoj sceni, kao i okupljanje maketarske «diplomacije» raznih klubova radi dogovora o budućoj suradnji (promocije, lobiranja...) eventualnim zajedničkim projektima (internet stranice, časopisi...), dogovora o unificiranju određenih pravila i standarda u svezi suđenja ili drugih stavki na natjecanjima i svakako dogovora o organiziranju i poboljšanjima spomenutog skupa/susreta za godinu koja slijedi etc.
Vjerojatno su kroz ove dvije točke neki već zaključili da funkcioniranje ovakvog koncepta jednostavno «no pasaran» bez autoriteta i supervizije jedne krovne maketarske organizacije (neovisno o tome kako se ona bude zvala i u kojoj će formi funkcionirati – osobno smatram da se za sada uopće ne treba forsirati nekakav IPMS, jer zbog realnog stanja, ruku na srce, tome još nismo dorasli). Bitno je da ta institucija o svemu ovome vodi računa, odn. ustrojava i koordinira ovakve akcije, a bojim se, odn. uvjeren sam da dok god nešto takvo ne počne funkcionirati, ništa se kvalitetno glede DRŽAVNOG neće pomaknuti s ove razine na kojoj to sve skupa danas egzistira...
3. Namjerno ću izbjegavati (odn. gurnuti u «ropotarnicu povijesti») očito nefunkcionirajući termin «državno natjecanje» ili «državno prvenstvo», jer sam ja taj državni skup maketara sadržajno i tehnički zamislio malo drugačije i to iz više razloga (dio tih razloga je sadržan u uvodu ovog teksta gdje se jasno vidi da je «državno prvenstvo» u sadašnjoj formi ušlo u svojevrsnu «slijepu ulicu»), a navesti ću i argumente za to. Dakle (ajmo to radno nazvati nekakvom hrv. MAKETARIJADOM), zamislio sam da bi ta maketarijada bio svojevrsni «maketarski Porin», a na kojem bi doista maketari koji su to svojim radovima i rezultatima kroz godinu zaslužili, ponijeli epitet najboljih u Hrvatskoj po pojedinim kategorijama za tu godinu, uz dodjelu priznanja ili nekakvih trofeja kao «zlatni, srebrni i brončani špru» za pojedinu kategoriju, whatever... I izbor najboljeg od najboljih maketara uz dodjelu nekakvog prijelaznog pehara. Glede eventualnih dodatnih nagrada i(li) stimulacija ne bih sada komplicirao, to ovisi o financijskoj konstrukciji i tema je za sebe, vezana za (financijsko) funkcioniranje gore spomenute krovne organizacije koja bi to sve imala u svojoj ingerenciji. Također ne bih opširnije o modalitetu izbora tih prvaka (odn. maketa), ali je bitno da izbor bude rađen između radova prezentiranih na pojedinim maketarskim kupovima u Hrvatskoj tijekom odnosne godine i to kao nekakva prosječna ocjena na temelju rezultata koju je maketa postizala na tim natjecanjima. Jasno da bi objedinavanje svih tih podataka, kao i završna kolokvijalna prosudba i odluka bila u rukama, odn. bila posao nekakve sudačke komisije sastavljene od priznatih i najeminentnijih maketarskih autoriteta u državi. Pritom bi neizvjesnost mogla biti producirana na način da se uoči te državne maketarijade objave nominacije onih radova koji su ušli u najuži izbor i konkurenciju za laureate i dobivanje priznanja i odličja. Mislim da bi se na ovaj prezentirani način doista moglo iznjedriti ono (i oni) što je(su) zaslužilo(li) da ponese(su) nekakve godišnje titule. A ne kao što se desilo na netom održanom ili ranijim državnim prvenstvima da se uslijed apstinencije dobrih radova improvizira s onim što je toga dana došlo na takvo državno prvenstvo.
Osim konkurencije samih maketara, odn. maketa, za priznanja bi se mogli nominirati i oni koji su na neki drugi način doprinjeli maketarstvu u cjelini i to u kategorijama papirnatog ili elektronskog izdavaštva, maketarske i maketarsko-dopunske produkcije, promocije i sl. Također bi se priznanja mogla dodjeljivati i za nekakva maketarska «životna djela» i sl. Sve nabrojane ideje i mogućnosti mogu se naravno i proširiti odn. dodatno razraditi predložene.
Naravno, obzirom bi maketarsko druženje bez maketa bilo sterilno, sve bi te maketarske radove producirane u odnosnoj godini bilo poželjno ili čak moralna obveza donijeti, odn. napravila bi se jedna lijepa, svebuhvatna izložba kao kulisa jedna takve manifestacije. I to poglavito iz razloga koji ću spomenuti niže, a vezano za destinaciju tih maketarijada.
Nadalje, ono što držim posebno važnim, a vezano za stalna prepucavanja oko destinacije održavanja državnih prvenstava, moglo bi se vrlo pozitivno i to u smislu maketarske promocije po cijeloj Hrvatskoj riješiti upravo ovakvom priredbom. Naime, uz pretpostavku da bi računa o bazičnoj pripremi i supportu takvih manifestacija vodila krovna organizacija, smatram da ne bi bio problem osigurati tek prostor, nekakvu lokalnu promičbu i dostatnu logistiku «maketarijade» i manjim klubovima (ili pojedincima) iz manjih sredina ili onima koji do sada nisu imali priliku (a ako se ovakvo stanje kakvo je sada prolongira, vjerojatno ni neće tako skoro) organizirati bilo kakve maketarske manifestacije (Dubrovnik, Split, Zadar, Šibenik, Pula, Karlovac, Brod, Osijek, Vukovar... neće se ljutiti ako neki grad nisam naveo). Sve ovo u korist maketarske promocije i u tim gradovima, a gradske vlasti u nekim sredinama koje žude za bilo kakvim događanjima bi to mogle, vjerujem vrlo srdačno prihvatiti i popratiti.
Jasno, dalo bi se takvu maketarijadu obogatiti i dodatnim sadržajima, kao što su prezentacije maketarske tehnike, predavanja i promocije nekih s maketarstvom ili poviješću povezanih sadržaja, trgovačke promocije pojedinih proizvođača i distributera maketa (za narednu godinu), a vjerujem da bi i «second hand» u sitauciji kad maketari nisu opterećeni prijavama, suđenjem etc. mogao funkcionirati bolje nego igdje...
Dakle, s obzirom na sve navedeno, jasno je da u sve to ne bi sa svojim maketama mogli biti uključeni i inozemni maketari, ali nema razloga da ih se ne pozove kao goste..., ako ništa drugo «diplomaciju» pojedinih klubova iz susjednih zemalja, npr. radi dogovora o mogućnostima «nepreklapanja» termina pojedinih klupskih natjecanja kroz godinu i sl. A njihova motivacija za takav posjet bi svakako ovisila o sadržajima koji bi se na toj našoj «maketarijadi» ponudili.
I na kraju – termin. Obzirom na sve navedeno, s razlogom (kad dakle prođu sva klupska natjecanja u prethodnoj godini) smatram da bi kolokvijalno najidealniji termin bio tzv.»mrtva sezona», odn. siječanj ili veljača, a za nominaciju i biranje najboljih u protekloj godini.
Eto, ako ste imali strpljenja pročitati sve ovo, očekujem vaše ideje i poglede na ovo moje razmišljanje. Nije naravno, sve to skupa jednostavno koncipirati i oživotvoriti, ali od negdje valja početi... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 24, 2006 9:01 am Naslov poruke: |
|
|
| Meni se ove ideje sviđaju, ali bi trebalo ostaviti i mogućnost da se održi i jedan natjecateljski dio, jer neki pojedinac možda ne dođe na niti jedno klubsko natjecanje, ali želi doći na državno. U suprotnom bi cijeli sustav natjecanja trebalo mijenjati i klubovima nametnuti obvezu održavanja natjecanja, čime bi ih i dalje bilo mnogo u jednoj godini. Tu onda ostaju opet pojedinci koji nisu u klubovima...Sve skupa nije jednostavno, a traži doista jednu krovnu organizaciju. Možda bi državno natjecanje trebalo trajati 2 dana, tako da se prvog dana održi neka vrsta prednatjecanja iz kojeg bi nagrađeni otišli u konkurenciju već nagrađivanih maketa tijekom godine, a koje bi bile nominirane od klubova i pojedinaca. Sve poželjne prateće manifestacije i sastanci se i tako teško mogu nagurati u jedan dan. Donošenje već nagrađenih i nominiranih maketa onda ne bi trebala biti samo moralna obveza, a uostalom, uvijek neki član kluba može zamijeniti autora i odnijeti maketu... Takvo državno prvenstvo bi zato možda trebalo biti svake dvije godine da bude dovoljno vremena za organizaciju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|