Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| prelude
 | Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Pro 21, 2007 8:06 pm Naslov poruke: Rudolf FIZIR i njegove konstrukcije |
|
|
"znam da ništa ne znam" iliti "WTF je ovo" kad sam sinoć kasno skinuo to s e-baya (sva sreća da je netko u naslovu napisao "rumänian", pa mi odma´ postalo sumnjivo...). No, kako sam morao "u krpe" i rano na posao, cijeli me dan žderalo što je to - sve do sada popodne kad sam došao kući i svu moguću literaturu u ruke ...
Sve u svemu, otkriće ovog Fizirovog sportsko-turističkog prototipa FT-1 (popularno zvan "Nebojša" u predratno vrijeme) u vojnim oznakama i maskirnim bojama KJ me toliko oduševilo da to moram podijeliti s entuzijastima ovdje, ali mi dalo i poticaj da otvorim jedan zasebni topic posvećen ovom našem čovjeku, vjerojatno i (po broju proizved. zrakoplova) najplodnijem konstruktoru zrakoplova ovog dijela Europe i to ne samo u vremenu u kojem je živio.
Za sada stavljam samo spomenutu fotku koja me je ponukala na ovo, a očekujem da se ova rubrika - uz daljnju raščlambu uporabe i povijesti ovog aviona, puni i ostalim objavljenim (no nemojte sad baš skenirati fotke iz knjiga koje vjerojatno doma svi imamo ili su već bili na ovom forumu) i i neobjavljenim fotkama Fizirovih zrakoplovnih konstrucija, raznim interesantnim informacijama, činjenicama i pretpostavkama, anegdotama i sl. vezano za njegove avione, jer ovaj čovjek doista zaslužuje pažnju svakog zrakoplovnog entuzijasta kojeg zanima povijest hrvatskog zrakoplovstva.
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 5322 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Pro 22, 2007 12:15 am Naslov poruke: |
|
|
Opa eto vidiš svaki dan saznaš neš novo , za ovaj FT nisam znao da postoji ,a kamoli da ga je konstruirao Fizir.
E sad kad si me napalio ajd stavi još koju njegovu gotku il crtež il ak imaš kaj o t.t. značajkama dotićnog...
Inaće žalosno da tak malo znamo o njegovim konstrukcijama ,a čovjek je radio za Fokkera ,zvali su ga u Dojčland ,a bio je poznad da je znao napraviti odličan zrakoplov sa slabijim motorom od konkurencije ,a istih značajki.... _________________ Poky |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Pro 22, 2007 12:44 am Naslov poruke: |
|
|
Za prvu ruku ovo što imam na hardu, nastojati ću kasnije pročačakati i po "papirima" i poskenirati nešto, čini mi se da negdje imam još nešto.
Da ne ispadne da sâmo dupliram skenove i da ne "papagajim" od tamo, koga zanima može pratiti i sudjelovati i u paralelnoj diskusiji koja se o ovom avionu vodi i na YASIG-u:
http://yasig.proboards106.com/index.cgi?board=ryaf&action=display&thread=1198238006
Sâm ću nastojati da ovu temu ovdje razvijamo po svojim saznanjima i proširimo i na ostale Fizirove konstrukcije kad iscrpimo "Nebojšu"
Inače, radi se o jednom jedinom proizvedenom primjerku - prototipu, za detalje kojom drugom prilikom. Sve u svemu nije se dosad znalo da je bio "mobiliziran" i to u "maskirci":
ovo je naša Katarina (Matanović-Kulenović) na krilu:
Interesantno je da su mu u vojnoj uporabi očito skinuli aerodinamičke obloge kotača, tako da me živo zanima kada je nastala ova fotka s Katarinom ... Pogledati ću u njenoj biografiji da li se spominje i letenje "Nebojšom". Kao i da je i ovaj maskirni na kojoj je ona fotkana ili je samo fotka toliko zamućena da djeluje "flekasto".
Na "mobiliziranoj" fotki ne vidim (ili je takav kut snimanja) niti prsten-oblogu motora. Na vojnoj fotki nazire se (nžl. ne i čitljivo) na repu i vojno-evid. broj, nadam se da ćemo doznati.
I još jedan profil (sa civilnom registracijom):
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 1967 | |
|
Upisano: Sub Pro 22, 2007 10:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Da fotka koju prodaje na ebayu isti lik kao i onu fotku bf109d koja je nedavno linkana na forum. I ja sam se navukao na ovo "rumänian" i baš sam se pitao koji je taj avion, drago mi je da je identificiran.
U međuvremenu čovjek je promjenio opis fotke:
Citat: | I recevied information about this photo from eBay user:
Its jugoslawisch airplane from Yugoslav Royal Air Force "Fizir Nebojsa", photographed at Lazarevac (south of Belgrade) airfield in april 1941.
Thanks ! |
EDIT:
Preseljeno 
hornet: poruka promijenjena dana: Ned Pro 23, 2007 12:22 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| =VARP=Dragunov
| Član od: 06 Kol 2016 | Poruke: 15 | Mjesto: Osijek |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|