Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 36, 37, 38 ... 111, 112, 113  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pon Lip 20, 2016 12:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pierre Napisao/la:
Vojo zar uz maketu nije išao i časopis ? U njemu je o vozilu, povijest, korištenje 1939 za napada na Poljsku i kasnije u njemačkoj vojsci + tekstualno uputsvo za sastavljanje, bojanje itd. ....

Ne, ja sam (nažalost) kupio maketu po drugoj ruci pa nisam dobio ništa osim 'škatule' .... zato sam i pretpostavljao da je u časopisu malo detaljnije uputstvo za slaganje .... tim bolje - maketa onda djeluje još bolje u mojim očima. Svaka čast!

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pon Lip 20, 2016 1:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo vojo. Sviđa mi se odabir iako mi je maketa malo basic, posebno donji dio.

Inače Praga RN, (ne RV kao ova) se licencno proizvodina u bivšoj Jugi i to prije rata u Rakovici u Srbiji, a poslije rata u Mariboru u TAM-a. Zvao se TAM Pionir. Poslije ga je naslijedio dajc.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Praga_RN/RND
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

PorukaUpisano: Pon Lip 20, 2016 4:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vrsa Napisao/la:
Bravo vojo. Sviđa mi se odabir iako mi je maketa malo basic, posebno donji dio.

Inače Praga RN, (ne RV kao ova) se licencno proizvodina u bivšoj Jugi i to prije rata u Rakovici u Srbiji, a poslije rata u Mariboru u TAM-a. Zvao se TAM Pionir. Poslije ga je naslijedio dajc.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Praga_RN/RND

Da vrsa, donji dio je 'basic' ali bi se dao doraditi već sa malo bojanja (što ja nisam, prvenstveno radi toga što sam odlučio ne lakirati radi stakala .... ma komplicirano je). Može se, naravno, doraditi i 'trodimenzionalno', bez većih problema.

A što se 'Pionira' tiče, možete li vjerovati da se ja sjećam tih kamiona - vjerojatno su bili u upotrebi još tamo sedamdesetih godina od kada se još nečega sjećam .... j*b* te kako sam star .... Sad

Vojo (ipak) Very Happy
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Sri Jul 20, 2016 1:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ajde, možda i nisam baš tako star - da se ne biste prepali da sam u međuvremenu umro jer me dugo nema, bio sam malo na putu kao što možete vidjeti ovdje:

http://www.motori.hr/forum/index.php/topic,253528.0.html

a sa maketama ću nastaviti uskoro, kad dovršim ono što je u radu na stolu ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Sri Kol 10, 2016 4:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: U.S. Jeep Willys M.B.Cargo/37mm gun
Proizvođač: Hasegawa, Japan
Mjerilo: 1/72
Broj makete: MT1

Na prvi pogled:
Kutija uobičajene Hasegawine veličine (meni vrlo praktične jer u njima držim boje) sa malo zbrkanim crtežom na njoj. Unutra su dva stabla sive plastike, nešto manja od kutije. Kompletan Jeep se nalazi na jednom stablu dok je drugo stablo zauzima top 37 mm te ništa manje nego 8 (loših) figurica. Nažalost, koliko čitam po forumima taj PT top je totalno promašen i praktički neupotrebljiv.
Dobivaju se oznake za 3 verzije bojanja plus oznake crvenog križa, maketa ima i prikolicu, ali jeep nema platnenog krova.

Slaganje:
Slaganje započinje ljepljenjem podvozja. Tu se vidi da je Hasegawa jako stara maketa (original kalup iz 80-tih) jer su lisnate opruge dane zasebno, zasebne su i pogonske osovine sa diferencijalima i poluosovinama. Kad se sve to zalijepi dolazi dosta grubo i glomazno i vjerojatno će lisnate opruge stizati gotovo do poda kao kod stare Airfixove makete (koja se dobivala sa Buffalom).
Raspored karoserije je identičan kao kod nove Airfixove makete: pod, bočne strane i zadnja strana te hladnjak/grilje spreda i hauba. Dijelovi se slažu medusobno dobro, usprkos generalnoj grubosti i pomankanja nježnosti u detaljima.
Sicevi su dani dosta grubo, posebno zadnja klupa, šoferšajba na spuštanje (baš se i ne može spustiti do kraja) je jako previsoka i nerealna, a volan je tako grozan da ga se jedino može upotrijebiti kao ručicu za zakretanje nekog topa (desno na slici - lijevo je volan od Airfixovog Jeepa).

Na stražnjem dijelu je nekakva ogradica za koju pretpostavljam da su spuštene šipke za 'konstrukciju' sklopivog krova od platna. Ali to izgleda kao ograda!
Kotači su katastrofa - dimenzionalno kao promjer i nisu toliko promašeni, ali su predebeli (gotovo duplo nego u stvarnosti), gume su onako, nareckane napamet, a felge su prakticki izmišljene. Očito je Hasegawa u ono vrijeme smatrala da su kotači manje važni dijelovi makete (sjetite sa samo GMC-a ili onih 'japanaca' Isuzu-a i Toyote).

Prikolica je malo predugačka i malo pre gruba/krupna ali ajde, može proć. Za teret su dana tri kanistera (sa nosačima!) i jedan sanduk nepoznatog tipa, identičan kao na Half-Track-u M3. Kotači za prikolicu su, naravno, koma.
U maketi nema nikakvog pionirskog alata za vozilo.

Bojanje:
Uvijek isti problem sa traženjem prikladne nijanse za OD (Olive Drab) - ovaj puta mi se činilo da ako Humbrolovu enamelku br. 172 dovoljno posvijetlim da ću doći do prave boje. To sam i učinio, ali kad se osušila vidio sam da nije to - previše je bacalo na tirkizno i sve sam na koncu prebojao Revellovom 65, posvijetljenom, naravno.

Oznake:
Dobivaju se oznake za tri različita vozila s time da ima i dodatnih oznaka crvenog križa, malo van registra. Oznake kao takve su OK, osim što mi se krugovi oko zvijezda čine malo predebeli i premasni, ali bože moj. Brojevi na haubi i na branicima su odlično odštampani. Po kvaliteti oznake su OK iako su malo preosjetljive na softener, natpisi USA na haubi su mi se zalijepili za prste i raspali dok sam helndlao druge oznake.

Uputstva:
Uputstva su hasegawina iz onog dobam listić veličine otprilike A4 pa savinut na četiri, sa brzinskim uputstvima i shemom bojanja. Sve u svemu OK za broj dijelova koji se dobivaju, ali daleko od nekog današnjeg standarda. Ocjena: 4.

Dodaci/izmjene:
Pošto nisam mogao probaviti najočitiji promašeni detalj (kotače) iskoristio sam priliku da stavim rezinske od CMK-a (set br. B72013). Problem je bio jedino u tome što u tom setu ima samo 4 kotača tako da nije ostalo ništa za rezervni kotač niti za prikolicu.
Drugi, možda još očitiji, promašaj je previsoka šoferšajba koju sam isto tako skratio (donji puni dio je trebalo sniziti za otprilike 50%) da sliči na nešto - mogao sam ostaviti original šoferšajbu ali u spuštenom položaju pa se ne bi vidlo toliko, ali .... Na šoferšajbi nema stakla pa sam dodao jedno iznutra (srećom ima utor za to).

Treće, na koncu sam ipak maknuo i 'ogradicu' oko zadnjeg dijela i zamjenio je sa jednom koju imam viška od Airfixa. Ni ne trebam napominjati da sam i šoferšajbu i 'ogradu' odlučio zamijeniti kada je maketa već bila složena, pobojana i polakirana. Ono sve glredam i uvjeravam se - ma bit će dobro, a kopka me i para oči da nisam ipak na koncu izdržao a da ne doradim.

Na prikolici sam dodao osovinu među kotačima jer original Bantam prikolicama je imaju.

Kudim:
- grubost dijelova
- izrazito loše kotače (gume i felge)
- previsoka 'šoferšajba'
- dosta manjih detalja koje treba promjeniti/doraditi
- potpuno promašena maketa PT topa 37mm
- neuvjerljivost gotove makete (prije izmjena i dopuna)

Hvalim:
- dobar oblik kutije
- dobro pasanje dijelova
- oznake za tri različita vozila

Zaključak:
Očito je da se godine ne mogu sakriti kod ove makete, ali čudnije mi je nešto drugo - nije problem toliko u godinama makete jer je odljevak u osnovi dobar - problem je sa tim prvim Hasegawinim maketama što su kalupi urađeni onako, ofrlje - kao da im nije bilo bitno da baš sliče na prava vozila. A onda još nije bio u modi toliko wargaming, tako da mi nije jasno zašto su to tako loše radili - a istovremeno su za avone bili majstori i uzor.
Ukoliko se želi od ovog vozila napraviti iole upotrebljiva i uvjerljiva maketa treba puno rada, izmjena, dodataka, dorada a bogme i novaca (rezinski kotači nisu jeftini). Pa sad, 'ko voli, nek' izvoli.

Preporuka:
Ne kupiti ako baš ne morate, iako je to izvrsna maketa za vježbanje dorada i izmjena.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Sri Kol 10, 2016 4:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: Willys British Airborne Jeep
Proizvođač: Airfix, Engleska
Broj makete: A02339W

Na prvi pogled:
Dobio sam ovu maketu koja je izvađena iz kutije Dakote (DC-3) s kojom dolazi spakirana, ali sam uvjeren da je identična maketi kakva se dobije u kitu br. A02339 (samo džip). Tako da ne znam kako kutija (džipa) izgleda u stvarnosti iako se sve može, naravno, vidjeti na internetu.
U kutiji su dva stabla svijetlo sive plastike veličine kutije, plastika tipična za Arfix makete, meni vrlo draga jer je mekana i podatna. Uz to se dobiva jedno malo prozirno stablo samo sa vjetrobranom i svijetlima.
Ponuđeno je ukupno tri osnovne varijante toga džipa plus dva vučna 'priključka' (prikolica ili top), a moguće je napraviti i vozilo sa krovom (platnenim) dok na stablima ima još i mitraljez Browing 0.303 na postolju, Browning 12,7mm sa postoljem te dva mitraljeza Lewis (ako se ne varam), vjerojatno za neke buduće (SAS? Desert Rats?) varijante.

Slaganje:
Slaganje počinje ljepljenjem podvozja (šasije). Cijelo podvozje se sastoji od dva (2) dijela - samo podvozje i osovine/diferencijali sa lisnatim oprugama. Sve skupa vrlo jednostavno ali efikasno. Jako me podsjeća na Bedford/Tilly kombinaciju isto od Airfixa (kit br. A03311), jednostavno, malo dijelova tj. nije se išlo na nepotrebno usitnjavanje što komplicira stvari i, što je nevjerojatno, 'ugrubljuje' maketu. Jako se dobro sjećam kad sam slagao prvog Jeepa od Airfixa (koji se dobivao sa Buffalom - LVT) - lisnate opruge su bile zaseban dio i sitne ali toliko grube da su stizale gotovo do poda (jer su ispod poluosovina). Već sam onda uvidio kako je to nerealno i zato su mi se ti mali džipovi zamjerili - od onda nisam složio niti jednog!
Očito su novi projektanti Airfixa to shvatili i napravili da dijelovi budu čim bliže stvarnosti kao veličina, ali ih nisu davali nužno zasebno.
Karoserije je podijeljena na klasičan način: pod, bočne strane, zadnja strana te hladnjak/grilje i hauba od naprijed. Sve je jako lijepo urađeno, jedino ima malo problema kod pripasivanja haube i 'kilera' - treba dosta strpljenja da sve legne na svoje mjesto. Nije nikakav problem ali su dijelovi dosta sitni pa se uvijek kod tog 'pripasivanja' bojim da ne uništim neki detalj ili cijeli dio. Kod te haube su posebno lijepo napravljena svijetla - najprije sam mislio da ću ih samo zalijepiti i prebojati, ali kad sam vidio kako su efektna potrudio sam se ostaviti ih kakva jesu.
Šoferšajba je vrlo lijepo napravljena, sva od stakla što mislim da je jedino ispravno rješenje za tako male staklene površine i srećom nije nikakav problem maskirati ju selotejpom.
Kotači su, kao i kod RAF-ovog 'avionskog' seta (Tilly i Bedford) mali biser - vrlo lijepo i nježno napravljeni sa jedva vidljivim 'trbuhom' od nalijeganja na tlo. Iako su veličine kotača i guma za Jeep i prikolicu i top isti, felge nisu i to su vrlo lijepo napravili. Odlično!
Jako lijepi detalj je što su dali pokrivno platno za prikolicu (iako ga nije niti teško napraviti jer je ravno) ali malo smeta da su bočne strane tog platna predebele pa sve skupa djeluje malo nezgrapno bez da se doradi (ja nisam). Inače, ako se ne koristi pokrivalo za prikolicu alternativno je dan 'teret' u obliku četiri kanistra i jedne neuvjerljivog drvenog sanduka. Taj sanduk je valjda jedini dio u maketi koji je promašen, loš.
Jako mi se sviđa i mogućnost da džip ima podignuti platneni krov i nisam odolio toj mogućnosti, iako se onda unutrašnjost vidi nešto slabije. Pogriješio sam što sam ostavio bočne šipke/držače krova originalne, malo su previše debeli pa mi bodu oči, njih bi trebalo zamijeniti sa tanjim, žičanim.
Top tj. haubica '75mm Pack Howitzer M1' je poseban biserčić - ima samo 10 dijelova ali je vrlo detaljan i ispada vrlo lijepo. Bio sam u nedoumici dali izbušiti rupe za olakšalje na konstrukciji lafeta, ali sam se ipak odlučio da ih 'voširam' pa da vidim kako ispada.

Bojanje:
Uvijek isti problem kod tih 'amerikanskih' vozila iz rata - kako potrefiti tu njihovu OD boju, a da bude primjerena za tako malo mjerilo, i da bude malo 'požutjela' uslijed starosti. Na ovoj maketi sam pokušao sa Revellovom 65 (enamel) i dodavanjem jedno 10-15% bijele. Rezultat mi se čini OK, osim što mi djeluje još uvijek malo pre tamna za tako malu maketu.

Oznake:
Pošto sam radio maketu iz Airfixovog seta sa Dakotom (set br. A09008) imao sam samo oznake 5. Indijske divizije koje su vrlo skromne, velika bijela zvijezda i tri male oznake na šoferšajbi. Bez obzira na to oznake su vrlo fine, jako lijepo odštampane i centrirane i dobro reagiraju na tekućine.

Uputstva:
Original uputstva nisam imao ali sam ih našao na netu i čine mi se vrlo jasna. Ta kombinacija sa označavanjem crvenih dijelova koji su zalijepljeni u prethodnom koraku, to mi posebno djeluje vrlo jasno i korisno. Ocjena: 5.

Kudim:
- odabir teme, ali s obzirom da su napravili po meni izvrsnu maketu Jeepa, kritika je neosnovana

Hvalim:
- mogućnost izrade nekoliko verzija Jeepa (kao naoružanje, padobranski, priključna vozila)
- dobro pasanje dijelova
- dobar i smisleni lom dijelova
- vrlo nježni dijelovi i detalji
- izvrsni kotači gume i posebno felge
- uvjerljivost gotove makete

Zaključak:
Maketa je izvrsna i kakva se samo poželjeti može. Mogućnosti izrade verzija su vrlo brojne (ja sam ih nabrojao barem osam) i svi 'dodatni' dijelovi (posebno naoružanje i top) su prekrasno napravljeni. Jako sam uživao u izradi ove makete. Bravo Airfix.

Preporuka:
Svakako kupiti. Maketica je prekrasna i jedina joj je mana što ne znate koju verziju izraditi.

I na koncu neizostavna usporedba obje makete:

Gotovi:

Šasije:

Kotači:

Posebno zahvaljujem kolegi 'exluppisu' koji mi je poklonio ovu maketu (bila mu je 'višak' iz Dakote).

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Uto Kol 16, 2016 4:05 pm    Naslov poruke: 'Back to square one' - osnove modernih tenkova, I. dio Citiraj ovaj komentar

Maketa: Christie T-3 "M.1931"
Proizvodac: UM-MT, Ukrajina
Broj makete: 403

Na prvi pogled:
Kutija malih dimenzija, uobičjenih za UM-MT, koja se otvara sa strane. Na naslovnici je sasvim solidan crtež tenka T-3, a odostraga su dane sheme bojanja obje varijante koje se mogu napraviti iz kutije, a to su M.1931 i M.1940 bez kupole kakvih je par primjeraka 'prodano' Sovjetskom Savezu i koji su bili osnova za seriju BT tenkova.
U kutiji su u najlonu spakirana četiri stabla zelene plastike (nešto svijetlije nego obično) od čega jedna veličine kutije, dvije identične veličine pola kutije sa kotačima i gusjenicama, jedno minijaturno stablo samo sa kupolom i još jedno dodatno minijaturno stablo samo sa prednjom pločom i svijetlima. Dijelovi su numerirani na stablima.
Uz to se dobiva jedan minijaturni listić sa četiri foto-jetkana dijela te listić sa oznakama iz kojeg je vidljivo da se mogu napraviti tri različita tenka T-3 (imali su različita imena i brojeve).
Glavno stablo je zajedničko sa još nekim maketama (BT) pa su mnogi dijelovi identični, ali kako se ipak razlikuju po manjim detaljima, gledajući uputstva vidim da treba nešto odstranjivati nožićem. Bez obzira na sve meni maketa djeluje zanimljiva, dobro napravljena i obećavajuća.

Slaganje:
Slaganje je uobičajeno i počinje ljepljenjem podova i stranica kâde tenka. Tu mi odmah upada uoči vrlo smisleni lom kao i dobro međusobno pasanje dijelova. Još mi je zanimljivije što su dali kompletne bočne strane sa duplim zidovima i detaljima tog famoznog 'Christie' ovjesa mada se to na koncu gotovo i ne vidi. No može dobro poslužiti za nekakvu dioramu.
Malo ima pipanja oko uklanjanja ojačanja na bočnim stranama (koje valjda dolaze na BT tenkovima) jer treba puno pažnje da se čim manje oštete okolne zakovice.
Glavni kotači su mi posebno lijepo i fino napravljeni, posebno gume na njima. Gusjenice su jako lijepe - detalji na člancima su prekrasni, a 'štiftovi' na pojedinačnim člancima upadaju jedan u drugog savršeno. Vrlo, vrlo dobro.
Malo je nejasno kako 'centrirati' naoružanje na kupoli jer je dana neka mjera koliko ekscentrično montirati top, ali nema nikakvog opipljivog markera za kojeg se uhvatiti pa sve ispada dosta napamet. Inače dosta dijelova je naznačeno da se zalijepe na neka mjesta, a da nije ničim označeno to mjesto tako da tu ima nejasnoća.
Ima nešto malo utonuća (sink marks) na debljim dijelovima ali se jedino vide na prednjoj piramidi pa to treba pokitati. Srhova uopće nema.
Što se tiče 'limarije' tj. foto-jetkanih dijelova, lijepo je da su limovi malo deblji tj. ne pre tanki da se ne uvijaju, ali grilje motora su preširoke pa ih treba skratiti. Ta 'limarija' na koncu djeluje vrlo fino i uvjerljivo, baš daje jedan dobar 'touch' maketi.
Iako se u biti ne razlikuje po ničemu od 'američkog kolege' osim što nema kupole (i nikakvih oznaka) sovjetska verzija Christi-ja ima po meni jedan veliki nedostatak a to je da se, pošto nema kupole, vidi dobar dio unutrašnjosti, a nje jednostavno - nema. Dakle treba ili skrečirati ili potražiti neke rezine da se to popuni - onda mi se tek čini da sovjetska verzija ima smisla.

Bojanje:
Prema uputstvima cijelo vozilo (obje verzije) dolazi nekakve kaki-smeđe boje i za to su savjetovali Humbrol br. 26, a ja sam slučajno imao baš tu nijansu, tako da je to leglo kako treba. A sad, kako je bilo u stvarnosti - nemam razloga ne vjerovati da nije bilo tako.

Oznake:
Kao prvo, oznake za američke T3 - ujedno i jedine oznake što se dobivaju jer sovjetski Christie očito nisu imali nikakvih oznaka na sebi - dakle, američke su malo zbrčkane. Ako se slijede uputstva zaključuje se da su imena tenkova i broj vozila išli slijedećim redom: Cyclone - 2, Tornado - 6, Hurricane - 7, a ustvari su bili: Tornado - 2, Cyclone - 6 i Hurricane - 7. Ti brojevi su ujedno i tvornički brojevi vozila - ukupno ih je napravljeno 9.
Kvaliteta oznaka je, inače, odlična - upočetku oznake djeluju vrlo mat i žilavo, filmovi su pretjerano veliki i van registra, ali jako dobro reagiraju na tekućine i na koncu se filmovi gotovo i ne vide. Posebno mi se sviđa što su natpisi (svi bijeli) odštampani ne previše masno pa djeluju vrlo uvjerljivo i 'u mjerilu'.

Uputstva:
Uputstva su dana na jednom listu A3 presavinutom na pola, dakle četiri strane. Od toga jedna je sa TT podacima, dvije su uputstva za slaganje a zadnja strana za označavanje.
Uputstva za slaganje su po običaju zbrkana, sa more strelica i nejasnih simbola tako da treba dosta vremena potrošiti na pojašnjavanje (samom sebi) gdje što dolazi, a i tako se obično nešto propusti. Ocjena: 3.

Kudim:
- oblik kutije
- uobičajeno traljava uputstva
- previše brušenja i skidanja detalja (zaostalih od drugih verzija)

Hvalim:
- odabir teme
- dobre površinske detalje
- vrlo dobre kotače i naročito gusjenice
- jako dobre oznake

Zaključak:
Priznajem da sam i dalje oduševljen odabirom tema koje UM i UM-MT biraju - da se mene pita, oni bi svake godine imali 'Kit of the Year' samo radi izvrsno odabranih tema! Maketica je, inače, pravi bombončić, lako se slaže i pravo je zadovoljstvo dovršavati ju.

Preporuka:
Svakako kupiti, maketa je prekrasna.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
messerschmitt

Član od: 31 Jul 2010
Mjesto: Ruma, Srbija
PorukaUpisano: Sri Kol 17, 2016 5:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Još jedna maketa u nizu i ovog puta sjajno uradjena 😉

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Kol 18, 2016 11:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Guštam i pratim i dalje!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vojo

PorukaUpisano: Pon Ruj 12, 2016 12:00 pm    Naslov poruke: Jedan stari japanski 'Pe-Tejac' .... Citiraj ovaj komentar

Maketa: Type 2 'Ka-mi' w/Floating Pontoon
Proizvođač: Dragon, Hong Kong, Kina
Broj makete: 7486

Na prvi pogled:
Kutija uobičajene Dragonove veličine (one manje ali deblje), kvalitete (dobar karton i otvaranje s poklopcem) i sasvim solidnog crteža na naslovnici.
Unutra se dobivaju dva stabla sive plastike veličine oko trikvarti (tri četvrtine) kutije, gornja i donja polovica tijela tenka u zasebnom najlonu, gusjenice od gume koje se (nadam se) lijepe običnim maketarskim ljepilom te jedna mrežica foto jetkovine (mislim da je za ispušni lonac).
Pored klasičnih uputstava na sjajnom papiru u boji dobiva se i minijaturni listić sa oznakama na kojem su samo zasebni brojevi pa se zalijepi kombinacija koja treba i dvije male japanske zastave.
Sve skupa nema baš nešto puno 'materijala' tj. plastike za ovoliku kutiju, ali površinski detalji na maketi djeluju obećavajuće pa valjda kvaliteta nadomještava kvantitetu.

Slaganje:
Prednji ponton je, kao na pravom tenku, napravljen iz dvije zasebne polovice. To je zgodno možda radi neke diorame ali potpuno nepotrebno za samu maketu jer se ionako lijepe zajedno u jedan komad.
Pasanje dijelova je vrlo dobro - možda malo 'zjapi' s unutarnje strane prednjih pontona, ali to se ionako ne vidi kad se međusobno zalijepe. No vanjski dijelovi pontona, posebno gornji dio ('paluba') savršeno pašu. Isto tako gornji i donji dio tijela tenka te posebno prednja 'maska' sa mitraljezom, prava milina. I to uza sve to što je sve vrlo sitno ....
Poseban biser je kupola - iako mala i okrugla, rađena je sa kliznim kalupima pa na bočnim stranama ima sve moguće zakovice. Ima čak 12 dijelova (bez 'vodenog tornja'!) sa svim mogućim detaljima, vrlo vrlo nježnim. Ne samo da se svi otvori tj. poklopci na kupoli mogu lijepiti u otvorenom ili zatvorenom položaju već svi imaju detalje i iznutra tako da ako se zalijepe otvoreni nema problema. Dan je čak i kompletan mitraljez (i u unutrašnjosti, ne samo vanjska cijev).
No taj biser pomalo potamni kada se pokuša montirati 'vodeni toranj' (dio br. A4 sa ostalim dijelovima) - problem nastaje jer taj toranj ne naliježe na kupolu kako bi trebao, a pogotovo ne vodonepropusno kako je za očekivati. Nakon dugog mudrovanja sam shvatio da treba skinuti (odlijepiti) poklopce kupole (A13/A14), odstraniti dio nekakve 'šine' na krovu kupole A28 i polako pripasati taj toranj. Nadalje, dio br. A30 na kupoli (nosač mitraljeza) treba u tom slučaju izostaviti jer nema smisla, tim više što se sličan nosač mitraljeza lijepi na toranj iznad motora (A8 ).
Najgore od svega što ništa od ovoga nije naznačeno u uputstvima - imam osjećaj da su uputstva samo prepisana od makete tenka KA-MI (bez pontona) a onda su samo dodani crteži slaganja pontona i 'mariniziranja' postojećeg tenka, bez da su naglašene izmjene u početnoj fazi slaganja.
Općenito, detalji na maketi su vrlo vrlo dobri i nježni, prekrasni. Posebno se ističu kotači, oni glavni, puni rupica i malih rebara za povezivanje, ali i povratni (mali) kotačići su pravo remek-djelo. I sve to bez pretjeranih zakovica i panela - stvarno na najvišem Dragonovom nivou.

Druga priča je sa gusjenicama - one su tipa DS, dakle načelno se lijepe maketarskim ljepilom. No na ovoj maketi, kao i kod Type 95, to nije istina - gusjenice se ne lijepe NIČIM! Niti Cianofixom! Problem je (kod ljepljenja Cianofixom) što je površina ljepljenja extremno mala (oko 2 mm kvadratna) a plastika od kojih su napravljene gusjenice je masna, kao teflonska - i jednostavno nemate gdje zalijepiti tj. postići nekakvu veću površinu gdje bi Cianofix držao koliko-toliko. Katastrofa! Gusjenice su inače lijepo napravljene i detaljne, ali badava .... Nije bilo druge nego sašiti ih koncem i pokušati naći mjesto na tenku gdje se spoj gusjenica najmanje vidi .... sr*nje!

Bojanje:
Vidim da nisam jedini u nedoumici kako pobojati ovu kantu, pardon, plivajućeg tenka .... Najprije zbunjuje što u uputstvima piše da se tenk boja nekom fantomskom bojom SC04, što u tablici sa nijansama boja nije pojašnjeno o čemu se radi. Drugo, na kutiji je tenk nacrtan zelene boje, isto kao i u shemi bojanja, a svi znamo (zanmo li?) da su japanski mornarički tenkovi bili sivi. E sad - na forumima kažu da su moranrički tenkovi bili sivi do 1942, a od 1943 zeleni. Ali svi tenkovi ovog tipa (Ka-mi) su proizvedeni do 1942.! I sad, ajde ti znaj jesu li ih prebojavali ili nisu.
Moju nedoumicu je prekinuo 'naručitelj' ove makete (kolega koji me zamolio da mu ga složim), on je rek'o zeleni i bi zeleni.

Oznake:
Oznake svih verzija su vrlo skromne - samo trocifreni bijeli brojevi (dani su svi brojevi pa se može birati) a za jednu vrziju i minijaturna japanska ratna zastava. I to je sve.
Oznake su, inače, odlične kvalitete - film je tanak, odlično reagiraju na tekućine i na koncu je film nevidljiv.

Uputstva:
Uputstva su, začudo, vrlo lijepo napravljena. Za razliku od mnogih Dragonovih maketa, ova uputstva su rađena na 3 lista nekakvog produženog A5 formata, u 6 vrlo jasnih i lijeo nacrtanih koraka. Problem je što su malko zbrčkali sa slaganjem vodenog tornja kupole kao i nosača mitraljeza - očito crtač uputstava nije slagao maketu! Predložene su 4 jednostavne sheme bojanja (zeleni tenk) ali nije naznačena kojom zelenom bojom bojati (ili sivom?). Ocjena: 4.

Dodaci/izmjene:
Jedino što sam izmjenio, pored postolja PZ mitraljeza i dodavanja samog mitraljeza (iz trupa tenka) je antena, stavio sam jednu malo tanju.

Kudim:
- gumene gusjenice koje se ne lijepe
- nejasna uputstva oko ljepljenja dodatnih dijelova pontonske verzije
- nejasnu shemu bojanja tenka
- cijenu

Hvalim:
- oblik i kvalitetu kutije kao i crteža na njoj
- odabir teme
- vrlo nježne detalje

Zaključak:
Vrlo sam zadovoljan sa maketom, posebno ekstremno nježnim detaljima. Da nema tih blesavih gusjenica maketa bi bila praktički savršena. Bravo za Dragon!

Preporuka:
Svakako kupiti.

Još par slika gotove makete:

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Dodo

Član od: 15 Tra 2015
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Ruj 12, 2016 2:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

"Vidim da nisam jedini u nedoumici kako pobojati ovu kantu, pardon, plivajućeg tenka ...." hahaha a nasmija me.. ljepa maketa, i imo sam slicna iskustva sa gusjenicama samo kod zvezdine makete, vinilke, na kraju su povezane zicom..
vojo

PorukaUpisano: Uto Ruj 13, 2016 1:27 pm    Naslov poruke: 'Back to square one' - osnove modernih tenkova, II. dio Citiraj ovaj komentar

Maketa: Neubau-Fahrzeug Nr.1
Proizvođač: Dragon, Hong Kong, Kina
Broj makete: 7436

Na prvi pogled:
Kutija nešto većih dimenzija (29 x 19 cm) sa normalnim poklopcem (sve su Dragonove kutije takve) i dosta dobrim crtežom na kutiji.
Unutra je jedno stablo veličine pola kutije, dva nešto manja stabla te dva para identičnih malih stabla sa dijelovima koji se ponavljaju. Uz to je tu zasebno gornji dio tijela tenka te na uobičajenom Dragonovom sivom kartonu zalijepljene gusjenice (nadam se da se lijepe sa maketarskim ljepilom?), najlonić sa kupolama i još jedan sa minijaturnim listićem bijelih oznaka. Uputstva su uobičajeno minijaturna na jednom presavijenom listu nešto manjem od kutije i nude se dvije sheme bojanja.
Sve skupa djeluje uobičajeno Dragonovski točno i detaljno i nadam se da je takva i maketa.

Slaganje:
Odmah uviđam da je kvaliteta površinskih detalja izvanredna - prikazani su svi spojevi ploča kao zavareni, ali vrlo vrlo nježno, jedva vidljivo. Na samom vozilu i nema nešto posebno detalja, ali ono što ima je, kažem, vrlo lijepo, uredno, čisto i oštro.
Cijeli 'donji trap' tj. glavni kotači sa 'ovjesom' su dani u jednom komadu, s time da kotači nisu puni već su razdjeljeni (u paru), u stilu njihovih maketa Pz. IV - i to jako fino ispada.
Pasanje dijelova je jako dobro - sklop kotača upada u 'rupe' odlično (pripaziti da kotači budu okomiti), a pôd vozila fantastično paše na gornji dio tenka - da, upravo fantastično. Mislim, ja se malo čudim oko toga iako je to ono što očekujem od Dragonovih maketa. Meduđim, prečesto u posljednje vrijeme bivam razočaran njihovom kvalitetom. Zato mi je ova vrlo ugodno osvježenje i povratak na 'starog Zmaja' (old Dragon).
Gornji (povratni) kotačići su malo grubi, ne kao detalji već kao pasanje u utore za to. Međutim pogonski zupčanici su savršeni. Inače, kao da se vidi razlika u kvaliteti stabala A, B i C te manjih stabala A (gdje su pogonski kotač, povratni i ljenivac) - ovi kotači kao da su malo grublje izliveni.
Gotovo sav ponirski alat je već izliven na blatobranima tenka, ali je dovoljno fin i nježan i uz malo dorade se gotovo ne vidi da je izliven.
Kupole (sve tri) su prekrasne - klizni kalupi su stvarno fantastično odradili posao, kupole sa svih strana imaju odlične detalje (vizire). Šteta jedino što su glavni poklopci na malim kupolama i bočni poklopci na glavnoj (velikoj) kupoli izliveni u zatvorenom položaju.
Gusjenice su uobičajene ali, začudo, reagiraju na maketarsko ljepilo. Dodirna površina spoja je dovoljno velika i jako lijepo napravljena tako da se, kad se zalijepe, spoj uopće ne vidi. Dužina gusjenica je prava - niti su preduge niti pre kratke. Ipak, nakon par dana probnog stajanja na tenku mi je, prilikom skidanja radi bojanja, jedna gusjenica pukla - ne na spoju već na sasvim drugom mjestu - valjda je tamo bila malo tanja. I kasnije, kad su gusjenice opet bile na mjestu bilo je naznaka pucanja - malo nezgodno, ali srećom su kotačići dosta gusti pa sam zalijepio gusjenice na sve kotače. Sve u svemu, gusjenice su dosta nježne i treba s njima pažljivo.
Uputstva su malko zbrčkana u petom koraku - dio koji je u uputstvima prikazan kao A50 ustvari je A53, A51 je A50, A52 je A51 a A53 je A52. Jedino su pogodili mitraljeze (A5), ajde, barem nešto .... Kad smo već kod uputstava i u prvom koraku su gambeti (A3 i A4) prikazani obrnuto - ručkice za zavidavanje gambeta su s unutarnje strane (prema sredini vozila), a ne s vanjske (prema gusjenicama) - tako se barem vidi na fotografijama, a i logično je.

Bojanje:
Kako su mi se moje omiljene tamnosive boje za njemačke tenkove (Humbrol 182 i 184) osušile, bio sam prisiljen tražiti alternativu. Trenutno mi se najbolja zamjena čini Humbrolova br. 67, iako možda baca malo previše na plavo/ljubičasto, barem pod LED lampama od 2700°K. U međuvremenu pokušavam nabaviti i Revellovu tamno sivu boju (SM 378), da vidim kako to ispada.

Oznake:
Od oznaka se u maketi dobivaju samo bijeli križevi i to šest komada. Na uputstvima nisu prikazali položaj tih križeva, a na fotografijama ('serijskih' tenkova) su vidljivi samo križevi na kupoli sa strane, a na trupu ili na kupoli odostraga ne vidim ništa.

Uputstva:
Kako već uobičajeno za Dragona uputstva su nagurana na dve strane, što u ovom slučaju nije veliki problem jer dijelova ima doista malo tako da gužva nije velika. Osim par nejasnoća uputstva su sasvim u redu. Fali mi jedino malo povijesnih i TT podataka. Ocjena: 4.

Kudim:
- preveliku kutiju
- pre nježne gumene gusjenice (idealne bi bile takve ali od tvrde plastike)
- visoku cijenu

Hvalim:
- oblik kutije
- izvanredno pasanje dijelova
- vrlo fini i nježni površinski detalji
- gusjenice sa lijepe maketarskim ljepilom
- ostaje podosta 'rezervnih dijelova' od drugih verzija ovog tenka (imaju zajednička stabla sa dijelovima)

Zaključak:
Ja sam oduševljen ovom maketom - to je Dragon u svom najboljem izdanju i bilo ju je gušt slagati ako ništa drugo a ono samo radi toga.

Preporuka:
Svakako kupiti. Maketica je prekrasna, baš onakva kakvu zamišljamo da Dragonove makete trebaju biti (radi cijene).

Usporedba sa sličnim 'višekupolnim' tenkom iz tog doba (sredine tridesetih), sovjetskim T-35:

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Uto Ruj 13, 2016 5:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dodo Napisao/la:
.... i imo sam slicna iskustva sa gusjenicama samo kod zvezdine makete, vinilke, na kraju su povezane žicom..

Da, sad kad malo razmišljam, uopće mi nije nikad palo na um da ih povežem sa tankom žicom - a sigurno je bolje nego koncem jer žicu možeš 'oblikovati' .... koja sam ja budala Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Vojo Laughing
Natrag na vrh
Dodo

Član od: 15 Tra 2015
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ruj 13, 2016 7:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
Dodo Napisao/la:
.... i imo sam slicna iskustva sa gusjenicama samo kod zvezdine makete, vinilke, na kraju su povezane žicom..

Da, sad kad malo razmišljam, uopće mi nije nikad palo na um da ih povežem sa tankom žicom - a sigurno je bolje nego koncem jer žicu možeš 'oblikovati' .... koja sam ja budala Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Vojo Laughing

bolje je jer samo provuces kroz rupe na gusjenicama i omotas oko kotaca sa unutarnje strane i gotovo je neprimjetno, znam da je ovo malo mjerilo pa je malo vise zeznuto, ali bolje od konca definitivno...
vojo

PorukaUpisano: Ned Lis 09, 2016 4:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: BM-13N (US6)
Proizvođač: PST, Bjelorusija
Broj makete: 72041

Potaknut čitanjem knjige 'Rusija u ratu 1941-45' (vidi http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=30479 ) u kojoj se od američke vojne pomoći Rusiji u II SR najčesće hvalilo kamione Studebaker US6 (kojih su dobili od Amera gotovo 100.000) odlučio sam i ja dati moj mali doprinos toj pomoći, malo kasno, ali od srca.

Na prvi pogled:
Pošto sam već radio taj kamion od PST-a (u verziji cisterne BZ-13) prije gotovo 15 godina (ajme što godine lete!) uglavnom mi je sve poznato, ali sam ipak odlučio detaljno vam prikazati tu maketu. Dakle:

Tipične PST-ovska kutija u obliku poštanske marke (noviji dizajn) sa vrlo jednostavnim ali meni jako efektnim crtežom tog sistema na snijegu. Kutija se normalno otvara s poklopcem i napravljena je od nešto tanjeg kartona (ne baš jako korisno).
U kutiji su tri stabla i vidi, vidi - sva tri stabla različite boje. Kao da otvaram Matchboxa pred 30-tak godina. Ajme što godine brlo prolaze ....
Dakle, glavno stablo je nekakove srednje sive boje, veličine pola kutije i na njemu je kompletan kamion tj. dvije verzije kamiona, GMC i ovaj Studebaker (razlika je u blatobranima i haubi). Drugo stablo, veličine nešto manje od pola kutije, je crne boje i na njemu su kotači, gume, blatobrani itd., uglavnom 'donji postroj'. I konačno, treće stablo nešto svijetlije sive boje je sam lanser Kaćuša, sa šinama, raketama i lansirnom konstrukcijom.
Zasebno se još dobiva kabina (bez haube) koja je svijetlo sive boje. Listić oznaka je neki univerzalni jer ima oznaka za jedno 4 Kaćuše, ali se koriste samo jedne u ovoj kutiji (ostale su valjda za GMC-ove, ZIS-ove itd).
Maketa (i dalje) nema stakala niti nikakvih metala. Numeracija dijelova je prisutna na svim stablima osim na onom sa samim lanserom raketa.
Sve što se dobiva je tipične PST-ovske kvalitete, ne posebno detaljno i pomalo grubo ali meni već poznato i znam da je to dobra podloga za napraviti sasvim solidnu maketu.

Slaganje:
Slaganje je jednostavno i uobičajeno za kamione i počinje ljepljenjem opruga i osovina na šasiju koja je u jednom komadu. Ima i dosta detaljan motor koji se na koncu uopće ne vidi (ako se hauba lijepi zatvorena). Ispušna cijev je, uvijek se pitam zašto, na toj maketi kvadratnog oblika (!) pa ju treba 'zaokrugliti'.
Šasija je dosta čvrsta pa se ne savija jako, ali su opruge dosta grube pa je teško napraviti nekakvo iole dobro poravnanje. Za osovine kotača uputstva preporučaju metalne šipke od 0,9 mm promjera, valjda da bi se kotači mogli okretati. Ja sam to, naravno, zaobišao i stavio plastične 'žice' i sve zalijepio. Šipka koja okreće prednje kotače lijevo-desno i jedna spojna šipka na zadnjem mostu su jako debele pa sam ih zamijenio žicom. Inače su pogonske osovine dosta tanke i djeluju dobro.

Vrlo se lako napravi verzija bilo sa bilo bez prednjeg vitla. Koliko sam vidio na fotografijama, sve Kaćuše na Sudebakerima su bile bez vitla tj. nisam našao niti jednu fotku sa vitlom. Što se pak pogona tiče, bilo je miješano - neki su kamioni bili 6x6, a drugi 6x4. U maketi se mogu napraviti obje verzije.
Kabina je dosta dobro napravljena s time da treba malo pripasati haubu, dodati prozore i, naravno, oklop (vidi donju napomenu). Mene osobno na svim tim kamionima iz rata (i GMC i US6 itd.) smeta što prednja zaštitna grilja motora i svijetala je najčešće izvedena vrlo grubo, ili, kao kod PST-a, niti nema zaštitne mreže ispred svijetla. Zato sam odlučio dodati tu mrežu od najtanjih plastičnih šipki što imam (0,25 mm) jer su mi izgledale isto tanke kao bakrena žica a puno mi ih je lakše lijepiti maketarskim lijepilom (nego žicu cianofixom). Na mnogim sovjetskim Studebakerima vidim da su imali samo jedno (lijevo) svijetlo, valjda za vozača - čak su sve Kaćuše (istina BM-31, a ne 13) na Studebakerima na paradi u Moskivu srpnja 1945 imali samo lijevo svijetlo, pa sam i ja tako ostavio.

Lansirne šine za same rakete su napravljene lijepo, rupe za olakšanje na šinama su uredne, ali je cijelo stablo pomalo 'prljavo' tj. ima dosta srhova i potrebno je očistiti i dorađivati šinu po šinu. Uz to, šine na sebi nemaju one utore u koje dolaze rakete pa sam ih napravio urezivanjem. Ipak sam, nakon konzultacija sa fotografijama odlučio proširiti rupe za olakšanje jer su mi se činile pre male. S druge strane, cijevasti nosač tih šina je dosta grub i lijepi se onako, 'Pi puta oko' - sve skupa je dosta u zraku, debljine čepova na šinama su svakakve, nije jasno ulaze li ti čepovi u rupe na susjednoj šini ili što. Ja sam se u cijeloj toj zbrkanoj nepoznanici snašao tako da sam navukao četiri srednje šine i glavne cijevaste nosače i onda pokušao ubaciti nosače/ojačanja između tih glavnih nosača, pa vidjeti kako paše ....

Došao sam do zaključka da bi širina (tog srednjeg dijela) trebala biti oko 14-14,5mm odnosno da svaka šina (sa čepom) bude oko 4,1 mm debela. Pored toga su i koraci 23 i 24 zamijenjeni (najprije dođe korak 24 pa onda 23). Uz to su i ručke i osovine za dizanje rampe i zakretanje lijevo desno nekakvog rombastog oblika pa sam to jednostavno zamjenio skrečiranjem. Dakle, uz dobru dozu strpljenja eto vam lansirne rampe za Kaćuše .... he, he.

Kotači su dosta dobro napravljeni, gume ništa naročito ali kako su dosta uske i ne vide se nešto posebno, a felge su uredne iako tupe za olakšanje nisu 'prozirne' tj. izbušene. Sve mi je to poznato već od prije (radio sam i GMC i US-6) i na gotovoj maketi izgleda zadovoljavajuće. U uputstvima je jedino u koraku br. 8 dâno da se unutarnji prsten prednjih kotača može lijepiti u dvije varijante (dio br. C8 ili C9) ali nije naznačeno kada se koji dio lijepi - pretpostavljam da je razlika u tome dali kamion ima prednji pogon ili ne, ali nije jasno koji dio kada dolazi. Pošto na rezervnom kotaču detalja s unutrašnje strane felge nema, a samo se unutrašnja strana vidi, zamjenio sam taj sa kotačem od Airfixovog GMC-a.
Kad smo već kod kotača, u uputstvima nije jasno gdje zalijepiti stražnje blatobrane (C16) - nema naime nikakvog znaka ili zareza ili čepića i ne znam idu li direktno na šasiju ili na nosače opruga (A21) - ja sam na koncu zalijepio odokativno, na šasiju, ali sam urezao malo da zasjedne na nosače opruga. Takvi se detalji teško vide na fotografijama, a crteži na netu su kako koji.
Međutim, kad sam zalijepio blatobrane onda se nosač lansirne rampe (R63) ne može zalijepiti na šasiju jer je širi od šasije. Na fotografijama (muzejskih primjeraka) vidim da između tog nosača i šasije ima jedan 'međunosač' položenog U profila - pa sam i njega stvorio i ubacio.
Kada se na kabinu doda oklop koji se proteže i dobrim dijelom iza kabine, ostaje nejasno gdje staviti rezervni kotač - na stranu što (prema fotografijama) mnogi ga nisu ni imali, ali neki su imali kotač sa strane, a neki na kutiji koja je iza kabine. Pa sad, licencia poetica (ilitiga - pjesnička sloboda tj. stavi kotač gdje hoćeš ili ga nemoj uopće postaviti, sve je dobro tj. dokažite da nije bilo tako ...).

Sve staklene dijelove sam napravio i zalijepio na kraju, kada je maketa bila pobojana, podekalirana, polakirana i praktički gotova. To iz razloga jer tako nježne staklene dijelove (iz folije) nije moguće maskirati (osim Maskolom ili tako nečim).

Napomena:
Gladajući fotografije originalnih Kaćuša, primjećujem da su svi imali oklop na prednjem staklu kabine. Nije mi baš jasno zašto (dali samo radi mlaza raketa prilikom lansiranja?) ali u svakom slučaju toga u maketi nema.
Malo sam razmišljao i bez veze je napraviti kamion sa raketama na sebi (na šinama) ako je kamion u pokretu. Zato mislim da su trebali napomenuti tj. ponuditi dvije varijante završavanja makete - ili u voznom/transportnom stanju ili u borbenom/vatrenom položaju. Ako je prva verzija, onda nema raketa, stražnje 'cape' za stabilizaciju su podignute i oklop na kabini je podignut (plus eventualno cerada preko samih lansirnih šina). Ako je pak u vatrenom položaju, staviti rakete na šine, spustiti cape i spustiti oklop na kabini.

Bojanje:
Pokušao sam pobojati kamion u nekakvu američku OD, ali je ispala čisto sovjetska nijansa - koristio sam Humbrolovu 158 ali sam ju posvijetlio sa svijetlo pješčano žutom Revell SM 314. Rezultat je čisto ruski ....

Oznake:
Oznake su malo razočaranje - ne sjećam se kad sam zadnji puta koristio PST-ove oznake, pa sam možda i zaboravio. Jako su žilave, jako sjajne i radi toga djeluju debelo - no najgore od svega da jako sporo reagiraju na tekućine za dekale. Sa Softenerom sam ih močio NEKOLIKO SATI i na koncu su, nevoljko, priznale da su OK ....

Uputstva:
Uobičajena PST-ova zbrčkana uputstva na dva presavinuta lista A4, sa milion strelica iste debljine kao i crtež vozila pa treba puno strpljenja da se shvati piščeva misao. Srećom je podijeljeno na dosta koraka, čak 28, pa se čovjek ipak nekako snađe. Da je malo urednije sve nacrtano uputstva bi bila sasvim OK. Ocjena: 4.

Dodaci/izmjene:
Popravio sve mnoštvo sitnih detalja kao što se vidi u gornjem tekstu. Ništa jako bitno, a sve jako vidljivo. Što se samog dodavanja tiče a što je izostavljeno u maketi - najbitniji je oklop kabine i stakla.

Kudim:
- grubost makete, posebno 'raketnog' dijela
- nedostatak detalja, a oni koji postoje su dosta grubi
- nedostatak stakala na kabini
- loša kvaliteta oznaka

Hvalim:
- odabir teme
- oblik kutije i crtež na njoj
- dobre kotače
- dovoljnu uvjerljivost završene makete
- cijenu

Zaključak:
Maketa je tipična PST-ovska, rekao bih čak malo lošija od njihove uobičajene kvalitete - tu mislim prvenstveno na lansirnu rampu za rakete. Zato ima dosta posla samo da se sve nekako dovede u 'normalu' tj. da maketa uzgleda koliko toliko dobro. Imao sam osjećaj kao da radim jednu lošu rezinsku maketu, grubu, bez dobrih detalja, pa treba najprije sve svesti na nekakvo 'prihvatljivo' stanje. Ne bi htio da se misli da sam radio neko superdetaljiranje makete - nisam. Htio sam samo ispraviti i dodati neke očite (i jako vidljive) nedostatke i malo 'podetaljiti' detalje. No i za to sam se naradio i izmučio ko pas.

Preporuka:
Kupiti, ako nema druge (bolje) makete Kaćuše i Studebakera na tržištu.

I za kraj, usporedba sa Studebaker cisternom od iste marke (PST):

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 36, 37, 38 ... 111, 112, 113  Naprijed
Stranica 37/113

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma