Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Lip 19, 2016 7:24 pm Naslov poruke: M3A3 + 2cm Flakvierling 1/72 Mirage Hobby + Revell |
|
|
Krene se jednim putem pa usput skrene.. a nije svako skretanje za zlo .
Davno sam nabavio i započeo još jednu Mirage-Hobyby maketu u 1/72
M3A3 Light tank ( no 72676) , u međuvremenu sam i dovršio ostala dva (Stuart i Grant)
I dok sam se odlučivao dovršiti ovaj ("Liberation of Paris", oznake) naletim na vrlo zanimljivu fotku ovog tenka sa namontiranim 4*20 njemačkim Flak 38V.
Guglajući naišao sam i na maketu te inačice u 1/35, te pokušao naći što više podataka o tom tenku iako ih nema puno, pomogao i je i kolega P-51 koji mi je nabavio sastavnicu 35ce, hvala.
Naime to PA vozilo nastalo je krajem '44, partizani su već tada imali tenkove M3A3 ali su se pokazali nedorasli njemačkom oklopu, pa su ih, nakon oslobođenja Šibenika, u remontnom zavodu prepravili. Na 4 primjerka su postavili zaplijenjene njemačke Flakvierlinge.
Tri primjerka su bila još u upotrebi u '49.
Za 4+20 odlučio sam kanibalizirati jednog Revellovog sa Sd.Kfz. 7/1.
O Mirage maketi sam već opisao u temi o stuartu, dobar dio djelova je identičan a kvaliteta jako dobra/odlična
Revellova maketa, barem dio koji se odnosi na top je pomalo razočaravajuća, zapravo nije loša ali dosta ispod vrhunskih maketa na koje su nas navikli, vrijede kritike koje je Vojo već izrekao za tu maketu (za sada je kamion po strani)
Mirageova maketa ima dobro (vjerno) napravljen prsten kupole pa je olakšan rad u tom dijelu, bilo ga je potrebno samo stanjiti da dio topa stane unutra i da može rotirati.
Kako je trup bio već sastavljen morao sam neke djelove skodati a neke stvari ubacivati, uglavnom sa trupa su straga uklonjeni dodatci iza hladnjaka , kojih inaće na nekima ima a na nekima ne.
Pipaviji posao bilo je ukloniti šarke poklopaca vozaća i suvozaća.
Naime zbog dimenzija pa topa i same šarke su smetale a nije bilo moguće otvoriti poklopce pa su oni odrezani a na prednjoj strani su dodane nove šarke. (za sada trakice stirena razrezane po sredini cca 0,5*1mm )
trebalo bi naznaćiti zakovice i valjak šarke ali otom potom.
Postolje za top sam napravio kanibalizirajući postolje u kitu , otkinuvši krakove i "tokareći" na bušilici dok nisam dobio promjer da može proći kroz otvor na tenku.
Ispod je napravljen stupić te je zalijepljen na dno tenka.
Tijelo topa zahtijevalo je određene izmjene, prema fotografijama a i prema 35tici na prednjem dijelu se nalazi nekakav polukružni dio sa bočnim rešetkama dok je ispod pravokutna kutija koju je trebalo otkinut.
Uz to i samo dno/postolje treba modificirati, naime otpadaju platforme na kojima punioci drže noge i stoje te bočni nosaći za rezervno streljivo.
Oslonce i nosaće sjedalica za punioce trebat će skrečati ali ne djeluje prekomplicirano.
Eto toliko za početak
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Sri Lip 22, 2016 10:57 am Naslov poruke: |
|
|
Nastavak, mikro, minimalni al sam se namučio, oslabio vid povečali se prsti pa sam se namučio sa skrečanjem.
Na tenku sam ubacio varove na bokovima , iako ne izgleda ali je razvučeni sprue jaaako tanki, zalijepljen i natopljen tamya zelenim ljepilom pa "nasjeckan križno ukoso" na fotkama izgleda sve jako grubo ali uživo mi djeluje odmjereno (zakovice/šarafi na trupu su bitno veći)
Šarke poklopaca... dodao sam sprue koji simulira osovinu ali za šarafe jednostavno nemam ideje kako, pokušao sam iglom ostaviti točkice ali djeluje jaaako musavo... vjerovatno će ići bez.
Top (počinjem lagano mrziti Revell za ovaj top) ... plastika kao da je kupljena od Dragona , i ima flasha na najnezgodnijim mjestima ..
Prema fotkama makete u 35ci sam odskrečao nosač za štitnike i sjedala poslužioca. Dosta zezanja jer mora stati u "rupu" na tenku a s druge strane nosač i štitnici ne smiju smetati pomičnim štitnicima koji su uz same cijevi (ova dva su vrlo gruba.. bili bi jako zahvalni u jetkovini.
Utvrdio sam da je i sjedalo nišanđije jako nisko iako je postavljeno na jedini mogući način (ima utor na topu i dvije šipke koje ga ograničavaju u položaju po vertikali, neću korigirati jer je jako pipavo i riskiram polomiti
Da sve skupa održi kolikotoliko pristojne omjere podebljao sam podnožje da malo izvućem top iz tenka (nekih 0,7 mm) jer po prethodnom nšanđija bi strugao listovima po obruču kupole tenka u pokušaju da dođe do papučica.
Evo par fotki, na njima djeluje musavije nego u naravi, sve skupa je prilično malo.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Sri Lip 22, 2016 11:02 am Naslov poruke: |
|
|
| odlično izgleda, ko bi rekao kad ovako gledaš da stane na dlan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Sri Lip 22, 2016 11:17 am Naslov poruke: |
|
|
Da, jako je malo, zato mi je krivo da nisam potražio , sigurno ima jetkovina za djelove Flaka..
Cijevi sam pazario na Kupu pa će to malo olakšati priču a štitnike ionako moram skrečati pa će bit limeni  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Sub Lip 25, 2016 5:46 pm Naslov poruke: |
|
|
nastavak
postavljeni nosači i sjedišta poslužioca, cijevi topova
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Ned Lip 26, 2016 8:39 am Naslov poruke: |
|
|
Napravljeni i štitnici
Cola je dobro poslužila (ko od svinje ništa se ne baca )
za nosače sam upotrijebio batrljke originalnih nosača, po sastavnici 35tice djeluje mi da su i oni dali komad koji simulira tako što.
Sve djeluje jako dobro (ne obračajte pažnju na naizgled deformiran lim na lomu , uživo se ne vidi a ide i mat boja.
E sad djeluje... naime bilo je sve pre jednostavno i dobro da bi bilo ok..
Ma vjerovatno bi prošlo u nekim drugim vremenima.. ali "družeći" se sa bolesnicima razbolih se i ja
Naime kad se stave topovi, zbog šaržera donjeg ne bi se mogli podizati više od ovog položaja a to nije baš ok..
Rješenje je pomaknuti štitnike nekih 2-2,5mm unaprijed, ujedno ću ih i odmaknuti za još cca pola milimetra, skoro pa stružu uz polukružne štitnike ispred cijevi što nije baš realno.
Sad mi je jasno zašto je na 35ci mrvicu kompliciraniji taj dio a ne samo ravno ...
Usput sam se zabavljao postavljajući šipku/sponu koja prenosi nagib topova na nišanski uređaj (te šipke nema u 72 jer treba fiksirati okretanje po vertikali, u 35 to je riješeno ali u 72 nije moguće) kružna proširenja na krajevima šipke koja naliježu na osovine simulirao sam limenom trakicom.
Postavio sam alat na tenku i mirageove poslastice.. svjetla i sirenu.. uvijek zabava igre bez granica u pokušaju držanja i obrade te "prašine"
Poučem iskustvom da je prednja strana svjetala vidljia i izvedena ravna i puna nerealna, ispraznio sam glavna svjetla koliko se dalo pa ću srebrnom bojom i cristalclearom pokušat dobit realniji izgled.
PS fotke nisu neke, nije mi se dalo montirat prstenove ni stativ, kad popravi štitnike idu bolje ..ali to danas poslije hlađena
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Jul 04, 2016 11:12 pm Naslov poruke: |
|
|
evo "sređenih" štitnika
praktički su svi sklopovi složeni, preostaje bojanje.
Za članke gusjenica koji su dodani na prednju ploču kao zaštita djelovali su mi kao da su od nekog panzer, pretpostavljam da su od Pz III , nekako odgovaraju dimenzijom.
Lanac je iz brodomaketarstva.
Uputstva 35ce daju kao osnovnu boju "žuta" međutim hvala Sv. Googleu napravljene makete mi djeluju dosta svijetle i ne toliko žute kao što daje Gelbbraun , a i sječajući se nedavne rasprave oko boje jemačkih vozila krenuo sam od pretpostavke da su u Šibeniku imali kante njemačkih boja i da su njima prebojali prepravljene tenkove.
dakle za osnovnu boju uzeo sam Sandgrau , Lifecoloror - UA 202
a za tamnije zelene šare namjeravan koristiti Olivegrun UA206
Topovi su u klasika mat crnu, poslije će dobit obilato "grafitiranej" i tek poneki dry brush sa "steel" (kao i usta cijevi, odnosno skrivaća plamena)
gusjenice idu mik ruzine, crnih pranja s time što će lanac i dodatni članci biti obilato zaruzinavljeni. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Jul 05, 2016 9:44 am Naslov poruke: |
|
|
Odlično napreduje. Dodatne gusjenice su vjerojatno bile sa nekog Stuga III ili IV jer ih je bilo dosta na bojištu. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Jul 05, 2016 10:34 am Naslov poruke: |
|
|
...dao si si truda....odličan..  _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Uto Jul 05, 2016 10:56 am Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | Odlično napreduje. Dodatne gusjenice su vjerojatno bile sa nekog Stuga III ili IV jer ih je bilo dosta na bojištu. |
Išao sam od pretpostavke (možda krive) da su vjerojatno III bili zastupljeniji pa time i da je vjerojatno bilo više dijelova, ostataka, ...
Izaov će biti napraviti šare koje trebaju djelovati "nabrzaka" kistom ..
I oznake, zapravo su samo dvije zastave na boku, a zvijezde ću izvući iz avionskih dekala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pet Sij 27, 2017 11:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Nakon podulje stanke nastavak.
Bojanje mi nije sjelo al što je tu je...
Montirao sam elemente gusjenica kao zaštitu na prednju ploču, lance (usput problem o kojem nisam razmišljao da su očice kroz koje idu lanci premale - ali riješio)
Ostaje pobojati zastave na bokovima i zadnju ruku prozirne mat boje.
Evo , fotkano mobitelom čisto da se vidi usporedba prave veličine sa fotkom na monitoru
Slijedi još nekakva podlogica pa ide u završeno |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Sij 28, 2017 11:13 am Naslov poruke: |
|
|
| Super izgleda |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Ned Sij 29, 2017 9:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dobar |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Uto Velj 07, 2017 7:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Zastava pobojana, našao i dovoljnu malu zvijezdu taman kakva mi je trebala (visine 1,6 mm ) sve skupa "ubijeno" sa nekoliko "pranja"
Započeo podlogu, trebalo bi biti komadić makadamske ceste sa klasičnim kamenim zidom i kamenim stupićima, a uz cestu malo krša.. trebalo bi dočarati dalmatinski krš (ma krš je svakako )
Slijedi još izrada podloge makadama, i krš sa biljčicama te bojanje..
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 07, 2017 10:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlićan je prijatelju  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|