Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

General Ivan Selak

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Lis 07, 2015 9:34 am    Naslov poruke: General Ivan Selak Citiraj ovaj komentar

Evo upravo pročitah na Defender.hr da su se gospoda napokon udostojila sjetiti naše letačke legende i predložiti ga za čin generala, zasluženo.
Mislim da ne treba ništa posebo isticati o Selaku ,čovjek je jednostavno letačka i vojna legenda bez pretjerivanja.
Ono što me je još više zaintrigiralo je podatak koji se navodi u tekstu ,a da je Selak u Oluji odradio 4 borbene zadače u jednom danu ,u sve četri precizno uništio cilj i to sve leteći na "svom" 102 Osvetniku Dubrovnika, zna li tko više il može potvrditi navedene činjenice!?!
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Lis 07, 2015 9:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hmm da sad kad će ga umiroviti onda dijele činove.....
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Sri Lis 07, 2015 2:09 pm    Naslov poruke: Re: General Ivan Selak Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Evo upravo pročitah na Defender.hr da su se gospoda napokon udostojila sjetiti naše letačke legende i predložiti ga za čin generala, zasluženo.
Mislim da ne treba ništa posebo isticati o Selaku ,čovjek je jednostavno letačka i vojna legenda bez pretjerivanja.
Ono što me je još više zaintrigiralo je podatak koji se navodi u tekstu ,a da je Selak u Oluji odradio 4 borbene zadače u jednom danu ,u sve četri precizno uništio cilj i to sve leteći na "svom" 102 Osvetniku Dubrovnika, zna li tko više il može potvrditi navedene činjenice!?!

Hvale vrijedan potez. Nadam se da ne ide u mirovinu još.

Ja mogu potvrditi od onga što sam čuo od njega o tome. Jedan od napada u Oluji je bio na Udbinu.

MIslim da bi ga trebalo nagovorit na knjigu jer takva životna priča se rijetko viđa. Tvrdo se odupire toj ideji. Very Happy
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lis 07, 2015 2:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

već je rečeno da će u mirovinu početkom sljedeće godine.

S obzirom da je duuuugo preskakan mislim da je zaslužio generalski čin prije umirovljenja, pa i stepenicu više kad ode
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lis 07, 2015 3:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svakako vrlo zasluženo unapređenje, pa makar i pred penziju. Inače, od njega osobno sam čuo da je 102 bio u konfiguraciji 2x R-60 i veliki rezervar na centralnom nosaču i letio je na njemu kao zaštita za avione u jurišnim akcijama. Na kojem je avionu išao u jurišne akcije ga nisam pitao, ali mi je Ivandić rekao da su piloti letjeli na prvom avionu koji ih je čekao na pisti naoružan za akciju u koju su išli. Dakle, osim u slučaju 102 i Selaka kad je letio na misiji lovačke zaštite, nije nijedan pilot letio na nekom "svom" avionu.
Uglavnom je konfiguracija bila ili saćasti lanseri ili bombe-nisu naoružavani sa kombinacijama i ako su nosili naoružanje za zemaljske ciljeve, nisu nosili rakete R-60 ili rezervare.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
jura_vg

Član od: 05 Velj 2015
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Uto Lis 20, 2015 9:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da ne otvaram novu temu u ovom podforumu ili u onom "do 1991.", stavit ću ovdje link na članak o natjecanju pilota JRV i PVO 1989.g., na kojem je Ivan Selak osvojio drugo mjesto:

http://tangosix.rs/2015/19/10/takmicenje-najboljih-pilota-sfrj-dan-kad-su-se-suocili-najbolji/
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Lis 20, 2015 10:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan članak! Smile
FilipZG

Član od: 10 Lis 2009
PorukaUpisano: Uto Lis 20, 2015 11:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiv članak, ima i snimka natjecanja
https://www.youtube.com/watch?v=550hyapsPLs
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma