Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

F-100F, 1/72
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Ruj 03, 2015 10:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hrcak Napisao/la:
Ljudi bez ljutnje ali hvala ovakvih radova ne pomaze nikom, Antune konstantno ponavljate pocetnicke greske,zelim vam strpljenja i unaprijedjivanja maketarskih tehnika.

Hvalimo ono što mislimo da je dobro, a nemamo svi iste standarde "dobrog" i "odličnog".

BTW, bilo bi dobro vidjeti i neki vaš rad, da mi početnici kojima treba još strpljenja i unapređenja maketarskih tehnika vidimo kako izgleda maketa bez početničkih grešaka. Valjda i napravite povremeno koju maketu, nije vrag da ih samo prodajete. Cool

Timmy Napisao/la:
Antun ima svoj stil maketarenja i u to neću ulaziti nego mi niste jasni vi pljeskači s komentarima "wow, mrak, opako dobro, super rad", a ruku na srce, da li stvarno to mislite? Ma dajte. Koja je poanta?

Da, ja mislim! Koja je poanta!? Poanta je pohvaliti nečiji trud i ideju. Ja stvarno ne mislim da je jedino što je bitno u ovom hobiju savršeno napravljena maketa bez grešaka. Meni je draže vidjeti da kolega napravi sam svojim rukama nešto nego da ugradi nešto što je napravila tvornica, pa makar to izrađeno u samogradnji vjerojatno nikada neće izgledati tako dobro kao komad izliven u resinu ili napravljen PE tehnologijom. To je samo moje osobno mišljenje i ništa drugo. I da, mislim da je NMF finiš koji je napravio Antun (uspoređujući ga sa fotografijama pravih zrakoplova) uvjerljiviji (premda ne nužno i oku ugodniji) od bilo kojeg metalizera tj. boje. Jer boja aluminija ne može nikada biti uvjerljivija od samog aluminija.

Da li je Antunova maketa savršena!? Nije!
Da li treba biti savršena!? Ne treba!
Da li zaslužuje pohvalu? Apsolutno!
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Ruj 03, 2015 11:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boja ne može biti uvjerljivija od alu folije? A što je s efektom mjerila i tim sjajem alu folije i teksturom pretočenim u mjerilo? Onda sugeriram na neku maketu tenka ili vozila stavljati pijesak, zemlju i grančice s poda i ulice jer čemu svi silni Mig, AK interactive proizvodi kada imamo materijale pod nogama? Na ovoj maketi se baš ističe sjaj, a i tekstura koji u ovom mjerilu samo kvare sve.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Čet Ruj 03, 2015 11:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako smijem dvije tri riječi.
Dakle, nekome se ovo što ja radim može sviđati, a nekome ne i to je u redu, no nisam očekivao tako intenzivno negodovanje onih kojima se ne sviđa.
1. Volio bih da mi se objasni koje su to početničke greške, da ih ne ponavljam u buduće
2. Činjenica je da se bojom može donekle dočarati metal, ali nikada u potpunosti. Zato maketari u svijetu i koriste foliju. Naime metal ima "dubinu sjaja" koju boja nema upravo zato što je boja.
3. Činjenica je da bi folija puno bolje izgledala na većem mjerilu, ali nije istina da je presjajna u 72ci. Pogledajte slike koje su postavljene otprilike u mjerilo makete pa će te vidjeti da su i pravi avioni sjajni i kada ih se umanji.
4. Izgleda da je u zadnje vrijeme bit maketarstva postala kupovina najnovijih dodataka i boja te onda uredno sastavljanje puzla. Svaki eksperiment i originalnost bilo koje vrste ne prolazi. Na žalost u tome nema kreativnosti i to mi se ne sviđa, premda dopuštam i suprotna mišljenja.
Ipak je ovo hobi i ne bi trebali unositi toliko negativne energije....
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Čet Ruj 03, 2015 11:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Antune ja da ocjenjujem vaš rad na skali od 1 do 10 za trud bih vam dao 10+.

Probao sam malo ovu tehniku i mislim da je lakše ofarbati 10 maketa no jednu maketu prekriti kuhinjskom folijom, pa makar i relativno jednostavnih i ravnih površina kao kod f-100..
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
viper

PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2015 12:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Što se tiče aviona f-100 mislim da nisu upravu ni oni koji su za foliju niti oni koji su protiv nje jer je ovaj avion bio farban srebrenim premazom. Ako griješim ispravite me.

Ja lično bi volio vidjeti još Antunovih( a i od drugih forumaša) makta rađenih ovom tehnikom.
Natrag na vrh
Hrcak

Član od: 29 Jul 2010
PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2015 12:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prvo meni nije cilj difamacija nikoga, najmanje nekoga tko sa pravim imenom i prezimenom stoji iza svojeg rada za razliku od vecine ( mene ukljucujuci ) koji se skrivaju iza pseudonima.

Iako je Boris G. napravio tocan presjek moje proaktivnosti ,to me ipak ne sprecava da komentiram nesto sto smatram da nepovratno smanjuje kvalitetu naseg foruma sto se vidi i u broju i kvaliteti radova.

Djecu i pocetnike uvijek treba poticati i pritom traziti dobar omjer izmedju
konstruktivne kritike i sitnih presucivanja da se osoba ne bi dekurazirala.
Kada svoj rad izlaze maketar sa poduzim " stazem" sam akt postanja
bi trebalo shvatiti kao izlazak na pozornicu gdje je po prirodi maketa izlozena raznim kritikama ( pozitivnim i negativnim ).

Konstruktivnije ( i subjektivno ) sama tehnika ne moze nikako docaravati
bare metal povrsine jer sama vulgaris alufolija ima debljinu koja povecava volumen detalja, glede pocetnickih gresaka
- zaprljan ili zamackan prednji dio pokrova kabine Question
- spoj sa trupom
- farbanje i ljepljenje

Kako se vecina slaze da svatko ima svoj pogled na necji rad, upravo tako i krajnje subjektivno shvatite ovaj post.
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2015 12:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
A što je s efektom mjerila

Osobno mislim da je taj tzv. "efekt mjerila" precijenjen, znam za poprilično vrhunskih maketara koji o njemu nikada ne vode računa i uopće ga ne "upotebljavaju" na svojim maketama i njihovi radovi su i dalje vrhunski.

Citat:
Onda sugeriram na neku maketu tenka ili vozila stavljati pijesak, zemlju i grančice s poda i ulice

To se radi. Ja to radim. Vrlo često. Uobičajena maketarska tehnika. Što je u tome čudno i neobično? Ako se može iskoristiti materijal iz prirode, zašto koristiti zamjenski? Zašto kupovati imitaciju kad je original svugdje oko nas!?

Citat:
jer čemu svi silni Mig, AK interactive proizvodi kada imamo materijale pod nogama?

To se često i ja sam pitam.... maketarstvo je postojalo i prije tih prahova i bućkalica. I to vrhunsko maketarstvo. S tim proizvodima samo je postalo lakše. I skuplje. Al' danas se "lakše i brže" očigledno jedino cijeni. Very Happy

Citat:
Na ovoj maketi se baš ističe sjaj

Jesi li pomislio da je to možda do rasvjete pri fotografiranju!?
Uostalom, ističe se baš kao i na fotografijama pravog zrakoplova. Al' ko šiša fotografiju...
Boris G.

PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2015 1:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hrcak Napisao/la:

Iako je Boris G. napravio tocan presjek moje proaktivnosti ,to me ipak ne sprecava da komentiram nesto sto smatram da nepovratno smanjuje kvalitetu naseg foruma sto se vidi i u broju i kvaliteti radova.

Oh, onda se ispričavam.
Morat ću još jednom pročitat pravila, promaklo mi da moramo vodit računa o tome da objavom naših radova, ako nisu master klasa, možemo naškoditi kvaliteti foruma.

Ništa onda, neka admini izbrišu fotografije svih radova koji su do sada rušili kvalitetu a mi koji u ovom hobiju tražimo samo zabavu i uživanje ćemo od sada izbjegavati objavljivati fotke svojih nesavršenih radova. Jer, na ugled i čast treba uvijek paziti.
Aces High

Član od: 02 Lip 2009
Mjesto: Đakovo
PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2015 8:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan rad! Svaka čast!
Goreprsti
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2015 8:51 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uh, autoru makete ovo sigurno nije ugodno čitati.
Ramišljao sam dal da se uopće javljam ali eto:

Boris G. Napisao/la:
U ime nas malobrojih koji još uvijek više cijenimo krv, znoj i suze od konačnog "lijepog izgleda" i apsolutne vjernosti originalu (koju btw još nitko nikad nije i neće postić), svaka čast. Čista petica! Dva prsta gore Winner

Kao i u većini drugih stvari u životu kranji rezultat je važniji od puta koji se do njega došlo. Krv, znoj i suze nisu cilj sam po sebi. Upravo suprotno, imamo hobi na ne razmišljamo o krvi, znoju i suzama.

Hrcak Napisao/la:
...to me ipak ne sprecava da komentiram nesto sto smatram da nepovratno smanjuje kvalitetu naseg foruma sto se vidi i u broju i kvaliteti radova.

Ovo je vrlo ružno reći. Po čemu ovaj topic smanjuje kvalitetu našeg foruma? Forum bi bio kvalitetniji da umjeto ovog topica nije objavljno ništa?

Ni ja ne mogu reći da mi je finish WoW jer mi nije, iako od tri makete koje je Antun obukao u foliju ova mi je daleko najbolja.
Ne slažem se da alu folija nema potencijala. Vidio sam vrhunskih radova rađenih s folijom. I ja zazirem od te tehnike jer mislim da je teška, tj. da jako puno toga može poći po zlu. Samo lijepljenje folije mi se čini najmanji problem, ali maskiranje preko toga mi se čini kao put u pakao. Ako maskirna traka može dići boju, što tek kad digne foliju? Do sad sam u foliju oblačio samo manje dijelove tipa retrovizori ili pojedini panel. Za ciejli avion radije bi bojao iako NMF finiš i bojom nije jednostavan.
Ali majstori folije mogu napraviti super stvari. Nadams e da će Antunova desta alu folija maketa biti na toj razini. Osim ovih koje je Poky stavio evo još malo motivacije. FSM Prosinac 2010.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2015 9:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hoću ukazati na to da ako se već koristi folija onda ne da mora biti salivena s površinom makete nego mora izgledati kao da je to jedini materijal od kojeg je rađena maketa, a u 1/72 da ne govorim. Samo pogledajte prvi link na prethodnoj stranici kako je Electra napravljena pa ćete vidjeti o čemu pričam.
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2015 9:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomo Napisao/la:

Kao i u većini drugih stvari u životu kranji rezultat je važniji od puta koji se do njega došlo. Krv, znoj i suze nisu cilj sam po sebi. Upravo suprotno, imamo hobi na ne razmišljamo o krvi, znoju i suzama.

Kako kome, Tomo, kako kome. "Krv, znoj i suze" su bile malo nezgodna usporedba, ali postoje ljudi kojima je važniji proces stvaranja od krajnjeg rezultata. Krajnji rezultat je njima samo nagrada, šlag na torti.
S ovim hobijem ti je kao i sa putovanjem.
Postoje ljudi koji sjednu u automobil, stisnu gas i autoputem dođu iz Splita u Zagreb za 3,5 sata. A postoje i oni koji se voze starom cestom 6-7 sati i uživaju u svakom kilometru svog putovanja. Najčešće jedni druge ne razumiju. Very Happy

Konstruktivna kritika je uvijek dobrodošla, ali reći jednom od najplodonosnijih i najmarljivijh maketara na forumu da njegovi radovi ruše kvalitetu foruma nije konstruktivna kritika. To je vrlo bezobrazno i bahato, pogotovo što je upućeno od nekoga tko toliko brine o kvaliteti foruma da nitko još nije vidio zna li uopće zalijepiti dva komada plastike.
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2015 9:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hrcak Napisao/la:
................to me ipak ne sprecava da komentiram nesto sto smatram da nepovratno smanjuje kvalitetu naseg foruma ...........

Ovako ružan komentar i prepotentan komentar odavno nije bio napisan na ovom forumu.
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
viper

PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2015 9:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo i ja da dodam link gdje je super sabre urađen folijom i da korigujem ono što sam ranije napisao , ipak do kraja 50-tih može NMF a poslije su farbani srebrenim premazom.

http://www.aircraftresourcecenter.com/Gal9/8601-8700/gal8624-F-100-Doll/00.shtm

http://www.arcair.com/Gal7/6701-6800/gal6763-F-100-Doll/00.shtm
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2015 10:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Budimo realni; forum je poprilično oslabio, aktivnih članova je malo, članova koji objavljuju radove još manje ali zato dežurnih odvjetnika i pljeskača ne nedostaje.

Pogledajte forume kao npr. ARC koji ne samo da imaju rubriku za komentiranje dovršenih maketa nego imaju i rubriku "critique corner" gdje su članovi spremni na svakakve komentare pa koliko god nisu autoru makete po volji. OMF takvu rubriku nema pa smatram da se takvi "critique" komentari smiju stavljati u ovu rubriku i onda kada se napiše da izgled makete ne valja, da su detalji mrljavi, da je ta folija neuredna, neravna, prozirni dijelovi zamućeni i sl. onda to nije dobro i prozvanima se osjećaju dežurni odvjetnici.

Imam hrpu maketa iz svojih maketarskih početaka koje izgledaju više kao prometna nesreća nego maketa i tada sam kao dijete itekako se mučio da s prstima bez ikakvih kliješta i škarica skinem dijelove s okvira pa ako odlučim fotografirati te makete i staviti ih na forum, zar je normalno da mi se napišu komentari "wow, mrak, odličan rad, super, bravo" samo zato što sam se tada trudio do bola iako je završni dojam drama? Malo vjerojatno.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naprijed
Stranica 2/8

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma