Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Uto Ruj 01, 2015 11:09 am Naslov poruke: F-100F, 1/72 |
|
|
Prije oko mjesec i pol dana završio sam ovaj stari Italerijev F-100F. Sada sam uhvatio vremena da ga slikam. Slike su relativno loše jer ne znam kako dobro uhvatiti alu-foliju koja previše blješti ili je nekada previše tamna....problemi sa metalom....u prirodi izgleda bolje (bar meni)...
Svaka kritika dobrodošla..... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ruj 01, 2015 2:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Moje je mišljenje da je sa alu folijom velik posao, a rezultat nije tako dobar, jer je ta alu-folija prilično debela, pa tokom postavljanja na maketu dolazi do bezbroj sitnih pogrešaka koje su gotovo neizbježne zbog kompleksnih površina. Na NMF finišu se vidi svaka i najmanja greškica, pa premda nema ništa uvjerljivije što bi prikazalo aluminij od samog aluminija, često je bojanje uspješnije na maketi, nego nanošenje alu-folije. Postoji i jako fina i tanka alu folija koju je teško nanositi jer se lako potrga i posebno ljepilo koje se koristi za postavljanje zlatnih i srebrnih listića kod restauratorskih radova, pa se na taj način može sve napraviti puno finije, ali je to u konačnici skup i dugotrajan proces za rezultat koji se može postići sa alcladom ili extreme metal-om brže i lakše... Ovo nije ocjena makete, nego moje lamentiranje o maketarskoj filozofiji, ali, možda ti se isplati kombinirati metodu i eksperimentirati sa kombinacijom metalne boje i tanke alu folije? Uglavnom, makete koje si već tako napravio, a imao sam ih prilike vidjeti u živo ne ispunjavaju očekivanja u tehničkom smislu očekivane finoće površine... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| JŽ
| | Član od: 15 Lip 2015 | | Poruke: 186 | |
|
Upisano: Uto Ruj 01, 2015 9:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Moje mišljenje je, da je ova tehnika primerljivija za veče razmere, dok je u 1:72 jednostavno pregruba. Treba imati u vidu, da je tzv. scale effect i ovdje itekako prisutan.
Josip _________________ Live and let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Uto Ruj 01, 2015 9:48 pm Naslov poruke: |
|
|
[quote="JŽ"]Moje mišljenje je, da je ova tehnika primerljivija za veče razmere, dok je u 1:72 jednostavno pregruba. Treba imati u vidu, da je tzv. scale effect i ovdje itekako prisutan.
Josip[/quot
I ja tako mislim. Ovo je samo vježba za veća mjerila... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ruj 01, 2015 10:01 pm Naslov poruke: |
|
|
..ne vidim smisao ove tehnike uz kvalitetne metalne boje....nikada folija ne može zamijeniti boju...slažem se sa Mihom da ovo u zbilji lošije izgleda nego na slikama... _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5420 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ruj 02, 2015 9:42 am Naslov poruke: |
|
|
Dok vi lamentirate o alu foliji ,ja ću reć da mi se sviđa rad pogotovo wethering oko motora i repa.  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Sri Ruj 02, 2015 10:43 am Naslov poruke: |
|
|
| Meni se isto sviđa a što se tiče folije čekam neki rad u 48 koji najavljuje ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sri Ruj 02, 2015 11:22 am Naslov poruke: |
|
|
U ime nas malobrojih koji još uvijek više cijenimo krv, znoj i suze od konačnog "lijepog izgleda" i apsolutne vjernosti originalu (koju btw još nitko nikad nije i neće postić), svaka čast. Čista petica!  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MARK 64
 | | Član od: 07 Tra 2011 | | Poruke: 72 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ruj 02, 2015 12:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Odličan rad svaka čast na finalnom izgledu makete,a još više na utrošenom trudu i energiji,da bi se samo nalijepila al.folija,a da ne govorim o ostalim dobivenim efektima.
Imao sam prilike vidjeti uživo u Osijeku tvoje radove na principu ove nove tehnologije,za mene još uvijek strane i poprilično nepoznate u našim maketarskim krugovima.
E sada da li se isplati "mučiti"oko lijepljenja al.folije umjesto korištenja različitih metalajzera koji su vrlo efektni ,uz koje je potrebno puno manje truda,a efekt je manje- više bolji ili lošiji,to je relativna stvar.
Jer je to isto kao i naš hobi prvenstveno izazov za stvaranje nečeg novog i samim tim zadovoljstvo pojedinca.Jer kada bi se gledalo očima ljudi koji su izvan našeg hobija ,po broju utrošenih sati za sastavljanje pojedine makete,da ne kažem uz još dodatna detaljiranja , te kada bi se to pretvorilo po ekonomskoj računici npr.cijeni po barem 25 kn/radnom satu,hobi bi nam bio totalno neisplativ,a često puta na granici mazohizma.
Tako da Antune po meni  _________________ MARK
MK "David Schwarz" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Ruj 02, 2015 5:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Ne bi tija ulazit u to je li omjer uloženog vremena i krajnjeg rezultata rada sa folijom na kraju slabiji od onoga sa metalizerima ja mogu rec da mi se maketa sviđa jer je drugačija od ostalih nmf maketa i po meni vaša najbolja do sad rađena u ovoj tehnici.pogotovo mi se sviđa waethering na repu  _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| JŽ
| | Član od: 15 Lip 2015 | | Poruke: 186 | |
|
Upisano: Sri Ruj 02, 2015 10:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa je uspjela, samo nije toliko apetitlih od blizu. Sviđa mi se staranje i pogotovo garež metala na bokovima. Uostalom uživo na CK, ako bude izložena, vidječu kako izgleda u živo.
Inače na 1:32 F-84G ili T-33 ta bi tehnika itekako bolje izgledala. Makete postoje. Možda jednog dana?
Josip _________________ Live and let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Čet Ruj 03, 2015 6:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Svima hvala na odgovorima.
Ne bih htio previše gnjaviti, ali postaviti ću nekoliko slika makete i originalnih povijesnih fotografija, čisto zbog usporedbe vjernosti makete u odnosu na orignal:
 _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Hrcak
| | Član od: 29 Jul 2010 | | Poruke: 162 | |
|
Upisano: Čet Ruj 03, 2015 8:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ljudi bez ljutnje ali hvala ovakvih radova ne pomaze nikom, Antune konstantno ponavljate pocetnicke greske,zelim vam strpljenja i unaprijedjivanja maketarskih tehnika. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 03, 2015 8:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| Antun ima svoj stil maketarenja i u to neću ulaziti nego mi niste jasni vi pljeskači s komentarima "wow, mrak, opako dobro, super rad", a ruku na srce, da li stvarno to mislite? Ma dajte. Koja je poanta? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|