Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

B-17G "Bit-o-lace" nedoumica boja
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
PergerCRO

Član od: 13 Sij 2015
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Jul 21, 2015 11:55 am    Naslov poruke: B-17G "Bit-o-lace" nedoumica boja Citiraj ovaj komentar

Imam neke nedoumice oko bojanja par dijelova na navedenom avionu. Označeni su na slici sa crvenim krugovima.

Naime nisam siguran koje boje bi trebao biti ovaj dio ispred kokpita jer sam našao neke makete po netu da imaju to obojano žute boje kao vrhovi krila, neke makete imaju to neke zelenkasto smeđe boje, a neke baš čisto smeđe.

Također me zanima koje je boje vrh propelera....

Treća stvar nevidljiva na slici je unutrašnjost ovih "rupa" za točkove prednje.

Eto hvala.

http://modelling-gp.weebly.com/
https://www.facebook.com/gpmodels87
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site

Član od: 15 Lip 2015
PorukaUpisano: Uto Jul 21, 2015 12:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eh, da....

Po meni je antiodsjajna površina ispred cockpita jako ofucana i izbljedela olive drab koja skoro nalikuje senfu (onom što se jede uz hrenovku).

Kućišta motora su po nekima off white ali po mom oku izgleda, da su jako oksidiran, skoro matt aluminij.

Vrhovi listova propelera su na B-17 uvijek žuti.

Prostori stajnog trapa mogu slobodno biti srebrni, a podosta vidljiv spremnik ulja (šta li?) je ili crn ili žut.

Josip
PergerCRO

PorukaUpisano: Uto Jul 21, 2015 12:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

JŽ Napisao/la:
Eh, da....

Po meni je antiodsjajna površina ispred cockpita jako ofucana i izbljedela olive drab koja skoro nalikuje senfu (onom što se jede uz hrenovku).

Kućišta motora su po nekima off white ali po mom oku izgleda, da su jako oksidiran, skoro matt aluminij.

Vrhovi listova propelera su na B-17 uvijek žuti.

Prostori stajnog trapa mogu slobodno biti srebrni, a podosta vidljiv spremnik ulja (šta li?) je ili crn ili žut.

Josip

E Josipe hvala ti na odgovoru. Ne planiram raditi nikakve ove efekte hrđe, prljanja i istrošenosti, pa mi je ok informacija i kako su bili obojani na novo ako itko zna.

Neki savijet kako bi mogao dobiti tu senf boju ?? Da pomješam malo žute i koje ??

Koje bi bio taj spremnik ulja ??

Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Uto Jul 21, 2015 12:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja ti neću dati neki konkretan odgovor tipa 'bojaj bojom tom i tom' nego ću ti dati općeniti savjet koji vrijedi za sve makete. "Kada imaš fotografiju, radi po fotografiji". Ne obaziri se na raznorazne 'stručne savjete' koji su u suprotnosti s onim što tvoje oči vide a pogotovo nemoj uzimati u obzir kako su drugi bojali svoje makete. Tako ćeš biti najzadovoljniji i ako pogriješ nećeš moći kriviti nikoga osim samog sebe. To često znači i da nećeš imati gotovo rješenje u bočici nego ćeš morati sam miksati boje. Ali i to je jedan zabavni dio ovog hobija.
Na ovoj fotografiji se jako dobro vidi da taj dio ispred kokpita nije niti žute boje kao vrhovi krila a nije ni smeđe boje. Koja je to točno boja!? Nemam pojma. Ja bih uzeo žutu, oker, smeđu i bijelu i miješao razne kombinacije dok ne dobijem nijansu koja je najsličnije onoj na fotki.

Vrhove propelera su ameri bojali žutom bojom. Kada nisi siguran u ono što vidiš ili nemaš fotografiju, bojaj po standardu, a to je za vrhove propelera žuta boja.

Unutrašnjost "rupa" za točkove bi trebala biti "green zinc chromate" ali postoji mogućnost da je bila i neka druga.
PergerCRO

PorukaUpisano: Uto Jul 21, 2015 12:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
Ja ti neću dati neki konkretan odgovor tipa 'bojaj bojom tom i tom' nego ću ti dati općeniti savjet koji vrijedi za sve makete. "Kada imaš fotografiju, radi po fotografiji". Ne obaziri se na raznorazne 'stručne savjete' koji su u suprotnosti s onim što tvoje oči vide a pogotovo nemoj uzimati u obzir kako su drugi bojali svoje makete. Tako ćeš biti najzadovoljniji i ako pogriješ nećeš moći kriviti nikoga osim samog sebe. To često znači i da nećeš imati gotovo rješenje u bočici nego ćeš morati sam miksati boje. Ali i to je jedan zabavni dio ovog hobija.
Na ovoj fotografiji se jako dobro vidi da taj dio ispred kokpita nije niti žute boje kao vrhovi krila a nije ni smeđe boje. Koja je to točno boja!? Nemam pojma. Ja bih uzeo žutu, oker, smeđu i bijelu i miješao razne kombinacije dok ne dobijem nijansu koja je najsličnije onoj na fotki.

Vrhove propelera su ameri bojali žutom bojom. Kada nisi siguran u ono što vidiš ili nemaš fotografiju, bojaj po standardu, a to je za vrhove propelera žuta boja.

Unutrašnjost "rupa" za točkove bi trebala biti "green zinc chromate" ali postoji mogućnost da je bila i neka druga.

Ma da jasno, sve stoji kaj si rekao Smile Mojim nestručnim izražavanjem, tražio sam krivu informaciju, pod vrh propelera sam mislio na vrh kučišta motora, al eto krivo sam se izrazio, hehe. Ovi vrhovi znam da su žuti.

A onda budem pokušao mućkati boju pa budemo vidli... Imam par boja pa ću od toga nešto smućkati.

Hvala.

P.S. ispred te (kako je JŽ napisao, nisam znao da se to tako zove Smile ) antiodsjajne površine ima neka mala "antena", da li netko zna što je to i kako se zove ? Hvala.

Natrag na vrh

PorukaUpisano: Uto Jul 21, 2015 1:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

B-17 je prečesto prevelik zalogaj i za iskusne maketare (evo, ja sam takav primjer). Nedavno sam završio možda najbolju (po meni) B-17G u 1:72 sa nebroj dorada i dandanas nešto prčkam po njoj i istražujem šta je šta. Zato i nema slika. Ja se nadam premieri na ovogodišnjoj CK.

Da skratim, bilo je nebroj malih variacija i modifikacija oko antena i sličnog. Šta je bila ta stvar i kako se zvala? Nemam pojma. A vrh kučišta motora je bio siv ili sivoplavkast. F-47D u ZG ima baš tu boju na svom kučištu.

Koji kit češ koristiti i u kom mjerilu?
Ako te zanima baš taj avion, onda bez prljanja neče iči. Vidiš kako su boje oficane i izmatirane zbog izloženosti stratosferskom suncu u brojnim misijama? A tu je i promjenjeno ljevo krilo.

Josip
PergerCRO

PorukaUpisano: Uto Jul 21, 2015 1:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo ovaj gift set imam, i ostao mi je samo još taj B-17 za odraditi. Maketu ću odraditi u normalnom izdanju kao da je iz tvornice izašla. Maketa je definitivno prevelik zalogaj za mene, ali još se učim i ne tražim da ona bude 100% točna, ali bi ipak volio što točnijih informacija iskoristiti. Mislim da još nisam dosegao tu razinu vještine da koristim razno razne efekte prljanja, hrđe i slično.

Natrag na vrh

PorukaUpisano: Uto Jul 21, 2015 1:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uff...taj kit je i najbolji i najgori B-17kit u 1:72. Ako se pravi iz kutije samo izdaleka predstavlja B-17. To znam jer sam svog tesao u prekidima godinu i pol. Ali to sam samo ja.

Ja bih ti savjetovao, da ne robuješ oznakama iz kutije. Zbog predubokih panelnih linija bolje mu leži kamuflaža. Znači siva odozdo, olive drab odozgo i kojekakve crvene oznake na repu i krilima. Kit je više pravljen za mladež i početnike nego za takve kao ja. Inače je zaista zabavan. Samo polako.

Josip
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Jul 21, 2015 5:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

glede izrade direkt iz tvornice nisam ja neki stručnjak ali mislim da su tvornički izlazili kompletni u olive drab a tek su poslije skidali boju kako bi bili brži
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Uto Jul 21, 2015 7:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ok, ajmo redom

-boje - onaj anti glare panel je ekstra fejdan obicni olive drab, ne zuta

- ''vrh elise'' - to se zove spiner, tocnije, b-17 nije ni imao spinere kao recimo spit nego samo zaobljeni poklopac nasarafljen na osovinu
ovdje ne znam kakav je, po nekim analogijama mogel bi bit i zut aili mislim da je obicni duraluminium poliran

-antena- da se istraziti - obicno je tu bila antena radio kompasa, ali bilo je vise razlicitih postavki - tu lezi zabava-. nauciti sto je to i saznati nesto novo, a ne samo sklapati dijelove po sastavnici
ali, to prepustam svakom ponaosob

unutrasnjost wheelbaya- treba vidit koji avion, pa se najde specifikacija- u pocetku green zinc chromate ( ne yellow), kasnije neobojeno

- boja se s maskirnih nije skidala, osim normalnog trosenja- iz tvornice su od cca kraja 43/pocetka 44te ( opet- pogledati u naredbe za tocan datum po tvornici) izlazili neobojeni
znaci, od odredjenih datuma iz tvornica su izlazili samo polirani avioni u natural metal s nacionalnim oznakama , serijalom i servisnim natpisima
sve ostalo farbalo se po dolasku u jedinicu

i jos sam se sjetio vrhova krakova elise - u mornarici usa, do izbijanja rata bila je praksa crvena, zuta, plava traka svaka debljine 2, 5 - 3 inca - 5-7 cm

ima jos al je prevruce Smile
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Uto Jul 21, 2015 11:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da citiram prijatelja koji nije na forumu:

"JŽ je na dobrom putu ali...

Srećom imam spremljene rezultate za moju nezapočetu 48-cu.

http://www.bates-r-us.org/abitolace/index.html

Zrakoplov je neobojan. Vertikalni i horizontalni stabilizator i vrhovi krila su su žuti, trake na trupu zelene, sva kormila prije oštećenja 4.4.1945. su srebrne boje.

Oplate motora su bijele - eskadrilska boja 709 BS

Unutrašnje gornje strane gondola kao i ispred vjetrobrana Olive drab da se smanji odsjaj. Površina ispred vjetrobrana je dobila svoje od sunca na velikim visinama i izblijedila u rozo, ali baza je Olive drab a ne ZCY ili neka druga boja.

Antena na nosu je Olive Drab.

E sad, nakon popravka, kako je na slici:

- desni vanjski motor ima gornji segment oplate motora Olive Drab.
- kormilo pravca i lijevo kormilo dubine su Olive Drab. Za pretpostaviti je da je s donje strane lijevog kormila dubine Neutral Grey.

Lijevo vanjsko krilo nije popisu oštećenja od 4.4.1945. i vjerojatno je kasnijeg datuma.

- lijevo vanjsko krilo je Olive drab koji se ljušti a lijevo krilce je svježi Olive drab. Za pretpostaviti je da je s donje strane Neutral Grey.

Interijer za kasni G:

http://www.ipmselpaso.us/newsletter/2004Glue/1104Glue.pdf

Neobojani aluminij, u pilotskoj kabini bokovi i krov su tapecirai zelenim platnenim panelima koji su se kopčali na oplatu. Drveni dijelovi poda u boji lakirane šperploče.

Ležište za bombe je vjerojatnije neobojano nego Neutral grey - ali nije Interior green.

Ležišta kotača isto uglavnom neobojana."

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...

Thundercat: poruka promijenjena dana: Sri Jul 22, 2015 7:42 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Jul 22, 2015 7:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovako usput - ovaj "nose art" je u orginalu crtao Milton Caniff, isti onaj koji je poslije crta stripove "Jonny Hazard"... Slider i ostala ekipa iz prapovijesti ce znati o kome pricam...

Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh

PorukaUpisano: Sri Jul 22, 2015 8:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Istina je, da se nakon zatvaranja trupa gotovo ništa od uloženog truda neče moči vidjeti. Đaba sam u žuto farbao tic tac bonone i crtao im pojase te ih postavljao iza cockpita kao tankove za kisik i sl. gluposti.

Na tvom mjestu ja bi ga polako i sa užitkom napravio iz kutije i kamuflirao.

A šenska je u živo bila dječji crtež. Ova u Revellovoj kutiji je ljepotica Wink
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Jul 22, 2015 9:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

JŽ Napisao/la:
...A šenska je u živo bila dječji crtež. Ova u Revellovoj kutiji je ljepotica Wink

????

http://www.bates-r-us.org/abitolace/

http://www.armyairforces.com/quotA-Bit-O39-Lacequot-4297976-m242790.aspx

http://www.usaaf-noseart.co.uk/plane.php?plane=fingelly-bitolace

http://www.447bg.com/42-97976.htm
Natrag na vrh

PorukaUpisano: Sri Jul 22, 2015 9:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na svakom linku je doslovce kopirana od autora od. iz stripa.

Na pravom avionu ju je od oka precrtao neki narednik i lice joj je strašno a nema ni kuka, ni struka. Vidjeo sam filmič gdje je pokaže od blizu.
Isto tako imam Hasegawine dekale za taj avion gdje je vjerna originalu, t.j. dječji crtež, dok je na Revellovim deklaima kao iz stripa.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma