Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Prijava tudjih maketa pod vlastitim imenom?
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
MakroMaki

Član od: 27 Kol 2013
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 9:55 am    Naslov poruke: Prijava tudjih maketa pod vlastitim imenom? Citiraj ovaj komentar

Volio bih cuti vasa razmisljanja o slijedecim situacijama vezanim za maketarska natjecanja:

Primjer 1:
Osoba A kupuje maketu od Osobe B i prijavljuje ju pod vlastitim imenom.

Primjer 2:
Osoba A kupuje maketu od Osobe B i prijavljuje ju pod imenom Osobe B.

U oba slucaja Osoba A nije potrosila sekundu na sklapanje, farbanje niti nista vezano za maketu, samo je iskesirala pare i kupila gotovu maketu. Osoba B je profesionalac i kvaliteta rada navedenih maketa je izrazito visoka, koplje iznad svega sto se prijavilo na natjecanje.

Daklem, mozemo debatirati o moralu i etici ovakvih slucajeva, no mene jos vise zanima sto kazu sudacki pravilnici o kvalifikaciji ovako prijavljenih maketa na natjecanjima.

Mario

MK Grunf website
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Lisec

Član od: 30 Lis 2008
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 10:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da se mene pita, to ne bi smjelo biti dozvoljeno sa strane zdravog razuma.

Onda opet, da li se natjecu makete ili maketari? Mislim da je to RLM66 zona...

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
robert11

Član od: 29 Pro 2007
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 10:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da se to djelomično može riješiti jednom rečenicom kao na primjer (prenosim sa najave za Revell kup u Celju) :

- tekmovalec lahko nastopi le z maketo, ki jo je izdelal sam

Na žalost takvo pravilo nisam na našim natjecanjima nigdje vidio jasno napisano... zapravo nikakva pravila nisam nigdje vidio.
Po meni za ljude koji ovom hobiju pristupaju s određenom dozom morala i osobnog poštenja to je dovoljno. Na našim natjecanjima u zadnjih pet godina (koliko sam ja u tim vodama) to je redovita pojava u kategoriji gdje se izlažu biste. Realno gledajuči figure i biste nisu baš nešto popularne u široj maketarskoj zajednici bar gledajuči po broju ljudi koji se njima bavi pa se taj problem možda zato ni ne ističe. E sad , možda jednog dana skupim pare i naručim neku letlampu ili konzervu od Miga ili nekog drugog majstora i prijavim na natjecanje pod svojim ili čak i njegovim imenom. I kaj onda ?
Možda će u budučnosti biti dovoljno poslati samo račun sucima na uvid pa ko pošalje veću cifru dobija medalju?

Pitanje tko se natjeće maketari ili makete ?

Po meni, ocjenjuju se makete a time posredno znanje i vještina maketara koji ju je napravio. Na diplomi piše ime i prezime maketara a ne naziv makete.

Uvijek na natjecanjima postoje stolovi izložbenog karaktera i da ja recimo kupim neku fenomenalno pofarbanu bistu kao npr.

http://www.planetfigure.com/threads/ronin-bust.70777/
(autorice koja nas je obradovala svojim radom u subotu), izložio bi ju ispod staklenog zvona na izložbeni stol jer mislim da bi ljudima bilo lijepo vidjeti takav rad.... a da se idem s njom natjecati pa makar i pod njenim imenom kosilo bi se s mojim sustavmo vrijednosti , morala , poštenja... jer ajmo pogledat istini u oči ; Olga Zernina se napalila na Kup Zagreb, CK, Varaždin etc ???? ( bez uvrede organizatorima,) Ostavljam mogučnost da se i to dogodi ali kad dođe osobno bum u to povjeroval....

E što sam se raspisao....

PS ovo gore je moje i samo moje viđenje problema datog na raspravu i bez namjere da vrijeđam ili omalovažavam ikoga ....
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 10:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Interesantno pitanje, ali odgovor je za mene jednostavan......maketa se prijavi pod imenom autora i izrađivača makete i sve je riješeno, vlasnik može preuzeti nagradu ako ju je osvojio i donio tu maketu, maketa se sudi i ocjenjuje, ime izrađivača makete se čita na pproglašenju i maketa je ta koja je osvojila nagradu,medalje ,lovu, plakete ili sto vec......Ako prijaviš maketu na svoje ime ,a nisi je izradio to je onda bezveze.

Lisec Napisao/la:
Da se mene pita, to ne bi smjelo biti dozvoljeno sa strane zdravog razuma....

Tako je.
Ocjenjuju se makete,ali maketari pate od toga da budu glavni......zato bi na priznanjima uz ime maketara tribalo pisati i ime/naziv makete.
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/

su27rules: poruka promijenjena dana: Ned Svi 31, 2015 10:46 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 10:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Primjer 1:
Osoba A kupuje maketu od Osobe B i prijavljuje ju pod vlastitim imenom.

Strogo sam protiv ovoga

Primjer 2:

Ovo u biti uopće nije problem. To je identična stvar kao da ja nekom dam maketu da mi prijavi na natjecanje pod mojim imenom jer sam ja spriječen doći, a to se često i normalno prakticira.

Na maketarskom natjecanju bi se trebala povezati maketa sa autorom makete. Tko je stvarni vlasnik makete, manje je bitno. A i manje je bitno da je autor baš fizički prisutan na natjecanju.

Slika Ivana Lackovića je uvijek slika Ivana Lackovića. Tko je zakonski vlasnik manje je bitno.
robert11

Član od: 29 Pro 2007
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 11:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ok, primjer A ... sve jasno

Primjer B ...
Na kraju imaš nekog kolekcionara koji će dolaziti na natjecanja , nositi skupo plačene uratke i ubijati volju dečkima koji se trude da nešto sami naprave ... a on sam nikad nije zaljepio dvije šibice zajedno da ne spominjem nešto kompliciranije.
Na kraju, svima je drago kad budu nagrađeni za svoj rad , oni kojima to nije bitno ni ne dolaze na natjecanja ili radove izlažu van konkurencije....
MakroMaki

PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 11:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

0viking0 Napisao/la:

Primjer 2:

Ovo u biti uopće nije problem. To je identična stvar kao da ja nekom dam maketu da mi prijavi na natjecanje pod mojim imenom jer sam ja spriječen doći, a to se često i normalno prakticira.

Meni to predstavlja problem, jer cemo na kraju imati natjecanja za kolekcionare koji kupuju i prijavljuju makete drugih autora. Pa ce stolovi biti puni maketa koje su izradili Mig, Rinaldi, Wilder i tko jos sve ne. Odlicno za pogledati te majstorije, ali isto tako totalno sranje koje ubija bilo kakvu zelju za natjecanjem "normalnih" maketara koji su ugradili svoj trud i talent u izradu makete.

Uglavnom, situacija po meni vrlo razlicita od toga da ti netko od kolega prijavi maketu jer ti ne stignes ujutro doci na prijave.

M

MK Grunf website
Natrag na vrh
Gak

Član od: 30 Svi 2011
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 11:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

robert11 Napisao/la:
Ok, primjer A ... sve jasno

Primjer B ...
Na kraju imaš nekog kolekcionara koji će dolaziti na natjecanja , nositi skupo plačene uratke i ubijati volju dečkima koji se trude da nešto sami naprave ... a on sam nikad nije zaljepio dvije šibice zajedno da ne spominjem nešto kompliciranije.
Na kraju, svima je drago kad budu nagrađeni za svoj rad , oni kojima to nije bitno ni ne dolaze na natjecanja ili radove izlažu van konkurencije....

Evo ja imam makete koje su pobjedjivale na raznim natjecanjima, izlazile u raznim casopisima... pa ako znas kojeg takvog, preporuci me, ja mu prodam sve bez greske i nek se kiti koliko hoce, meni uopce ne smeta! Very Happy

Hocu reci, da ti bogati kolekcionari bas i nisu cesta pojava... niti ce biti u nekoj doglednoj buducnosti.
Natrag na vrh
MakroMaki

PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 11:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gak Napisao/la:
Hocu reci, da ti bogati kolekcionari bas i nisu cesta pojava... niti ce biti u nekoj doglednoj buducnosti.

Sve ok, ali nije li onda bolje nekako u korijenu srezati ovakvu praksu... kao sto Robi rece, jedna recenica u pravilniku bi mogla biti dovoljna?

M

MK Grunf website
Natrag na vrh
su27rules

PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 12:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A čuj napraviš=opituraš figuru ili bistu bolje od tih profića kako ih nazivate i odneseš nagradu.
ne može uvik isti biti najbolji na svim natjecanjima, uvik će netko uspit jednom napravit bolje.

A onda tu svoju nagrađenu ako ima šanse prodaš kolekcionaru i svi sretni.

Natrag na vrh
Jolly Rogers

Član od: 04 Sij 2011
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 12:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Primjer 1: nula bodova i oko tog je sve jasno, "let" i prica zavrsena.
Primjer 2: e, to je malo kompliciranije. Prijava makete pod autorovim imenom jos i moze proci (iako je meni to izuzetno glupavo, al, hebi ga, ljudi su razliciti i traze razlicite zadovoljstine) jer ocijenjuje se maketa. Sta ljude nagoni na tako nesto...?
Sta se tice pravilnika da se mogu natjecati samo autori makete stvar funkcionira isto kao i brava na vratima stana, auta... za postene ih ni netreba, a za neku ekipu to ne predstavlja ni najmanji problem, koliko god kvalitetne brave bile. Gotovo sam siguran da bi ovdje razgovor bio:" Kak ti mozes dokazat da ja to nisam napravio"? (u nekom malom broju slucajeva je i moguce, posto neki autori ne "ponavljaju" stvari). "Maketar" kaze ja sam to napravio donese na natjecanje i prica gotova, tak da jedino u cijeloj prici funkcionira poštenje.
Donošenje maketa od kolega ne bi nikako trpao u isti kos sa ova dva primjera, jer kad su kolege i autori tih maketa, pa ako ne stignu prijaviti, ili preuzeti makete nakon natjecanja /izlozbe, zasto ne pomoci.
Uglavnom ne razumijem potrebu da tudu maketu prijavim pod svojim imenom, ili da kupim maketu i prijavim je pod autorovim imenom, tak da je za mene ekipa pod 1. i 2. primjerom hebeno devijantna.
Ne kuzim koji cu ku..c na natjecanju ak nisam napravio maketu, radim ih iz gusta, na natjecanje odem iz gusta, lijepo je dobiti i neko priznanje za svoj rad, ali ak sam i 134 to mi nece umanjiti gust.
Gak

Član od: 30 Svi 2011
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 1:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A cuj ljudi su razliciti, nesto nekoga smeta, nekoga ne.

Mene osobno bas briga tko sta nosi i pod kojim imenom. Ja dodjem popricat s ljudima, pogledati makete i vidit sta ima na buvljaku. Makete donesem vise jer je to smisao i ajmo reci korektno prema organizatorima. Na jednom natjecanju mi je palo na pamet da napisem ime mog sina od 3 godine, pa ako osvojim nesto da ga procitaju i bude mu dozivljaj. Nisu zena i on mogli doci, pa zato nisam to radio. Dok je to sve zezancija, na to tako gledam. Kad nagradni fond bude kao na Tour de France, onda cu promijenit misljenje... Very Happy
Natrag na vrh
Klodovik

Član od: 08 Sij 2007
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 1:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gak, slažem se s djelom s tvojim gledištem, svatko ima svoj gušt.

Ali s moralne strane nema nikakvog opravdanja. Kupovanje maketa od druge osobe pa prijavljivanje istih pod svojim ili autorovim imenom je neprihvatljivo.

To je na neki način pljuska svima koji su odvajali vrijeme, sklapali i farbali neku maketu, pa ma kako ona amaterski ili profesionalno ispala.

Takvi mogu kupiti maketu donjeti je eventualno na izložbeni dio ili se maziti s istom među svoja četiri zida ako ih to pali.
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Jazzo

Član od: 13 Sij 2006
PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 1:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja se ne bih zamarao previše oko takvih stvari iz nekoliko razloga.
1. nemoguće je istražiti jesu li sve makete izradile osobe koje su ih prijavile
2. koliko ima kolekcionara koji su spremni platiti vrhunsku maketu i onda se praviti važni na nekoj izložbi, ako ih i ima bar su popravili financijsku sliku nekome tko je u stanju napraviti takvu maketu
3. ako je maketa zaslužila nagradu onda je treba dobiti bez obzira tko se skriva iza nje, ionako se ne nagrađuje dva puta ista
to je moje mišljenje, svatko to gleda iz svog kuta. Ja napravim maketu prije svega za sebe (kad je napravim, ne mogu se baš pohvaliti gotovim maketama)
Natrag na vrh
su27rules

PorukaUpisano: Ned Svi 31, 2015 1:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gak Napisao/la:
.....Makete donesem vise jer je to smisao i ajmo reci korektno prema organizatorima........ Very Happy

Slažem se!!

Jazzo Napisao/la:
........
3. ako je maketa zaslužila nagradu onda je treba dobiti bez obzira tko se skriva iza nje, ionako se ne nagrađuje dva puta ista.......

Tako je!!

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma