Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Tomo
 | Član od: 06 Stu 2005 | Poruke: 1675 | Mjesto: Varaždin |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ožu 25, 2014 7:01 pm Naslov poruke: Re: Borovo, 1934 g. |
|
|
Je li to 1938. godina ili 1934. ?
Ne sliči ničemu češkom. Od uvoznih, Bata je tih godina imao i ovo:
A 50 Junior
Kondor/Albatros K-54/B-V
Kondor/Albatros K-50/B.II |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Uto Ožu 25, 2014 7:28 pm Naslov poruke: Re: Borovo, 1934 g. |
|
|
Damir Napisao/la: |
Je li to 1938. godina ili 1934. ?
Ne sliči ničemu češkom. Od uvoznih, Bata je tih godina imao i ovo:
A 50 Junior
Kondor/Albatros K-54/B-V
Kondor/Albatros K-50/B.II |
Fotka je datirana 20.05.1934. Piše sa strane.
Meni ovaj treći avion liči na Klem 25 ali bi volio da netko potvrdi/opovrgne |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ožu 26, 2014 1:49 pm Naslov poruke: Re: Borovo, 1934 g. |
|
|
Tomo Napisao/la: | Fotka je datirana 20.05.1934. Piše sa strane.
Meni ovaj treći avion liči na Klem 25 ali bi volio da netko potvrdi/opovrgne |
Jest, nadnevak je točan; riječ je o aeromitingu povodom otvaranja Batine međunarodne zračne luke u Borovu.
Avion je Klemm L25 Ia (c/n 139), YU-PAD, tada u vlasništvu tvog zemljaka "po tazbini" (najmanje zato bi to trebao znati ... ) Mije Jankovića te njegova kompanjona Luje Karlovskog ...
Vidim da se ne čita/čuva referentna literatura o hrv. zrakoplovnoj tradiciji (Aeronautika br. 17 i 18 iz 2010.) ...  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Čet Ožu 27, 2014 12:22 am Naslov poruke: Re: Borovo, 1934 g. |
|
|
[quote="prelude"]
Jest, nadnevak je točan; riječ je o aeromitingu povodom otvaranja Batine međunarodne zračne luke u Borovu.
Avion je Klemm L25 Ia (c/n 139), YU-PAD, tada u vlasništvu tvog zemljaka "po tazbini" (najmanje zato bi to trebao znati ... ) Mije Jankovića te njegova kompanjona Luje Karlovskog ...
Vidim da se ne čita/čuva referentna literatura o hrv. zrakoplovnoj tradiciji (Aeronautika br. 17 i 18 iz 2010.) ... [/quote
Hvala Prelude. P a nije da se referentna literatura ne čita samo nisam povezao Kršlovića s ovom fotkom. To je znači Klemm 25 "Dalmacija"? Imam navedene brojeve Aeronautike (radi se o broju 16/2010), tamo je Kršlovićevj Klem s registracijom UN-AVi. Ti navodiš YU-PAD. Znači da su ga preregistirali prilikom prodaje, da nisu samo UN promjenili u YU? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Čet Ožu 27, 2014 1:58 am Naslov poruke: Re: Borovo, 1934 g. |
|
|
Tomo Napisao/la: |
Hvala Prelude. Pa nije da se referentna literatura ne čita samo nisam povezao Kršlovića s ovom fotkom. To je znači Klemm 25 "Dalmacija"? Imam navedene brojeve Aeronautike (radi se o broju 16/2010), tamo je Kršlovićevj Klem s registracijom UN-AVi. Ti navodiš YU-PAD. Znači da su ga preregistirali prilikom prodaje, da nisu samo UN promjenili u YU? |
Jest, to je ta ista "tica"... Uostalom, piše ti sve u članku kojeg spominješ (čitaj i fusnote te zadnju str.). A na par fotki (s novom regom) imaš ga poslije i u članku o Jankoviću (A.17/A.18 ). Ima još fotki ak budeš trebal.
A preregistrirali su ga zbog administrativnih razloga odn. re-sistematiziranje tj. uvođenje reda u označavanju civilnih zrakoplova u KJ 1932/33. god.) Jer do tada su se rege prijavljivale i aplicirale kak se kome dopalo ... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | Član od: 01 Lis 2009 | Poruke: 784 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Ožu 06, 2015 2:31 am Naslov poruke: DH.80 "Bata" UN-PAX kako je obojen? |
|
|
Poštovani.
Imam sliku iz blizine jednog DH.80 "Bata" UN-PAX najvjerojatnije istog dana, pa me zanima što dokumenti govore o obojanju zrakoplova u 2 boje?
Lijep pozdrav. Dragiša. _________________
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Pet Ožu 06, 2015 2:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Dragiša,
taj Puss Moth jest sudjelovao na odnosnom aeromitingu, ali ne pod tom međunarodnom upisnom oznakom (UN-), već kao YU-PAX. Do te izmjene u civilnom upisniku KJ je došlo godinu dana prije svečanog otvorenja z/l Borovo, tj. sredinom 1933. godine. Tako da je tvoj svjetlopis zasigurno snimljen prije te prijelomnice.
Inače, što se tiče baš tog zrakoplova i njegove čudesne karijere i "žilavosti", možeš puno toga pročitati u gore spomenutom feljtonu nžl. ugasle "Aeronautike" br.17 (i nastavak u br.18 ). Naime, kada je članak pisan, taj je zrakoplov navodno još letio, a možda još leti i danas (kao G-AEOA) ...
Što se pak tiče bojenja, sumnjam da se u recentnoj literaturi i dostupnoj dokumentaciji može pronaći kako je bio bojen za doba službe u KJ. Ali ako mi je dozvoljeno špekulirati, ja bih rekao da je trup bio svijetlomodre boje ... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|