Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| roby951753
| | Član od: 24 Velj 2015 | | Poruke: 10 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Sri Velj 25, 2015 1:47 am Naslov poruke: Dobrodošli savjeti :) |
|
|
Pozdrav svima, novi sam tu pa se ješ snalazim...
uglavnom počeo sam slagat maketice do sada sam izradil dva komada al iskreno nisam niti s jednim previše zadovoljan, prvog sam bojao kistom (plavi) jer nisam još imao airbrush, a na drugom sam iskusio sve čari i probleme kineskog airbrusha sada čekam H&S airbrush da stigne u pošti, yanima me kako većina vas uspijeva izradit one žice ( antene na avionima), te me zanima kakvim prozirnim lakom da prebojam maketu nakon bojanja i nanosa naljepnica, ja osobno zanemarujem wethering pošto me više veseli da mi maketa izgleda ko da je iz tvornice izašo avion( pa makar neizgleda onda toliko realno ) ali ako ima netko savjet kako je najjednostavnije to izvest i kojim redosljedom je dobro radit bojanje wethering i lakirnja
P.S. jako rado bi s vama podjelio slike ali neznam kako XD |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| skobe
 | | Član od: 29 Stu 2006 | | Poruke: 562 | | Mjesto: zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 25, 2015 2:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Već ti je kolega postavio par linkova ,sva tvoja pitanja su već otprije odgovorena na forumu ,imaš i podforum sa malom školom maketarstva itd, malo pretraži....
Ovako ukratko da ti odgovorim:
Nemoj očekivati da nakon dvije makete naućiš odjednom koristiti airbrush ,ipak je za to potrebno malo više vježbe i isprobavanja, probaj smanjiti tlak na kompresoru na najnižu moguću granicu i boju razrijediti što više i isprobavaj na komadu kartona što i kako šljaka....
Tanke žićice možeš izraditi i od tankih bakrenih žićica iz raznih kablova, ribičkog flaksa ,a bolje opremljene trgovine ribičkim materijalom imaju i "elastični konac" koji služi svrsi ,ali ono što tebe zanima je "razvlačenje sprua", dakle uzmeš ravni komad plastične cjevčice od okvira na kojem su bili djelovi makete (eng. sprue) zagriješ sa upaljačem il svjećom na sredini i kad omekša razvučeš krajeve i voila! tanka "žičica" debljina ovisi o tome koliko brzo razvučeš i koliko rastopiš plastiku i normalno sama kvaliteta plastike.
Što se tiće lakova ovisi koje boje koristiš ,večina koristi akrilne bezbojne lakove imaš gloss(sjajni) i matt(bez sjaja /flah/mat) raznih proizvođaća. Gloss koristiš nakon farbanja ,a prije ljepljenja naljepnica (dekala) da poravnaš površinu ,dekali nekih proizvođaća (Academy) se niti neće dobro zaljepiti ako ispod nije ravna i glatka površina, nakon što zaljepiš dekale dobro je opet prići barem preko dekala sa gloss lakom. Poslje ljepljenja dekala i lakiranja gloss lakom je pravo vrijeme za raznorazne wetheringe/postarivanja, ako želiš ,ako ne ,na samom kraju slaganja makete ,ako se radi o vojnim vozilima ili avionima sa dužom uporabom, na terenu maketu još prespricaš sa matt lakom da ubiješ sjaj. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| RonBurgundy
 | | Član od: 15 Sij 2015 | | Poruke: 117 | | Mjesto: Krapina/Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 25, 2015 2:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam isto početnik i mogu reći da Youtube jako pomaže u ovom hobiju. Kad pročitaš neku novu tehniku je jedna stvar, možeš znati teoriju, ali ako ti nitko nema da ti istu pokaže, ne znači puno. Ima puno tutorial-a i How-to, samo upiši što te zanima. Osobno ti mogu preporučiti Hamilkar Barkas, frajer priča po njemačkom, ali ima titlove na engleskom, tako da bi ga trebao razumjeti Pogledaj jedan njegov kompletan build, ima sve što ti treba...
LP,
Ron |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| roby951753
|
Upisano: Sri Velj 25, 2015 3:25 pm Naslov poruke: |
|
|
E puno hvala  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sri Velj 25, 2015 3:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Kad pročitaš neku novu tehniku je jedna stvar, možeš znati teoriju, ali ako ti nitko nema da ti istu pokaže, ne znači puno |
Dečki zaboravljate jednu bitnu stvar!
Nitko, ni mi koji smo duže u hobbyu ,ni ti "stari maketarski vukovi" na yubitovima nisu do tih znaja došli samo čitajuči i teoretizirajući već su/smo došli do iskustva slažući, isprobavajući i griješeći ,zašto mislite da vam netko drugi treba pokazati ,isprobajte sami, ne morate na novoj maketi uzmi komad kartona il plastike izreži oblik aviona i pići po njemu, farbaj ,ljepi ,urezuj ispravljaj ,radi wash, wethering ,sve što ti padne na pamet.
Možda i vi nama otkrijete neku zanimljivu metodu il "kemikaliju" a koja vama funkcionira ,a mi smo ju mimoišli
Nemojte misliti da vas obeshrabljujem da ne ispitujete ,dapače ,pitajte sve što vas zanima ,ali ne zaboravite da u ovome hobbyu na kraju ipak sve morate napraviti sami zato vježbajte ćim više i da, očekujemo uskoro gotove radove na forumu  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| roby951753
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Sri Velj 25, 2015 6:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo izgleda jako dobro ,bolje od mojih prvih svakako, dakle samo naprijed! _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 25, 2015 7:35 pm Naslov poruke: |
|
|
...Poky vam je sve fino objasnio...i mi koji stalno radimo znamo zeznuti pa vas to ne treba obeshrabriti...ove slike sa tvojim radovima su zbilja OK...samo nastavi i sve će doći na svoje... _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 25, 2015 8:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Super to tebi ide
Bolje nego moja eskadrila
Ježi ga. Stalno negdje zapnem.
I to je samo dio koji nije u ladici. Zato nemoj komplicirati
i samo piči. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|