Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Pet Velj 06, 2015 6:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Taj dan u zraku je bilo više migova, 7 kom, uključujući i dežurne i jedan na testnom letu (118) (igrom slučaja svi su fotkani pa postoje i dokazi dostupni nama laicima/entuzijastima ali očito ne i za novinare) tako da baš priča i ne drži vodu.
Druga stvar je što očito moramo dobiti dozvolu iz NATO-a da bi intervenirali u vlastitom zračnom prostoru.  _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pet Velj 06, 2015 7:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dezurni dvojac je u sustavu NATO integrirane zastite zracnog prostora. Odluku donosi NATO operativno srediste kada i koji dvojac ce poletjeti. Polijece onaj dvojac koji ce najbrze presresti cilj. Nacionalni zracni prostor je NEBITAN. Mogli su isto tako poslati talijansku paru u hrvatski zracni prostor, ako je procjena da ce izvrsiti presretanje brze od nase. Isto tako mogu podici nasu na cilj u Sloveniji ili Madjarskoj, ako je najbliza. Ne nasjedajte na bombasticne naslove za prodaju novina. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5798 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Velj 07, 2015 1:57 am Naslov poruke: |
|
|
| Gak Napisao/la: | | Dezurni dvojac je u sustavu NATO integrirane zastite zracnog prostora. Odluku donosi NATO operativno srediste kada i koji dvojac ce poletjeti. Polijece onaj dvojac koji ce najbrze presresti cilj. Nacionalni zracni prostor je NEBITAN. Mogli su isto tako poslati talijansku paru u hrvatski zracni prostor, ako je procjena da ce izvrsiti presretanje brze od nase. Isto tako mogu podici nasu na cilj u Sloveniji ili Madjarskoj, ako je najbliza. Ne nasjedajte na bombasticne naslove za prodaju novina. |
Svaka čast NATO-u i njegovoj proceduri ali ovo mi baš nije u redu.
Pa šta smo mi zapadu opet neka tampon zona. Zar je po Nato
proceduri moguće da Nlo preleti teritorij pripadnice Nato-a i tek
onda se regira. Po članku je avion tek presretnut kod Umaga od
strane talijanskog zrakoplovstva. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
|
Upisano: Sub Velj 07, 2015 2:32 am Naslov poruke: |
|
|
| Ali nije bio NLO, bio je civilni zrakoplov koji se uredno javljao do HR, letio na svojoj ruti za koju je postojao uredan plan leta, na zadanoj visini... To sto se nije javljao ti se dogadja... pilot radi nesto drugo, pa zaboravi, namjesti krivu frekvenciju, otkaze radio... Ne treba pravit od muhe slona. A plan dizanja pare i SOPovi su propisani i tu nema odstupanja. Paru dize samo i iskljucivo NATO operativno srediste i na Alfa i na Tango Scramble i bilo kada. Naravno ako ti se to ne svidja, mozes uvijek izaci iz NATO kisobrana i onda je tvoje dvoriste, tvoja briga. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1725 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Sub Velj 07, 2015 10:33 am Naslov poruke: |
|
|
Ja sam laik, a viidm da ima ovdje ljudi iz struke, pa ako možete odgovorite mi na jedno pitanje.
Da je naslov u novinama bombastična i zlonamjeran bilo mi je jasno čim sam ga vidio, ali me navelo na razmišljanje dal je moglo biti drugačije taman da je i istina.
Neovisno o NATO-u ili bilo čemu drugom, da umjesto Miova imam i F-22, taman da je to doista bio "upad" u naš zračni prostor, kolike su šanse da od trenuka "upada", dežurna para se stigne uzbuniti, poletjeti i presresti upadača prije nego ovaj napusti naš zračni prostor sobzirom na veličinu i oblik naše zemlje?
Meni se čini vrlo mala (limes teži prema nuli), osim ako se ne radi o nekom sporom sportskom zrakopovu.
Sjećam se kad je Perišin prebjegao u Austriju, mogao je srušiti pola Austrije prije nego su prvi austrijski lovci stigli odreagirati, a i u zadnje vrijeme čitam o presretanju rusa iznad Baltika i Sjevernog mora, gdje odreda u trentuku dok NATO lovci stign uruske avione, ovi su već na povratnoj ruti... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Sub Velj 07, 2015 12:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Te iste novine neki dan su imale bombastican i skandalozan naslov kad su prenijeli priopcenje MORH-a o najavi testnih letova: "Hoce li probiti zvuk ili pasti"
Edit: nisu iste novine vec JL, naknadno je naslov promijenjen _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
|
Upisano: Sub Velj 07, 2015 12:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | Ja sam laik, a viidm da ima ovdje ljudi iz struke, pa ako možete odgovorite mi na jedno pitanje.
Da je naslov u novinama bombastična i zlonamjeran bilo mi je jasno čim sam ga vidio, ali me navelo na razmišljanje dal je moglo biti drugačije taman da je i istina.
Neovisno o NATO-u ili bilo čemu drugom, da umjesto Miova imam i F-22, taman da je to doista bio "upad" u naš zračni prostor, kolike su šanse da od trenuka "upada", dežurna para se stigne uzbuniti, poletjeti i presresti upadača prije nego ovaj napusti naš zračni prostor sobzirom na veličinu i oblik naše zemlje?
Meni se čini vrlo mala (limes teži prema nuli), osim ako se ne radi o nekom sporom sportskom zrakopovu.
Sjećam se kad je Perišin prebjegao u Austriju, mogao je srušiti pola Austrije prije nego su prvi austrijski lovci stigli odreagirati, a i u zadnje vrijeme čitam o presretanju rusa iznad Baltika i Sjevernog mora, gdje odreda u trentuku dok NATO lovci stign uruske avione, ovi su već na povratnoj ruti... |
Sve je stvar procjene i troskova. Sjeti se da je i usred hladnog rata lik sletio na trg u Moskvi. Kada ocekujes napad uspostavlja se CAP. Tada se lovci izmjenjuju u zraku. To naravno kosta i pitanje koliko dugo to mozes izdrzati.
Paru moras shvatiti kao policiju. Jel moze policija zateci svakog pocinitelja u izvrsenju djela nakon sto dobije dojavu? Ni blizu. Ali ako ocekuju da ce netko nesto napravit, onda ce mu napravit sacekusu...
A da policija ne postoji, kako bi se to odrazilo na broj pocinjenja kaznenih dijela? Tako da para ima u dobrom dijelu i funkciju odvracanja i prije nego itko ista pokusa. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 855 | |
|
Upisano: Sub Velj 07, 2015 2:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo je propust MORH-ovog PR-a (ili kako se vec zove odjel).
MORH je prvi trebao izaci s informacijom na sluzbenim stranicama i objasnjenjem/pojasnjenjem. Koliko vidim o tome nije nista pisano na sluzbenim info stranicama.
O necem ovakvom prvu informaciju ne smiju donositi neke novine (10 dana kasnije) koje to iskoriste na nacin na koji jesu.
Mogli su ocekivati (u MORH-u) da ce ovakav dogadaj biti iskoristen i to je trebalo preduhitriti.
Sama akcija/reagiranje NATO-a (NATINADS-a)- mislim da nije bila NATO tajna, Talijani su svoju javnost na vrijeme informirali:
http://www.aeronautica.difesa.it/News/Pagine/20150128_ScrambleCacciaEurofighter4Stormo.aspx
Slican medijski kupus bi se mogao dogoditi s novim migusama.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Sub Velj 07, 2015 8:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Najbolje ćemo zaštiti naše nebo ako pustimo zeppeline na sajle do 10 km.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pon Velj 09, 2015 1:20 am Naslov poruke: |
|
|
Zar ne vidite da su stalno igre u pitanju i iinteresne grupe. Šta Štimac trkelja o šarafljenju kad je taj dan letilo 7-8 migova i dežurna para je dežurna para. i nema šarafljenja ako su dežurni. Čak i kad smo ostali na par komada uvijek je bila dežurna para aktivna.
Ovo je bila procijena NATO operativnog središta.
Mora poletit u 5 minuta i do Umaga stiže za cca 8. 10-15 jedino ako razgledavaju putem krajolik, a ne presreću avion.
MORH definitivno mora promijeniti PR odjel ili agenciju. Očito tu radi neko preko veze. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|