Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| dasabaja
 | | Član od: 14 Sij 2015 | | Poruke: 62 | |
|
Upisano: Čet Sij 15, 2015 12:09 pm Naslov poruke: Boja - lak - wash kombinacija |
|
|
Pozdrav, ljudi. Zadnja 24 časa čitam ko lud po forumu...mnogo mi prija da pročitam naše izraze za enamel, wash, thinner itd. Dosta stvari mi se posložilo u glavi.
Treba mi mala pomoć da spojim par stvari u glavi. Nailazio sam dosta tema o tim stvarima pojedinačno...al treba mi pomoć oko toga kako se slažu.
Radi se o kombinaciji sloja boje, pa sloj laka, pa wash.
Jasno mi je da se zbog razređivača sloj boje i wash trebaju razlikovati po tipu. Enamel boja + enamel wash = rizik da razređivač pojede boju ispod.
Zanima me i taj sloj providnog laka između. Jel on, prosto, lak ili ima enamel lakova i acrylic lakova? I drugo, kako da odaberem tip laka?
Vraćam se u maketarstvo posle ohoho godina i mislm da ću za početak raditi sa enamel bojama (Revell). Znači treba mi acryic wash (nadam se da ih ima, pošto se uglavnom govori o uljanim wash-ovima) i kakav tačno lak ide između?
Pozdrav svima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 15, 2015 2:27 pm Naslov poruke: |
|
|
...najbolje ti je koristiti akrilne boje jer se one puno brže suše...jednostavnije je kasnije koristiti uljni wash....prvo obojaš pa onda staviš sjajni lak(akrilni)...nakon toga dekale...onda opet lak i na kraju wash
...lak aclad gloss...ne razređuješ ga...odmah u zračni kist
...wash uljna boja ..može revellova...razrijediš ju sa uljnim razređivačem..
...na kraju vallejo polumat ili mat ovisi što radiš...moja preporuka _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Doodeck
| | Član od: 05 Pro 2009 | | Poruke: 711 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 15, 2015 2:31 pm Naslov poruke: |
|
|
| Davor ti je sve rekao. Samo da se nadovežem, spominješ akrilni wash. Ako još nemaš iskustva s washevima, radi za početak s uljanim jer se duže suše i imaš dosta vremena za manipulaciju njima (skidanje viška). Akrilni washevi se dosta brzo osuše i moraš bit dosta brz u radu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dasabaja
 | | Član od: 14 Sij 2015 | | Poruke: 62 | |
|
Upisano: Čet Sij 15, 2015 2:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| Davor Napisao/la: | ...najbolje ti je koristiti akrilne boje jer se one puno brže suše...jednostavnije je kasnije koristiti uljni wash....prvo obojaš pa onda staviš sjajni lak(akrilni)...nakon toga dekale...onda opet lak i na kraju wash
...lak aclad gloss...ne razređuješ ga...odmah u zračni kist
...wash uljna boja ..može revellova...razrijediš ju sa uljnim razređivačem..
...na kraju vallejo polumat ili mat ovisi što radiš...moja preporuka |
E, to, to...akrilna boja - akrilni lak!
Ah da, nisam pomenuo. Radim za sad četkicama. Nemam AB (jednog dana....).
Taj gloss lak može i četkicama da se nanese?
Ok, onda ću da se okrenem akrilnim kao osnovnim bojama a wash uljani.
ps. uljni i nitro razredjivač...jel to isto ili ima razlike? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Čet Sij 15, 2015 7:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| dasabaja Napisao/la: |
ps. uljni i nitro razredjivač...jel to isto ili ima razlike? |
uljane boje razrjeđuješ uljnim razrjeđivačem _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| skobe
 | | Član od: 29 Stu 2006 | | Poruke: 567 | | Mjesto: zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|