Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pon Lis 20, 2014 4:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo, kako obećao, postavljam slike na ovu temu (mala vojna vozila u 1/72) sa takmičenja u Celju.
Ustvari mi nije jasno zašto samo ja pišem na ovom tredu - ja sam mislio da će mi se pridružiti istomišljenici tj. oni koji rade ovakva vozila, kao ja, pa da će svi učestvovati u prikazu tih vozila što naprave, a ovako ispada da samo ja tu pišem i kao da samo ja radim. Zato i postavljam ove 'celjske radove' da malo razbijem moju monotoniju ....
Dakle, ovime ponovno pozivam sve koji žele nešto napisati, neki prikaz o nekoj maketi vozila u 1/72, da pišu u ovoj rubrici .... dakle, pozvani ste.
No, evo svih radova seniora u 1/72:
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pet Stu 07, 2014 5:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: SdKfz 222 Leichte Panzerspähwagen
Proizvođač: Dragon, Hong Kong
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 7393
Maketa: SdKfz 223
Proizvođač: ICM, Ukrajina
Broj makete: 72421
Najprije napomena da mi ta vozila nisu neka specijalnost i sve što znam sam naučio prije slaganja preko interneta. Sd.Kfz. 222 i 223 su ustavri identična vozila, jedino su iz različite kupole i oprema. Ovdje se neću osvrtati na razlike, varijante, pogreške itd. pojedine makete.
Nisam imao namjeru paralelno slagati obje makete, ali dan nakon što sam započeo Dragona mi je došla davno naručena maketa od ICM-a i ispalo je da ih mogu slagati paralelno i usput uspoređivati, ali čisto sa maketarskog stajališta.
Na prvi pogled:
Dragon
U kutiji su dvije identične makete - nadalje govorim samo za jednu maketu:
Svi dijelovi su na jednom stablu plus dva dijela samog tijela vozila (gornji i donji) plus foto-jetkana mrežica kupole i listić sa oznakama (jedan listić za oba vozila). Sve u svijetlo sivoj plastici sa dijelovima numeriranim na stablu.
Dijelovi djeluju vrlo nježno, čini mi se nježnije nego inače kod Dragonovih maketa. Kotači (i felge i gume) izgledaju jako fino napravljeni, a dobar dio podvozja je već izliven na donjoj polovici vozila što je neobično za Dragona.
Uputstva su na izduženom A4 formatu savijenom na 3 dijela, višebojna na finom papiru ali djeluju dosta detaljna, pregledna i kompletna (za razliku od inače).
ICM
U kutiji je jedna maketa. Većina dijelova je na jednom stablu plus dva manja stabla - jedan sa krovom i kupolom vozila, a drugi sa kružnom štapnom antenom. Sve u bež-sivoj plastici. Krov vozila je zaseban jer ICM radi četiri verzije tog vozila koje prodaje kao zasebne makete (Sd.Kfz. 222, 223, 260 i 261). Dijelovi nisu numerirani na stablu.
Ima jedan listić sa foto-jetkanom mrežicom, vjerojatno od motora, te listić sa oznakama (za sve četiri verzije tako da ima oznaka, tablica i križeva ko u priči). Dekali su štampani na bijelom papiru pa se bijele oznake ne vide, ali mi se čini da su bijeli obrubi crnih križeva podosta van registra. Inače su oznake fino odštampane, ne pre masno.
Dijelovi djeluju nježno, ali ima nešto srhova, naročito na tanjim dijelovima podvozja (osovine, štapovi). Zasebne felge kotača izgledaju u redu, ali su gume malo grublje. Dobar dio podvozja je već izliven na donjoj polovici vozila.
Uputstva su na jednom listu papira A4 i izgledaju dosta kompletna.
Slaganje:
Dragon
Slaganje ide normalnim tokom, s time da su gotovo svi dijelovi vrlo vrlo nježni, a plastika je, po staroj Dragonovoj maniri, dosta tvrda. To dolazi posebno do izražaja jer slažem istovremeno makete od ICM-a, Revella i Academyja. Inače, ta nježnost dijelova me jako podsjeća na maketu Sd.Kfz. 234/1 od Hasegawe koju sam nedavno radio, dao bi ruku u vatru da je isti 'izrađivač' kalupa za obje makete.
Gornji i donji dio tijela vozila se slažu savršeno, mnogo bolje nego na Italerijevom Sd.Kfz. 231 ili gore spomenutoj Hasegawinoj Sd.Kfz. 234/1.
Malo je zeznuto i nejasno slaganje ispušnih lonaca (na uputstvima čak sa zamjenjenim brojevima - A20 dolazi s desne, a ne s lijeve strane, a A21 obrnuto). Treba pripaziti i na stolicu (A23) od nišanđije topa 2cm jer je krivo nacrtano gdje lijepiti na nosač A34. Rezervni kotač, pokriven ceradom, nije baš najbolje izveden - em se ne vide nikakve šare od gume preko cerade, em je izvedeno udubljenje u sredini (radi felge) iako kotač stoji u takvom položaju da treba biti izbočenje!
Unutrašnjost kupole koja je jako velika i otvorena je sasvim solidno popunjena sa sjedištima i nosačima. Mrežasti poklopci kupole su od foto-jetkanog lima i napravljeni su jako dobro - mrežica je jako tanka (mislim da tanja ne može), lim je tanak i lako se savija. Krajnji rezultat je vrlo zadovoljavajući. Iako sam mislio originalno zalijepiti te mrežice zatvorene, zalijepio sam top u uzdignutom položaju i naknadno shvatio da onda moram mrežice zalijepiti u otvorenom položaju.
ICM
Prilikom pripreme za slaganje pregledom dijelova i čitanjem uputstva uočavam nevjerojatnu sličnost makete sa Dragonom - isti raspored i lom dijelova, isti detalji .... svega nekoliko razlika u dijelovima i raspored na stablu .... kao da su makete kopirane. Na netu sam našao podatak da je ICM starija maketa, pa ispada da je Dragon kopirao njih. No, nije ni bitno.
Dakle, i ICM se slaže bez problema - nema puno dijelova, gornja i donja polovica tijela vozila pašu bez greške, a ostalo su detalji.
Nezgoda kod takvog paralelnog slaganja je što odmah uočavate razlike u detaljima - generalno su detalji isti, rekao bih identični, ali na Dragonovoj maketi su za dlaku nježniji i finiji. To se posebno uočava na pr. na bočnim vratima koja su kod ICM-a predebela, na felgama i posebno na gumama. Ali su razlike toliko minimalne da se uočavaju tek prilikom slaganja ili kad su makete jedna pored druge. I tu je malo zeznuto slaganje ispušnih lonaca jer ustvari nije jasno kako trebaju stajati na koncu, a i zamjenjeni su dijelovi A22 i A21.
Cijela površina vozila je malo hrapava što mi se čini nepotrebnim jer oklop tih vozila je bio od tankih valjanih limova pa struktura nije hrapava kao kod lijevanih oklopa na pr. na tenkovima.
Foto-jetkani dijelovi (mrežica iznad motora i mrežica na kupoli) su po mom ukusu malo pre grubi i nepotrebni. K tome je 'lim' dosta debeli i tvrdi. U usporedbi sa Hasegawinom interpretacijom na Sd.Kfz.234, ne vidim neke bitne prednosti foto-jetaknih dijelova, posebno ne za mrežicu motora.
Unutrašnjost kupole koja je jako mala je prazna tj. nema ničega, ali mrežasti poklopci pokrivaju 2/3 otvora pa se ni ne vidi puno unutra.
Kružna štapna antena i nosači su izvedeni vrlo vrlo tanko i nježno i treba biti jako pažljiv kod skidanja sa stabla, čišćenja i ljepljena. Meni je u tom procesu dva puta pukla plastika. Ali je zato na koncu rezultat odličan - toga sam se najviše bojao (pre krupne antene, valjda u strahu od 'Matchbox efekta').
I ovdje je rezervni kotač izveden naopako, ako i na Dragonovoj maketi! Pa onda nek me netko uvjeri da nisu kopirali makete jedni od drugih ....
Bojanje:
Obje makete sam bojao u tamno sivu nijansu Humbrol Satin 182. U ICM-ovim uputstvima je dana i verzija DAK-a u pješčanoj boji, ali radije sam napravio sivoga iako su ta vozila korištena do kraja rata i vjerojatno je bilo i žutih.
Oznake:
Dragon
Oznake su dosta oskudne (bijeli križevi i tablice, bez ikakvih oznaka jedinice) ali zato, nakon što ih se jako dobro namoči, vrlo dobro prijanjaju i odlično reagiraju na tekućine za dekale pa je konačno noseći film potpuno nevidljiv. Jedino što je bijela boja malo pre 'masna' pa se previše tj. neprirodno ističe na tamnom vozilu.
ICM
Tu je priča potpuno suprotna Dragonu - oznake su jako bogate. Kako sam spomenuo u uvodu, listić je zajednički za četiri verzije vozila pa ima oznaka napretek, ali imaju dvije mane - bijela i crna (većina oznaka) su jako van registra tako da su bijelo obrubljeni križevi potpuno neupotrebljivi. Srećom je većina oznaka (barem onih divizijskih tj. od jedinica) bijele boje.
Druga mana je kvaliteta - oznake su neke čudne - kad sam postavljao prvu, stavio sam tekućinu (Micro Set) ispod oznake, skliznuo oznaku, pokušao ju namjestiti u pravilan položaj, a ona se raspala! Slijedeće oznake sam stavljao bez tekućina i u principu nije bilo problema. Pokušao sam ih omekšati sa Micor Solom, ali nisu uopće reagirale. Nakon što su se osušile su oznake su ostale jako sjajne. Vjerujem da bi problema bilo manje da je površina vozila glatka. Prilikom bojanja vederinga (prašine) na oznakama se pojavila srebrna podloga, koja se još više istaknula nakon nanašanja mat laka. Nije bilo druge nego maksimalno sakriti oznake na bilo koji način. Šteta jer su oznake vrlo bogate.
Uputstva:
Dragon me ugodno iznendio pristupom korak-po-korak, to je veliki napredak, posebno jer se radi o vrlo jednostavnoj maketi.
ICM ima sve na jednom listu ali dovoljno jasno i ne pretrpano. Ipak, moglo je i bolje.
Dodaci/izmjene:
Na Dragonovoj maketi sam dodao samo smotanu žicu na motoru, a na ICM-ovoj smotanu ceradu, isto na motoru.
Kudim:
- loša kvaliteta oznaka na ICM-ovoj maketi
- loš izbor oznaka na Dragon-ovoj maketi
- hrapava površina vozila na ICM-ovoj maketi
- tvrda plastika na Dragon-ovoj maketi
Hvalim:
- visoku razinu detalja na obje makete
- dobre kotače i felge na obje makete
- izvrsnu mrežicu kupole na Dragonovoj maketi
- uvjerljivost obje makete
Direktna usporedba:
Po čemu je Dragon-ova maketa bolja od ICM-ove
- detalji su malo nježniji
- površina vozila je glatka
- foto-jetkana mrežica je puno bolje napravljena
- oznake su kvalitetnije (ali i siromašnije)
Po čemu je ICM-ova maketa bolja od Dragon-ove
- ima puno veći izbor oznaka (koje su nažalost neupotrebljive)
- plastika je mekša i lagana za raditi
Zaključak:
Radi se o relativno malim i jednostavnim vozilima te su i makete vrlo jednostavne sa ograničenim brojem dijelova. Lako ih je složiti. Logično je što ih Dragon prodaje po dvije u jednom pakiranju.
Preporuka - kupiti. Sad kad sam složio obje istovremeno i uviđajući koliko su si slične, ne bih znao za koju se odlučiti da moram ponovno kupiti. Dragon ima zericu nježnije detalje dok je ugodnije raditi sa ICM-ovom plastikom. Ustvari sam očekivao da će Dragon glatko 'pobijediti' ICM-a kad ono, iako Dragon ima čak nježnije detalje nego sam očekivao, ICM je tu negdje i svakako ugodno iznenađenje.
Šteta što Dragon ne pakira dvije različite verzije u istoj kutiji, vjerojatno bi tako bilo još više zainteresiranih kupaca.
Pogled na zadnja četiri Sdkfza koja sam napravio ....
Vojo
PS Posebna zahvala kolegi Leu (leo_zd) koji je bio toliko ljubazan da mi pokloni Dragonovu maketu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5796 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pet Stu 07, 2014 10:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Vojo godd job again!
ICM radi ovu maketu i u 1/48, a pakira ju i Tamiya. Nemam je i ne znam kakva je. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sub Stu 08, 2014 10:51 am Naslov poruke: |
|
|
Izvrsne, kao i uostalom sve do sada.. a za maketu, kako si i sam rekao dvije su iste u paketu taman za podjelit , a moja još čeka  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| messerschmitt
 | | Član od: 31 Jul 2010 | | Poruke: 71 | | Mjesto: Ruma, Srbija |
|
Upisano: Sub Stu 08, 2014 11:58 am Naslov poruke: |
|
|
Sjajan posao si uradio ovim uporednim slaganjem! Samo tako nastavi. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Stu 16, 2014 8:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: U.S. Tank Transporter Dragon Wagon
Proizvođač: Academy, Koreja
Broj makete: 13409
Na prvi pogled:
Ova maketa može biti zanimljiva posebno maketarima na ovim prostorima jer je ovo vozilo bilo u naoružanju bivše JNA.
Kako se radi o većoj maketi, i kutija je većih dimenzija (A4 odnosno 21 x 29 cm) i otvara se normalno, s poklopcem. Kutija je unutra krcata plastikom, ima čak 5 stabala tamno zelene plastike od čega 3 veličine kutije, a dvije (identične) samo nešto manje od kutije. Stabla su uredno spakirana u tri najlonske vrećice da se ne oštete.
Dijelovi na stablima izgledaju čisto i uredno, bez srhova ili vidljivih utonuća. Dijelovi su numerirani na stablima. Nema nikakvih stakala, a listić sa oznakama pokriva tri vozila.
Uputstva su u obliku knjižice formata cca A5 na 12 strana i izgledaju jasna.
Sve skupa djeluje vrlo uredno i obećavajuće, kako već i očekujem od Academy-ja (i za tu cijenu).
Slaganje:
Prije početka slaganja obično prelistam uputstva i opet vidim da Academy zaobilazi bitne podatke o kom se vozilu uopće radi - nigdje nekih tehničkih karakteristika, malo povjesti, ništa. Ja ne razumijem zašto je tome tako? Kao da ih je sram reći koji kamion slažete, ili misle da to ne zanima onoga koji slaže? Istina i bog na kutiji piše malim slovima da se radi o vozilu M25 i labudici M15, ali to je sve!?!
Dakle, slaganje započinje sastavljanjem oklopne kabine. Krov i bočne strane kabine se spajaju zakošenim bridovima što je u principu fino, ali malo škakljivo za pripasati. Bočne strane dobro naliježu, ali je stražnja strana kabine malo manja pa je potrebno kitati.
Unutrašnjost kabine je možda malo spartanski urađena, ali s obzirom na vidljivost kroz prozore sasvim je dovoljna. Oklopni poklopci na prozorima i bočna vrata se mogu zalijepiti otvoreni ili zatvoreni, za prednje poklopce se savjetuje da budu otvoreni, ali je onda potrebno staviti stakla koja se ne dobivaju u maketi. Koliko sam shvatio sa neta, na pravom vozilu samo bočni prozori nemaju stakala.
Neočekivano puno vremena sam izgubio pripasivajući sklop kabine na šasiju kamiona. Nije da je nešto posebno krivo napravljeno, ali jedno sat vremena sam pokušavao, rezuckao, namještavao dok nije leglo kako sam zamislio. Pri tome sam nečega i malo previše skinuo (na pr. prednji branik) pa sam onda trebao popravljati.
Inače podvozje je dosta detaljno napravljeno iz više dijelova i djeluje vrlo realistično. Treba jako paziti na poravnanje kotača tj. osovina jer zadnji sklop kotača (zadnje dvije osovine) ne naliježu baš savršeno na šasiju (nateže ih kardansko vratilo), a i prednji most je malko krivi, pa sve skupa treba dosta pripasivati da svih 6 kotača bude koliko-toliko u ravnini. Academyju ne bi bila kruna sa glave pala da su napravili malo više od motora kamiona, a ne samo dno tj. karter. Jer cijeli taj motorni dio je dosta veliki pa se vidi unutra, 'ispod haube'.
Kako je prikolica dosta velika tj. dugačka, a glavni komadi konstrukcije (dijelovi A1 i A7) su u jednom komadu, očekivao sam da će biti problema sa savinutom plastikom. I bilo je, ali nakon što sam zalijepio ta dva dijela skupa, ostavio sam ih da se suše pod utezima pa su se, na moje iznenađenje, dovoljno izravnali.
Sve u svemu nivo detalja je dobar, iako mi se neki detalji čine pomalo grubi, bolje reći 'teški' ili previše pojednostavljeni. Mislim - tipično Academy-jevski, tko je slagao njihova vozila zna o čemu govorim.
Ipak, imam dvije primjedbe na dijelove makete, bolje rečeno nedostatak dijelova - mislim da fali poklopac kružnog otvora za krovni mitraljez na kabini (sumnjam da je to stalno bilo otvoreno) i drugo, po slikama vidim da je postojao rebrasti lim koji se stavljao preko kotača poluprikolice (labudice) za ukrcaj i iskrcaj vozila - inače bi uništili kotače-gume od labudice. E, ni toga nema u maketi.
Još par savjeta - uzdužne daske koje se podižu (dijelovi br. C47 i C48) predlažem da lijepite na kraju jer ako želite staviti neki niži teret (kao na pr, neko vozilo na kotačima ili neke sanduke) ne možete ga staviti kad su te daske zalijepljene okomito, kao na uputstvima.
I na koncu, pošto kabina naliježe na šasiju savršeno (nakon one muke sa pripasivanjem), uvidio sam da ju uopće nije potrebno lijepiti - to znači da stakla, ako ih stavljate, možete zalijepiti iznutra na samom kraju, kad je maketa gotova - uštedjet ćete si mnogo vremena oko maskiranja prilikom bojanja i lakiranja.
Bojanje:
Kako u uputstvima nema ni riječi o bojanju unutrašnjosti ja sam kabinu iznutra pobojao svijetlo sivo. Inače vozilo sam cijelo bojao u Olive Drab, Humbrol enamel br. Satin 163. A kotača je bilo toliko da sam napravio ono što činim vrlo rijetko - špricao crnu boju (tj. boju gume) sa prskalicom - to mi se već dugo nije dogodilo ....
Oznake:
Academyjeve oznake su noćna mora za mene. Zato sam sa strahom prišao postavljanju oznaka i ustvari više razmišljao o eventualnoj alternativi nego o oznakama u kutiji. Za probu sam išao postavljati najprije brojeve na prikolicu - i vidi čuda, oznake naliježu savršeno, tanke su i reagiraju na tekućine! Srećom, oznaka nema puno (izostavio sam natpise i zvijezde na vratima jer sam na slikama vidio da ih nemaju svi Dragoni. Pošto su zvijezde u krugu na haubi pre velike zamijenio sam ju sa manjom zvijezdom isto od Academyjevog 'Đemsa'. Tako da je sve skupa prošlo relativno 'lišo' (ilitiga glatko).
Uputstva:
Kao što već rekoh, u knjižici uputstava nema ni slova o kakvom se vozilu radi. No osim toga, uputstva su vrlo jasna i precizna. Detalji za koje se mislilo da nisu dovoljno jasni su ponovljeni crtežom s druge strane, tako da nema nikakvih nejasnoća ili dvojbi.
Potpuno su izostavljena uputstva o bojanju unutrašnjost vozila (koja nije niti mala niti nevidljiva) i inače, dosta su škrti sa uputama kako bojati detalje (osim guma i pionirskog alata). Sve u svemu vrlo vrlo solidno, ocjena: minus 5.
Dodaci/izmjene:
Za sada sam dodao samo par detalja - onih 'gambeta' (ne znam kako se to hrvatski kaže).
Kudim:
- nedostatak ikakvih referenci o vozilu
- nedostatak stakala na prednjim prozorima kao i nekih očitih dijelova
- nema uputa kako bojati unutrašnjost vozila (i mnogo drugih detalja)
- neki detalji previše pojednostavljeni ('teški')
- nema niti jedne figurice
Hvalim:
- odabir teme
- odličan oblik i kvaliteta kutije
- solidan crtež na kutiji
- dobro međusobno pasanje dijelova
- dobri kotači (i felge i gume)
- puno dodatne opreme (accesories) za prijevoz vozila na labudici
- generalno dobar nivo detalja
- vrlo uvjerljiva gotova maketa
- prihvatljiva cijena
Zaključak:
Preporuka - svakako kupiti. Ovo je maketa koja pita dioramu, ili barem neki zanimljiv teret na sebi. Ako vam je dosta Shermana ili Pattona možete na prikolicu postaviti T-54/T-55, takva je kombinacija korištena nekada kod nas (u JNA). A sama maketa (Dragona) je idealna za detaljiziranje jer je potpuno 'otvorena' (sve se vidi).
Da zaključim - jako sam uživao slagajući ovu maketu, s jedne strane jer je jedna vrlo zanimljiva 'tema', a s druge jer je maketa jako dobra, posebno pasanje dijelova. Valjda sam se umorio od one MAC-ove 'Mečke' prije toga.
Sad idem tražiti prikladan teret za ovu labudicu.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Ned Stu 16, 2014 8:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odličan text. Ako ništa drugo ime su mu pogodili vrhunski. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Stu 30, 2014 10:33 am Naslov poruke: |
|
|
Maketa: HMMWV M996 TOW Missile Carrier, M997 Maxi Ambulance
Proizvođač: Revell, Njemačka
Broj makete: 03147
Na prvi pogled:
Pošto sam već slagao Revellove Hamere (druge verzije) ove maketice mi nisu novost. No ipak, da najavim uobičajene 'generalije'.
Kutija je uobičajene Revellove kvalitete i dimenzija (24 x 15,5 cm) koja se ostvara sa strane (dakle, za bacit nakon uoprebe), sa sasvim solidnim crtežom na sebi.
Unutra ima dijelova za dva kompletna vozila, a to znači da su stabla sa osnovnim dijelovima duplirana, plus malo stablo za TOW raketu i malo veće za nadgrađe ambulantnog Maxi-ja. Plastika je pješčano žute boje, sad već tipične za većinu Revellovih malih tenkova. Kako se ti Hameri štancaju po dva za svaku kutiju već se pomalo vide rezultati hiperprodukcije pa na nekim dijelovima ima i dosta fleša, posebno na osnovnoj karoseriji.
Kotači su komatozni, kao i na njihovim prethodnim Hamerima koje sam radio, ali su ostali detalji fini i nježni i čine mi se dovoljno točnima.
Listić sa oznakama daje mogućnost izrade četiri vozila (2 + 2) od kojih samo jedna ambulanta u pješčanoj shemi, a ostalo u Evropskim shemama, od čega jedno TOW vozilo od Tajvanske Armije.
Umjesto stakala se dobiva jedna traka prozirne savitljive plastike koja ne reagira na maketasko ljepilo.
Uputstva su uobičajena revelovska, na recikliranom papiru, ali jasna i nedvosmislena i ne štede na stranicama.
Slaganje:
Kažem, kako sam već slagao ove Hamere, radio sam ih gotovo napamet pa sam tako već kod ljepljenja kuke za vuču pogriješio (kod ambulante dolazi na drugom mjestu). Inače, i nakon složenih četiri komada, još uvijek tražim načina da najjednostavnije i najefikasnije posložim donji motorni prostor (motor, reduktor, ispušnu granu, dijelovi 7, 8, i 11) tako da sve stane kako treba i da šipku za ojačanje (dio br. 15) ne moram na silu uguravati da sve stisne. Mislim da ću morati napraviti barem još jedan par tih Hamvija da to naučim.
Dijelovi se slažu bez problema, pasanje je dobro i treba samo imati dovoljno strpljenja da se očiste od srhova i fleša. Kutija/nadgrađe ambulante se slaže nevjerojatno točno (iako su sve strane zasebne i povelike) i na kraju isto tako cijelo to nadgrađe dobro paše na vozilo, bez da igdje išta 'laje' ili 'viri'. Bit će da sam se odučio od Revellovih maketa pa se opet ponovno čudim ....
Bojanje:
Maketu sam pobojao istom bojom kojom sam bojao i Abramsa (Humbrol br. 187 Sand FS30277) samo tšo je na ovom malom vozilu to ispalo mnogo tamnije i meni se čini nerealnije. Trebao sam ili uzeti neku svijetliju nijansu ili pomješati sa dosta bijele.
Oznake:
Oznake su tipične Revellovske, štampane u Italiji. Izgledaju dosta kruto, teško se pozicioniraju na mjesto ako nema prve tekućine ispod njih (iako sam vozilo 'premazao' Glänzerom) ali odlično reagiraju na drugu tekućinu (softener) tako da su na koncu kao pobojane. Malo me smeta što dimenzije križeva koji dolaze točno preko vratiju/poklopaca nadgrađa nisu identične sa tim poklopcima pa malo vire sa strane.
Uputstva:
Tipična od Revella, detaljna, jasna, razrađena. Paralelno vodi slaganju ovje varijante i ništa nije prepušteno slučaju. Ocjena: 5.
Dodaci/izmjene:
Razočaran Revellovim kotačima na prvim Hamerima što sam radio nabavio sam rezinske 'weighted' od Calibre 72 te sam njih koristio umjesto originala.
Kudim:
- jako loši kotači
- nemogućnost otvaranja vratiju nadgrađa
- oblik kutije
- nema niti jedne figurice
Hvalim:
- odabir teme
- dobri detalji
- dobra kvlaiteta oznaka
- uvjerljivost gotove makete
Usporedba tri pustinjska Hamvija - uočite razlike u razlikama pješčanih nijansi boja:
Zaključak:
Preporuka - kupiti.
Drugi dio te kutije (M996 TOW Missile Carrier) sam odlučio napraviti kao hrvatskog hamvija ali sam stao kod prerade nekih detalja (antena, oklopna stakla vratiju) te nabavke novog seta kotača (isto od Calibre 72) kao i čekanja da se pojave hrvatske tablice ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5796 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Stu 30, 2014 11:55 am Naslov poruke: |
|
|
Maketa: DB L4500 S
Proizvođač: Schatton Modellbau, Njemačka
Broj makete: 72001
Na prvi pogled:
Kutija je otprilike standardnih dimenzija (15,5 x 26 cm) koja se otvara sa strane, sa obrađenom kompjuterskom slikom na njoj, sve skupa nije tako neatraktivno ali bi moglo i bolje. Na zadnjoj je strani kompjuterski prikaz makete, u Dragonovom stilu, ali su prikazane obje varjante (i sa drvenom kabinom) što je malo zbunjujuće. Na 'naslovnici' je crnim flomasterom prebrisan natpis varjante sa drvenom kabinom. Imam osjećaj da je prvotna ideja bila napraviti obje varijante u jednoj kutiji (nešto kao Academy sa svojim Opel Blitzovima), ali su se na koncu, kad je sve bilo spremno, ipak odlučili prodavati to kao dva zasebna modela.
Unutra imamo 4 stabla žućkaste boje (tj. više neka bež boja koja baca malo na ljubičasto, kao kod Rodenovih maketa) i vidi se da su dijelovi stabla za drvenu kabinu rezani nakon 'lijevanja'. Ima dva veća stabla sa osnovnim dijelovima vozila, plus jedno stablo sa stražnjim kotačima (zato jer je u planu jednog dana napraviti 'Maultiera') te jedno stablo sa kabinom, blatobranima itd., sve ono što je različito od druge varjante.
Dijelovi su čisti, nema srhova, spoj kalupa je dovoljno nevidljiv, a detalji su jako fini, nešto kao kod MACO maketa. Posebna pažnja je dana izradi kotača - felge su jako dobro napravljene sa rupama za olakšanje i jako čiste, a posebno su se potrudili oko guma tj. profila. Nije baš ispalo kao da su rezinski, ali mislim da je vrlo realno (jer, ruku na srce, mnogi rezinski kotači imaju pretjerano duboke šare, ne?). Dijelovi su numerirani na stablima.
Za stakla se dobiva mali listić prozirne folije, vrlo mekane (kao čvršća najlon vrećica) i vrlo neuredno odrezane (valjda sa nekim tupim škarama) te mali listić oznaka (naglašeno na kutiji da ih proizvodi češki BOA Decals) koji ima tablice za tri vozila ali sa vrlo detaljnim i kompletnim i najmanjim oznakama.
Uputstva su na jednom i pol listu A4 koji se slaže u 3 dijela, laserski štampana na tankom papiru, u boji, s time da nigdje nisu dane nijanse boja (Humbrol ili Tamiya ili dr.) već samo žuta, crvena itd, dok za 'završnu' shemu bojanja nema nikakve naznake o kojim se bojama radi (čak ni 'tamno siva' ili 'tamno žuta'). Uputstva su malo zbunjujuća jer daju paralelno prikaz izrade obje varijante kamiona, kao, možeš birati, ali ustvari ne možeš birati.
Nigdje, ali nigdje ni na kutiji ni u uputstvima nema ni jedne riječi o samom kamionu, povijesne činjenice, TT podaci, ništa! To je valjda kopija Academyjevog pristupa ozbiljnosti maketarenja, tj. misle da smo (još uvijek) djeca - a mi mislimo da nismo.
Slaganje:
Prvo sam na nekim stablima vidio da piše 'Designed by MACO' i sve mi je postalo jasno.
Onda sam shvatio da vrlo veliku pažnju treba obratiti na nježnost dijelova - neki su tako tanki da pucaju ako ih se samo pogleda - na pr. polužje za zakretanje prednjih kotača mi je puklo 2 puta - jednom kod skidanja sa stabla, a drugi puta prilikom čišćenja. Isto tako i ručica mjenjača, i oslonci za stepenik za ulaz u kabinu, sve se lomilo, i sve sam lijepio i krpao.
Dakle, detalji su vrlo nježni, možda djeluju i pre nježno jer je plastika dosta mekana. Nije da se žalim, dapače, lakše je raditi sa malim i nježnim detaljima kad je plastika mekana. Površinski detalji su fantastični, posebno detalji na šasiji, grilje poklopca motora na 'njuški', ma mislim, sve je izvedeno fenomenalno. Šteta samo što kod tih malih dijelova uvijek dolazi do problema sa registrom (poklapanje gornje i donje polovice kalupa) koje je nemoguće izbjeći.
Šasija je prekrasna, posebno poluosovine, kardanske osovine, ma čak i opruge. Ali dokrajčila me kuka za vuču - ima na sebi izliven i klin za zakačiti ušku prikolice, valjda debljine jedne vlasi! Dijelovi se slažu fenomenalno, sve je vrlo promišljeno i za svaki dio postoji crtica, rupica ili utorić u koje sve paše kao po špagi. Ima malo utonuća na šasiji sa strane koja se na koncu dosta vide, pa mi je žao da ih nisam pokitao na vrijeme.
Kod slaganja kabine je mali problem što nema tih 'oslonaca' tj. dobar dio se slaže onako, 'u zraku'. Mislim, svi dijelovi naliježu jedan na drugoga OK, ali trebao sam puno mudrovati kako zalijepiti čim više da najprije pobojam završnu boju i tek onda lijepim stakla iznutra. Vrata su detaljna i izvana i iznutra pa se lako mogu napraviti i otvorena.
Uputstva ne davaju boju unutrašnjosti, a za dekal sa satovima nije naznačeno kako ga staviti (sat na lijevo ili desno). Isto tako dane su dimenzije koje veličine odrezati stakla šoferšajbe i zadnjeg stakla na kabini, ali ni spomena dimenzija stakala za vrata! Mislim, to su sve gluposti, ali kad čovjek jako puno plati maketu i k tome još dobije vrhunski materijal za izradu, počne gledati svaki detalj. Srećom takvih 'krivih' detalja ima jako malo.
Kutija sanduka ima i povišene stranice za koje u uputstvima ne kažu ništa, vjerojatno su unaprijed pripremljene za Maultiera. Ipak, ja sam ih stavio jer mi je tako kamion djelovao moćnije.
Bojanje:
Kako je i savjetovano (tj. samo nacrtano) u uputstvima, pobojao sam cijeli kamion u Panzer sivu (Humbrol Satin 182).
Oznake:
Oznake proizvodi češki BOA Decals i po mom ukusu su malo premasne, posebno crna, ali i bijela.
Nadam se da je to samo bio neki početni lot u štampi. Na listiću su 3 varijante registracija i divizijskih oznaka, uključujući i za Luftwaffe, ali u uputstvima nema te varijante pa pretpostavljam da će to biti za nadolazećueg Maultiera.
Uputstva:
Kao što rekoh uputstva su štampana na laseru djelomično u boji (po meni nepotrebno), ali su u principu jasna i nedvosmislena. Kao što rekoh, fale upute za bojanje kabine iznutra i nigdje nije navedeno koje boje koristiti za završno bojanje cijelog vozila. Samo je nacrtano u boji i ništa više. Malo je zbunjujuće i to šaranje varijanti, ali dobro, čovjek se snađe. Ocjena: 5.
Primjer dobrih uputstava - oznake na nosaču kasuna koje prate brojeve na uputstvima:
Dodaci/izmjene:
Jedino što sam dodao tj. izmjenio su prednji pokazivači širine (oni 'štapovi' na blatobranima oko kojih se nismo mogli dogovoriti kako se zovu) - napravio sam ih od žice samo iz praktićnog razloga - jer sam znao da će mi se stalno lomiti, a lakše mi je ispravljti savinuti žicu nego ljepiti (loše) plastiku.
Kudim:
- ekstremno visoka cijena
- loša folija za staklo
- slika na kutiji je mogla biti bolja
- oblik kutije
Hvalim:
- odabir teme
- fantastična točnost i finoća detalja
- fantastično pasanje dijelova
- odlični kotači, posebno felge
- ukupan dojam makete
Dvije slike usporedbe ove zvjerke sa standardnim Opel Blitz-om i sa FAMO polugusjeničarem (Sd.Kfz.9):
Zaključak:
Preporuka - ovo morate kupiti.
Maketa je vrhunska, nevjerojatna, naprosto filigranski napravljena. San svakog maketara! Ako želite napraviti maketu savršenog kamiona u 1/72 - to je ta!
Sad mi preostaje još samo isprobati i trećeg Revellovskog satelita (švicarskog MK72) da vidim kakve su njihove makete, jer ova dva njemačka (MACO i Schatton) su podigli letvicu kvalitete (i cijene!) nevjerojatno visoko.
Isto tako će bit zanimljivo složiti jednog modernog 5-totonca kao na pr. hrvatskog MAN 5t. mil Gl pa usporediti njemačku tehnologiju u razmaku od koliko ono, 50 godina ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1301 | |
|
Upisano: Ned Stu 30, 2014 12:47 pm Naslov poruke: |
|
|
odlično napisano!
btw, gdje si nabavljao ove Calibre 72 kotače za hamvije? ja ih isto imam par komada od revella i zamijenio bih im kotače... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Stu 30, 2014 6:16 pm Naslov poruke: |
|
|
| daneel Napisao/la: | odlično napisano!
btw, gdje si nabavljao ove Calibre 72 kotače za hamvije? ja ih isto imam par komada od revella i zamijenio bih im kotače... |
Ja sam ih bio nabavio od Mitje, pred puno vremena, a sad sam mu opet naručio, koštaju nešto preko 4 eura ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pon Pro 01, 2014 12:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Vojo odlični uradak i maketa. Standardno dobro. Jel postoji Allrad verzija ove makete? Jel nameravaš radit Maultier verziju skoro. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Pro 01, 2014 6:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| vrsa Napisao/la: | | Vojo odlični uradak i maketa. Standardno dobro. Jel postoji Allrad verzija ove makete? Jel nameravaš radit Maultier verziju skoro. |
Koliko sam ja upoznat i koliko shvaćam dostupne informacije, još ne postoji niti Allrad verzija niti Maultier. Imaju samo te dve verzije (sa različitom kabinom) te prikolicu za te (ili takve) kamione.
I da, imam namjeru raditi Maultiera, čim se pojavi.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|