Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Hrvatski piloti u Velikom ratu
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od početaka do 1918.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Svi 03, 2006 1:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

imao sam je posuđenu i sad skeniranu nekoliko stranica odakle su uglavnom i ove fotke, ona druga je puno zanimljivija

zašto?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
pozarart

Član od: 06 Lip 2008
Mjesto: Opatija
PorukaUpisano: Pet Lis 17, 2008 2:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Naletio na još jedan spisak...kratki.

http://jpgleize.club.fr/aces/ww1cro.htm
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Ned Lis 19, 2008 8:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav!
Na ovom spisku stoji i Raoul Stojsavljevic. Rodjen je kraj Insbruck-a, i nije bio niti hrvat niti slovenac, vec austrijanac, samo mu prezime ,ne zna se od kad, vuce korijene... Wink
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Lis 19, 2008 4:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dr. vlado Napisao/la:
Pozdrav!
Na ovom spisku stoji i Raoul Stojsavljevic. Rodjen je kraj Insbruck-a, i nije bio niti hrvat niti slovenac, vec austrijanac, samo mu prezime ,ne zna se od kad, vuce korijene... Wink

u svakom slučaju, imao je "domovnicu" iste (tada jedino postojeće)države kao i moji i (pretpostavljam) tvoji pradjedovi i zajedno su se borili za istog cara/kralja ... dakle "zemljak"... Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
pozarart

PorukaUpisano: Ned Lis 19, 2008 9:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U ovoj knjizi o Aviatiku od Japo-a naletio sam na još dva zanimljiva imena:

Hptm. Karl Sabeditsch Flik 101G, letio na prototipu 30.19 u kojem je 18.05.1917. skinuo jednog talijanskog Capronia. Ujedno prva pobjeda tog modela aviona i prva pilotova pobjeda.

Lt. i.d.R. Vjekoslav Tomasić, Flik 31P, jedina pobjeda te jedinice na Aviatiku D.I (Th), skinuo je talijanskog Hanriota 4.10.1918.g., letio je na 101.05

Mislim da se pominje još jedno ime koje naliči našem ali ne mogu ga sad pronać.

Zna li netko nešto o njima?
Natrag na vrh
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pon Lis 20, 2008 6:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

u svakom slučaju, imao je "domovnicu" iste (tada jedino postojeće)države kao i moji i (pretpostavljam) tvoji pradjedovi i zajedno su se borili za istog cara/kralja ... dakle "zemljak"... Wink[/quote]

Eh, da... vidis. Inace mi je pradjed bio K.u.K. koporal na italijanskoj fronti 1917-18, vratio se ziv i zao mi je sto znam samo jednu njegovu pricu i to iz "druge" ruke...
Natrag na vrh
pozarart

PorukaUpisano: Ned Stu 16, 2008 11:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Pon Stu 17, 2008 12:51 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na Šafarikovom popisu npr. ih nema. Mada je i taj njegov popis vrlo diskutabilan - i po sadržaju, a pogotovo prema kljucu odredjivanja nacionalne pripadnosti ... Mada se je i obzirom na kontekst tog vremena i K.u.K. kao (mnogonacionalne) države teško ne ulovit u zamku moguće pogreške pri "nacionaliziranju" neke osobe. U svakom slucaju je to vrlo "sklizak teren" i tema za jednu slozenu, ali po meni i vrlo zanimljivu raspravu ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
SU 25 GRAČ

Član od: 05 Velj 2011
Mjesto: čardak ni na nebu ni na zemlji
PorukaUpisano: Čet Velj 17, 2011 9:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam našao još jednog sumljivog to je Rabitsch Franz .Srušio se s Hansa-Brandenburgom D.I Flik 9 Kažu da se samubio poslije pogibije prijatelja
lpersen
Gost
PorukaUpisano: Uto Lis 02, 2012 4:40 pm    Naslov poruke: Ivan Bjelovucic Cavalier Citiraj ovaj komentar

I na drugoj strani je bilo (uvjetno receno) nasih. Dakle evo nekih osnovnih podataka, koga zanima vise nek me kontaktira da ne davim:

Zastavnik (sous-liutenant) Ivan Bjelovucic Cavalier

Mobiliziran 2 kolovoza 1914, 2. Zrakoplovna grupacija (2e Groupe d’Aviation)
Reserve Generale d’Aviation RGAé (Opca rezerva zrakoplovstva) 3-25 kolovoz 1914
Eskadrila MS 26 26 kolovoz – 20 rujan 1914
5. belgijska eskadrila 24 rujan 1914 – 01( ?) ozujak 1915
Odmor 1( ?) ozujak 1915 do 4 srpanj 1915
Reserve Generale d’Aviation RGAé (Opca rezerva zrakoplovstva) 4-19 srpanj 1915
Eskadrila N 26 28 srpanj – 22 listopad 1915
Reserve Generale d’Aviation RGAé (Opca rezerva zrakoplovstva) od 22 listopada 1915 do listopada 1916
Odmor od listopada 1916 do pocetka 1917
Test pilot za Nieuport od 1917
Direktor zracne luke i sef probnih pilota za tvrtku Bellanger (motori) do 11/11/1918

Civilna dozvola 87 10 srpnja 1910; vojna dozvola 518 10/08/1914 u cinu vojnika; promoviran u zastavnika 20 rujna 1914.

Odlikovanja: Croix de Guerre avec 1 palme(Francuska) ; Croix de Guerre (Belgija) ; Ordre de la Couronne de Belgique (Belgija) ; Ordre de la Couronne d’Italie (Italija) ; Chevalier de la Legion d'Honneur 24 srpnja 1915 (Francuska) ; Chevalier de l’ordre de Léopold 1er (Belgija) ; Croix d’aviation péruvienne de 1re classe (Peru) ; Orden del Sol Del Perú (Peru) ; Cruz Peruana de Primera Clase (Peru) itd
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Tra 26, 2014 7:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da ne otvaram novi topic ,vidim da je ovdje spominjan Ivan Bjelovucic. Naime nedavno je HP izdao marku sa njegovim likom, pa sam danas malo čitao prigodan tekst o marci i o njemu. Između ostalog piše da je bio školski kolega i prijatelj s Rolandom Garrosom i da je letio u poznatoj eskadrili 3 "Les Cigognes"...
Zanima me jel se zna šta više njemu iz razdoblja 1. sv. rata ,na kojim je tipovima aviona letio il nedajbože kakva fotka kraj nekog aparata, malo sam čačkao net ,ali ništa konkretnog nije isplivalo...
Inaće jako zanimljiv lik: prvi pilot južne amerike ,osnivač Peruanskog zrakoplovstva ,prvi preletio Alpe ,skakao u 57g. života padobranom s Eiffelovog tornja....
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Tra 26, 2014 9:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U jednom od brojeva aeronautike bio je članak o njemu, ako se ne varam. Također i na stranicama HV-a izvadak i z knjige Homo Volans
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od početaka do 1918. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma