Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Admiral Graf Spee

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Ivo P.

Član od: 21 Pro 2013
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Čet Ožu 27, 2014 9:38 pm    Naslov poruke: Admiral Graf Spee Citiraj ovaj komentar

Za sada zadnja maketa koju sam napravio prije par godina, u kojoj sam prvi put koristio PE djelove (samo ograde), bojana je MM i revell bojama. Nadam se da sam pogodio shemu boja iz 1936. godine. Prvotno je bila planirana bez mora, zatim sam za probu napravio more i zadovoljan sam rezultatom. Podloga je stirodur, zatim sam ga premazao slojem drvofixa, pa dva premaza akrilnog gela, kojim sam postigao efekt malih valova, bojano je enemail mixom boja (dok nisam dobio željenu nijansu) i sve sam prešao s dva sloja pronta.

Toliko za sada... Slobodno dajte koju kritiku. Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Čet Ožu 27, 2014 10:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni jako lijepo izgleda, i kako vidim pored mobitela da je dosta mala maketa u stvarnosti. Jedino što mi je upalo u oči su pomalo neravne ograde od jetkovine, i na par mjesta kao da se ograda bacila, možda se to samo vidi ovako dok je zumirano fotoaparatom... to izacivanje metala kao što su ograde se zna dešavati dok je komad jetkovine duži od nekih 5 centimetara, pa pod promjenama temperature metal se skuplja ili isteže pri čemu dolazi do savijanja ili čak odljepljivanja djelova. Meni se je to desilo na Leopoldu u 1:72 sa dužim djelovima jetkovine koji su doslovno izletjeli zbog pritiska koji je nastao istezanjem metala pri promjenama temperature, tu sam se isto zapitao koliko cijanoakrilatno ljepilo uopće može držati kvalitetan spoj između jetkovine i plastike. Kasnije sam malo čitao kako to izbjeći, a pogotovo jer me čeka nosač aviona u 1:700... No svaka ti čast, kao što rekoh, imam nosač od kojega me uhvati lagano frka kada vidim fotojetkane djelove i koliko je to sitno

LP

Ilija
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Ivo P.

PorukaUpisano: Čet Ožu 27, 2014 11:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zaboravio sam napomenuti da je to Italerijeva maketa u mjerilu 1:720... Da, dosta mi se krivila ograda dok sam je lijepio i savijao. Ljepio sam je sa UHU ca ljepilom, pa mi se odljepivalo, pa sam skidao, stavljao, pa se krivilo itd... Smile A savijao sam pincetom, vidio sam da postoje neka klješta za PE dijelove i neka alatka kojoj ne znam ime, niti kako se njome služiti... Uglavnom, trebat ću nabaviti nešto od toga za daljnji rad sa PE setovima. Hvalai na ukazanim pogreškama.
Natrag na vrh
u-boat

Član od: 30 Jul 2010
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Pet Ožu 28, 2014 1:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo izgleda Very Happy
Aje molim te napiši kako si radio more i od kojeg materijala? Hvala!

凸(¬‿¬)凸
Natrag na vrh
Ivo P.

PorukaUpisano: Pet Ožu 28, 2014 9:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovako, već sam u uvodu u kratkim crtama opisao izradu mora, ali ne škodi ponovit Smile Znači, podloga za more mi je stirodur (sličan stiroporu, samo se ne mrvi kada ga režeš i malo je čvršći, postoji u različitim debljinama, mislim od 1 - 10cm), naravno, može se koristiti i neka druga podloga. Tu podlogu sam premazao drvofixom (čisti, bez vode), to sam napravio kistom, to sam napravio jer sam planirao napraviti mirno more sa statičnim brodom, ali sam se predomislio i napravio malo nemirnije more i brod u pokretu. Zatim sam nakon sušenja premazao u par slojeva (vidiš od oka koliko treba) akrilnim gelom (nabavljiv u svakom art shopu) da dobijem teksturu mora. To sam sve radio malo debljim kistom (8 ili 10), dok se još akrilni gel nije osušio prešao sam lagano kistom umočenim u vodu tu podlogu, da sve izjednačim. I to je to, pričeka se da se osluši i ide boja. Nakon boje dva puta sam podlogu prešao Prontom voskom za podove da dobije sjaj. Ovu tehniku pronašao sam na netu. Mislim da je to sve, nadam se da sam dobro objasnio...

LP
Natrag na vrh
u-boat

Član od: 30 Jul 2010
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Pet Ožu 28, 2014 11:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, imaš pravo Ivo. Izvini na moj brzopletosti Embarassed i hvala na volji da još jednom sve napišeš!

Pozdrav drug!

凸(¬‿¬)凸
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma