Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| stari
| | Član od: 12 Lip 2012 | | Poruke: 304 | | Mjesto: Kastav |
|
Upisano: Ned Jul 28, 2013 7:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Barba (ne ovaj sa foruma) mi je objasnio, da su fiksni konopi crni u odnosu na pomične, tako da su se mornari, penjući se na snast držali samo za crne, jer bi u protivnom lako završili na palubi. Tako mi je, samo kratko, objasnio. Vjerujem da je razlog i ovaj što je Leo objasnio.
Što dublje ulazim u maketarstvo biti će sve više zašto-zato. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Jul 28, 2013 11:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Uff, moram priznati da je objašnjenje čudno barem mi se čini, naime između sartija (leta) bili su vezani poprečni konopci koji su tvorili ljestve (noštromo će dati pravu terminologiju) ali ti su konopi bili tanji i za njih su se hvatali i oslanjali pri penjanju a i ti su konopi uglavnom svjetliji.
Naime i pomična oputa odnosno svi konopi na brodovima (prirodna vlakna) su se na neki način bili koliko toliko zaštičeni kako bi bolje odoljevali morskoj voi/soli |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Čet Kol 01, 2013 10:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Nastavak gradnje:
 _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| theone365
 | | Član od: 13 Pro 2010 | | Poruke: 135 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pon Kol 26, 2013 7:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dida kad će knjiga ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sub Lis 12, 2013 7:04 pm Naslov poruke: Novi jarbol |
|
|
Išao sam raditi novi jarbol, jer stari nije bio primjeren za leuta. Ovaj ima drugačiju glavu jarbola.
Dodao još dvije kavije:
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Ned Velj 23, 2014 9:27 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Wishmaster
 | | Član od: 04 Stu 2012 | | Poruke: 434 | | Mjesto: Zenica |
|
Upisano: Sub Lis 12, 2013 9:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Bravo Dida. Stvarno prelijep model. Pozdravi _________________ "Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do... Sail away from the safe harbor. Catch the tradewinds in your sails. Explore. Dream. Discover"
Srdacni pozdravi!!!
Elmir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Uto Lis 15, 2013 9:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Nastavak:
Detaljnije ima ovdje: http://drvenibrodovi.forumotion.eu/f23-leut _________________ Pozdrav,
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Ned Velj 23, 2014 9:29 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Roland
 | | Član od: 11 Kol 2013 | | Poruke: 404 | | Mjesto: Opatija |
|
Upisano: Sri Lis 16, 2013 12:22 am Naslov poruke: |
|
|
Bravo!pozdrav iz Opatije Roland _________________ pozdrav ROLAND |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Velj 23, 2014 9:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Langsam aber sicher...
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pon Velj 24, 2014 9:58 am Naslov poruke: |
|
|
i tako se Dida preselio na drugi forum......
ajd bar kad bude gotov stavi ovdje slike...... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pon Velj 24, 2014 1:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: | i tako se Dida preselio na drugi forum...... | Ajd, nije to ništa strašno. Ovaj forum ima na tisuće članova, jedan manje aktivan neće se ni osjetiti.
| Slider Napisao/la: | | ajd bar kad bude gotov stavi ovdje slike...... | Dabome, budem. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pet Tra 11, 2014 2:29 pm Naslov poruke: Gotovo! |
|
|
Nakon 1870 dana laganog rada, leut sam dovršio. To je 5,1 godina. Možda sam oborio državni rekord u sporoj gradnji makete. Danas sam ga odnesao kćerki i stavio ga na njegovo mjesto. Taman na vrijeme da ga proglasim uskršnjim poklonom.
Želim se zahvaliti svima, koji su pratili moj rad, hrabrili me i savjetovali, pa i onima koji su rad pratili bez komentara.
Nostromo (Tomislav) tu ima posebno mjesto, jer mi je velikodušno stavio na raspolaganje svoje bogato znanje i pomogao mi savjetima, skicama i fotografijama i zato moj leut ipak liči na leut. To pomaganje je trajalo svih 5 godina moga bavljenja leutom i teško bih taj posao obavio bez njegove pomoći.
Zahvaljujem se i Borisu iz Splita, koji mi je poklonio svoju maketarsku literaturu o drvenim brodovima.
Zahvaljujem se i vlasnicima foruma koji su mi pružili priliku da svoj rad pokažem svima koji imaju interes za tu vrstu razbibrige.
Svaku primjedbu koju sam dobio od članova foruma sam pribilježio u svoju radnu tekicu, da se nađe za buduće projekte.
Maketa nije idealna, i sam sam primjetio neke od njenih tehničkih nedostataka. Namjera je u slijedećem "projektu" napraviti leut bez tih nedostataka, a i onih koje ćete vi primjetiti i ukazati mi na njih.
Fotografije dovršenog leuta ću srediti i pokazati ih na podforumu "Gotove makete".
Tu je: http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=26954 _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sri Pro 05, 2018 12:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| theone365 Napisao/la: | | Dida kad ?e knjiga ! | Kona?no sam ju dovr?io. Prvu verziju. Nije na papiru ve? kao datoteka u PDF formatu. Datoteka je oko 65 MB, pa koristim Jumbo mail. Tiskanje na papir nisam mogao financirati, preskupo je. Da sam radno aktivan mo?da bih mogao, ali kao umirovljenik ni slu?ajno.
Ovdje je link na tu knjigu (u lijevom stupcu, pri vrhu):
http://drvenibrodovi.forumcroatian.com/ _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|