Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Yu akrobatski Yakovi ?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Sij 24, 2014 1:08 am    Naslov poruke: Yu akrobatski Yakovi ? Citiraj ovaj komentar

Nabavio sam si Zvezdin 1/48 Yak-3 pa me zanima da li je crveni akrobatski Yu Yak stvarno Yak-3.

Lift Here proizvodi 1/72 decale za njega

http://lifthereserbia.wordpress.com/2011/04/12/763-lh-airshow-1950s-aerobats-bu-133-and-yak-3-in-172/

a na ovom linku treća slika prema dolje mi se čini kao da je to stvarno Yak-3
http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,10866.30.html

Stvarno sam više zbunjen s tim žutim i crvenim Yakovima jer bi oba trebala biti Yak-9P.
mpuky1

PorukaUpisano: Pet Sij 24, 2014 7:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije valjda da nitko nije upoznat s ovom tematikom ?
M-HOBBY

Član od: 06 Velj 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sub Sij 25, 2014 3:57 pm    Naslov poruke: Re: Yu akrobatski Yakovi ? Citiraj ovaj komentar

mpuky1 Napisao/la:
Nabavio sam si Zvezdin 1/48 Yak-3 pa me zanima da li je crveni akrobatski Yu Yak stvarno Yak-3.

Lift Here proizvodi 1/72 decale za njega

http://lifthereserbia.wordpress.com/2011/04/12/763-lh-airshow-1950s-aerobats-bu-133-and-yak-3-in-172/

a na ovom linku treća slika prema dolje mi se čini kao da je to stvarno Yak-3
http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,10866.30.html

Stvarno sam više zbunjen s tim žutim i crvenim Yakovima jer bi oba trebala biti Yak-9P.

Oba akrobatski obojena JRV lovca Jak (zuti i crveni) su varijante Jak-3, sto se vidi i sa tih fotografija. Zabuna je nastala kada su objavljeni crtezi JRV Jak-9P koji su trebali da pretstavljaju ova dva aviona. Crtezi su bazirani na nepouzdanom usmenom izvoru a i na samim crtezima su dati potpuno pogresni nepostojeci evidencijski brojevi Jak-9P.

Znaci da ponovim: zuti i crveni JRV lovci Jak su tipa Jak-3 i mozes se osloniti na crteze koje su dali uz dekale Lift-Here!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mpuky1

PorukaUpisano: Sub Sij 25, 2014 5:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tnx, super.

Hvala na informaciji sada ih mogu napraviti i u tandemu ali prvo moram iskemijati oznake. Very Happy

Da li je i "Žuti" imao ovu munju na trupu i koji mu je bio registarski broj ?

Zna li se koja im je bila boja kabine A-14 ili Alg-5 ?
M-HOBBY

Član od: 06 Velj 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Pon Sij 27, 2014 2:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mpuky1 Napisao/la:
Tnx, super.

Hvala na informaciji sada ih mogu napraviti i u tandemu ali prvo moram iskemijati oznake. Very Happy

Da li je i "Žuti" imao ovu munju na trupu i koji mu je bio registarski broj ?

Zna li se koja im je bila boja kabine A-14 ili Alg-5 ?

Mala napomena, Lift Here! je uradio crtez i dekale za crveni Jak-3 prema raspolozivoj fotografiji na kojoj se vidi toliko koliko se vidi. Moja ograda je u vezi evidencijskog broja (oni su dali 2219) a ja sam donekle rezervisan jer prema mojim podacima mozda je to bio 2218. Ali pouzdanog podatka koji bi se sa fotografije jasno video za sada nema.

Za zuti Jak-3 ima (za sada) samo fotografija koje prikazuju ovaj avion u letu i to veoma daleko tako da se nista od detalja ne moze da razazna. Pisanih dokumenata o ovom do sada nisam pronasao a ni bolje fotografije.
Napominjem da su fotografije sa ovog aeromitinga, odrzanog 1949. u Beogradu, iz foto dokumentacije Medija centra Odbrana (nekadasnje foto-dokumentacije lista Narodna Armija odnosno foto-centra JNA).

U vezi detalja bojenja: prema tehnickoj dokumentaciji o bojenju aviona JRV iz tog perioda na raspolaganju za bojenje drvenih aviona (kakav je bio Jak-3) za unutrasnje radove je predvidjen nitroalkidni lak "aluminijum, srebrni - A II A1 - domaca zamena NT 6020 (proizvodjac Perunika, kasniji Chromos!). Prema tim tehnickim uputstvima za bojenje u JRV boja A-14 "golubije siva" je uljani lak (ekvivalent Perunika GM 6528) predvidjen za bojenje metalnih aviona. U tim uputstvima nema pomena o boji Alg-5.
Kako je stvarno u praksi bilo ne bih mogao nista pouzdano da tvrdim.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma