Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| su27rules
 | Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5741 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | Član od: 16 Kol 2006 | Poruke: 1844 | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Čet Pro 05, 2013 6:41 pm Naslov poruke: |
|
|
messerschmitt Napisao/la: | Odlično!
Posebno dobro izgleda sa vojnicima. Ko je proizvođač tih vojnika?
Voleo bih da dođeš u Bg ili NS na neko takmičenje da vidim kako ovi mališani izgledaju uživo.
Pozdrav, Aleksandar. |
Aleksandar, hvala na pozivu no mislim da se ipak neću odazvati, nekako mi se ne ide po natjecanjima, ne znam, valjda sam ostario ....!?
Što se tiče vojnika, to su PREISER figure u 1/72, set br. 72503.
Veselo,
Vojo  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Uto Pro 10, 2013 11:00 am Naslov poruke: |
|
|
Maketa: Sd.Kfz. 138/1 Bison
Proizvođač: UM, Ukrajina
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 345
Na prvi pogled:
Kutija standardnih dimenzija za ta mala vozila (oko 24 x 15 cm) koja se otvara sa strane. Na kutiji na sjajnom je kartonu odštampan privlačan i solidan crtež, a sa stražnje strane vozilo u tri projekcije u maskirnoj shemi (žutoj) sa naznakama koje Humbrol boje korisiti.
U kutiji je u zavarenom najlonu spakirano 5 stabala svijetlo sive plastike, dva (sa tijelom vozila) veličine polovice kutije te tri nešto manja stabla sa hodnim dijelom (dva identična) i topom.
Dobiva se mali listić metala sa 5 dijelova te poveliki listić sa oznakama (zajednički i za maketu br. 346 'Grille') na kojima ima čak 5 različitih tipova njemačkih križeva .... obećavajuće.
Fotokopirana uputstva su na jednom listu veličine A3 presavijenom da se dobiju 4 strane formata A4, od čega prva sa kratkim TT karakteristikama na tri jezika i rasporedom dijelova (iako su dijelovi numerirani na stablima), dvije strane sa uputstvima za slaganje te jedna strana sa dvije maskirne sheme. Crteži na uputstvima izgledaju poprilično 'nagruvano'.
Dijelovi izgledaju dosta fino napravljeni, iako neki, posebno stablo sa topom, izgledaju dosta prljavo. Tu i tamo ima nešto fleša (srhova), ali ništa strašno. Tvrde gusjenice izgledaju dobro i nježno napravljene.
Slaganje:
Dijelovi tijela vozila (s kojim se započinje slaganje) su fino i nježno napravljeni. Možda i pre-nježno jer su stjenke dosta tanke pa se lako savijaju te je prilikom ljepljenja cijelo je tijelo malko uvinuto. Ne znam zašto ali niti jedna kombinacija rupice i 'štifta' ne ulazi jedna u drugu - rupice su pre malene i svaku se mora proširivati.
Pošto je maketa (uglavnom tijelo tenka) zajednička za nekoliko varijanti tog malog tenkića koje nudi UM (ja sam ih nabrojao desetak!) ima dosta dijelova viška (bočne i gornje strane tijela, nešto gusjenica i sitnijih dijelova).
Priznajem da sam se najviše bojao gusjenica - dosta su malene i kada članci (posebno oni pojedinačni) nisu točno napravljeni uvijek ima problema. Srećom, UM je napravio jako dobar posao jer nije da nema problema - ima, ali su minorni. Članci i općenito gusjenice se dobro slažu jedna u drugu i ima dosta pipanja ali uglavnom zato što je sve vrlo sitno - no krajnji rezultat je sasvim zadovoljavajući. Malo me zbunjuje što je gornji niz gusjenica (povratni) dan u 4 dijela iako je komotno mogao biti u jednom dijelu. Pogriješio sam što sam zadnje kotače (ljenivce) zalijepio prve, a onda shvatio da mi nisu poravnati sa glavnim kotačima pa mi je malo 'vuklo' gusjenice prema unutra. Ništa, znat ću ako budem radio neku drugu verziju ovog malog Čeha od UM-a.
'Oklop' oko borbenog dijela (sa topom) je dosta debeli, ali se ne može puno popraviti jer ima detalje (zakovice i ostalo) i izvana i iznutra.
Ljepljenje 'metala' (uglavnom držača blatobrana) je malko problematično jer su dijelovi jako maleni pa je nemoguće da se lijepilo (cijanofix) ne vidi, no to se izgubi kad se poboja. Ti držači blatobrana su jako efektni.
Ljepljenje pionirskog alata (lopate i krampa) na desnom blatobranu na kraju balade je ostalo samo želja - nema mjesta ispod borbenog dijela (između 'oklopa' i blatobrana) da se zavuče niti žilet!
Bojanje:
Cijelo vozilo sam obojao standardnom tamno žutom Humbrol Matt 83 (enamel) nijansom. Dvoumio sam se između toga da maskiram vozilo tamno smeđim mrljama ili ostavim žuto, ali kako je maketa sićušna, ipak sam odlučio ostaviti samo žutu nijansu.
Oznake:
Pošto nisam nikada radio sa UM oznakama nisam znao što me čeka - no ispalo je jedno vrlo ugodno iznenađenje. Oznake su fenomenalne: filme je tanak, prekrasno su odštampane (ne pre masno - što je vrlo česta greška kod crne boje), fantastično reagiraju na tekućine i na koncu filma gotovo da i nema. Jedina zamjerka, ako se to može tako reći je da su oznake potpuno mat i da je noseći film puno pre veliki, što samo po sebi ništa ne smeta jer gotovo da nestaje na kraju, ali se desi da ga se odreže kod rezanja oznake da bi ju namočili, a onda se taj rez jače vidi.
Ja sam stavio oznake Druge Ski Jäger Divizije na istočnom frontu siječnja 1944. Sve skupa jako jako dobro - vrlo sam zadovoljan. Još bolje što je listić oznaka za barem šest vozila, tako da imam lijepu rezervu.
Uputstva:
Kao što rekoh, uputstva su poprilično nagruvana tj. puno je crteža, dijelova, strelica itd. na jako malom prostoru, ali začudo, kad se čovjek malo koncentrira primjeti da je uglavnom sve nacrtano i to uglavnom dobro. Ima manjih nejasnoća, kao na pr. u koraku br. 6 dio 9B nije jasno gdje ga zalijepiti jer nigdje kasnije nije vidljiv. Mislim da je to ostatak od Mardera III (isto jedne od verzija ovog tenkića), oni su imali ovaj rupičasti dio iznad motora.
Kudim:
- malko pre debele strane 'oklopa' topničkog prostora vozila koje se jako vide
- kutiju, koja se otvara sa strane - dakle neupotrebljivu je za bilo što
Hvalim:
- odabir teme
- što su dani metalni dijelovi
- fenomenalne oznake
- uvjerljivu gotova maketa
- crtež na kutiji
Zaključak:
Moram priznati da sam izradi ove makete prišao sa dosta skepse - i nakon što sam ju pregledao (na početku) mislio sam da će ispasti dosta gruba, s obzirom na svoju veličinu i na prividnu grubost detalja. Daljnja skepsa me je uhvatila prilikom slaganja hodnog dijela, koji je, isto tako s obzirom na veličinu, bio dosta pipav i na kojeg sam izgubio neproporcionalno mnogo vremena.
No kad sam počeo dovršavati maketu i posebno kad sam postavio oznake shvatio sam da je maketa izvanredna. Iako baš nije neko izrazito polje mog interesa, premda volim artiljeriju nakalemljenu na te zarobljene male tenkiće (češke, a posebno francuske), mislim da ću si malo guštati još jednog, na primjer istog ovog ali sa srednjim motorom (Grille) ili onog sa ruskim topom 76,2 mm ....
Preporuka - svakako kupiti ako je vaše područje interesa.
Veličina ovog tenkića jasno je vidljiva kad se na nju stavi neka figurica poput ovog 'daljinomjeritelja':
Usporedba sa sličnim 'malim' samohodnim topom, britanskim Bishopom:
Vojo  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| MARK 64
 | Član od: 07 Tra 2011 | Poruke: 71 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 11, 2013 5:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Bravo Vojo,svaka čast na lijepo izvedenoj maketi i uobičajeno odličnoj recenziji.
Ova maketa od UM-a mi je oduvijek bila strašno interesantna,ali je također i kod mene izazivala skepsu da ne nabavim "kramu",tako da sam se držao uobičajenih "uhodanih firmi"(Dragon,Esci/Italeri)u međuvremenu sastavljajući stare zalihe i čekajući da netko od njih izbaci neki od egzotičnih njemačkih modela meni uvijek jako interesantnih.
Međutim evo nakon ove tvoje recenzije i slika riješio si me bilo kakvih dvojbi u nabavu ove makete.
Lijep pozdrav _________________ MARK
MK "David Schwarz" |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| zzed
| Član od: 15 Svi 2009 | Poruke: 124 | Mjesto: zg |
|
Upisano: Sub Pro 14, 2013 1:54 am Naslov poruke: |
|
|
Neko vrijeme nisam bio na forumu, pa zahvaljujem na još nekoliko sjajnih recenzija. Uvijek ih je veliko zadovoljstvo čitati. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| messerschmitt
 | Član od: 31 Jul 2010 | Poruke: 71 | Mjesto: Ruma, Srbija |
|
Upisano: Ned Pro 15, 2013 12:24 am Naslov poruke: |
|
|
Sjajno!  _________________
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sub Pro 28, 2013 10:59 am Naslov poruke: Jedna za Božić .... |
|
|
Maketa: SdKfz. 166 Sturmpanzer IV "Brummbar"
Proizvođač: Italeri (ex ESCI)
Broj makete: 7050
Napomena - ovo je ustvari bivša ESCI-jeva maketa koja je originalno napravljena 1981, iste godine se pojavila i u Humbrolovom pakiranju, a Italeri ju je izdao kao svoju 2007. sa novim naljepnicama.
Na prvi pogled:
Maketa tipčna ESCI-jevska, sa stablima veličine kutije. Sve je spakirano na 3 stabla narančasto-smečkasto-žućkaste plastike, od čega su dva stabla za Pz.IV, te jedno dodatno stablo sa nadgrađem i ostalim dijelovima potrebnim za prepravku Pz.IV u Brumbara. Ima tu i jedno stablo sivo-srebrne plastike sa gusjenicama (krutim, naravno), isto tako zajedničko za sve verzije Pz.IV.
Dobra strana je što ostaje brdo dijelova viška od Pz.IV (cijeli gornji dio vozila, kompletna kupola sa topom i niz manjih dijelova) tako da se to može upotrijebiti za nešto drugo ....
Na dijelovima se ne vidi puno fleša, a detalji su dosta dobri iako dijeluju ponešto grubo. Dijelovi nisu numerirani na stablima.
Slaganje:
Prilikom slaganja se više primjete fleševi, ali manje nego što bi čovjek očekivao od 30-tak godina starog kalupa. Najviše fleša ima na gusjenicama, na figurcama i na nekim manjim dijelovima. Ima i nešto malo utonuća (sink marks) na debljim dijelovima, što nema veze sa starošću kalupa.
Malo problema je bilo kod ljepljenja glavnih kotača jer su napravljeni od dva dijela koja se mogu lijepiti bilo kako tj. nema nekih rubova koji bi spriječili ekscentričnost - zato, kad se te polovice osuše, treba nanovo bušiti rupe jer se od jedne i druge polovice ne slažu pa kotači ispadaju koso. A osim toga su i rupe pre malene pa ih treba proširivari.
'Kupola' je tako prostrana, a svi otvori na kupoli se mogu ostaviti sa otvorenim poklopcima što naprosto pita uređenje unutrašnjosti koja se dobro vidi.
Čitao sam u drugim recenzijama da je pripasivanje članaka gusjenica na pogonski zupčanik problematično i - bili su u pravu. Zupčanici su, pored toga što imaju rupu u sredini koju treba popuniti, dobrano predebeli i treba ih lijepo istanjiti da bi članci uopće ušli u njih. Ravnina zupčanika, glavnih kotača i stražnjeg kotača ljenivcaje malo problematična, ali sve u svemu gusjenice se dosta lako slažu i djeluju efektno. U svakom slučaju, bolje rješenje od mekanih gusjenica (kakve sam radio na istom podvozju, za JagdPz IV).
Našao sam dobar način kako pobojati gusjenice da djeluju relistično - najprije ih, najčešće prije ljepljenja, pobojam sa Humbrolovim 'Gun metalom' (boja br. 53) a onda ih popunim sa pigmentom (nekakvim sušenim blatom ili sl.). Ispada vrlo dobro na ovim manjim vozilima.
Kad se složi hodni dio (gusjenice) može se reći da je 80% posla gotovo. Nadgrađe i 'kupola' su u jednom komadu i kad se zalijepe na donji dio preostaju samo detalji po nadgrađu, kojih niti nema jako mnogo. Malo sam bio na čudu sa kutijom (za alat ili nekakav 'RAP'?), dio br. 43D, koji bi trebao doći zalijepljen na blatobran, ali viri nekoliko milimetara van njega i to mi je izgledalo vrlo nelogično. Na netu sam uspio naći jednu sliku gdje je ista takva kutija smještena okomito pa sam tako napravio. Isto tako dio pionirskog alata je malo optimistički nacrtano kako se zalijepi na gornji dio motora, pa sam i tu improvizirao.
Prijašnje recenzije su upozirle da je postavljanje bočnih 'oklopnih' stranica (Schürtzen) problematično i - opet su bili u pravu. U uputstvima je to nactano jednostavno, ali u praksi to nije. Najgore od svega što na tijelu vozila nije nacrtano gdje zalijepiti nosače tih ploča. I tu treba dobrano koristiti maštu i sposobnost improviziranja (ako si lijen tražiti slike detalja na netu).
Figurice su tipične ESCI-jevske, možda malo grube u detaljima ali sa dobrim omjerom i odnosom udova i kad se malo poradi na njima čine mi se sasvim u redu.
Bojanje:
Cijelo vozilo sam pobojao u moju omiljenu tamno žutu (Humbrol enamel br. 83) i preko njega posprejao krivudave crte (crvuljnke) tamno smeđe-crvene boje koje sam sâm namješao. To bi, prema uputstvima, trebalo biti vozilo koje je pripadalo St.Pz.Abt. 216 na talijanskog bojištu 1944-45.
Oznake:
Pošto sam maketu mijenjao s kolegom koji makete čuva bez kutije, oznake su se negdje po putu pogubile pa ne mogu ocjeniti jesu li bile upotrebljive. Koristio sam altenativne oznake iz 'sper boksova'.
Uputstva:
Uputstva su tipična ESCI-jevska, prepakirana u Italerijevska. Ima podosta nejasnoća gdje koje dijelove zalijepiti, ali sve u svemu nisu loša. Italeri nije zadržao krasnu ESCI-jevsku tradiciju da u uputstvima odštampa i sliku originalnog vozila. Šteta. Ocjena: 3+.
Kudim:
- grubost pojedinih detalja
- dosta jednostavna uputstva
- kutiju koja se otvara sa strane sa prosječnim crtežom
Hvalim:
- figurice u kutiji
- uvjerljivost gotove makete
Zaključak:
Pošto vidim da tog medu nude i drugi proizvođači, mislim da je ova već rekla svoje i da će se bez 're-toolinga' teško održati na tržištu. Pretpostavljam da su Trumpeterove i posebno Dragonova maketa mnogo bolje od ove.
Bez obzira na to, ova maketa može biti idealna za početnike i kao takvu ju preporučam.
Vojo  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | Član od: 03 Stu 2006 | Poruke: 1791 | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Sub Pro 28, 2013 4:22 pm Naslov poruke: |
|
|
World of Tanks.
Svaka čast.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| zzed
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sub Sij 18, 2014 4:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: SdKfz 251/2 Ausf.C, verzija sa zakovicama i minobacačem
Proizvođač: Dragon, Kina (Hong Kong)
Broj makete: 7308
Na prvi pogled:
Kako uobičajeno za Dragonove makete svako stablo dolazi zapakirano u svoj najlonić. Ima sveukupno 7 stabala od čega dva ista sa kotačima, plus jedan najlon sa gusjenicama (onim DS gusjenicama, mekanim ali koje se lijepe maketarskim ljepilom), jedan pristojni komad metala, jedna metalna žica (za antenu) i dva bogata listića oznaka.
Maketa je izlivena u svijetlo sivoj plastici (uobičajenoj za Dragona) i dijelovi djeluju jako lijepo i fino, sa vrlo nježnim detaljima. Dijelovi su numerirani na stablima, naravno, te na sebi nemaju ni traga fleševima ili utonućima.
Kako se radi o verziji sa zakovicama, gornji dio (polovica) vozila je dana kao novi dio (ali se dobiva i stara, zavarena verzija) pa se praktički mogu napraviti oba vozila. Za donji dio vozila su dani metalni dijelovi (ploče) sa zakovicama koji se nalijepe na zavarenu (donju) polovicu vozila.
Uputstva djeluju malo detaljnija nego što sam navikao kod Dragona, i dalje u boji na sjajnom papiru.
Slaganje:
Već prilikom početka slaganja uočavam da je plastika neobično tvrda. Nije mi jasno zašto, pa mijenjam nožiće na skalpelu ali i dalje ostaje tvrda - taj neugodan osjećaj će me pratiti prilikom slaganja cijele makete što je šteta, posebno radi velikog broja vrlo sitnih dijelova jer ih je radi tvrdoće plastike teško slinuti sa stabla kao i skinuti tabove sa njih koji redovno dolaze uz tako sitne dijelove.
Inače, detalji na maketi su prekrasni - fini i nježni i pravi ih je gušt gledati i slagati (samo da nije te tvrde plastike). Dijelovi se slažu kao po tračnicama, za svaki dio ima označeno mjesto gdje ga zalijepiti, ma milina.
Posebno je nježno napravljena podnica, soške za puške i same puške, dok su malo zeznuli sa automatima ('šmajserima') koji su jako pre grubi pa sam koristio alternativne (od Preisera), iako se, kad je maketa složi, praktički ne vide. Inače, ta dva automata su jedini dijelovi koji odskaču po grubosti - ostali su fantastično detaljni, točni i nježni.
Smeta me da nigdje nije naznačeno kojim bojama bojati te neke sitne detalje koji su jako vidljivi (jer vozilo nema krova) a kad se slože gotovo je nemoguće doprijeti do njih (kao na pr. cijeli 'šoferski' dio i sl.). Isto tako i ostali detalji (klupe, sam minobacač, municijske kutije za mine), nigdje ni slova kako ih bojati.
Gusjenice sa fino slažu (lijepe) na kotače koji su poravnati perfektno. Samo treba obratiti pažnju da obje gusjenice nisu iste dužine - ja sam to naravno vidio težim putem - nakon što sam ih krivo zalijepio. Gusjenice su numerirane (dio br. 1 i 2) i treba paziti koja gdje dolazi. Same gusjenice su jako fino izlivene, s time da je lijeva gusjenica ipak malo malo pre kratka (za jedno pola članka), a neda se nategnuti više od ovoga. Srećom sam spoj stavio ispod vozila pa se ne vidi jako.
Isto tako su prednji kotači malo remek dijelo - gume imaju fine šare na sebi, kako poprečne tako i uzdužne, ali toliko nježne da se jedva vide. Jednostavno fantastično!
Metalni dijelovi za nosače 'šmajsera' su jako sitni (pre sitni za moj pojam) i ne vide se kad se postave pa su mogli biti i uliveni u same 'šmajsere', ne bi se vidjela razlika. Okvir za municijske kutije minobacača je malo pre optimistično napravljena kao rešetka kojoj se trebaju savinuti stranice ali je to gotovo nemoguće jer se rešetke savijaju, a na koncu, kad se sve napravi, ta kutija je puno šira od klupe na kojoj dolazi montirana.
Lijepi detalj je antenica od tvrde žice koja se dobiva među dijelovima, ali pošto ja gotove makete držim (za sada) u ladici, zaključio sam da tu antenu ne bi vidio od iznad makete i da bi se barem jednom naboo na nju, pa sam radije stavio plastičnu - ipak radije psujem kad slomim antenu nego kad se ubodem na nju kao na iglu ....
Bojanje:
Čim sam počeo slagati maketu vidio sam da ima iznimno nježne detalje i radi toga još više uživao u slaganju - no užitak mi je odmah na početku pokvarilo bojanje. Čim sam zalijepio metalne ploče na vozilo radi zakovica, išao sam pošpricati donji dio (u boju blata) i vrag mi nije dao mira te sam išao isprobati jednu sjajnu tamno smeđu boju, pomješanu sa mat tamno sivom. Ta sjajna boja je dala sjajni štih što sam po sebi ne smeta jer sam posle prešao sa mat lakom, ali je sloj bio toliko puno deblji nego da sam radio sa mat bojom, da mi je pokrilo dobar dio detalja od ispod. Naravno, nisam više ništa mogao napraviti, ali pokvarilo mi je ugođaj cijele makete, ne znam jeli vam poznat onaj osjećaj kada biste sve najradije bacili u smeće jer nešto ne dolazi kako ste zamislili .... eeee, to.
Inače, odlučio sam se za žutu varijantu vozila, najviše radi ogromnog nestandardnog križa na haubi.
Oznake:
Dobivaju se dva listića oznaka, na jednom su križevi i divizijske oznake (za nekih pentnaestak Panzer divizija), a na drugom su univerzalne tablice za sve rodove vojske, sa zasebnim tablicama i brojevima i slovima, pa ti slaži i lijepi! No, najinteresantnije je što su u uputstvima dane sheme bojanja za tri vozila sa naznakom 'unidentified unit', sve tri sa istočnog fronta 1942. Meni je sumnjivo da je 'overol' žuta shema dana za 1942 godinu (malo rano za žutu boju?), ali ajde ....
Kako nisam radio mnogo Dragonovih maketa, nisam se mogao sjetiti kakve su kvalitete oznake. To me posebno brinulo radi velikog križa na haubi, da ne ispadne loše. No ugodno me iznenadila kvaliteta - prilikom močenja ne djeluju tanko, ali na tekućine za dekale reagiraju fenomenalno i trenutačno te je bilo pravo zadovoljstvo postaviti ih. Film je 100% proziran (što se naročito vidi na bijelim brojevima i oznakama) i na koncu nevidljiv, iako je vozilo bilo polu-mat (prebojano samo jednim slojem Glänzera).
Jedini pravi zaj*b su registarske pločice - mislim ta ideja sa zasebnim brojevima, pa ti slaži registraciju po volji, u principu dobra, ali u praksi gotovo neizvediva - za ljepljenje tih brojeva trebalo mi je gotovo tjedan dana! Po meni bi bilo pošteno da su dali gotove registracije za tri vozila plus sve te refužo brojke, pa ko želi, neka slaže registracije po volji. Ipak je to sve pre sitno i isuviše 'time-consuming'.
Uputstva:
Uputstva su stvarno bolja nego na dosadašnjim Dragonovim maketama koje sam slagao - ipak, i dalje štede na papiru, pa vole i dalje prikazati izloženu maketu sa brdo detalja i strelica i nemoguće je slijediti neku logiku. Tako mi se desilo da sam zalijepio podnicu iako je nacrtano da se trebaju izbušiti rupice za klupe (inače ne znaš točan položaj klupa), ali ta oznaka za svrdlanje je među ne manje nego 11 strelica i isto toliko dijelova koje se prikazuje gdje zalijepiti. Slično je bilo i sa podložnom pločom minobacača, sa radio uređajem ispred vozača, sa ručicom na zadnjim vratima. Previše zbrkano.
Ocjena: 3.
Kudim:
- tvrdoću plastike
- nepostojanje uputstava za bojanje malih dijelova dok se slažu
- još uvijek nedostatna i zbrkana uputstva za tu kvalitetu makete
- malo pretjerivanje sa sitnim detaljima (i plastičnim i metalnim), posebno sa brojevima na registarskim pločicama
- nepostojanje figurica (barem vozača)
- ispodprosječni crtež na kutiji
Hvalim:
- fantastični detalji i nježni dijelovi, posebno hodni dio (kotači i gusjenice)
- prekrasno uređenu unutrašnjost vozila
- izvanredne oznake (i kao kvaliteta i kao štampa)
- uvjerljiv izgled gotove makete
- dobar oblik kutije
Zaključak:
Preporuka - svakako kupiti, maketica je fenomenalna.
Sad mi vrag ne da mira i htio bih vidjeti jeli Revell sa svojom 251 dorastao Dragonu. Čini mi se da je to nemoguće, ali .... treba vidjeti.
Vojo  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | Član od: 03 Ruj 2007 | Poruke: 3973 | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sub Sij 18, 2014 7:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Fantastičan je!  _________________ MAK "Reoplan" |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 5741 | Mjesto: Split |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| zzed
|
Upisano: Pon Sij 20, 2014 2:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlično napravljeno
nabavio sam tu maketu u jednom swap-u prije nekih godinu dana, pa će mi i tvoja recenzija dobro doći jednog dana prilikom slaganja, a nadam se da će i takav dan doći
vjerujem da si je nabavio na ovom forumu
inače skoro svaki dan pogledam male oglase, i nekih pet dana ih nisam gledao, i naknadno vidim da je maketa ponuđena na prodaju po povoljnoj cijeni i - prodana
nije me toliko zanimala sama maketa - a otišla je u prave ruke, koliko onaj extra set decala specifičan za tu Dragonovu verziju
ukoliko ti ne budu trebale oznake divizija, javi pa možda napravimo neki deal
P.S. - nakon drugog pogleda, jedino što bih napravio drugačije je boja guma, meni bi efektnije izgledala izblijedjela crnosiva sa 'prašinom' na sebi |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Sij 20, 2014 7:34 pm Naslov poruke: |
|
|
zzed,
da, ja sam ju kupio na forumu i toliko mi se svidjela (kao, uostalom, i sve Dragonove makete na prvi pogled) da sam ju odmah krenuo radit ....
Što se tiče guma, stvar je samo u fotografiji tj. kameri - gume jesu tamno sive samo sa slojem 'Dry Mud' pigmenta na sebi ....
A što se divizijskih oznaka tiče, tvoje su, samo pošalji adresu. Jeste da listić nije kompletan (skinuo sam križeve i brojeve '38' i oznake za ovu maketu) ali ako te ostalo zadovoljava, samo šalji adresu na PM ....
Vojo
zzed Napisao/la: | Odlično napravljeno ....
vjerujem da si je nabavio na ovom forumu
inače skoro svaki dan pogledam male oglase, i nekih pet dana ih nisam gledao, i naknadno vidim da je maketa ponuđena na prodaju po povoljnoj cijeni i - prodana
nije me toliko zanimala sama maketa - a otišla je u prave ruke, koliko onaj extra set decala specifičan za tu Dragonovu verziju
ukoliko ti ne budu trebale oznake divizija, javi pa možda napravimo neki deal
P.S. - nakon drugog pogleda, jedino što bih napravio drugačije je boja guma, meni bi efektnije izgledala izblijedjela crnosiva sa 'prašinom' na sebi |
|
|
Natrag na vrh |
|
 |
| zzed
|
Upisano: Pon Sij 20, 2014 7:56 pm Naslov poruke: |
|
|
muchas gracias  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|