Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Roland D.VIa 1/32 Wingnut Wings
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 10:25 am    Naslov poruke: Roland D.VIa 1/32 Wingnut Wings Citiraj ovaj komentar

Eto odlučih se i ja da dam svoj prilog obilježavanju 100-te godišnjice početka Svjetskog rata. Moram priznati da mi je bilo teško odlučiti se na korak prema maketama 1/32, ali kada sam vidio prve Wingnut Wigns makete nismo mogao odoljeti i nabavio sam je. Za svoj prvijenac odabrao sam elegantni lovac Roland D.VIa, i to prvenstveno zbog toga što se namjeravam okušati u što vjernijoj reprodukciji drvenog trupa. Rolandov trup sastavljen je od uzdužnih letvica koje su složene u tehnici preklapanja, kao i kod gradnje malih brodica koja je bila vrlo popularna u zadnjih 150 godina.

[/URL]

Maketa je sama po sebi izuzetno detaljna. Grunf i Grega su u svojim opisima gradnje Albatrosa već dosta toga napisali i prikazali o kvaliteti WNW maketa a ja se samo mogu pridružiti pohvalama, iako i WNW zna pogriješiti ili u najmanju ruku, pojednostaviti neke stvari. Zato je potreban maksimalan oprez i provjera gdje god s to može. Ali kao kvalitetna osnova za gradnju vrhunske makete u 1/32, WNW je svakako za sada najbolji izbor.

Drvena struktura letvica na trupu jako se dobro vidi na fotografijama i već vidim da će to biti muka za reprodukciju ali ujedno mi je to i veliki izazov. Pogotovo jer sam sa gnušanjem odbacio svaku pomisao na dekale sa reprodukcijom drvene strukture. Moj je pristup da se to mora učiniti samostalno, pa kako bilo da bilo...

Pa evo što sam do sada napravio:

Prvo sam složio i izdetaljirao motor, a onda prešpricao slojem sjajne crne boje. Dodao sam u gradnji dosta detalja : sustav za paljenje, svjećice, opruge ventila, ožičenje. To je jača inačica Daimler Benz motora od 200 KS.

frka: poruka promijenjena dana: Pon Velj 17, 2014 11:17 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 10:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sretno. Very Happy Zanimljiv je nazubljeni sistem spajanja letvica po horizontali kod ovog aviona. Ove je godine u Mosonu bila u master kategoriji prekrasno napravljena maketa tog aviona, koju vrijedi vidjeti kao referencu. Zanimljiv mi je ovaj pristup da se izdetaljira motor, pa cijeli prešprica u sjajnu crnu. Ima tu puno različitih detalja u raznim bojama, pa neznam kako će to sve proći sa maskiranjem uz ove sitne žićice kod bojanja aluminij kućišta motora u odnosu na granicu prema crnim cilindrima... Ja sam to sve prvo napravio i bojao u sekcijama, pa tek onda sklapao, jer ne volim jakim prljanjem maskirati greške koje se tako neminovno dešavaju. Znam da ima maketara koji prvo npr. slože cijeli tenk, pa ga tek tada idu bojati, ali sam uvijek bio skeptičan prema takvom pristupu. Svakako pratim sa zanimanjem. Very Happy

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 11:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

uletit ću u post ko totalni neznalica za temu, al ne bi li bilo idealno uzet tanke letvice ili furnir (lošiji izbor) smanjit debljinu plastike i nalijepit preko letvice.
Za zupčasti nastavak letvica koji je jako vidljiv od tankog lima napravit šablonu kojom bi se utisnuo "zupčasti spoj" recimo nešto kao scriber ali na utiskivanje.
u mjerilu 1:32 letvice od 1(1 mm odgovaraju 3 - 3,5 cm što je razumno, možda bi što se tiće širine trebalo ići i na šire ?
A debljinu je lako skinut kad su letvice zalijepljene, pa skidanjem oko pola mm plastike i naknadnim brušenjem drva za pola mm moglo bi se dobit "natur drveni trup" točnog oblika?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
frka

PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 12:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prikupio sam prilicno referentnih fotki gotovih maketa Rolanda. Ima svakakvih pristupa za reprodukciju drvenih letvica. Ja cu najprije napraviti neke probe sa raznim tehnikama pa cemo vidjeti. Sto se tice motora svatko ima svoj pristup... Mozda si Grunfe u pravu ali imam dobre naocale pa cu se potruditi sa bojanjem, ha ha!
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 4:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Najveći problem će svakako biti pravilno reproducirati drvo na trupu. Na gornjoj fotki se vidi da je struktura svake letvice različita i tome ću morati prilagoditi svoju tehniku. Počeo sam sa nekim probama pa sam na tri komadića stirena našpricao Tamiyin Sand akril, a onda na svakome od njih primijenio razne tehnike nanošenja drvene strukture. Uzorak broj 1 je sa uljanim bojama, broj 2 sa akrilima a broj 3 sa temperama.

Rezultati su šaroliki. Naravno, konačni efekt ovisi o nijansama koje priredite i broju slojeva koje nanosite. Za ulje sam koristio mješavine tamno smeđe, svjetlo smeđe i crne, za akrile također nijanse smeđih boja a sa temperama nekoliko mješavina smeđih i crvenkastih nijansi različitih intenziteta.
Uljane boje, ako se koristi tvrdi kist sa kratkim dlačicama, daju vrlo realističan efekt, no ako se želi jasna struktura godova ne smiju se previše razrijediti. No uljana boja ima dva nedostatka za ono što meni treba: prvo, suši se najmanje tri dana, i drugo, nerazrijeđena boja daje relefni efekt što znači da zapunjava i sitna udubljenja na površini letvica koja bi trebala predstavljati rupice od čavlića kojima su letvice zakovane na rebra. A ja bih htio da mi se te rupice ipak vide na maketi.
Najviše sam se namučio sa Tamiyinim akrilkama kada sam pokušavao dobiti drvenu strukturu. Ili je boja prerijetka, ili je pregusta za tvrdi kist tako da sam svaku liniju morao crtati zasebno. Za cijelu maketu to bi bio "never ending story".
Na kraju sam pokušao sa temperama i one su mi ipak dale nade da sam našao recept za drvenu strukturu koja mi treba. To su one bolje, ekstrafine profesionalne tempere koje možete nabaviti u dućanima za slikarski pribor. Dakle, ne baš one tempere za školu, koje imaju dosta veću granulaciju pa ne idu za ove fine slikarske redove. Ne samo da sam ih mogao razrijediti po želji, nego su nakon sušenja ostavljale vrlo glatku ravnu površinu na kojoj se sitni detalji panela još uijek dobro vide. Naravno, nedostatak tempera je što su uvijek ponovno topive u vodi, pa ih treba zaštititi polusjajnim bezbojnim lakom. To se pokazalo dovoljno dobrom zaštitom, kojoj voda niti alkohol ne mogu ništa. Mislim da ću kada dođe ta faza, upotrijebiti upravo tempere za oslikavanje drvenog trupa.
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 4:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovi uzorci su bojani na brzinu i bez puno pažnje na čistoću rada, samo da vidim kakve se efekte može uopće postići. Naravno, bez obzira koju tehniku odabrao, uvijek je moguće dodatno zatamniti tj. tonirati svaku letvicu filterom od jako razrijeđene boje, osobito ako se želi dobiti da izgledaju više ili manje kontrastno u odnosu na ostale. Morati ću krenuti sa jako svijetlim tonovima pa onda naknadno zatamnjivati pojedine letvice,jer jednom obojane tamne dijelove više nije moguće posvijetliti, a da se ne ubije struktura drva. Vidjet ćemo...
Natrag na vrh
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 4:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Shocked bolesno...meni se osobno najvise svida 1. efekt, sa uljanim
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 6:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala za objasnjenja i sretno!!

Ovo moram pratiti i dalje obavezno!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 7:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlicne su vam probe,meni se najvise sviđa treci primjer.isto tako mi je zanimljiva leova ideja sa pravim drvenim letvicama,to bi bilo zanimljivo vidit,a i bilo bi 100% tocno Very Happy
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 7:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Krasan avion sa definitvno zanimljivo izvedenim trupom.

Možda ovih par fotografija malo pomogne kod performansa sa letvicama:

Ako treba, mogu ih mejlati i u višoj rezoluciji...

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 7:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je ludnica. Stvarno extra izgleda.
Jedino mi se čini na probama da bi trebao izbjegavati taj crvenkasti ton druge boje jer mi avion više vuče na smeđi ton.
Znači 1 i 2 uzorak su mi Ok ali bez crvenkste sredine uzorka.
Roland

Član od: 11 Kol 2013
Mjesto: Opatija
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 8:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako ništa drugo jako mi se sviđa jer se zove kao ja...
Pratim jako me interesira ali sam siguran da ćete Vi to vrhunski odradit
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 9:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super interesantan zrakoplovčić, koji podsjeća na brod s tim letvicama.

Je l me to oči varaju ili su na onoj bw fotki letvice trupa produljivane uz nekakvo "cik-cak spajanje"..?
Natrag na vrh
Taurus

Član od: 15 Stu 2009
Mjesto: Kutina
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 9:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damir Napisao/la:
Super interesantan zrakoplovčić, koji podsjeća na brod s tim letvicama.

Je l me to oči varaju ili su na onoj bw fotki letvice trupa produljivane uz nekakvo "cik-cak spajanje"..?

Da Damire letvice su produljivane ali ne prilikom gradnje zrakoplova več prilikom same obrade letvica u stolarskoj radioni,i danas se daske,letve produžuju na taj način samo je kut puno oštriji a razmak tih zubaca manji.
Time se dobije na večoj površini ljepljenja te je spoj time čvršći.
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Pro 11, 2013 10:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zar nisu tada čavli ostavljani u drvu?
Od 20-tih godina prošloga stoljeća takav, stolarski način produljivanja letvica je u zrakoplovstvu zamijenjen tzv. kosim spojem, koji ima puno veću površinu spoja.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naprijed
Stranica 1/8

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma