Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Na kioscima
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 87, 88, 89 ... 105, 106, 107  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Pon Stu 25, 2013 10:18 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dbezinov

Član od: 25 Sij 2013
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Pon Stu 25, 2013 11:18 pm    Naslov poruke: VISINE JARBOLA Citiraj ovaj komentar

Slijedom proslijeđene poruke i upita damacn-a u vezi visine jarbolja i položaja jedara, prilažem malu analizu situacije na našoj maketi.

1.PRIKAZ VISINE JARBOLJA NA MAKETI U SKLADU SA DIMENZIJAMA U SASTAVNICI

Postavio sam na prototipnoj maketi na kojoj isprobavam što i kako (čitaj režem, bušim, lijepim pa onda ponovo) oblice debala pramčanog i velejarbola, sa oznakama pozicije koševa. Mjere su približne i mogu se razlikovati par milimetara, ali može se steći opći dojam (slika 1 u prilogu).

Vidi se da jedra velenjača i prvenjača sežu praktično do svojih paluba. Kako je stvarno trimovan brod ne mogu provjeriti, ali postoji alternativa sa ovako postavljenim jedrima, kao i sa višim, tako da ne leže po palubi i smetaju radu posade. Kad se jedra napušu od vjetra situacija je drugačija, pritom se mogu kratiti i slično. Taj dojam još eksponira naša visoka linica (ograda).
Dakle ova konstrukcija može ostati, s time da kada se jedra uberu potpuno ili djelomično, neće loše izgledati, Na maketama se tada vidi ljepota strukture, jarbolja, opute itd. Mogu se više prikupiti donja jedra a razviti gornja, već kako tko voli.

Treba napomenuti da ovako nisu postavljeni jarboli i jedra na fotografijama u našem časopisu, gdje se vidi veća visina koševa i donjih jedara. Isto je i na nacrtu broj 81, koji ima „šarena“ mjerila ali također prikazuje više postavljene koševe. Na to upozoravaju primjedbe sa našeg kao i drugih foruma. Danas na savjetovanju u Tisku, petero kupaca je pitalo što napraviti i kako riješiti da dobiju veću i ljepšu visinu donjih dijelova jarbolja.

Ukoliko se želi povisiti položaj koševa i donjih jedara, to se može postići povećanjem duljine debala jarbola, odnosnom ostavljanjem ih duljim i manje skratiti. Nastavke ne bi trebalo dirati. Ukoliko su jarboli već odrezani, treba ih produljiti odrezanim ostatkom oblice i dotjerati donji dio – neće se vidjeti.

Petu jarbola ne bi trebalo podizati na međupalubu da se dobije na visini, već je postaviti u predviđen utor u kobilici.

Tehničku opravdanost ovoga ne mogu braniti, ali i inače nemamo vjerodostojnu sliku izvedbe ovog galijuna, pa se možemo poslužiti vlastitim kreacijama.

Kao rezultat ovih primjedbi postaviti će se pitanje nakladniku koji je razlog ovakve izmjene konstrukcije takelaže.

2. PRIKAZ FOTOGRAFIJA NA MAKETI, KAO I SLIKA SA DRUGIH FORUMA

Slika 1 - visine jarbola na našoj maketi

Nekoliko slika sa istim problemom - bugarski forum

Slika 2. Položaj naših koševa na slici u nacrtu - bar je tako meni ispalo. Vidi se razlika u visini koševa.

Slika 3. Položaj naših koševa ucrtan na slici iz časopisa broj 1. Linija je određena usporedbom visine do palube.

Slika 4. Položaj jedara u skladu sa uputama na maketi

dbezinov: poruka promijenjena dana: Sub Tra 05, 2014 11:01 pm; prepravljeno ukupno 3 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
damacn

PorukaUpisano: Uto Stu 26, 2013 1:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala vam na iscrpnom odgovoru, ja ostajem pri sadasnjem stanju, jel jps vrijedi faktor korekcije od 4,79 za nacrt 81, pozz
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Uto Stu 26, 2013 1:51 am    Naslov poruke: Korelacija za nacrt broj 81 Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Hvala vam na iscrpnom odgovoru, ja ostajem pri sadasnjem stanju, jel jps vrijedi faktor korekcije od 4,79 za nacrt 81, pozz

To je otprilike koeficijent dobijen dijeljenjem duljine kobilice makete i crteža. Međutim ne štima kada se primjeni na sve elemente - npr. na duljine svih jarbola i nastavaka. Svaki je ponešto drugačiji, što znači da zapravo ti elementi nisu isti kod nas kao u tom nacrtu. DeA je odgovorio da nacrt broj 81 nije za mjerenja nego da pokaže sastav opreme.

Zato ga valja pažljivo uspoređivati i uvijek analizirati rezultat.

Pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Uto Stu 26, 2013 2:07 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Ok, hvala vam
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Uto Stu 26, 2013 2:26 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Gospodine dbezinov, oprostite na smetanju, ali moram da pitam jer mi nije jasno, na koji nacin cemo uzimati mjere pri vezanju konopa, ako nemozemo preko nacrta 81, jel to znaci onda da vizualno uzimamo, otprilike ili postoji nacin mjerenja, hvala,vam na svemu, pozz damir
Natrag na vrh
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Uto Stu 26, 2013 10:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima.
Ljudi svaka vam čast. Tebi Damire Novakoviću na neiscrpnim pitanjima , koja muče sve koji rade ovu maketu, ali se iz nekog razloga ne javljaju, već su ostavili da ti sam sve pitaš i Vama gospodine Damire Bezinoviću, koji iz sve snage se trudite da date što brže i što bolji i razumljiviji odgovor .
Samo delimično naslućujem koliko je sve to teško i koja je odgovornost na Vama, ja bih se iskreno uplašio kada bih bio na Vašem mestu i trebao da rešavam ovu neverovatno golemu BRLJOTINU koju nam je priredio DeAgostini uz obrazloženje da su " ....nacrti tu samo da se pokaže sastav opreme , a ne za merenje..." A KAKO ONDA DA IZMERIMO .
Držim Vam palčeve i nadam se da ćete sve isterati do kraja kako valja, a ja ću da sačekam taj kraj ( kao i pretpostavljam dobar deo onih koji takođe rade ovu maketu) , pa ću da požnjem ono što vi posejete i opet u nadi da će dobro da rodi. Smile
Veliki pozdrav , Jovan.
dbezinov

PorukaUpisano: Uto Stu 26, 2013 4:56 pm    Naslov poruke: mjerenje sa nacrta Citiraj ovaj komentar

Pozdrav,

ne zaboravi pru da si mi ti omogućio da se uključim u forum...!!!! Sad se više ne mogu izvuči....(šala, šala).

Dakle nije tako strašno. Odgovor DeA se odnosi na nacrt broj 82, koji nije za sve elemente u istom mjerilu - neki su u odnosu 4.7 a neki drugačiji.

Jarboli uz korekcioni faktor su pouzdani, pa se vertikalne udaljenosti i sve na križevima može smatrati točnim.

Leta, pritege, brace i ostala oputa može se izmjeriti i na tim malim nacrtima uz rezervu - malo zaključivanja, malo viška konca.

Također, leta i ostali konopi između jarbolja vežu se u fazi kada su jarboli već postavljeni na brodu, tako da se uglavnom duljine konca mjere "na licu mjesta".

Što se tiče pitanja i pojašnjenja, oni su odlična metoda za indikaciju što je problem, posebno u početnika. Dosta starijih maketara koji mi se jave u Tisku upozore na problem, ali sve su riješili sami. Navikli su da u tom radu
imaju stvoren odnos kako to treba napraviti, te se ne uzbuđuju ni za mjerila, krive prikaze, pogrešne nazive itd. Uglavnom pitaju hoće li nakon ovoga biti neki drugi brod. Zadovoljni su da ne moraju sve sami rezati, a očito ne reagiraju kao danas mlađi ljudi, koji su svesni svoga vremena i znaju da se trebaju izboriti za svoja prava - što sam platio a što dobio.

Za to treba imati iskustva, te kada se shvati čemu služi oprema i kako izgleda konstrukcija broda, metodu rješavanja će pronaći sami.

Nakon završetka ovog broda, sa više sigurnosti će se moći raditi dalje.

Treba nabaviti neke knjige koje opisuju konstrukciju i opremu brodova u vremenskom razdoblju kada su plovili. Upoznati standard života posade, hijerarhihu i odnose, načina plovidbe sa jedrima itd.

Iz ovoga proizlazi da će vještom čovjeku biti lako napraviti svaku maketu uz precizne upute, iako ne poznaje srž stvari. Zato uz rad treba i učiti, analizirati itd. A za to nažalost treba vremena, često i godine.

Ja sam zadovoljan kada me se pita ono na što mogu odgovoriti. Odgovor na forumu može poslužiti svima koji ga prate. Da je dovoljno vremena, mogle bi se predložiti i druge varijante rješenja što bi obogatilo tematiku.

No da pojednostavnimo - sva pitanja su dobrodošla, jer formiraju saznanje i o kvaliteti makete i učenje kako je izraditi. Damacn je ažuran u radu i želi razjasniti problem, te time olakšava rješavanje i drugima.

Toliko zasada. Pozdrav svima.
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Sri Stu 27, 2013 12:13 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Postovani gospodine dbezinov, moram vas jos malo gnjaviti Smile)
Uputstvo, pozicija 92b, kad se uporedi sa nacrtom 81 slika1,
Na uputstvu se vidi kolotur F i kolotur D na gornjem dijelu leta. To se ne vidi na nacrtu 81 slika 1, znaci da bi trebali uporedo pratiti uputstva i nacrt 81. Mozda ces tvari biti jasnije kad dođe novo uputstvo,
Danas sam zalijepio jarbole, i definitivno zavrsio sve do faze rada 91, sve u svemu nije lose ispalo, pa bi volio da ga u priliku zavrsim kako treba do kraja, oprostite na smetanju, pozz damir

Hvala gospodinu pru na javljanju, hvala i vama na vasem pisanju, sve vrijedi cuti, pozz
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Sri Stu 27, 2013 1:26 am    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Postovani gospodine dbezinov, moram vas jos malo gnjaviti Smile)
.......Uputstvo, pozicija 92b, kad se uporedi sa nacrtom 81 slika1,
Na uputstvu se vidi kolotur F i kolotur D na gornjem dijelu leta. To se ne vidi na nacrtu 81 slika 1, znaci da bi trebali uporedo pratiti uputstva i nacrt 81. Mozda ces tvari biti jasnije kad dođe novo uputstvo,.....

Tekst koji sam prošli puta napisao sam greškom izgubio prilikom editiranja poruke, pa ću nastaviti :

Pozdrav damacn,

nakon što si upozorio na kolotur F koji je prikazan u uputama a nema ga na nacrtu, pregledao sam nacrt i naredne upute koje su u tiskanju i nisam našao za što bi kolotur F služio - zasada ga ne treba stavljati. Ako se do kraja ipak pojavi staviti će se naknadno.Hvala na opažanju.

Pozdrav svima

dbezinov: poruka promijenjena dana: Sri Stu 27, 2013 10:57 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Sri Stu 27, 2013 2:03 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Hvala vam, poozz
Natrag na vrh
sponge

Član od: 16 Lis 2009
PorukaUpisano: Sri Stu 27, 2013 11:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cisto jedno informativno pitanje, neznam dali je toga tipa vec bilo al pitam da ne citam sad 80 i kusur stranica.

Dali DeA namjerava nakon ovog broda krenuti u "izdavanje" jos kojega.

Lijep pozdrav.

Sponge
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Čet Stu 28, 2013 12:25 am    Naslov poruke: Sponge Citiraj ovaj komentar

sponge Napisao/la:
Cisto jedno informativno pitanje, neznam dali je toga tipa vec bilo al pitam da ne citam sad 80 i kusur stranica.

Dali DeA namjerava nakon ovog broda krenuti u "izdavanje" jos kojega.

Lijep pozdrav.

Sponge

Za sada nemamo potvrdu. Interes je naznačen - mislim da će to ovisiti o financijskom rezultatu ove makete. Ako se išta bude planiralo objaviti će se.

Pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Pet Stu 29, 2013 6:34 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Pozz svima
Gospodine dbezinov ako mozete malo komentirati ovo moje vezanje konopa, iskreno nista ne mjerim nego onako vizualno vezem, ukazite na greske dok je vrijeme, pozz i hvala vam

Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Pon Pro 02, 2013 12:36 am    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

[quote="damacn"]Pozz svima
Gospodine dbezinov ako mozete malo komentirati ovo moje vezanje konopa, iskreno nista ne mjerim nego onako vizualno vezem, ukazite na greske dok je vrijeme, pozz i hvala vam....

Pozdrav damacn,

pogledao sam sliku, i po već provjerenom viđenju ono što napraviš lijepo je. Čvorovi su zavidno kvalitetni i tu se nema što korigirati.

Imam primjedbu na opći izgled jarbola, koji malo visi prema naprijed. Kad pogledaš pomoćne linije vidi se da nisu paralelne sa deblom jarbola. To je lako korigirati - možda još nisi do kraja sve pritegnuo i zalijepio ili ga natežu pramčana leta.

Trenutno kod nas postoje razlike između uputa, nacrta i izgleda snasti u časopisu br. 1. Ja bih se priklonio više nacrtu što se tiče položaja kolotura, pritega i šupljača, pa sam u skladu s time naznačio gdje bi stavio pritegu i koloturje pramčanih leta. To važi i za sve ostale koloture na letima koje su previsoko postavljene. Ako pogledaš njihov položaj u odnosu na deblo i nastavke jarbola, oni bi mogli biti niže. Može doći do razlike u kutevima kako djeluje pojedini konop u okviru svih zamišljenih spojeva. Međutim, viđaju se i druga rješenja, pa ti postavi kako ti se sviđa, ali ne idi u krajnost.

Šupljače imaju ulogu da leta i pripone drže i elastično i dovoljno čvrsto, pa nije dobro ako su razmaknute premalo ni previše. Otprilike dobar je razmak između šupljača 5 do 6 njihovih promjera.

Primjetio sam da ti je sidro svijetle boje - obično je crno.

Toliko za sada. Šalji i dalje fotke.
Pozdrav svima.

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 87, 88, 89 ... 105, 106, 107  Naprijed
Stranica 88/107

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma