Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Kratka povijest maketarstva u Hrvatskoj
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2013 5:05 pm    Naslov poruke: Kratka povijest maketarstva u Hrvatskoj Citiraj ovaj komentar

Jedna recenica nedavno napisana na forumu natjerala me neki dan da ponovo prelistam maketarski casopis HUVM-a .
Casopis kao trenutno jedini takav u Hrvatskoj zasluzuje iznimnu pohvalu ljudima koji su svoje vrijeme potrosili na nesto takvo, i rade za promicanje maketarstva u nasoj zemlju.
Ali.....uvijek postoji i jedan ali.....
Naisao sam na nekoliko recenica koje su me toliko iznenadile da sam nekoliko puta morao citati ispocetka.
Recenice koje djeluju kao zvučna pljuska svima koji su u ovoj zemlji ( a budimo iskreni, i onoj prosloj) radili nesto na promociji maketarstva.

Mene, kao maketara, ili kao osobu, mozete simpatizirati ili ne, moje makete mogu vam se svidjati ili ne, ali mislim da nitko ne moze osporiti moju ljubav prema ovom hobiju, a ni naviku da me nije strah nikome reci da je pogrijesio.

Dakle, recenice koje su me prilicno ''kosnule'' , da ne velim razalostile su slijedece
citiram:

'' Maketarski kup Crna Kraljica stvoren je kao produkt rada članova udruge koji su odlučili kao jedni od aktivnijih članova međunarodne maketarske obitelji prenijeti ovakvu vrstu događanja i u našu zemlju, i u naš glavni grad''
'' ....članovi udruge odlučili su 2006.godine započeti sa pripremama za prvo domaće maketarsko natjecanje. ''

'' I tako u Rujnu 2006. prvim organiziranim natjecanjem započinje tradicija maketarskog druženja na području Hrvatske''

( kraj citata )

Molim ? O cemu pricamo??

Prvo organizirano natjecanje?

Da nije zalosno, bilo bi smijesno,

Velika, velika pljuska svim maketarima koji su ikad potrosili svoje vrijeme za organiziranje maketarskih natjecanja u Hrvatskoj i promociju maketarstva.

O samom tekstu i namjerama ne bih dalje - meni su vecina ljudi iz HUVMa dragi prijatelji, ali radi istine u nastavku slijedi kratka povijest maketarstva u Hrvatskoj.

Odmah na pocetku disklejmer - pisem iz glave, ne da mi se prekapati po dokumentima jer ih je podosta a nisu mi ni sortirani , pa cu vjerojatno izostaviti neke ljude i detalje, te se unaprijed ispricavam svima koje nisam spomenuo. Slobodno me i ostali sudionici maketarske scene prije ''CK '' dopune.

Dakle, početkom osamdesetih godina u casopisu ''Front'' izlazi poziv svim maketarima da se jave grupi entuzijasta koji su u Portorozu osnovali YUVAM - YU udruzenje vazduhoplovnih maketara.
Osnivaci su medju ostalima bile i legende hrvatskog maketarstva, Danijel Frka i Vojo Jereb koji su vec tada objavljivali clanke i svoje radove u Frontu ( da njihove kasnije brojne knjige ni ne spominjem).
Svi koji smo se javili, dobili smo popise svih ostalih koji su se javili.Tako smo se mogli povezati s ljudima oko nas za koje nismo ni znali da se bave maketama.
Upoznavsi tako Josipa Novaka, nas dvojica uz nekoliko prijatelja ( Hrastovec, Sačić,Vrček,Keretić,Mihinjač, Borivoj...) osnivamo u Varaždinu prvu maketarsku sekciju u Hrvatskoj, drugu u Jugoslaviji nakon Portoroža.

Na Krku na aerodromu odrzava se nekako u to vrijeme velika izložba maketa, a odmah potom i u Varaždinu.
Osniva se u Zagrebu Klub S.Penkala, sa poznatim maketarima Lencom, Božićem, Brašnovićem, Abramovićem, Šćrbašićem, Jerasom, Čopecom i ostalima ( da ne nabrajam sad sve).
Prvo maketarsko natjecanje u Hrvatskoj u sklopu Juge - nisam siguran da li u VZ ili ZG ( nije tolkio ni bitno) , ali znam da je do Domovinskog rata održano nekoliko takmičenja u Zagrebu ( gore u prostorijama aerokluba i u Tehničkom muzeju ) i nekoliko u Varaždinu, ukljucujuci drzavno prvenstvo juge kad smo uspjeli od jrv i pvo dobiti i Gazelu da se parkira na trgu ispred doma jna da nam radi reklamu takmicenja.

Od osamostaljenja Republike Hrvatske dolazi do osnutka raznih klubova u Hrvatskoj - Rijeka,Sisak, Kutina, Osijek, Vinkovci.

Maketarska sekcija aerokluba Varaždin se raspada, dolaze neki ''novi klinci'' ( koji su sada vec ozbiljni ozenjeni ljudi, biznismeni, piloti, a tadasnji perspektivni klinac Mladen Turković danas vozi predsjednički avion) i osniva se maketarska sekcija Autokluba Varteks - u toj jezgri bili su ( a i danas su tu) kolege Martan, Bošnjaković, Kalamiza, Pentić i Miolčić, pa od tada pa do do danas postoji i Kup AK Varteks.
Tako se devedesetih maketarska takmičenja vise ili manje redovito odvijaju u Zagrebu, Osijeku i Varaždinu, uz takmičenja u Kutini, Sisku, Vinkovcima, Rijeci...

Osim casopisa Bilten 9A-rc koji je bio plod rada Voje Jereba, uz pomoc i nas ostalih po klubovima( a bio je prvi maketarski casopis i to besplatan u Hrvatskoj) kolega Željko Segin organizira mailing listu ( preteca foruma) o maketarstvu.

Prvi pravi forum bio je hr-maketari.com, autora Marka Smokovića iz Rijeke.
Drugi je krenuo ovaj, OMF, da bi se kasnije jos pojavio i Vajled i forum u čast pokojnog kolege Ivice Aranze.

2006. u Travnju održan je prvi Kup David Schwarz , koji prerasta u Kup Zagreb koji se od tada svake godine tradicionalno održava. U početku je u organizaciji MK David Schwarz, a poslje ZMMS-a.
Iste jeseni Slavoljub Penkala i HUVM organiziraju Viribus Unitis zajedno. Suradnja traje i 2007,uz MK Grunf, nakon cega se svi osim HUVMa povlace i natjecanje preuzima HUVM, preimenovavši ga u CK. Detalje znaju zagrepcani.

Za cijelo to vrijeme, znaci od 1983. svake godine odrzavaju se natjecanja i izložbe maketa u organizaciji raznih maketarskih klubova u Hrvatskoj.

Jos da nadodam sto se tice kontakata u medjunarodnoj maketarskoj zajednici ( te detalje nisam citirao) - prvi organizirani i dokumentirani izlazak na strano takmicenje bio je sredinom devedesetih - zagrepčani u Madjarskoj ( ne znam napamet ime takmicenja), a zatim Varazdinci odlaze 1997 u Szentendre ( vojna akademija) gdje ostvaruju brojne kontakte ( a kad smo vec kod toga i brojne nagrade) te bivamo pozvani opet, zatim u Budimpestu ( Zrinyi Miklos kup) i konacno u Moson od samog pocetka,te u Zalaegerseg. Plus Slovenija, Juga, Austrija, a bivamo pozvani i u Spanjolsku i Italiju ali to nismo odradili zbog nedostatka sredstava.

Pokusaj osnivanja IPMSa Hrvatska je jedna sasvim druga priča, koja nije trenutno ovdje bitna - samo da napomenem da su inicijatori bili decki iz Osijeka i Varaždina. No, to nije zaživjelo. Ni onda a ni nedavno.

Na kraju, tvrdnja da je Crna Kraljica prvo organizirano natjecanje u Hrvatskoj jednostavno nije točna, namjernao ili slucajno ( ne ulazim u to) , koju kao izravni ucesnik maketarske scene u Hrvatskoj moram demantirati.

Trideset godina organiziranog maketarstva u Hrvatskoj, i sada ispada da je sve pocelo 2006. i da prije toga nije bilo ničega??

Zaključak izvedite sami.

U bilo kakve polemike se necu upustati, sve sto sam zelio reci - napisao sam ovdje.

Toliko od mene, hvala na citanju
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2013 6:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo Slideru, stvarno si sve sažeo i nek si autori onog teksta pročitaju da su se ipak na nešto nastavili i nisu jedini u svemiru.
Brommann

Član od: 05 Velj 2006
Mjesto: Bukovčak Hügel
PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2013 6:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Goreprsti
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Stips

Član od: 23 Ruj 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2013 6:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve što je Slider napisao je točno i molim za ispriku Crying or Very sad Žao nam je jer nije nam bila namjera nikoga vrijeđati ili omalovažavati.
Predlažem da upravo ti Mario napišeš demant na naš tekst u sljedećem broju kojega pripremamo u skorije vrijeme jer uistinu nema smisla da drvimo na nečemu što je točno.
Tekst kojega smo ubacili u časopis je dio internog teksta koji je namjenjen internoj promociji i privatnim institucijama od kojih tražimo podršku za održavanje CK.
Osim toga u časopisu ima i 50-tak pravopisnih pogrešaka jer nažalost nismo imali dovoljno vremena i novaca za platiti lektore i prevoditelje ali eto za broj dva se spremamo nadam se na vrijeme. Inače časopis kao takav je nastao u samo 32 kalendarska dana pa nam ne zamjerajte.
Nadam se da ćemo najavljenim demantom ispraviti krivi navod, ali eto mi bar nešto pokušavamo odraditi pa makar i krivo, za razliku od mnogih drugih koji samo pričaju.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Damir
Gost
PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2013 6:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slidere, dobro si to sažeo, svaka čast.

Ja bih dodao da je na prijelkazu 1980-tih na 1990-te izlazio izvrstan maketarski časopis YUVAM-bilten. Spomenuo bih i kolegu Viktora koji je početkom 1990-tih imao maketarski dućančić u Preradovićevoj, a mislim jednom ili dvaput sam u Kuli Lotrščak on sam ili uz članove Penkale imao izložbu maketa. Bilo je izložbi i u Tehničkom muzeju (Penkala), a, jebote, sad sam se sjetio da sam čak i ja, u jednoj školi, sredinom devedesetih imao izložbu svojih maketa. Da rikneš od smijeha, skroz sam na to zaboravio. Very Happy Laughing

Damir: poruka promijenjena dana: Uto Stu 19, 2013 6:24 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Slider

PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2013 6:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

može kaj se mene tice
dapace, evo vam ideja- neka Vas casopis preraste u pravi maketarski casopis, ne samo interni HUVMov - ima jako puno kvalitetnih autora medju maketarima koji nisu u HUVMu-nazovite se nekak drugacije, naravno, zadrzite cinjenicu da ste pokretaci, i mozda je to onda pocetak neceg velikog...
a ja cu vam pisat uvodnike i lamentirat o smislu zivota, maketarenja, mjesecevih mijena......... Very Happy
Slider

PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2013 6:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damir Napisao/la:
Slidere, dobro si to sažeo, svaka čast.

Ja bih dodao da je na prijelkazu 1980-tih na 1990-te izlazio izvrstan maketarski časopis YUVAM-bilten. :

ma dobro, malo sam vise stavio naglasak nakon osamostaljenja, ali naravno, to je izrazito vazan casopis, u kojem su pisali i eminentni hrvatski maketari
Damir
Gost
PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2013 6:31 pm    Naslov poruke: Re: Kratka povijest maketarstva u Hrvatskoj Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:

Osim casopisa Bilten 9A-rc koji je bio plod rada Voje Jereba, uz pomoc i nas ostalih po klubovima( a bio je prvi maketarski casopis i to besplatan u Hrvatskoj) kolega Željko Segin organizira mailing listu ( preteca foruma) o maketarstvu.

Da, to su bili ljudi koji su bez ikakvog osobnog interesa stvarali i održavali taj časopis i web-site. Nisu bili nikakvi čelnici, nisu dobivali nikakve novce od institucija, niti prodavali sadržaj. Krasno je sjetiti se tih stvari.

Kolega Vojo je ovdje na forumu: http://www.maketarstvo.net/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=330

Za kolegu Željka ne znam (možda mi je promaknuo nick).
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2013 6:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:
može kaj se mene tice
dapace, evo vam ideja- neka Vas casopis preraste u pravi maketarski casopis, ne samo interni HUVMov - ima jako puno kvalitetnih autora medju maketarima koji nisu u HUVMu-nazovite se nekak drugacije, naravno, zadrzite cinjenicu da ste pokretaci, i mozda je to onda pocetak neceg velikog...
a ja cu vam pisat uvodnike i lamentirat o smislu zivota, maketarenja, mjesecevih mijena......... Very Happy

Sjajna ideja.

E, a sad da se krug zatvori.

Imam osjećaj, ne znam zašto, da bi sve ovo gore što si predložio u vezi maketarskog časopisa bilo puno lakše provest u djelo i održat na životu da imamo IPMS.

Ne pitajte zašto, nemam nikakve znanstvene dokaze za tu tvrdnju, jednostvano imam takav osjećaj. Wink
hrmodeler

Član od: 20 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2013 6:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario, odlično napisano!

Damire, tu sam! Very Happy
Gost
PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2013 6:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hrmodeler Napisao/la:

Damire, tu sam! Very Happy

Znao sam da si tu negdje. Smile
Natrag na vrh
mustang

Član od: 23 Ruj 2006
PorukaUpisano: Uto Stu 19, 2013 8:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slider,stara garda,neka si napisao,sve lijepo i kulturno..
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Sri Stu 20, 2013 12:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E baš mi je drago da ste sve riješili lijepo i kulturno, bez dizanja tenzija.
Stoga nastavimo u revijalnom tonu. Sliderov post me natjerao da poželim skinuti prašinu sa kutije sa starim fotkama, pa sam se malo prisjetio tih dana. Evo par fotki za stare prijatelje, i ako ima tko još kakvu da se prisjetimo kako je to nekad izgledalo.

Prva tekma koju sam posjetio ako ne računamo Državno prvenstvo Jugoslavije u maketarstvu koje se održalo u VŽ (kad ono 1987?) i kad sam prvi put u životu vidio maketu bila je Kutina 1995 godine. Nažalost nisam našao fotke iz Kutine, makar znam da ih negdje imam, stoga evo moje malenkosti (okrenut leđima) u Vinkovcima 1996 primam svoju prvu maketarsku medalju u životu. Bio sam sretan ko mali mačić. Plakat s tog natjecanja je još godinama visio u mojoj sobi, a ona ptica koja simbolizira AK Feniks Cerić mi je i sad pred očima.

A kako nisam našao fotke iz Kutine 1995, evo Kutine jel 97 ili 98?

PA Sisak (mislim '99)

A kad je već Slaja Spomenuo Budimpeštu 97, danas ova tri gospodina nije moguće smjestiti na istu fotgrafiju bez panoramskog moda

I kolega Klinec prima nagradu u toj Zrini Miklos akademiji. Slajo imam i tebe, ali mi je ruka zadrhtala dok sam sliko pa si ispao mutan.

I da ne ispadne da reklamiram samo varaždince, evo i poznatog osiječkog bećara i ljubimca žena u Zadru 2000-te.
Natrag na vrh
Sivcev

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Novi Sad
PorukaUpisano: Sri Stu 20, 2013 10:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislim da je ovo iz Varazdina, fotka je od Radoslava Pakaskog

drugi sa leva je Nebojsa Gajic iz NS treci je mislim pokojni Vojislav Vujovic a skroz desno je Milan Veres iz B. Petrovca. Rekao bih da su ostali sa fotke iz HR

btw
I kod nas u Srbiji se na slican nacin zaboravilo kako je pocelo organizovano maketarstvo u kasnim 80tim pa je ispalo da kod nas to pocinje 2011.
Slider

PorukaUpisano: Sri Stu 20, 2013 11:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomo Napisao/la:

A kad je već Slaja Spomenuo Budimpeštu 97, danas ova tri gospodina nije moguće smjestiti na istu fotgrafiju bez panoramskog moda

I kolega Klinec prima nagradu u toj Zrini Miklos akademiji. Slajo imam i tebe, ali mi je ruka zadrhtala dok sam sliko pa si ispao mutan.
]

ova prva je Szentendre, sve je slikao Tomek ( prvi s lijeva)

a ovo kaj si napisal Sisak, mislim da je to Maribor ( stubiste iza- skola)

Slider: poruka promijenjena dana: Sri Stu 20, 2013 11:24 am; prepravljeno ukupno 3 puta
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Klubovi, natjecanja, najave, izložbe Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed
Stranica 1/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma