Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| bosnafly
| | Član od: 03 Jul 2012 | | Poruke: 24 | |
|
Upisano: Sub Lis 12, 2013 9:22 pm Naslov poruke: Jugoslovenski Bf-109 G-6 |
|
|
Cao momci
Gdje da nadem slike od jugoslovenskog Bf-109 G6 imam dekale od Lift Here za njega al mi nije jasno nesto,pa trazim slike ili da mi neko objasni ako je pravio ovu maketu.
Pozz
Sani |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Lis 12, 2013 10:15 pm Naslov poruke: Re: Jugoslovenski Bf-109 G-6 |
|
|
| bosnafly Napisao/la: | Cao momci
Gdje da nadem slike od jugoslovenskog Bf-109 G6 imam dekale od Lift Here za njega al mi nije jasno nesto,pa trazim slike ili da mi neko objasni ako je pravio ovu maketu.
Pozz
Sani |
Čini mi se da je bilo više jugoslavenskih Bf-109G-6... (no nisam siguran)... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosnafly
| | Član od: 03 Jul 2012 | | Poruke: 24 | |
|
Upisano: Sub Lis 12, 2013 10:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| MIslim na onaj sto je Lift Here napravio dekale za njega.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Ned Lis 13, 2013 12:47 am Naslov poruke: |
|
|
Pa reci što ti nije jasno, a kako je Lift Here napravio hrpu decala, pomogla bi fotografija decala sa označenom nejasnoćom, ili barem navedeno mjerilo. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Pon Lis 14, 2013 7:29 am Naslov poruke: |
|
|
Mozda nesto od ovog pomogne:
Zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 14, 2013 11:34 pm Naslov poruke: Gustavi iznad FNRJ. |
|
|
Poštovani.
Dr.Vlado je "tata-mata" u "baratanju" raspoloživim podacima koje je prikupio na bespućima interneta. Uvijek je "tu negde u blizini" da pomogne.
Najjednostavnije je da pitate autora članka na temelju čega je sve napisano i autora airbrashing ilustracija u bojama koje nisu priložene. Moram se malo prisjetiti, pa se javim ako imam nešto novije za podijeliti. Meni je zanimljiv onaj slogan na jednom od Gustava tijekom krize oko Trsta. Imali smo vrlo malo podataka od g. Šime Oštrića i onoga što je objavljeno u "Frontu" još ranije. Ja nisam dobio na uvid niti jednu sliku. Trebate znati što približno ciljate kad nešto pitate. Naljepnice koje se spominju jesu vrlo lijepe i meni izgledaju dobre. Da li je shema krinkanja ispod slogana točna , to ne znam. kombinacije boja siva i smeša ili siva i maslinasta su moguće. Odozdola je najvjerojatnije sovjetska svjetloplava za premaz kovina )za metalne površine). Na fotografijama smo do sada predpostavljali da se radi o jako svijetloj boji poput AMT-7 odnosno RLM 65. Ali ta sovjetska boja za kovine je bitno jače krome. Na crno/bijeloim fotografijama je to nemoguće odgonetnuti ako je na istoj prikazan samo jedan zrakoplov bez drugih boja za usporedbu. Moguće rješenje je i neki normativ iz arhiva RZ-PZO FNRJ. Do danas je napravljeno barem jedno kvalitetnije istraživanje o toj temi tamo gdje su dokumenti o tome, a to nije u Zagrebu i ostatku Hrvatske.
Izvan same teme, ali vrijedno spomena:
Meni je taj magazin i urednik Ray Rimmel u lijepoj uspomeni do danas. Pogledajte ovu stranicu:
http://www.theaerodrome.com/forum/models/53284-new-website-ray-rimmel.html
Lijep pozdrav, autor prikazanog teksta Dragiša. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Lis 15, 2013 9:25 am Naslov poruke: |
|
|
Zapravo mi nikad do ove teme nije palo na pamet pitanje koliko je Juga zapravo imala Messera varijante G-6...
Uvijek ih gledamo u kompletu, ne zamaramo se koliko ih je G-2, G-10...
Je li moguće da je bio samo jedan jedini (ili čak niti jedan) G-6? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Uto Lis 15, 2013 10:09 am Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | Zapravo mi nikad do ove teme nije palo na pamet pitanje koliko je Juga zapravo imala Messera varijante G-6...
Uvijek ih gledamo u kompletu, ne zamaramo se koliko ih je G-2, G-10...
Je li moguće da je bio samo jedan jedini (ili čak niti jedan) G-6? |
Mislim da nije. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 15, 2013 10:21 am Naslov poruke: |
|
|
Treba malo prokopati po rubrici hrvatske vojne povijesti. Već je raspravljano o toj temi i ima i kolor fotografija jednog maskirnog Messera iz muzejskog depoa gdje se vide boje. Lift Here obično vrlo dobro obradi tematiku... Boje upotrebljavane za maskiranje Bf109 JRV su iste kao i na Jakovima što se tiče sive i svijetlo plave, a na maskirnima su mrlje smeđe. U posebnom izdanju slovenskog časopisa Obramba je pred koju godinu objavljen niz dobrih fotografija Bf109 iz perioda tršćanske krize, uključujući i najzanimljiviji sa parolom na krilima. Dosta tih Messera je stiglo iz Bugarske kao ratna odšteta, i tu ima i G-2 i G-5/6. Nešto ih je bilo zarobljenih, pa osposobljenih porijeklom iz Luftwaffe i ZNDH : G-14, G-14AS ili G-10. To je svakako vrlo zanimljiva tema koja zaslužuje više istraživanja. _________________
Group build - Metal finish battle
Grunf: poruka promijenjena dana: Uto Lis 15, 2013 10:27 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pacman69
 | | Član od: 02 Lip 2008 | | Poruke: 296 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Uto Lis 15, 2013 10:24 am Naslov poruke: |
|
|
Nije moguće
Osim njemačkih G-6 iz sastava 13/SG151 zarobljenih od strane partizana krajem 1944. u Kovinu (osposobljeno za let 6 komada) o kojima je Dragiša pisao u svom članku bilo je tu i dvadesetak mašina koje su došle iz Bugarske 1947. i 1948. (o kojima Dragiša nije pisao ) Zapravo, čini se da su G-6 bili najbrojniji podtip Messera u JRV u to doba. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pacman69
 | | Član od: 02 Lip 2008 | | Poruke: 296 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Uto Lis 15, 2013 10:26 am Naslov poruke: |
|
|
@Grunf
Taj u bojama je G-10 "bijeli 44" i završio je u SAD gdje je prefarban u Hartmannov G-14  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Uto Lis 15, 2013 10:43 am Naslov poruke: |
|
|
| pacman69 Napisao/la: | @Grunf
Taj u bojama je G-10 "bijeli 44" i završio je u SAD gdje je prefarban u Hartmannov G-14  |
Da, a prilikom "restauracije" s obzirom da je oplata bila u dosta lošem stanju cijeli je skinut i na novo obučen, dok je stara oplata bačena bez ikakvog pokušaja da se satruže koji sloj boje i da se proba utvrditi koji sve slojevi boje i oznake se tu nalaze u cilju utvrđivanja povijest dotičnog aviona. Da se rasplačeš.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Uto Lis 15, 2013 3:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da je Grunf mislio na ovu fotku:
Evo jos dvije koje sam nasao:
Zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| husky011
 | | Član od: 28 Ruj 2010 | | Poruke: 307 | |
|
Upisano: Uto Lis 15, 2013 10:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ovaj sa brojem 55 je zapravo G 14 sa standardnom umesto Erla kabinom...vodite racuna o tome. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|