Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Pon Ruj 16, 2013 12:53 am Naslov poruke: |
|
|
| Pru hvala, pozzz veliki |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| millo
 | | Član od: 13 Pro 2009 | | Poruke: 142 | | Mjesto: zagorje zeleno |
|
Upisano: Pon Ruj 16, 2013 8:10 am Naslov poruke: |
|
|
Ako mi je dozvoljeno komentiranje, onda ću reći da mi je prije bez čavlića brod izgledao ozbiljnije.
Ali to je samo moje mišljenje.
Pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| neretvanac
 | | Član od: 12 Lis 2012 | | Poruke: 51 | | Mjesto: Metković |
|
Upisano: Pon Ruj 16, 2013 10:09 am Naslov poruke: |
|
|
| millo Napisao/la: | Ako mi je dozvoljeno komentiranje, onda ću reći da mi je prije bez čavlića brod izgledao ozbiljnije.
Ali to je samo moje mišljenje.
Pozdrav |
milo i ja djelim tvoje mišljenje, damac nikako te ne kritiziram,brod ti je prva liga ali po mom ukusu je bolje bez brokvica  _________________ Kada umrem umotan u bilo na Poljud odnesite mi tilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pon Ruj 16, 2013 10:48 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
| Iskreno mi je zao sto sam ih stavio, sve komentare prihvatam i nimalo se ne ljutim djelim vase misljenje |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| millo
 | | Član od: 13 Pro 2009 | | Poruke: 142 | | Mjesto: zagorje zeleno |
|
Upisano: Čet Ruj 19, 2013 8:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako dobra ideja pru959.
Ja sam u fazi izrade pomoćnog čamca.
Letvice sam nakon ljepljenja pokitao, zatim pobrusio i trenutno je gore sloj boje. Kad se ona osuši lagano su finim šmirglom zagladiti neravnine i onda lakirati.
Vesla sam izradio iz ostatka letvice 1,5x4 mm.
Do sljedeći put... 
millo: poruka promijenjena dana: Sub Ruj 21, 2013 9:08 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Čet Ruj 19, 2013 9:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala milllo, ideja nije moja , od jednog je člana sa srpskog foruma. Malo sam je modifikovao i rezultat mi se sviđa. _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
 | | Član od: 25 Sij 2013 | | Poruke: 274 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 19, 2013 9:49 pm Naslov poruke: Izrada opute na galijunu |
|
|
DeAgostini, Veliki jedrenjaci, Sveti Ivan Krstitelj – izrada štropova i privez kolotura na kosnik, jarbole,križeve i sl.
Od broja 80 na dalje ulazimo u fazu izrade opute, nepomične i pomične, što znači da će se raditi sa koncem za izradu pripona, štropova, privezivanja na koloture, jarbole, križeve i sl.
Dobiti će se nacrt sa specifikacijom koji će prikazati pozicije elemenata, a upute će prikazati način izrade svega.
U uputama su spajanja konopa (konca) sa opremnim elementima prikazana kao jednostavni privez sa običnim čvorom, što nije realni prikaz stvarnih spojeva u pomorskoj praksi.
Obzirom na opći status makete, može se raditi kako je pojašnjenu u uputama u časopisu , ali za kvalitetniju izvedbu za sva vezivanja trebalo bi upotrijebiti očnu povezicu (omču sa omatanjem spojnih krajeva), čija je uloga da ravnomjerno opterete konop i smanje umor i pucanje čvora.
Obavezno pregledati na Forumu radove Dide uz savjete Nostroma (Dalmatinski leut, str. 34, 44, 45, 46, 47 i današnje datume), koji su savršen primjer stručno izvedenih načina spajanja. Zbog utjecaja mjerila teško izvesti tako realan privez, ali mu se može približiti.
Prilažem linkove u kojima se vide neki načini vezivanja prilagođeni maketama, za one koji se potrude da vjernije simuliraju oputu. Isprobao sam ih i nakon par pokušaja mogu se uredno izvesti.
Na ovoj maketi imamo preko 100 komada priveza kolotura za oblice, te bi bilo dobro upotrijebiti tehniku pripreme štroka na koloturu i tada postavljanje na svoje mjesto i vezivanje kao što je prikazano pod skicom br. 4. ili 6. linka.... img543/1240/...
Ukoliko je netko od iskusnijih maketara upotrebljavao drugu metodu vezivanja može nam je ponuditi i savjetom pomoći.
Pozz
http://imageshack.us/a/img543/1240/3jm.pdf
http://imageshack.us/a/img593/5830/ei9.pdf
[/img] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Pet Ruj 20, 2013 12:54 pm Naslov poruke: Izrada opute na galijunu |
|
|
Ispričavam se zbog velike slike, ali na manjoj rezoluciji je nejasna.
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pet Ruj 20, 2013 2:14 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
Prvo da pohalim gospodina Jovana, bravo bravo
imam nekoliko pitanja za gospodina dbezinova. Posto su mi stvari potpuno nejasne moram pitati, moza i glupe stvari, alo gadno je nesto raditi a uopce neznate sta radite
prvo moje pitanje je :
Dobili smo koloturnike u jednom od prethodnih brojeva i ti koloturnici imaju 2 rupe na sebi, U broju 82 cemo dobiti ponovo koloturnike. Da li su ti koloturnici isti kao i ovi iz prethodnog broja, tj. da li su svi koloturnici s kojima cemo raditi isti, tj, imaju dvije rupice na sebi
2. faza rada 82a, kaze treba zabiti 4 cavlica sa svake strane kosnika, na kojem su razmaku ti cavlici, ili to rasporedim otprilike kako slika pokazuje, pretpostavljam da se oni ne kuju do kraja , vjerojatno im glava treba ostati slobodna da bi se mogli zavezati koloturnici.
Posto sam nesto konca potrosio za probanje vezanja , znaci bit ce mi ga malo da zavrsim, koji konac da trazim za kupiti, je su to specijalni konci,
To je sto mi je za sada nejasno mozda bude jos pitanja, oprostite na smetanju, pozz damir
na kraju jedna slika, radio sam po vasem uputstvu u pdf formatu, ali nisam potapao konac kroz pcelinji vosak, ovo sam vise probao, mozda bi jos trebao naviti koji krug da se vidi taj dio koji obmotam koncem, s tim da sutra idem u potragu za pcelinjim voskom
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Pet Ruj 20, 2013 10:08 pm Naslov poruke: Privez kolotura na kosnik |
|
|
Bok damacn,
tvoje pitanje je višestruko i korisno da se problem razjasni. Idemo po redu:
Sa brojem 82 dobiti ćemo nacrt, koji će razjasniti puno dilema, jer će se sa njega mjerenjem moći očitati položaji opremnih elemenata. Također će u sastavnici biti specificirani svi dijelovi, sa nazivom i dimenzijama.
a) Na ovoj maketi imamo dvije vrste kolotura - sa jednom i sa dvije rupe. Na kosniku se prikazuju koloturi sa jednom rupom, koji će stići sa brojem 82. Znači ovaj što si probno montirao zamijeniti ćeš sa jednostrukim.
Što znače rupe na koloturu? U stvarnosti u tijelu kolotura nalazi se kolo sa žlijebom preko kojega se vodi konop koji se zateže. Rupica predstavlja ulaz i izlaz konopa koji ide preko kola, a nalazi se bliže štropu kojim se kolotur veže za kuku, oblicu, kosnik i sl. Na tvojoj slici kolotur bi trebalo okrenuti za 180 stupnjeva (vidi skicu u poruci), tako da rezultanta sila konopa R koji se zateže silama P bude usmjerena i vođena preko kola.
Ako pogledaš pažljivo sliku 82a, vidjeti ćeš da su rupe na koloturima uvijek bliže štropu sa kojim je vezan
b) Zabijanje čavlića u kosnik je točno kako si i opisao - ocijeniti i izmjeriti na nacrti pozicije i pribiti tako da malo vire da se može oko njih omotati omča štropa. Treba biti oprezan pri zabijanju čavlića da se kosnik ne rascijepi, pa se može pomoći bušenjem rupa za njih.
c) Konac ćemo još dobijati, tako da će ga biti dovoljno. Ima ga dosta metara u jednoj špuli.
d) Znači odlučio si vjernije oponašati upletke. Rad sa navoštenim koncem je puno lakši i rekao bih jedina prava alternativa. Treba namotati više namotaja, tako da kada ih stisneš međusobno duljina namotanog dijela bude 2 - 3 mm. Osim toga kada je konac navošten on je kao plastelin - možeš ga izmodelirati i dotjerati nakon omatanja. Također nema cufanja, ima ljepšu boju itd.
Ne ide to od prve, ali nakon 5-6 pokušaja biti će uredni uzlovi.
Evo to su neki parametri za pravilan rad. Uz malo prakse može biti lijepo izvedeno.
Na kraju moram napomenuti, prema specifikaciji imamo oko 195 kolotura, pa svaki treba odlučiti dali će ih raditi jednostavnim čvorovima ili uložiti više truda za simulaciju pravih upletki.
Sigurno će biti još rasprava o gropima i ideja kako ih izvesti.
Pozz
http://imageshack.us/a/img32/5524/zh1.JPG |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grof_mo
| | Član od: 12 Kol 2012 | | Poruke: 20 | | Mjesto: Mostar |
|
Upisano: Pet Ruj 20, 2013 10:20 pm Naslov poruke: |
|
|
hej ekipa ja se jos uvjek divim vašim radovima i svaka vam čast na uradcima, ja još samo kupujem brojeve
nego recite mi kome da se obratim za postolje broda?
vec par tjedana ovoj gospođi u trafici u kojoj kupujem dijelove govorim da mi naruči postolje, a ona kaze da zove često i da naruči ali ovi nikad ne isporuče
pomozite mi da dođem do postolja... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pet Ruj 20, 2013 11:06 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
Pozz svim maketarima
Puno vam se zahvaljujem na vasem detaljnom pisanju gospodine bezinov, stvari su mi sada puno jasnije, vasa skica mi je rekla sve, hvala punouno, pozz damir
195 kolotura, pokusat cu do kraja biti uporan ))) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Sub Ruj 21, 2013 10:10 am Naslov poruke: Postolje |
|
|
Naruđba postolja
Najbolje je poslati mail (ili pokušati telefonom) i sačekati red - stići će. Sada svi naručuju pa je gužva, ali ima ih dovoljno na skladištu.
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Sub Ruj 21, 2013 3:59 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
Pozdrav svima
Gospodine d bezinov, jos bi vas nesto pitao, rekli ste da rupa na koloturniku uvijek mora biti blize stropu, i shvatio sam zasto je to tako, e sada slika 81f rupa je dalje od stropa, jeli to greska na crtezu, slika 82f, 2 su koloturnika, jedan je okrenut kako treba prema stropu jednom je rupica dalje od stropa, dali je to opet greska, ne bi zelio neke stvari da uradim pa poslije moram ponovo, hvala vam puno i oprostite na smetanju, pozz damir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|