Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| dostepan
| | Član od: 21 Kol 2013 | | Poruke: 17 | |
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 5:00 pm Naslov poruke: Boje!! |
|
|
Dakle ovako! Kupio sam enamel boje od HUMBROL-a i ITALER-ija budući da mi je to prva maketa ikada nebi ju htio uništit pa jel mi možete preporučit koliko razrjeđivaća ide sa tim bojama, tj. koji omjer boje i razrjeđivaća ide?
Hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 5:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| Farbaš kistom ili sprejaš? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dostepan
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 5:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | | Farbaš kistom ili sprejaš? |
sve farbam kistom trenutno.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 5:14 pm Naslov poruke: |
|
|
...bolje da si kupil valjeho boje za kist....a najbolje da šparaš novce za zračni kist i kompresor....cca. 800 kn....pa si siguran da ti bu maketa ispala dobro...  _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dostepan
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 5:15 pm Naslov poruke: |
|
|
| Davor Napisao/la: | ...bolje da si kupil valjeho boje za kist....a najbolje da šparaš novce za zračni kist i kompresor....cca. 800 kn....pa si siguran da ti bu maketa ispala dobro...  |
ah ovo je prva maketa pa neka bude ovako za početak, a za drugu ću pokušat skupiti nekako za airbrush  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 7:15 pm Naslov poruke: |
|
|
ne sekiraj se za prvu maketu- moze kist
pa kad napravis dve tri, ak te ohvati ova nasa bolest ( ), onda kupi kompresor
ovak - uljane boje razrjedjujes obicnim razrjedjivacem ( NE nitro)
Italerejive ak su uljane ( enamel) isto, ak su akrilne destiliranom vodom ili alkoholom iz ljekarne
bojis uvijek prvo svjetlije boje, prema tamnijima
koliko razrijedit- nema tocan odgovor, recimo malo gusce od mlijeka
farbaj jednolicnim potezima kista u istom smjeru, nemoj krizat, i ak treba vise slojeva( al pusti do drugog dana da se sloj dobro isusi
koristi mekani kist, najvise dva tri poteza po istom mjestu
ak je boja pregusta pokrit ce ti detalje
boje ne mijesaj direktno u kantici, jer ce ti se zelatinizirat - malo boje u posebnu posudu i onda razrijedi
u kantice mozes ubaciti par kuglica od lagera za bicikle, u staklene najvise dve promjera do 5 mm
dobro promuckaj boje, cak i prije rjedjenja
znas kak se veli - vjezba cini majstora
to je to za prvu ruku
ak jos kaj treba pitaj _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 7:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: | ne sekiraj se za prvu maketu- moze kist
pa kad napravis dve tri, ak te ohvati ova nasa bolest ( ), onda kupi kompresor
|
..., ili zaboravi kompresor i nastavi farbati kistom. Neki od nas (i moja malenkost) farbamo kistom već cca 35 godina i ne nalazimo u tome nikakvih problema. Čak štoviše, manje se trujemo, a farbanje nam bude jednostavnije.
Za ostalo, Slider ti je dao super preporuke. Ja bih, ako imaš boje koje NISU AKRIL (a jesu enamel), rekao da trebaš prvo promiješati boju u originalnoj kantici/bočici, zatim željenu količinu (malu) preliti u neku drugu posudicu (npr. čep od pivske flaše), zatim u to uliti cca 10-20% (čitaj: malo) običnog uljnog razrjeđivača (onog koji NIJE nitro), promiješati, i onda kistom tu mješavinu kistom nanositi na maketu. Ako je pregusto, dodati još mrvicu razrjeđivača.
Ako ti nakon sušenja površina djeluje neravno (vide se potezi kista), uzmi mokru krpicu i mrvicu "vima", pa njome pobrusi površinu do željene glatkoće. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 7:31 pm Naslov poruke: |
|
|
i da, da ti ne istanu tragovi kista, stavi boje na pol sata u vrucu vodu ( naravno, zatvorene ) _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 7:35 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | a farbanje nam bude jednostavnije.
|
blago vama... _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 7:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| veliko_pile Napisao/la: | | Damir Napisao/la: | a farbanje nam bude jednostavnije.
|
blago vama... |
heh, nekima je ovaj hobi zabava a ne izvor frustracija  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 7:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Čuj ja bi ti želio samo savjetovat još dok si u početku, ako ti se svidi hobi, da radije kupuješ akrilne boje (ja koristim uglavnom Vallejo i AK Interactive, tu i tamo Tamiyu i Lifecolor), čisto radi toga da si manje među tim sintetičkim razrjeđivačima i nitrom. Vallejo je po meni daleko na prvom mjestu ako pričamo o bojanju kistom. A što se tiče omjera razrjeđivača i boje, ciljaj negdje oko 60% razrjeđivača, 40% boje..
Pozdrav! 
st65uka: poruka promijenjena dana: Čet Kol 29, 2013 7:57 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 7:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: | | veliko_pile Napisao/la: | | Damir Napisao/la: | a farbanje nam bude jednostavnije.
|
blago vama... |
heh, nekima je ovaj hobi zabava a ne izvor frustracija  |
Istina, samo ja ne vidim kako je lakse i jednostavnije farbat kistom.. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 7:59 pm Naslov poruke: |
|
|
| veliko_pile Napisao/la: | | Slider Napisao/la: | | veliko_pile Napisao/la: | | Damir Napisao/la: | a farbanje nam bude jednostavnije.
|
blago vama... |
Istina, samo ja ne vidim kako je lakse i jednostavnije farbat kistom.. |
ak ti ne vidis,to ne znaci da nekome nije lakse....nema ih puno, ali ih ipak ima, i to majstora...ja poznam bar dvojicu, i da ne znas da su radjene kistom, ne bi skuzio garant _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 8:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: | | veliko_pile Napisao/la: | | Slider Napisao/la: | | veliko_pile Napisao/la: | | Damir Napisao/la: | a farbanje nam bude jednostavnije.
|
blago vama... |
Istina, samo ja ne vidim kako je lakse i jednostavnije farbat kistom.. |
ak ti ne vidis,to ne znaci da nekome nije lakse....nema ih puno, ali ih ipak ima, i to majstora...ja poznam bar dvojicu, i da ne znas da su radjene kistom, ne bi skuzio garant |
Daleko od toga, ja sam uvijek tvrdio da je kistom farbat puno teze i trazi velikog znanja, bas i zato mi se cini da stavljanje 10 kapi boje u AB 2-3 kapi razrijedivaca ukljucit kompresor stisnut trigger i farbat je puno jednostavnije (i puno brze) nego kistom proc ogromnu povrsinu jedne makete. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Kol 29, 2013 8:51 pm Naslov poruke: |
|
|
ma da, al covjek radi svoju prvu maketu.....nek malo proba dal mu to pase, dal mu se svidja, lako se kasnije skupi za kompresor...cemu odmah kompresor i ab ak ce odustat nakon tri makete? polako, sve ce doc na svoje... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|