Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

TQD-GS27 1944-45 WAFFEN SS GRENADIERS, 1/72, + važan UPDATE

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
zzed

Član od: 15 Svi 2009
Mjesto: zg
PorukaUpisano: Sri Jul 10, 2013 12:55 pm    Naslov poruke: TQD-GS27 1944-45 WAFFEN SS GRENADIERS, 1/72, + važan UPDATE Citiraj ovaj komentar

Neko vrijeme nisam stavio novu recenziju, iz razno raznih razloga.
Prvi je katastrofa sa Škotima, gdje su naši izgledali kao da su tulumarili sedam dana i nakon toga mamurno posrću po terenu, a od nas navijača - sreća da sam gledao na tv-u, iskustvo sa stadiona je vjerojatno mnogo gore - više šokirani izgledali su samo suparnici. Meni je trebalo neko vrijeme da dođem k sebi, jer izgleda da osim kruha ovaj put neće biti niti igara u Brazilu.
Šteta da nisam stavio 100 kn na Škote, s koeficijentom 15 pokrio bih nabavku većeg dijela asortimana TQD figura. Rolling Eyes

Nakon preživljene traume poslikao sam novi set i krenuo napraviti recenziju, međutim memorijska kartica sa mobitela kojim slikam se 'srušila', i bilo je potrebno reformatiranje iste.

Kako bilo, nakon svih tih nedaća ovdje je još jedan set za recenziju, ali i važan update što se tiče ispravljanja iskrivljenih dijelova figure, uglavnom oružja na njima. Naime, moguće ih je sve ispraviti rukom!
U setu koji predstavljam nalazi se i figura u ležećem položaju, kojoj je panzerfaust bio gadno savijen. Pitao sam Mark-a kako ovo riješiti, i uputio me da pokušam lagano rukama ispraviti dio, a ukoliko pukne bio je voljan poslati zamjensku figuru.
Eto, pokušao sam to ispraviti i uspio! Izgleda da metalna slitina ima takva svojstva da neće puknuti pri blagom polaganom savijanju, nema čak niti vanjske nekakve napukline poslije ravnanja, i to pripisujem svojstvima korištenog materijala.

S druge strane, što se tiče rezanja metalne pločice koja se nalazi na figurama za umetanje u plastično postolje, Mark me uputio da je to najbolje obaviti s draguljarskom pilom, s obzirom da je moguće topljenje metala ako se koristi dremel.
Pa sam nabavio pilu i pilice iz Splita. Pila služi svrsi odlično, uzeo sam varijantu s plastičnom drškom, a pilice veličine '4' su toliko fine da se običnim okom ne vidi niti na kojoj su strani zubi niti u kojem smjeru su postavljeni, pa sam morao koristiti povećalo. Sama pilica toliko je tanka da nisam mogao vidjeti gdje je zarezala kada sam je izvadio da malko očistim njene zube i otresem metalni prah.
S obzirom da imam i jedan resinski set za obradu, jako sam zadovoljan s ovom nabavkom.

Što se tiče materijala, Mark mi je potvrdio da ima nešto malo i olova, koliko sam shvatio ispod 10 posto, no olovo ili ne, prah od rezanja je toliko sitan da nije pametno ništa pilati bez zaštitnih naočala i gaze preko lica. Nisam primijetio da metalna prašina leti naokolo, više je to bila minijaturna hrpica fine prašine na mjestu gdje sam rezao, međutim kontaminacija alata je prisutna, tako da o tome treba voditi računa. Samu pilicu sam provukao kroz vosak od obične svijeće, ali nisam siguran da je to bilo potrebno. Piliti treba strpljivo da pilica ne pukne, jer dolazi do zagrijavanja metala, primijetio sam da se jedan manji komadić rezanog materijala savio kao da je grijana plastika. Sve u svemu malo po malo sam pilio i nakon 20 minuta dobio rez koji izgleda kao da je sve pobrušeno. Naravno da se to može i brže obaviti, no meni se nije žurilo pri prvom pokušaju.

No o pili, pilicama, pilanju i svemu povezanom s tim biti će riječi i slika drugom prilikom.

Evo i grenadira iz ovog seta -

Na smock-u su prišivci za dodatnu kamuflažu, pa je riječ o kasnijem modelu istog.

ovo je figura kojoj sam rukama ispravio panzerfaust, a ovako je to izgledalo prije ispravljanja -

standardna usporedba s figurama drugih proizvođača

cijeli set

Fotke kao i obično nisu najbolje kvalitete, međutim ja radije novac potrošim na nove setove nego na nekakvu dobru kameru.
Iz istog razloga imam i prastari katodni televizor, no s obzirom na uobičajenu nekvalitetu programa i ponekad tragikomične izvedbe naše repke bolji mi niti ne treba. Bar mi neće biti žao ako ga jednom razbijem. Laughing

Živjeli maketari i maketarenje, dolje loš nogomet i skupi fotoaparati !!!

zzed: poruka promijenjena dana: Čet Jul 11, 2013 8:36 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Sri Jul 10, 2013 1:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Živjeli maketari i maketarenje, dolje loš nogomet i skupi fotoaparati !!!

hehe slogan ko da ga je Grunf pisao na majcu.

Koliko se ljepo detalji vide na figurama, stvarno odlično izgleda.
takodje je odlično to što ne pucaju kod ravnanja oružja. Ono kaj meni bi smetalo to piljenje tj. odvajanje figure od pločice.
Natrag na vrh
zzed

Član od: 15 Svi 2009
Mjesto: zg
PorukaUpisano: Sri Jul 10, 2013 5:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlučio sam smanjiti veličinu 'pločice' na nekakvu standardnu debljinu postolja kao kod plastičnih figura. Namjeravam napraviti figure za 'wargaming', a ove plastične baze su zakošene na rubu i pomalo nezgodne za hvatanje prstima, pa planiram sve staviti na 2 novčića od 10 lipa tako da figure - i metalne i plastične - budu otprilike podjednake visine, i da se 'baza' koju napravim što manje rauba kod rukovanja.

S druge strane veseli me vježba s pilom, vjerujem da će mi kad-tad zatrebati i za nešto drugo Smile
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma