Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

alat za sklapanje trupa
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Sub Lip 15, 2013 1:22 am    Naslov poruke: alat za sklapanje trupa Citiraj ovaj komentar

POBOLJŠANJA ALATA

1.- Kao prvo poboljšanje alata predložio bih da umesto iverice debljine 18 mm za osnovnu ploču uzmemo kuhinjsku radnu ploču debljine 40 mm iskrojenu na potrebne mere i iskantovanu ABS trakom 2 mm.
Ovim dobijamo na masivnosti alata , stabilnosti. Za razliku od iverice 18 mm koja može da se izvitoperi posle urezivanja kanala za vođice ili iz nekog drugog razloga , ploča od 40 mm će uvek ostati prava .
Ploča debljine 40 mm nam daje komfor za neka druga rešenja , između ostalog i za postavljanje "integrisanih stega " ( koje ću kasnije predložiti).Ova ploča bi nam bila i sigurnija što se tiče i situacija ako nam se prilikom lepljenja , sa kobilice sliva lepak na ploču , jer je folija kojom je presvučena mnogo izdržljivija nego na običnoj oplemenjenoj iverici.
U slučaju da se opredelimo za tanju varijantu i tu možemo poboljšanje u smislu sprečavanja vitoperenja ploče ,tako što bi je "potkovali " ramom od masivnog drveta profila 30x30 ili još bolje 40x40 mm, na sve četiri strane odozdo. Ojačanje bi postavili ispod osnovne ploče a šrafili ga odozgo, znači kroz ivericu u masiv ( tako je jači spoj).

2.- Drugo poboljšanja alata je vezano za način stezanja vertikalne konzole kada je ona pozicionirana i kada je treba fiksirati za osnovnu ploču. U opisu i na video prezentaciji se vidi da sam to stezanje rešavao tako što sam nosače vertikalne ploče hvatao sa stegama i stezao za osnovnu ploču. Ovaj način zahteva da se osnovna ploča podiže kako bi se stege podvukle pod ploču.
Damir je u svom postu dao ideju da se na bokove konzole pričvrsti još po jedan ugaoni element i da stezajući njega za proširenu osnovnu ploču izvršimo fiksiranje konzole. i ovo zahteva da se osnovna ploča podiže kako bi se neka stega podvukla pod ploču da bi mogla da je zahvati.
Evo jednog rešenja gde ćemo to izbeći.
Prvo je potrebno osnovnu ploču po dužim stranama zabušiti na svakih 5 cm burgijom prečnika 8 mm do dubine oko 13-15 mm ( nije problem ni ako se skroz probije. Ako koristimo ploču debljine 40 mm onda možemo bušiti slobodno i do dubine 30mm)

[/img]

zatim je potrebno vrhove rupa malo upustiti sa većom burgijom ( veličina burgije zavisi od tipa skrivenih matica koje nabavimo, a koje će biti potrebno ušrafiti u svaku rupu)

koristimo skrivene matice za mašinski navoj M6. Ušrafimo ih sve

[/img]

za stezanje će nam koristiti dva ovakva ili slična kompleta šraf sa leptir glavom i neki zgodan podmetač

evo još samo fotografija integrisane stege u radu

[img][/img]

3.- Sledeće poboljšanje se odnosi na vertikalnu konzolu.Naime čini mi se da se neka rebra prema kobilici ne nalaze pod pravim uglom , to jest da nisu skroz vertikalna i da postoji potreba da se ona postave pod nekim uglom. Za to nam može poslužiti nova ili prerađena stara vertikalna konzola. Postojećoj konzoli se dodaje jedna identična po merama ploča samo mnogo manje debljine ( recimo 8- 10 mm medijapan), koja se sa postojećom pločom može povezati sa dva parčeta klavir šarke ili neke druge pogodne za ovu priliku. U gornjoj zoni ove dve ploče su spojene jednim prosečenim limom , koji će nam uz još jedan zavrtanja sa leptir završetkom ( ili nešto prigodno) poslužiti da pokretnu ploču fiksiramo pod potrebnim uglom prema glavnoj ploči ( indirektno prema kobilici)
Šematski ovo izgleda ovako:

Sa ovom konzolom što se rada tiče sve je isto kao i za već objašnjenu vertikalnu konzolu.

Ovo je par promena , koje bi mogle da poboljšaju alat , a sada ću dati i par predloga kako bi alat mogao da se pojednostavi, a da ne izgubi od funkcionalnosti i da ujedno bude lakši za izradu.

POJEDNOSTAVLJENJE ALATA

Osvrnuću se na ideju koju je dao moj prijatelj Damir ( Damacn), da se metalne vođice ne ukopavaju u osnovnu ploču, jer to iziskuje neke operacije koje nije svako u prilici da uradi. On je predložio da se metalne vođice zalepe za ploču silikonom , a da se vertikalna konzola preradi tako da može da funkcioniše i kada su vođice iznad ploče. Vertikalna konzola bi na tim mestima gde bi vođice klizile po njoj ,morala da bude usečena da nesmetano prolazi iznad vođica , a da klizači za potrebnu visinu budu izmešteni na gore,kako bi se sve to uklopilo.
Predlog je dobar, jedino bih napomenuo da se vođice nikako ne bi trebale lepiti silikonom ( koji je uzgred rečeno dobar za mnoge materijale), jer su one aluminijumske i silikon tu ne bi "pio vodu". Aluminijumske vođice bi se mogle zalepiti nekim univerzalnim montaž gitom ili najbolje odostrano lepljivom trakom ( takvih ima u svim boljim trgovinama za majstorske potrebe).
Imam ja još jedan predlog za rešenje ovoga " bez po muke". Naime vođice bi bile urađene od četvrtastih lajsni od tvrdog drveta , koje bi se precizno pošrafile na osnovnu ploču, a po njima bi klizile , ili bolje rečeno jašile aluminijumske lajsne "U" profila , koje bi bile usečene u vertikalnu konzolu i u nju odozdo ušrafljene. Aluminijumska "U" lajsna i drvene vođice moraju biti usklađene kako bi lajsna lako klizila po vođici. Ako dođe do toga da se nekada to klizanje "rašteluje " , to jest počne da zapinje, dobro će doći suv sapun, kojim se natrlja drvena vođica i opet sve lepo klizi Smile . Aluminijumska lajsna mora biti solidno ušrafljena za vertikalnu konzolu, a to ćemo postići šrafljenjem odozdo kroz lajsnu u konzolu i dodatnim ojačanjem sa ugaonikom sa zadnje strane konzole.
Ako bi se odlučili za ovakvo rešenje, morali bi da prefabrikujete rešenje stezanja konzole , primenjujući već objašnjen princip.
Slikom ova konzola i njeno vođenje bi izgledali ovako:

I sad rešenje za nešto što je možda najveći problem da se uradi, a to su drvene čeljusti za stezanje kobilice.
Evo jedno rešenje koje ćete uraditi tako što ćete kupiti gotov aluminijumski "L" profil , recimo 50x30 ili sličan. i na njemu izbušiti samo par rupa , izrezati ga na šnitove i gotovo.

[/img]

1.-muški deo čeljusti ( aluminijum "L" profil) , koji na sebi ima zalepljene u donjoj i gornjoj zoni trake od penaste gume ( one koje se koriste za dihtovanje stolarije )
2.-umetak od tanke trake lesonita ( koji se koristi za leđne strane kuhinjskih elemenata ili plakara...). Umetak je dimenzija visine oko 25 mm i dužine onolike kolika je dužina čeljusti ( a za to smo rekli da je dužina od 25 do 27 mm). Umetak je razbušen rupom koja obezbeđuje prohodnost zavrtnja kojim se čeljusti stežu.
3.-ženski deo čeljusti ( aluminijum "L" profil) sa jednom rupom na vertikali ( za stezanje čeljusti) i dve rupe na horizontalnom kraku za fiksiranje ovog dela čeljusti za osnovnu ploču.

Bušenje rupe za stezanje kobilice se vrši dok je "L" profil duži , tako što se dva komada okrenu jedan prema drugom , stave se u stegu i buše u paketu, kako bi kasnije kada ih isečemo na šnitove dobili lepo uparene parove ( sa rupama na istom mestu). Rupe se buše otprilike na visini da gornja ivica rupe ne premašuje visinu od 25 mm, tako se buši i umetak od lesonita. Ovo je bitno da se ne bi desilo da recimo , ako rupe padaju iznad gornje ivice umetka , ne bi bili u mogućnosti da kobilicu postavimo u ispravan položaj prema osnovnoj ploči. Kobilica kada stoji u čeljustima , ona ustvari stoji , to jest naslanja se na umetke , a nikako na šrafove kojima se čeljusti stežu!!
4.-zavrtanja za stezanje čeljusti , to jest kobilice. NJega sa druge strane šrafimo u maticu , koju ja ovde nisam prikazao
5.-zavrtnji za fiksiranje čeljusti na osnovnu ploču
6.-penasta guma , koja nam obezbeđuje ravnomerno stezanje kobilice-

Postavljanje čeljusti se izvodi isto kao i postavljanje drvenih čeljusti za koje sam već dao objašnjenje.

Mislim da je za sada ovo sve što sam želeo da kažem.
Svima koji se upuste u izradu želim srećan i uspešan rad , a isto tako molim da svako ko dođe do nekih boljih rešenja to i prikaže , kako bi svi imali koristi od toga . Ukoliko ima nekih nejasnoća ja sam tu.
Veliki pozdrav svima , Jovan.
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Sub Lip 15, 2013 1:48 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Pru hvala na ovome, jedino od svega su me mucile celjusti, ali i to je sa ovim prijedlogom rijeseno, kad se odlucim ovo da napravim, ako bude sto nejasno bit cu slobodan ti se javiti, pozz
P.S
Umetak si radio iz razloga da se prilikom stezanja celjusti, celjusti jednako stezu, jer da njega nema , celjusti bi stegle u obliku slova V , jel tako, pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Sub Lip 15, 2013 2:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Upravo to.
Mislio sam da sam ja jedini što ne spava, a sad vidim ima nas još.
Pozdrav Damire i laka ti noć.
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Sub Lip 15, 2013 2:05 am    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Laku noc prijatelju Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dbezinov

Član od: 25 Sij 2013
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Sub Lip 15, 2013 12:00 pm    Naslov poruke: Poboljšanje i pojednostavljenje alata Citiraj ovaj komentar

Baš dobro subotnje jutro, čitamo što je ekipa radila tijekom noći. Pru ako nastaviš, moći ćeš napraviti dizertaciju na tu temu.

Otvorene su brojne mogućnosti, koje navode i na neka slična rješenja koja se sama nameću.

Odlično i nastavi smišljati i ostale alate i šablone za sve što ti padne na pamet.

Pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma