Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| zzed
| Član od: 15 Svi 2009 | Poruke: 124 | Mjesto: zg |
|
Upisano: Pon Lip 03, 2013 9:01 pm Naslov poruke: TQD Castings, 1/72 'TQD-RK1 NKVD command inc radio & sni |
|
|
Već neko vrijeme gledam ovaj odjeljak, gdje je nakon otvaranja samostalne rubrike i svečanog presijecanja vrpce dugo stajala otužna praznina.
U namjeri da ovaj dio foruma malko živne, prihvatio sam se recenzije jednog 'seta' TQD figura odlivenih u metalnoj slitini, 'white metal', skala 1/72.
Kratko o povijesti ovih figura - autor koji je izradio 'mastere' je g. Tony Boustead, uz kojeg se veže i pridjev 'magični' zbog specifičnog dojma koje odljevi originala ostavljaju na sretnog kupca. Navedeni gospodin izradio je poveći broj figura vezanih uz razna razdoblja i različite vojne postrojbe - i još uvijek ih izrađuje, za veći broj naručitelja - manjih 'vintage' one-man-band kompanija. Neke kompanije mijenjale su vlasnike, neke su prodale mastere drugim u novčanoj stisci, no u nekom sretnom trenutku pojavio se g. Mark Dixon i odlučio otkupiti s vremenom sve 'mastere' koje je u ovoj skali izradio T. Boustead. I tako je kupivši 'CP models' kupio i najveći dio mastera pod brandom 'TQD Castings'.
Link koji Vas vodi na rečenu tvrtku je ovdje - http://www.cpmodelsminiatures.co.uk/TQD%20CASTINGS%20RED%20ARMY.htm
Iako sam dosta dugo mjerkao figure iz ove serije, na kupnju sam se odlučio nakon što sam vidio posebnu ponudu u 05 mjesecu, kupiš 5 dobiješ šesti set gratis. I nisam požalio. Dapače. Oduševljen sam s figurama kojima sam postao sretni vlasnik, i to u takvoj mjeri da sam unatoč ne baš maloj cijeni odlučio naručiti i drugu 'rundu', dok ministar financija nije još zakonski ograničio maksimalno dopušteni minus na tekućem računu.
Ovdje Vam predstavljam prvi set - 'TQD-RK1 NKVD command inc radio & sniper'.
Sastoji se od 4 figure -
mladi komesar marljivo zapisuje narodne neprijatelje
Usporedba s figurama drugih proizvođača radi procjene kompatibilnosti -
Što reći o figurama?
Sculpting - prva liga. Anatomske proporcije, jednostavne linije, ne postoje izmišljeni nabori na odjeći, oprema upravo koliko je potrebno i ono što znalac i očekuje, uniforme vjerne, sa svim detaljima potrebnim za bojanje jedne vrhunske figure. Oružje je napravljeno u istom stilu, istaknuti su detalji. Ponešto je deblje, ali ne izgleda uopće neprirodno niti ne odskače u usporedbi s figurama drugih proizvođača. Razlog za ovu 'debljinu' nije u neznanju i nesposobnosti sculptora da ga izradi u mjerilu, već zbog prirode metalnog odljeva - tanje oružje prije ili kasnije bi jednostavno puklo pri padu ili najobičnijem rukovanju.
Sve u svemu prolazi bez problema. Lica su posebna priča - iako imam veliku kolekciju setova u plastici, i nisam do sada vidio vjernija i bolja.
Odljev - u pitanju je 'white metal', vjerojatno slitina različitih metala. Figure nisu teške u ruci, što upućuje na malu količinu olova ukoliko ga uopće ima. Proizvođača nisam pitao, iako postoji pravilo da se ukoliko olova nema može istaknuti 'lead free' naznaka, koju na site-u nisam našao. Nekakvog viška materijala između udova na figurama kao i oružja gotovo i nema, ne računajući prethodno spomentu debljinu oružja koja je beznačajna u usporedbi s plastičnim figurama. Tamo gdje se nešto može naći u stvari je nevidljivo kod postavljana figure na nekakvu bazu.
Nešto malo ostataka od kalupa, tzv. 'mould lines' ima u iznimno maloj mjeri, i lako je dostupno za odstranjivanje te ne predstavlja nikakav problem. Lako se rješava skalpelom i šmirglom, odnosno laganim turpijanjem. Pri tome treba biti nježan, metal nije pretvrd ali grublje šmirglanje moglo bi ostaviti neki trag.
Ovdje postoji i nova kategorija koje kod plastike nema - na nekim figurama ima sitnih ostataka metala tamo gdje se ulijeva u kalup, što izgleda kao ostatak žice kod lemljenja. Dobro je što je to na dostupnim mjestima, pa se rješava skalpelom i šmirglom bez problema.
Figure definitvno imaju treću dimenziju, za razliku od plastičnih, s tim da to nije pretjerano nego se fino uklapaju s ostalima.
Poze - odlične. Ne postoje bolje niti kod jednog drugog proizvođača.
Veličina - 24 mm. Mrvicu veće od Ceasar-ovih, nešto manje od Zvezdinih. Debljina upravo koliko je potrebno. Nešto su manje od Italeri-evih najvećih figura, tipa Anti-tenk teams. Međutim ne odskaču. Idealno.
Materijal - idealna čvrstoća. Neće puknuti niti se saviti, a opet nije ga nemoguće obraditi. Ovdje ću spomenuti da većina figura posjeduje u donjem dijelu metalnu pločicu koja služi za umetanje u 'slot' kao kod Warhammer figura. Za sve figure isporučene su i plastične 'slotta bases', međutim nije nemoguće taj dio skratiti i staviti figure na novčić, npr. od deset lipa. Postupak je objašnjen na web-u proizvođača pod rubrikom 'Guides', dakle vodiči ili manuali, što je predstavljeno slikom i tekstom.
Uz pravi alat tipa mini Proxxon moguće je sve odrezati i fino pobrusiti, ali oprez. I kod skalpela treba imati na umu da je potrebna maksimalna pažnja da ne padne krv. S druge strane treba voditi računa o kontaminaciji radnog prostora, alata i odjeće finom metalnom prašinom, pa je to najbolje obaviti kod prijatelja u dnevnom boravku ili u susjedovoj garaži. Zaštitne naočale za oči bilo koje kvalitete - kupio sam jedan par za 9 kn - i gaza preko lica spriječiti će ulazak čestica u Vaš organizam. Sam dodir kožom ne ostavlja posljedice ukoliko temeljito operete ruke. Jednom pobojane figure ne predstavljaju više nikakav sigurnosni problem.
Znači - nije za djecu dok ne bude sasvim gotovo. Mlađima od 16 ne bih niti preporučio da čiste ove figure skalpelom, jer je to rezanje uz zapinjanje po metalu, znači ne ide kao kroz maslac u slučaju plastike, pa oštrica može poletjeti u bilo kojem smjeru ukoliko se konstantno ne pazi.
Cijena - s obzirom da sam ih uzeo u okviru akcije '5+1', zajedno s cijenom slanja pošiljke koja je praktički 'at cost', 33 figure platio sam u prosjeku svaku 8 kn. Od toga 2 figure nisu savršene, iako su i dalje vrlo dobre.
Sve u svemu - prihvatljiva cijena za vrhunsku kvalitetu.
Opći dojam - često otvorim kutiju plastičnih figura i u prosjeku sam relativno zadovoljan. Neke su bolje, neke lošije, neke su razočaranje iz razno raznih razloga.
U ovom slučaju sam prezadovoljan.
Preporuka - odrecite se cigareta i uštedite za ove figure. 5 +
Hvala na pažnji |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
 | Član od: 27 Pro 2010 | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Pon Lip 03, 2013 9:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na recenziji, odlična je.
Stvarno figure izgledaju vrhunski, je da su malo paprene s cijenom al stvarno su odlične koliko vidim po tvojim slikama. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| zzed
| Član od: 15 Svi 2009 | Poruke: 124 | Mjesto: zg |
|
Upisano: Pon Lip 03, 2013 10:08 pm Naslov poruke: |
|
|
drago mi je da ti se svidjela recenzija, a i znao sam da će baš tebe i zanimati, vjerojatno Iliju i još ponekog ww2 fana
ima se još dosta toga za reći oko tih figura, ali biti će prilike jer sam kupio u stvari 6+1 set, i tako puta 2
kada nađem vremena napraviti ću kraće verzije za svaki set
što se cijene tiče, vjerujem da bi Mark bez problema pristao na isti deal, bez obzira što je akcija bila u 5 mjesecu, pa kada i ako se odlučiš, sigurno nećeš proći lošije od mene
inače znam da je slao ljudima po nekoliko figura besplatno, kako bi se mogli uvjeriti da li im odgovaraju što se tiče kompatibilnosti itd.
čovjek je prva klasa što se tiče dogovora oko setova, isporuke, javljanja na mail-ove i svega ostalog, pa i u tom smislu svaka preporuka
btw, prvi paket mi je stigao u roku 5 dana
pozdrav |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Bumble bee Moderator
 | Član od: 23 Jul 2006 | Poruke: 979 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lip 03, 2013 11:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Bravo na probijanju leda Odlicna i iscrpna recenzija... Imam ja dosta materijala za popuniti uvu rubriku samo nazalost, nikako da uhvatim vremena  _________________ Domagoj Kamenjarin
MK Grunf |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|