Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Wishmaster
 | | Član od: 04 Stu 2012 | | Poruke: 434 | | Mjesto: Zenica |
|
Upisano: Sub Lip 01, 2013 3:13 pm Naslov poruke: Bracera, 1:20 Tehnodidakta |
|
|
Pozdrav svima,
Poceo sam da gradim braceru prema tehnodidaktinim nacrtima iz 1981. Zahvalio bi se gospodinu Josipu Zoricicu iz Splita sto mi je ustupio kvalitetnu elektronsku verziju nacrta.
Bracera na ovom forumu vec ima ali mozda i iz ove neko mladi i neiskusniji nesto nauci.
Drvo koje cu koristiti je kruska i tresnja. Tresnja je malo crvenija i mislim da ce se lijepo sloziti. Ne znam koliko ce ovo brzo ici, najveci mi je problem cekular koji sam dao na popravak i prepravke. Ali to vec traje pola godine skoro, a ne znam kad ce biti gotovo. Tako da ne mogu da radim platice i trenice tj oplatu i palubu zasad.
Pravim neke dijelove koje mogu, koristim komade raznih debljina, improvizujem, snalazim se ...
 _________________ "Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do... Sail away from the safe harbor. Catch the tradewinds in your sails. Explore. Dream. Discover"
Srdacni pozdravi!!!
Elmir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Sub Lip 01, 2013 10:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Već vidim da će i ova "novogradnja" biti lijepo napravljena. Čačkalice su kineske, zar ne?  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Wishmaster
|
Upisano: Sub Lip 01, 2013 11:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Ah Dida kineske nego sta doduse sve je na italijanskom i pise proizvodac italija adresa bla bla al pise i proizvedeno u kini takoder pise da ima 600 komada sto daje 1200 vrhova - mislim da je to vise nego dovoljno za zakovice za kompletan model - oplata i ostalo? Ili da trazim jos jedno pakovanje jer fino mi idu na krusku nije prenaglaseno nego taman cini mi se. Pozdrav _________________ "Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do... Sail away from the safe harbor. Catch the tradewinds in your sails. Explore. Dream. Discover"
Srdacni pozdravi!!!
Elmir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2milimetra
| | Član od: 26 Sij 2011 | | Poruke: 142 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Ned Lip 02, 2013 5:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ooo ovo će biti dobro.. vidim da se radi na detaljima , odlično... sve pet. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Wishmaster
|
Upisano: Uto Lip 04, 2013 9:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala 2milimetra.
Izrada sidra :
 _________________ "Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do... Sail away from the safe harbor. Catch the tradewinds in your sails. Explore. Dream. Discover"
Srdacni pozdravi!!!
Elmir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kum od barbe
| | Član od: 03 Tra 2012 | | Poruke: 57 | | Mjesto: Lepoglava |
|
Upisano: Uto Lip 04, 2013 11:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Pošto su meštri već ocijenili rad, ja se kao početnik mogu samo još diviti.
Možeš kad stigneš dati neke detalje za ovu "metalurgiju" - tu sam ne tanki nego proziran.
Koju si debljinu lima koristio za okov kormila, a od čega si počeo sidro?
Jesi lotao onu ušicu na okov kormila ili si tako stisnuo/sprešao?
Kako si potamnio mesing - bojanje ili neka kemijska metoda?
Jel se ovakav tip sidra zove "grampin" ili nešto slično?
Oprostite ako sam naporan, ali koristim priliku za pitati meštra.
Zbilja genijalno izgleda (i drveni dio i konopi, ne samo metalurgija).
Pozdrav, Darko _________________ ako posudiš - vrati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Wishmaster
|
Upisano: Sri Lip 05, 2013 9:27 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala Darko na lijepim rijecima. Da budem iskren i ja se ucim
Sto se tice metalnog dijela sve je mesing.
Za kormilo sam koristio plocicu mesinga debelu .005, a cavlici su od galijuna - ovog sa kioska. Oni su me ponajvise zeznuli jer su sve glavice razlicite nisu pravilnog oblika i sl
Ovo sidro je tzv. macak sidro na engleskom je grapnel. (mislim da je ovako, a ovi iskusniji nek me isprave ako grijesim)
Njega sam radio od debljeg komada mesinga, imas na slikama, pa sam izrezao priblizan oblik drske, izrezao sam tri kraka i isturpijao i onda to lemio klasicnom metodom. Tu sam dosta tanak sto se i vidi nije to bas najcistije i najpreciznije al et.
Tamnio sam sa patinom "Brass Black Metal Finish" od proizvodaca Birchwood Casey, naruceno preko ebaya.
A usicu na okovu kormila sam oblikovao pomocu eksera i tu lemio pa onda pravio dalje oblik kormila kako slijedi. Ljepse bi mozda bilo da sam lemio okrugli suplji profil mesinga al et...
Ja mislim da je to to
Hvala jos jednom sto si svratio. _________________ "Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do... Sail away from the safe harbor. Catch the tradewinds in your sails. Explore. Dream. Discover"
Srdacni pozdravi!!!
Elmir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2milimetra
| | Član od: 26 Sij 2011 | | Poruke: 142 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Lip 05, 2013 7:31 pm Naslov poruke: |
|
|
| Mogu ti reći da ti to vrlo dobro ide..... biće to super uradak.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
 | | Član od: 03 Tra 2012 | | Poruke: 206 | | Mjesto: Omis/Zadar |
|
Upisano: Sri Lip 05, 2013 9:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Pratim radnju sa zanimanjem! Već kad nemogu brusit i pilat mogu barem naparit oči. _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kum od barbe
| | Član od: 03 Tra 2012 | | Poruke: 57 | | Mjesto: Lepoglava |
|
Upisano: Sri Lip 05, 2013 11:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Elmire hvala i tebi na objašnjenju!
Ne da sam navratio nego sam se i pretplatio!
Svako dobro u daljem radu.
Pozdrav, Darko
P.S.
"Ulja i strpljenja i muhi ga možeš .." _________________ ako posudiš - vrati |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Wishmaster
|
Upisano: Sub Lip 15, 2013 5:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Nastavak
Iako nisam jos dobio svoj cekular moj prijatelj Zvjezdan mi je izrezao platice pa sam poceo raditi oplatu. Takoder sam napravio i nesto buduceg tereta za prevoz na braceri.
Srdacni pozdravi!!!
Elmir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Lip 15, 2013 7:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav
Ovaj teret ti izgleda super, kao i sve ostalo! Što se tiče platica, mislim da bi ti bilo bolje krenuti od dorazmene platice. Ona ti dođe kao neka vodilica za sve ostalo. Osobno, prvo radim dorazmenu platicu, nakon toga modu zatvarati oplatu ispod nje. Isto tako na dorazmenu stavim neku pravokutni letvu 4x4, 3x3, zavisi o veličini makete, to mi dođe kasnije bokobran. Iznad bokobrana 4 letvice za ogradu i na to pašaman (rukohvat).
Ostalo mi sve izgleda prva liga, izgleda i ovo, ali ti je možda tako lakše.
barba |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Wishmaster
|
Upisano: Pon Lip 24, 2013 9:15 am Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav ekipa,
Braceru sam mislio obojiti crnom kao sto je i gospa od mora a dio iznad palube ce ostati u boji drveta.
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=22922&highlight=gospa
Posto ovdje ima puno iskusniji u bojenju interesuje me savjet kako bi mogao dobiti ovako lijep finish. Cime bojit. Da li samo kupiti neki crni gloss lak ili ...
Ovo su boje koje ja imam za makete
http://english.fila.it/brands/giotto/products/giotto-decor/giotto-decor-acrylic.aspx
I one su vise mat nego gloss. Da li bi mogao njig korsiti i jos nesto ... _________________ "Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do... Sail away from the safe harbor. Catch the tradewinds in your sails. Explore. Dream. Discover"
Srdacni pozdravi!!!
Elmir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Lip 25, 2013 12:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam svoju piturava sa auto matom,onim u spreju. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Pet Lip 28, 2013 3:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Cijela "stvar" će super izgledati. Doista daješ puno truda u ovaj projekt. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|