Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| pacman69
 | | Član od: 02 Lip 2008 | | Poruke: 296 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Pon Svi 13, 2013 6:21 pm Naslov poruke: Bojevi za Sisak A.D. 1593. |
|
|
Subota, 18. svibnja 2013.
Po prvi puta, uz utvrdu Stari grad u Sisku održat će se uprizorenje bitke i srednjovjekovni sajam, kojima obilježavamo događaje iz 1593. godine, kada je, nakon višegodišnjih opsada, kršćanska vojska velikom pobjedom zaustavila osmanlijski prodor prema zapadu.
Program događanja
12,00 sati - otvaranje vojnih tabora i srednjovjekovnog sajma
izlaganje sprava za mučenje u utvrdi
13,00 sati - koncert češke glazbene skupine Codex
15,00 sati - bitka za utvrdu
16,00-17,00 sati -programi udruga
Red vitezova Ružice Grada, Družba vitezova Zlatnog kaleža, Dubovački streličari,
Aureus unicornix, Senjski uskoci
17,00 sati - koncert češke glazbene skupine Codex
18,00 sati - bitka za utvrdu
20,45 sati - vatromet
21,00 sati -noćne igre vatrom
koncert češke glazbene skupine Codex
- cjelodnevna gastronomska ponuda jela po srednjovjekovnoj recepturi, u pripremi Kul ln – kulinarskog instituta iz Siska
Pozivamo sve zainteresirane na cjelodnevno druženje!
pacman69: poruka promijenjena dana: Uto Svi 14, 2013 10:03 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Svi 13, 2013 7:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Super!
Ako me nešto ne spriječi, dolazim. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Svi 19, 2013 7:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Kratki izvještaj:
Sama bitka je bila relativno slabašna po broju ljudi (cca desetorica Turaka na cca desetoricu naših), a i dosta je odmaknuta od stvarnog povoda činjenicom da je zamišljena kao humoristična predstava. Turski vođa je bio nešto duhovitiji i bolje koncentriran, "taktika" naše strane je na momente bila vrlo nejasna i kontradiktorna.. No za djecu i široke narodne mase, vjerujem da je bilo dobro i veselo.
Mene je puno više razveselio ugođaj na sajmu. Gulaš je bio izvrstan (vjerujem i ostali specijaliteti), bilo je prilike i za gađanje lukom i strijelom, priroda je jako lijepa (BTW: komarci su nevjerojatno veliki) i, što je za ovakve stvari bitno, tamo ima dovoljno hladovine. Sviđa mi se i utvrda. Iako je prilično siromašan eksponatima, muzej u utvrdi je ipak dovoljno infromativan. Sadrži panoe sa jako lijepim i jasnim objašnjenjima i crtežima onodobnih ratnika s obje strane, arhitektonskih detalja utvrda, te dobar tekstualni i slikovni prikaz same bitke. Tu je i velika diorama bitke koja, unatoč tome što je za nas maketare nedovoljno realistična, ipak doprinosi pojašnjenju položaja pojedinih jedinica tijekom bitke na dosta "zamršenom" terenu između triju rijeka. Mala zamjerka muzeju je i zbog nedostataka mogućnosti kupnje ozbiljnije povijesne literature.
Češku glazbenu grupu Codex nažalost nisam vidio (jesu li uopće bili?).
Pohvale organizatorima idu za vrlo ljudske (niske) cijene hrane i pića, te za opću ljubaznost na svakom koraku. Sve u svemu, ugodno i informativno posljepodne u lijepom okruženju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Svi 21, 2013 11:06 am Naslov poruke: Sisačka bitka je ponos Hrvatske do danas! |
|
|
Poštovani.
Sigurno vam nije žao što ste ugodno proveli jedan lijepi dan na mjestu gdje se pisala povijest ovih prostora. Nisam bio na licu mjesta ove godine, ali sam imao čast posjetiti organizirano djelom dobro obnovljenu utvrdu i odlično uređenu prirodu oko iste. Doplovili smo rijekom što je još jedan doživljaj sam po sebi, prošavši ispod više mostova. Sama utvrda je praktično izgrađena u doba kad se nije radilo građevinske ukrase, već je sve bilo posve funkcionalno za obranu. Mogu se raditi izložbe razne opreme povezane s tim minulim vremenima osim stalnog postava koji je bio za mojega posjeta. Za grad Sisak i državu je to sve velik izdatak i treba na tu neraskošnost tako gledati.
-Sve ono što ste gledali u igranim filmovima produciranima na Zapadu a trebalo bi se odnositi na to razdoblje borbe s Osmanlijama, podložno je kritici struke i najvjerojatnije nije posve ili uopće nije točno prikazano. Posve sigurno je bilo više zaprežnih konja i kokošaka nego lipicanera i lovačkih pasa, a konji su se olakšavali gdje god su stigli ili bili privezani. Krletke s peradi također nisu mirisale najbolje i nitko iste nije stalno prao. Ljudi su se povremeno kupali, ali to ih nije posebno zanimalo pred opsadu. Najvažnije je bilo imati izvor vode unutar zidina i tada se moglo izdržati opsadu. Odjeća je bila praktična i jednostavna te jako slična na obje zaraćene strane osim u istaknutih pojedinaca koji su mogli platiti sve izrađeno po mjeri i bili jako dobro uvježbani za ratovanje. Ti ratnici nisu tako lako gubili bitke i glave, već su stradavali oni oko njih ako je krenulo po zlu. Znalo se tko radi pravi posao a tko vodu nosi! Trebate znati da je uz vojsku obično kretalo u pohod još puno pomoćnoh osoblja, trgovaca i zabavljaća. Šatori su imali stožasti oblik za običnu vojsku, a bogatiji ratnici nešto drugačije oblikovane s predvorjima i sjenilima. Od tuda dolazi izraz za naš "glavni stožer vojske".
-Nekada se govori iznenadnom pohodu pješadije ili o munjevitim prodorima lakog konjaništva a to je nešto posve drugo bez popratne opreme i zaprežnih kola, pa ne traje kao opsada.
-Nadam se da budete povremeno pročitali npr. poneku pripovjest iz povijesne čitanke ili navode nekog svjedoka tog doba. Dobar je magazin u nas "Carski husar" koji je nakon 20-tak izdanja (jedno i dvobroja) završio za sada izlaženje na hrvatskom jeziku i odlazi u Njemačku.
Vidimo se druge godine uz "glavni stošer" i još bolje pivo pa još raskošniju trpezu!
Lijep pozdrav, Dragiša. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Svi 23, 2013 11:38 am Naslov poruke: |
|
|
Stoji ovo što pišeš, nije bilo besmislenog "junačenja". Čak se čini da su njemački djelovi vojske (22.06.1593.) stajali u zaleđu i dosta oklijevali. A "naš" Toma Erdedi-Bakač je neslavno pobjegao iz bitke godinu ranije. Neki gradovi su se vrlo lako predavali Turcima (suprotno Šubiću-Zrinskom u Sigetu). Itd, itd.
Što se tiče stalnog postava muzeja, zaista ne bi trebao biti problem malo ga ispuniti s nekakvim eksponatima, nije stvar u velimom novcu nego dobroj volji. Npr. da ja radim u tom muzeju, svakog dana bih obojao po par figurica i stavio ih na nekakve diorame... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| domagoj
| | Član od: 26 Lip 2006 | | Poruke: 212 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Pon Svi 27, 2013 9:22 am Naslov poruke: |
|
|
Evo malo "iskustava" od lokalca...
Bio sam maltene cijeli dan tamo , ali nisam baš slikao...išao sam više na "opuštanje duše" i par piva
Galeriju fotki sa Sisak info imate ovdje:
http://www.sisak.info/bojevi-za-sisak-a-d-1593/
Što se tiče bitke slažem se da nije u rangu nekih tipa Samobor, Sv. Helena i sl...ali imajte razumijevanja, ovaj događaj se organizirao prvi put...
Bit će sigurno bolje idući put.
Mada Damire ne znam na kojoj bitci si bio?
Bila je jedna, više proba ,u 15h i malo bolja u 19 h s više efekata, pirotehnike i sl...
Postav izložbe je stalan problem, što je velika šteta za takav i toliki prostor...utvrda je godinama propadala te su eksponati, koliko ja znam, davno otišli za Zagreb pa nemaju nešto za pokazati iz tog doba.
Par puta godišnje imaju neke tematske izložbe, neke koncerte i sl...
Grupa Codex je svirala, ali kasnije navečer, poslije druge bitke.
Trebalo je ostati do kraja, kad je pao mrak u dvorištu utvrde su bile "igre vatrom" što je bilo vrlo efektno, sve uz pratnju navedene grupe Codex.
za kraj oko 21.30 h je bio vartomet...
Sve u svemu po meni dosta dobrar temelj za buduće slične događaje.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Svi 27, 2013 12:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| domagoj Napisao/la: |
Što se tiče bitke slažem se da nije u rangu nekih tipa Samobor, Sv. Helena i sl...ali imajte razumijevanja, ovaj događaj se organizirao prvi put...
Bila je jedna, više proba ,u 15h i malo bolja u 19 h s više efekata, pirotehnike i sl...
...Grupa Codex je svirala, ali kasnije navečer, poslije druge bitke.
Trebalo je ostati do kraja, kad je pao mrak u dvorištu utvrde su bile "igre vatrom" što je bilo vrlo efektno, sve uz pratnju navedene grupe Codex.
|
Nisam znao da je ovo prvi put. Za prvi put je zaista dobro. Bitka više-manje, ali atmosfera, klopa i cuga vrhunski.
Nažalost, nama koji dolazimo iz Zagreba (i vraćamo se) često nije prikladno ostajati do noći, a očito je da je program prilagođen lokalnim gostima, kao nekakav večernji izlazak. Šteta što nije jednako pristupljeno svim točkama programa (Codex je najavljen i za popodne, ali nije bio). Drugi put bude bilo bolje, nek i popodnevni program bude "srčan" (ili bar onakakv kakav je najavljen).
| domagoj Napisao/la: | Postav izložbe je stalan problem, što je velika šteta za takav i toliki prostor...utvrda je godinama propadala te su eksponati, koliko ja znam, davno otišli za Zagreb pa nemaju nešto za pokazati iz tog doba.
Par puta godišnje imaju neke tematske izložbe, neke koncerte i sl... |
Treba vratiti eksponate, i prikupiti nove. Mnogo toga se može napraviti i u samogradnji, uz minimalna sredstva. Bit će to super-muzej jednog dana, prostor je genijalan.
BTW: postoji li kakva dobra povijesna literatura o Sisku? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pacman69
 | | Član od: 02 Lip 2008 | | Poruke: 296 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Uto Svi 28, 2013 11:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ponajbolju literaturu možeš pronaći upravo u Gradskom muzeju, ne znam zašto nisu prodavali na svom štandu u Starom gradu... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Svi 29, 2013 9:06 am Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | | domagoj Napisao/la: |
...Grupa Codex je svirala, ali kasnije navečer, poslije druge bitke.
|
Nisam znao da je ovo prvi put. Za prvi put je zaista dobro. Bitka više-manje, ali atmosfera, klopa i cuga vrhunski.
Nažalost, nama koji dolazimo iz Zagreba (i vraćamo se) često nije prikladno ostajati do noći, a očito je da je program prilagođen lokalnim gostima, kao nekakav večernji izlazak. Šteta što nije jednako pristupljeno svim točkama programa (Codex je najavljen i za popodne, ali nije bio). Drugi put bude bilo bolje, nek i popodnevni program bude "srčan" (ili bar onakakv kakav je najavljen).
| domagoj Napisao/la: | Postav izložbe je stalan problem, što je velika šteta za takav i toliki prostor...utvrda je godinama propadala te su eksponati, koliko ja znam, davno otišli za Zagreb pa nemaju nešto za pokazati iz tog doba.
Par puta godišnje imaju neke tematske izložbe, neke koncerte i sl... |
Treba vratiti eksponate, i prikupiti nove. Mnogo toga se može napraviti i u samogradnji, uz minimalna sredstva. Bit će to super-muzej jednog dana, prostor je genijalan.
BTW: postoji li kakva dobra povijesna literatura o Sisku? | Nisam uspio doći, ali sam kulu posjetio prije cca dvije godine. Lokacija je zaista lijepa i odlično je što se u Sisku nešto pokrenulo vezano za oživljavanje povijesti. Ne mogu se složiti da bi obogaćivanje izložbenog postava bilo jednostavno i jeftino. Obzirom da sam "u struci" mogu reći da po muzejskim depoima sigurno ima oružja i opreme koja bi mogla proći kao ona iz vremena čuvene bitke, ali obično su ti predmeti (npr. kubure, jatagani, buzdovani) u vrlo lošem stanju i iziskuju skupo restauriranje.(Imao sam priliku restaurirati jednu kuburu turskog porijekla sa drškom od ružinog drveta i ukrasima od sedefa iz nešto kasnijeg doba i znam o čemu pričam). Izrada replika kaciga, oklopa i odjeće i sl. je moguća, ali isto vrlo skupa. Pitajte samo članove viteških udruga koliko košta jedna pancirna košulja-to nije nimalo jeftin hobby. Problem je isto sa dobivanjem ili povratom eksponata iz drugih muzeja, jer je to prilična birokratska zavrzlama. Otkup neke privatne zbirke je isto vrlo skupa priča...(radio sam u muzeju i znam sa kojim se problemima susreću muzejski djelatnici) Uglavnom-za jedan suvremeni i bogati stalni postav treba više godina ozbiljnog posla i više stotina tisuća kuna koje u ovom trenutku nema ni država, ni lokalna samouprava, a ni potencijalni sponzori. Nažalost su to sve činjenice, ali to ne treba obeshrabriti entuzijaste i muzealce-treba biti uporan u traženju novaca za dobro osmišljen projekt i imati energije i volje, pa će se nešto i pomaknuti... Možda ima šanse iskoristiti kakav fond EU koji bi povezivao baštinu, turizam i suradnju sa sličnim institucijama. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|