Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Na kioscima
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 63, 64, 65 ... 105, 106, 107  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Pon Tra 15, 2013 1:25 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Nedavno sam slucajno naletio na jednoj trznici na ovaj alat, zemlja izrade ovog alata je Pakistan, nevjerojatno kvalitetan alat, i jako jeftin, pincete velike naprimjer su 4 kune, crvena kljesta su 12 kuna, najskuplje su velike makaze 40 kuna, pogledajte, pozz svima

Uploaded with ImageShack.us
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
bukle

Član od: 08 Ruj 2012
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Tra 15, 2013 5:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pa gdje se to može kupiti?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
damacn

PorukaUpisano: Pon Tra 15, 2013 5:49 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

To je trznica ala hreljic u zg, jednom sam ih samo vidio, jedinomsam tu naisao na ovo, pozz
Natrag na vrh
neretvanac

Član od: 12 Lis 2012
Mjesto: Metković
PorukaUpisano: Pon Tra 15, 2013 6:43 pm    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
To je trznica ala hreljic u zg, jednom sam ih samo vidio, jedinomsam tu naisao na ovo, pozz

damac jeli to možda u Vrapčićima? i šta je ono ispod crvenih klišta?
damacn

PorukaUpisano: Pon Tra 15, 2013 6:47 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Jeste u vrapcicima je, a to je hvataljka za neke sitne tvari, pozzz
Natrag na vrh
bukle

PorukaUpisano: Pon Tra 15, 2013 7:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hvala!
Natrag na vrh
bukle

PorukaUpisano: Pon Tra 15, 2013 7:48 pm    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

Pokušajte naći smisao prije postavljanja pitanja. Pokušajte proguglati prije postavljanja pitanja.

Graffa, svak može googlati i naći svakojake stvari, valjda je ovaj forum postavljen da nam ljudi kao ti pomognu u nekim stvarima (bez googlanja) a da se nemoramo toliko mučiti, ti si ipak profesionalac, pa ne bi trebalo da se toliko uzbuđuješ oko glupih pitanja (mi smo ipak početnici).
Natrag na vrh
dbezinov

Član od: 25 Sij 2013
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Čet Tra 18, 2013 9:17 pm    Naslov poruke: Letvice iz broja 47 Citiraj ovaj komentar

Dobio sam obavijest, da će letvice dimenzija 1,5x3,0x300 mm iz broja 47, koje su inaće bile zabunom ponovo krivo isporučene (širine 5.0 umjesto 3.0 mm), isporučiti uz časopis broj 64. Dobiti ćemo opet 3 kom, tako da se zbog boje i sl. mogu bolje spariti sa onima ranije.

Tako će oni koji se nisu snašli na drugi način moći dovršiti ukrašavanje vanjske oplate.

Pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Čet Tra 18, 2013 9:44 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Cijevi topova sam stavio u bor masinu i skinuo sam im zlatnu boju, tako mi se cini ljepse i prirodnije, pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Sub Tra 20, 2013 10:04 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Pitanje za strucnog suradnika
Posto nasem clanu foruma Jovanu (pru) ne radi internet zamolio me je da postavim jedno pitanje, taj isti problem i mene muci, samo sto pru jos nista nije polijepio a ja jesam
Citiram ga
Radi se o vodilicama pripona,za čiju smo izradu dobili objašnjenje u uputstvu 50a,b i uputstvu za njihovu montažu u 50d,f,g. I sve bi to bilo ok da na te vodilice pripona ne treba postaviti okove pritega za čiju izradu je dato vrlo lepo i iscrpno objašnjenje na DVD-u u poglavlju "nadgrađe". Samo neka mi još neko objasni kako tako pripremljene okove ugurati u rupice kroz već slepljene i postavljene vodilice ??? Ja iz tog razloga još nisam polepio vodilice pripona na trup, mislim da će morati prvo da se rastave ( one su ako se sećaš formirane iz onog laserski izrezanog dele i parčeta letvice 2x2 mm) ,pa kada se postave okovi onda ponovo zalepiti ovu dodatnu letvicu. Baš me interesuje šta kaže stručni saradnik za ova problem
Hvala
Pozz Damir[/img]
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Ned Tra 21, 2013 12:07 am    Naslov poruke: Re: Okovi pritega pripona sa vodilicama Citiraj ovaj komentar

[quote="damacn"]Pitanje za strucnog suradnika
Posto nasem clanu foruma Jovanu (pru) ne radi internet zamolio me je da postavim jedno pitanje, taj isti problem i mene muci, samo sto pru jos nista nije polijepio a ja jesam
Citiram ga
Radi se o vodilicama pripona,za čiju smo izradu dobili objašnjenje u uputstvu 50a,b i uputstvu za njihovu montažu u 50d,f,g. I sve bi to bilo ok da na te vodilice pripona ne treba postaviti okove pritega za čiju izradu je dato vrlo lepo i iscrpno objašnjenje na DVD-u u poglavlju "nadgrađe". Samo neka mi još neko objasni kako tako pripremljene okove ugurati u rupice kroz već slepljene i postavljene vodilice ??? Ja iz tog razloga još nisam polepio vodilice pripona na trup, mislim da će morati prvo da se rastave ( one su ako se sećaš formirane iz onog laserski izrezanog dele i parčeta letvice 2x2 mm) ,pa kada se postave okovi onda ponovo zalepiti ovu dodatnu letvicu. Baš me interesuje šta kaže stručni saradnik za ova problem
Hvala
Pozz Damir[/img][/quote]

Dobro postavljeno pitanje. Upravo sada sam usklađivao prijevod uputa za brojeve 61 - 64, gdje se tumači postavljanje okova pripona.

Okov pripone sastoji se od gornjeg dijela gdje se žica formira oko šupljače i donjeg gdje se žica formira u ušicu kroz koju se pričvršćuje za oplatu trupa. Da ispadne bolje pripremi se jedan alat za savijanje žice.
Postoji razlika između DVD-a i uputa. Ovo što je pru zapazio tiče se DVD-a, jer se okov pripona sa formiranom donjom ušicom mora postaviti prije lijepljena letvice koja zatvara rupe na vodilici.

U uputana 62 e primjenjena je druga tehnologija - okov se formira u gornjem dijelu oko šupljače, zatim se ravni dio žice provuče kroz rupu na vodilici i tek tada formira donja ušica za pričvršćenje na trup. Ovdje se ne radi sa posebnim alatom i treba se potruditi da se žica dobro poravna.

Dakle, mogu se primjeniti obje tehnologije uz razliku lijepljenja završne letvice odmah ili nakon postavljanja okova, ali to saznajemo tek sada. Slijedeći isključivo Upute koje su konkretne za ovu maketu, neće se pogriješiti jer je predviđen redosljed radnji izvediv.

Postoji naznaka da se mogu razlikovati prikazi DVD-a i Uputa sa slikama. Uzevši u obzir i do sada uočene probleme kod izrade, bilo bi dobro da npr. u excelu popišemo po brojevima sva rješenja koja smo mijenjali, tako da se maketari koji će kasnije raditi lakše snađu. Ta tablica " errata corrige" mogla bi se stalno dopunjavati i biti na vidljivom mjestu. Mogla bi se popunjavati uz primjedbe svih što su već zapazili probleme.

Ja ću je čim se riješim prijevoda formirati, pa je možemo dopunjavati ako se slažete. Pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Ned Tra 21, 2013 12:00 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Hvala vam na vasem odgovoru d bezinov
Pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Ned Tra 21, 2013 12:47 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Prijedlozi koje je dao Jovan za rjesavanje ovog problema

Prvo je da tankom testericom ( debljina reza da je oko 1 mm- koliki je i prečnik rupica na vodilicama pripona) zasečeš onu letvicu (2x2mm) u pravcu rupica na vodilicama i to do dubine da se sretneš sa rupicama.Ti zarezi će ti poslužiti da pripremljene okove pritega udeneš do rupice. Kasnije zareze možeš "zakrpiti " komadićima furnira debljine kao što je debljina zareza i sve lepo pažljivo obradiš turpijicom i šmirglom.
Druga varijanta je da pažljivo skalpelom, turpijom i šmirglom skineš ovu dodatu letvicu (2x2 mm) , toliko da samo ostane onaj prvi deo laserski izrezane vodilice i deo od ove druge toliko da ostanu formirane rupice ( one što si ih dobio kada si ova dva dela spojio i bušilicom i burgijom debljine 1 mm proširio već zadate rupice ). Sledeći korak je da postaviš po uputstvima pripremljene okove pritega, a zatim preko njih zalepiš novu letvicu 2x2mm i sve će biti kao da je sve urađeno na vreme i pravim redosledom.

Ima još i jedno rešenje , a to je da se sve vodilice pripona " odlome " od trupa , pa da se rastave i onda sve onako kako Bog kaže.
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Ned Tra 21, 2013 4:54 pm    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

[quote="damacn"]Prijedlozi koje je dao Jovan za rjesavanje ovog problema......[/quote]

Odlično, sada imamo prijedloge za obje varijante izrade i montaže okova pritege pripona.
Pozz Smile
Natrag na vrh
kum od barbe

Član od: 03 Tra 2012
Mjesto: Lepoglava
PorukaUpisano: Pet Tra 26, 2013 2:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

možda i ovo nekom pomogne za ideju

pozdrav
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 63, 64, 65 ... 105, 106, 107  Naprijed
Stranica 64/107

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma