Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Na kioscima
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 105, 106, 107  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Sub Ožu 09, 2013 3:53 pm    Naslov poruke: damir Citiraj ovaj komentar

Pozz svima
meštar pru mi je postavio pitanje kako u mene stoje jarboli na galijunu, ja sam mu dao odgovor koji mozete vidjeti ovdje. Molim sve maketare koji mogu pomoci, da nam kazu kakvo je pravilo i kako jarboli trebaju stajati, hvala vam unaprijed svima
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
neretvanac

Član od: 12 Lis 2012
Mjesto: Metković
PorukaUpisano: Sub Ožu 09, 2013 4:39 pm    Naslov poruke: Re: damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Pozz svima
meštar pru mi je postavio pitanje kako u mene stoje jarboli na galijunu, ja sam mu dao odgovor koji mozete vidjeti ovdje. Molim sve maketare koji mogu pomoci, da nam kazu kakvo je pravilo i kako jarboli trebaju stajati, hvala vam unaprijed svima

Ja mislim da moraju biti blago nagnuti naprid prema provi tako na mojim svim brodovima a i nacrtima,ali treba čut i ostala mišljenja. Wink pozz.
r_faruk

Član od: 28 Lis 2012
PorukaUpisano: Sub Ožu 09, 2013 10:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

damacn! odlican jedrenjak.....

imam jedan manji problem, pa ako ste u mogucnosti...... help!
zavrsavam sa ljepljenjem furnirskih letvica...... problem je sto mi bukvalno fale cetiri letvice. ni sam ne znam kako jer sam maksimalno stedio, s obzirom da nikad ne znam koliko cega dolazi....

ostali su mi dijelovi casopisa 37 (oplata) neotpakovani.

ako je neko u mogucnosti da mi posalje postom nekoliko ovih furnirskih platica za oplatu bio bih jako zahvalan, naravno.... samo recite cijenu....

ukoliko nekome trebaju daske za oplate samo neka javi....... pozdrav.....

ja sam u sarajevu, ako ima neko na forumu neka javi pa se mozemo naci i ovdje........... veliki pozdrav i sretno sa jedrenjakom....
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
damacn

PorukaUpisano: Sub Ožu 09, 2013 10:40 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Faruk vrlo rado bih ti to ucinio, ja sam zadnju tu platicu iskoristio za svoje kormilo, i sada nemam rezerve, pa me malo strah sta ako zatreba, ali mislim ako ne uspijes naci da kontaktiras deagostini preko kioska gdje kupujes da t posalju broj u kome su te platice, pozz
Natrag na vrh
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Sub Ožu 09, 2013 11:10 pm    Naslov poruke: postavljanje razme Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima . Neverovatno da daju baš tako knap materijal. Nesme čovek ni greškicu da napravi !!!
Imam jedno pitanje za sve koji su došli do ove faze , a to je postavljanje razme. Pitanje je : kako se priprema , to jest kako je potrebno poravnati prvu oplatu u delu gde ona leži na linicama , pošto su ove pod uglom u odnosu na simetralu korita . Da li je poravnati tako da isprate kosinu linica , ili linice ispraviti tako da sve ukupno bude paralelno sa ravni vode ?
Evo i slike preseka korita u jednom delu, ako nisam uspeo dobro da objasnim šta me interesuje.

Hvala , veliki pozdrav.[/img]
dbezinov

Član od: 25 Sij 2013
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Ned Ožu 10, 2013 1:06 am    Naslov poruke: Postavljanje razme na linicu Citiraj ovaj komentar

Bok pru, evo savjeta:

1. Linicu ostavi kako je montirana, pod kutem kao na prvoj skici. Nemoj je kriviti ili dotjerivati.

2. Ukoliko postaviš brod tako da stoji na postolju u svom uspravnom plutajućem položaju, razmu postavi na linicu horizontalno u odnosu na podlogu, a ne kako je nacrtana na prvoj skici (okomito na linicu). Znači u smjeru horizintalnih linija na tvom kockastom papiru.Tako i izbrusi gornje rubove svih linica.
Bez obzira kako je linica nagnuta, razma je horizintalna, tako da kad se krećeš po palubi ruka se prirodno naslanja kao kod rukohvata na ogradama inače.
Pozz
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Ned Ožu 10, 2013 1:08 am    Naslov poruke: Razma dopuna Citiraj ovaj komentar

Još jednostavnije - linica kao na prvoj skici a razma kao na drugoj!

Pozz
Natrag na vrh
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Ned Ožu 10, 2013 1:43 am    Naslov poruke: razma dopuna Citiraj ovaj komentar

Hvala Damire , baš sam malo pre pričao sa tvojim imenjakom (Damac) da mi ova varijanta više odgovara. Lakše se brusi kada je horizontalno postavljena razma. Može se na dužem komadu drveta nalepiti šmirgla i brusiti u istom momentu i levu i desnu stranu , tako što letvu sa šmirgloma naslonimo na obe strane i pokretima lev-desno u kombinaciji sa napred nazad dobijemo vrlo lako dve identične strane i lepo horizontalno pripremljene.

[img][/img]
graffa

Član od: 07 Stu 2011
Mjesto: velika gorica
PorukaUpisano: Ned Ožu 10, 2013 9:48 am    Naslov poruke: Re: damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Pozz svima

Vodena linija se ucrtava na trup tako da je kobilica na pramcu za 15 do 20 mm viša od krme. Ili drugaćije rečeno, kobilica nije paralelna sa vodnom linijom.
Kad se maketa postavi u taj položaj, jarboli moraju biti okomiti na vodnu liniju i u tom položaju mora biti postolje.
Ako se maketa položi na stol cijelom dužinom kobilice, onda su jarboli blago nagnuti naprijed.
dbezinov

PorukaUpisano: Ned Ožu 10, 2013 2:42 pm    Naslov poruke: Postavljanje razmi i pumpe za drenažu Citiraj ovaj komentar

Dobro je pru, za svaku ideju imaš tehnološko rješenje.

Idemo dalje. Kod montaže pumpe za drenažu u broju 53 pokazati će se da treba rješiti izradu ručice i spoj dna pumpe sa cijevi; nije strašno ali nije kako piše u uputama, pa se treba snaći.
Pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Ned Ožu 10, 2013 2:47 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Htio bih nabaviti dobar cirkular za kucu, uvijek mi nesto treba, sluzio bi mi najvise za ivericu 18mm, koristi bi ga ii u ovom hobiju, recimo nesto od proxona kvalitetnije (stolni)vi koji se razumijete u te stvari mozete li mi reci sta da kupim, hvala vam lijepo, pozz damir
Moze i neka druga marka, ali volijo bi nesto kvalitetnije
Natrag na vrh
Tamburash

Član od: 18 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Ned Ožu 10, 2013 2:53 pm    Naslov poruke: Re: Damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Htio bih nabaviti dobar cirkular za kucu, uvijek mi nesto treba, sluzio bi mi najvise za ivericu 18mm, koristi bi ga ii u ovom hobiju, recimo nesto od proxona kvalitetnije (stolni)vi koji se razumijete u te stvari mozete li mi reci sta da kupim, hvala vam lijepo, pozz damir
Moze i neka druga marka, ali volijo bi nesto kvalitetnije

Ja sam sebi kupio Proxxon FET.. cijena je momacka, ali nađe se tu i tamo na njuskalu. Ja sam ugrabio jedan koji je bio samo proban, jos pod garancijom. Platio sam ga oko 2000kn i stvarno je odlican! Mozes raditi s njime najtanje letvice koje ti trebaju do rezanja 18mm iverice bez ikakvih problema!
evo i kratkog opisa cirkulara
http://www.youtube.com/watch?v=uKUB7s7bnQM

Pozdrav!
damacn

PorukaUpisano: Ned Ožu 10, 2013 3:00 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Hvala ti tamburash, reci mi kad bi htio raditi namjestaj recimo par ormara i dva kreveta, jel to on moze, kvaliteta nije sigurno upitna, mozes mi napisati cijenu novoga, necu zaliti dati i malo vise samo da budem zadovoljan
Natrag na vrh
dbezinov

PorukaUpisano: Ned Ožu 10, 2013 3:01 pm    Naslov poruke: Laserski rezač za maketarstvo Citiraj ovaj komentar

Imam nekoliko upita od kupaca gdje i po koliko mogu kupiti laserski rezač za drvo za naše potrebe.

Nisam tu "doma" pa me zanima ima li tko saznanja i toj tehnologiji i dali je isplativa za amaterski rad ?

Hvala i pozz
Natrag na vrh
damacn

PorukaUpisano: Ned Ožu 10, 2013 3:09 pm    Naslov poruke: Damir Citiraj ovaj komentar

Pitanje za bezinova,
Ja sam uradio pumpu tocno kako pise, sada mi nije jasno zasto ne valj, znaci cijev sam ostavio malo iznad gornje palube, odrezanu kako pise, onda sam uzeo pumpu, stavio lijepilo na pumpu i gurao prema dle dok pupma svojim tijelom nije nalegla na gornju palubu, tako sam siguran da je pumpa zalijepila se za cijev, u pumpi sam izbusio rupu od 1 mm i sve fercera, pozzz
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 105, 106, 107  Naprijed
Stranica 56/107

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma