Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Maketarski radni sto
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
pru959

Član od: 20 Kol 2012
Mjesto: Pančevo
PorukaUpisano: Ned Velj 24, 2013 11:41 pm    Naslov poruke: 3, 2, 1 polazak Citiraj ovaj komentar

Pre nego dam mere za poz.4 samo da dam i ovu primedbu. Ovaj mali korpus je samo maska, ustvari kutija u koje se ulažu plastične kutijice, kojih ima kod svakog plastičara . Mere koje ću da dam za ovu kutiju su prilagođene onome što sam ja pronašao , a to je jedan sistem nastavljivih malih kutijica koje se šniraju jedna u drugu i tako formiramo ono što nam treba. Pojedinačni elementi su veličine 10x5x15 cm i ja sam meru poz.4 prilagodio upravo ovim merama. Unutrašnje mere pozicije 4 su
širina 20,1, visina 46,4 i dubina 18,2
Širinu i dubinu poz.4 možete da korigujete i prilagodite onome što nađete , a visina mora obavezno da ostane 50 cm[b] kako bi u paru sa poz 3 mogla da nosi kupolu pod kojom se montira neonsko svetlo (pozicija 8.)
Dakle materijal za poz.4 je:

- levi bok...............50x18,2.....1 kom.....(1-2)
- desni bok.............50x 20......1 kom......(2-2)
- pod i plafon.......20,1x18,2.....2 kom......(1-0)

Materijal za poz.5 (pomoćna radna ploča -sklapajuća)

- ploča..................52x69.....1 kom.....(2-2)
- podploča.............52x4.......1 kom.....(2-2

Materijal za poz.6 (front rešetkaste fijoke) nije još uvek definisan - zavisi od gabarita gotove fijoke ( daću kasnije)

Materijal za poz.7 ( pomoćna radna ploča na izvlačenje)

- ploča....................30x65......1 kom.....(1-2)
- maska rukohvat.....4x32.......1 kom.....(2-2)

Materijal za poz.8 (senilo za neonsku lampu)

- bokovi...................10x20......2 kom.....(2-1)
- prednja, zadnja.....10x81,3.....2 kom.....(0-1)
- plafon...................84,9x20.....1 kom.....(2-2)

Materijal za poz.11 ( gornja vezna ploča )

- ploča....................50x146,4.....1 kom....(0-1)

Ovo bi bilo sve od materijala sem okova koji ću da dam uskoro. Narednih dana ću da dam objašnjenje za sklapanje pojedinačno za svaki element, kao i za formiranje celine.

Laka vam noć i svako dobro!

pru959: poruka promijenjena dana: Uto Ožu 05, 2013 8:58 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
OutOfFocus

Član od: 22 Tra 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 2:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

stol je super! nacrt, krojna lista, sve...profi!
ali ima jednu veliku manu -> $$$$$$$$
pru959

PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 5:44 pm    Naslov poruke: 3, 2, 1 polazak Citiraj ovaj komentar

Vidim malo se zahuktava ( raduje me veliki broj posetilaca ) . Biće nešto od ovoga! Da ne bi neki odustali i pre nego što počnu, večeras , malo kasnije, ću dati kalkulaciju novčanu po fazama , to jest po celinama , tako da će moći da se ima uvod u cene stola u zavisnosti do koje faze se radi. Te cene ću formirati na bazi cena materijala ovde kod mene ( u Srbiji) , ali mislim da ni kod vas , da li je u pitanju BiH ili Hrvatska to ne bi trebalo da bude mnogo različito. Veliki pozdrav, Jovan.
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 8:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

u Hrvatskoj - m2 oplemenjene iverice 67-99 kn, ploce su 210 x 270 cm, kantiranje trakom 7 kn/m, ABS om 9-12 kn/m
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
pru959

PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 9:41 pm    Naslov poruke: 3, 2, 1 polazak Citiraj ovaj komentar

Cene koje sada budem dao su bazirane na ovim cenama:

m2 oplemenjene iverice................ 13,5 eura
m2 oplemenjene belo-belo..................7 eura
m1 kantovanja ABS 2mm.................1,3 eura

Najosnovniji pozicije za sto ( radna ploča +desna nogara+boks sa 5 fijoka+vezna ploča koja spaja box i nogar- " leđa") se sastoji iz

oplemenjene iverice dezen......3,4 m2 x 13,5 eura = 45,9
iverica belo belo.........................2 m2 x 7 eura = 14
ABS širine 4 cm........................ 4,5 m x 1,8 eura = 8,1
ABS širine 2 cm........................ 20 m x 1,3 eura = 26
teleskopski klizač 600mm..........5 kom x 4,5 eura = 22,5

UKUPNO.......................................................................116,5

Materijal potreban za poz.3 ( nadstoni box sa izvlačivim policama)

oplemenjena iverica dezen......2,8 m2 x 13,5 eura =37,8
ABS debljine 2mm ..................14 m x 1,3 eura =18,2
teleskopski klizač 4oo mm.......6 pari x 3,6 eura =21,6

UKUPNO.......................................................................77,6

Materijal potreban za poz.4 (box sa plastičnim umetkom)

oplemenjena iverica dezen......0,34 m2 x 13,5 eura =4,59
ABS debljine 2mm.......................3 m x 1,3 eura =3,9
plastični regal umetak................1 kom x 9 eura = 9

UKUPNO.......................................................................17,49

Materijal potreban za poz.5 (sklapajuća radna ploča)

oplemenjena iverica dezen......0,45 m2 x 13,5 eura = 6
ABS debljine 2mm......................3,5m x 1,3 eura = 4,55
sklopiva konzola.......................2 kom x 9 eura =18

UKUPNO.......................................................................28,55

Materijal potreban za poz.6 (rešetkasta fijoka )

oplemenjena iverica dezen......0,14m2 x 13,5 eura = 1,9
ABS debljine 2mm.....................1,6m x 1,3 eura = 2
metalna rešetkasta korpa
sa integrisanim klizačima..........1 kom x 20 eura = 20

UKUPNO........................................................................23,9

Materijal potreban za poz.7 (pomoćna radna ploča na izvlačenje)

oplemenjena iverica dezen......0,25m2 x 13,5 eura = 3,4
ABS debljine 2mm.......................2m x 1,3 eura = 2,6
bukove lajsne ( vodilice)........... 1,5m x 3 eura = 4,5

UKUPNO........................................................................10,5

Materijal potreban za poz.8 (senilo sa neonskom rasvetom)

oplemenjena iverica dezen......0,53m2 x 13,5 eura = 7,15
ABS debljine 2mm.......................5m x 1,3 eura = 6,5
klavir šarka.................................1m x 3 eura = 3

UKUPNO........................................................................16,65

Materijal potreban za poz.11 (gornja vezna ploča )

oplemenjena iverica dezen......0,9m2 x 13,5 eura = 12,15
ABS debljine 2mm...................1,5m x 1,3 eura = 1,95

UKUPNO........................................................................14,1

cena kompletnog materijala stola sa svim nadgradnjama je UKUPNO..........305.29 eura
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 9:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

oho, racunaj da kod piljenja ima i nešto škarata (makar komp automatski radi max. iskoristivost uvijek ima malo škarta) koji se takodje plača. Bar bilo kad sam sebi radio stol za komp.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
pru959

PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 9:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nono_zg Napisao/la:
oho, racunaj da kod piljenja ima i nešto škarata (makar komp automatski radi max. iskoristivost uvijek ima malo škarta) koji se takodje plača. Bar bilo kad sam sebi radio stol za komp.

kada sam pravio kalkulaciju materijala (kvadrature iverice ) dodao sam 20% "rastura" koji je u 90 posto dezena dovoljan da pokrije realni rastur. Kod iverice koja nema dezen to prevazilazi realan rastur ( sem ako su mere baš takve da se jako teško uklapaju) . Dakle Nono Zg bez brige , rastur , to jest gubici kod krojenja su uračunati , što i jeste uobičajeno kod pravljenja kalkulacija. Very Happy
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 9:59 pm    Naslov poruke: damir Citiraj ovaj komentar

meštre svaka ti cast, koliko bi ruka na ovo bilo mozes li dati cijenu, hvala ti , pozz
Natrag na vrh
pru959

PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 10:06 pm    Naslov poruke: 3, 2, 1 polazak Citiraj ovaj komentar

Ovo su elementi okova koji se koriste kod izrade ovog stola :

rešetkasta korpa sa ugrađenim klizačima

teleskopski klizač fijoke sa potpunim izvlačenjem

[/img]

sklapajuća konzola za bočnu radnu ploču ( dve varijante)

[img][/img]
pru959

PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 10:16 pm    Naslov poruke: 3, 2, 1 polazak Citiraj ovaj komentar

Damire , ja kad radim na cenu materijala ukalkulišem još 30% za ruke . Ovde kod nas je to u principu od 30 - 40 . I još nešto, mislim da veliki broj ljudi koji se pojavljuju ovde na forumu uz malo truda i pažnje može ovo da uradi. Od alata je potrebno da čovek ima bušilicu, šrafilicu, par stega i još par sitnica . Stege mogu i da se improvizuju. Ako se sklapa šrafljenjem ( pod uslovom da ne smeta ako se po negde vidi i po koji šraf) potrebne su samo ugaone stege , ili neki pomoćnik koji bi pridržavao prilikom bušenja i to ti je to. Ja sam obećao , a to ću i da uradim: za svaki deo ću da dam objašnjenje kako se sklapa i po neki savet kako bi što više nas bez pomoći profesionalaca ( ovo sad idem na štetu struke ) moglo da sklopi svoj sto.
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Pon Velj 25, 2013 10:19 pm    Naslov poruke: damir Citiraj ovaj komentar

Hvala Pru, stol mi se svidja jako, sve si detaljno, pedantno iznio, cekam kraj, a onda cu vidjeti imam li hrabrosti krenuti u projekt zvan stol po Jovanu, pozz meštre
Natrag na vrh
pru959

PorukaUpisano: Sri Velj 27, 2013 1:00 am    Naslov poruke: 3, 2, 1 polazak Citiraj ovaj komentar

Dobro veče svima. Danas mi je dan bio prepun obaveza , pa nisam stigao da se javim, a i sada ću vrlo kratko , samo da nabrojim šta nam je to potrebno od alata za sklapanje stola . Slikom to je ovo:

- bušilica
- šrafilica
- metar, olovka , vinkl (dobro je ako ima milimetarsku podelu)
-ugaona stega ( potrebne su dve za lak rad)
-čekić
-šilo za obeležavanje ili nešto drugo pogodno za to
-burgija za drvo 8mm
-trostepena burgija za mali iver vijak
-magnetni nastavak sa ulošcima "1", "2", imbus 3 ili imbus 4[/img]
-stolarske stege metalne ili drvene ( objasniću kako se prave )

Spajanje može da se radi u više varijanti:

1.-pomoću "keksova " lepljenjem uz pomoć stolarskih stega
2.-pomoću drvenih tiplova debljine 8mm , lepljenjem i stezanjem pomoću stega
3.-pomoću keksova ili tiplova , stezanjem pomoću ekscentar bravica
4.-pomoću šrafova , prvenstveno iver vijka , koji je specionalno projektovan za
rad sa ivericom

Metod spajanja šrafovima je najjednostavniji ( ne zahteva nikakve specijalne pripreme i mnogima može biti prihvatljiv i izvodljiv) , pa ću sva objašnjenja bazirati upravona tom načinu spajanja.
Evo još i slikom šta nam je potrebno od materijala, mislim na operaciju sklapanja i čime se rade pripreme za određeni tip spajanja. Jedino za spajanje "keksom" nisam prikazao mašinicu koja to radi ( keksericu)

[/img]

Za sada ovoliko , sutra počinjemo sa instrukcijama za sklapanje pojedinih delova.
Pozdrav, Jovan.
theone365

Član od: 13 Pro 2010
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Velj 27, 2013 9:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

svaka čast,pratimo !
Natrag na vrh
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Sri Velj 27, 2013 10:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlično, kad bi radio radio bi ga sa šerafima. Lakše je kod seljenja itd... Eto moj stol za komp preko 10 godina star, a radio sam ga sa ivericom i ovim šerafima.
E da šerafe preporucam na imbus lakše je za raditi nego sa onima na križni šrafinciger.
Natrag na vrh
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Čet Velj 28, 2013 9:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nadam se da nije kasno, ali ako imas priliku, razmisli o tipu ladice za tastature za kompjutere, na koju okacis nesto u ovom smislu:

Meni ovaj sistem uspesno sluzi vec 4 godine i nemam nameru da ga menjam Wink Sve mi je pri ruci, sve je sortirano. Naravno, sada je u tim kutijicama mnogo vise stvari, alata, lepila, kitova, ... Jedino stipaljke su dobile odvojenu kutiju, posto ih je sada vec oko 50 Wink

Inace pratim ovo sa zanimanjem i svaka cast za ideje Very Happy I priznajem da sam neke ideje pokupio od tebe i mozda ih implementiram na svom stolu Wink
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naprijed
Stranica 5/7

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma