Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 15, 2013 5:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| To ti je dobra ideja Pru, vidi ako ima zainteresiranih pa možda bolje otvoriti novu temu pod odvojenom kategorijom. Sigurno će biti zanimljivo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Pet Velj 15, 2013 6:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala Barba, mislim da će tako biti najbolje. Pozdrav! _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
 | | Član od: 25 Sij 2013 | | Poruke: 274 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 15, 2013 7:53 pm Naslov poruke: Klinarica i ostalo |
|
|
[quote="pru959"]Lepo je slušati vas, rešavate probleme , koji mene tek čekaju. Sada ne razumem o čemu se radi, ali valjda ću kada i ja stignem do te faze do koje ste svi vi stigli. Teši me što će do tada već sve biti rešeno , pa ću ja dobiti onako " sve na gotovo". Raduje me što , ako sam dobro shvatio , i gospodin Damir Bezinović takođe sklapa galeon , jer je to najbolji način da uđe u problematiku i razume koje sve probleme imamo. Tako će i najbolje moći da nam pomogne. Srećan rad i pozdrav svima. Pozdrav i za [b]Marina[/b]![/quote]
Napokon radno - hvala ti što si ubrzao proces. Imaš pravo pru, radim galijun paralelno kao i ostali, pošto se uvijek pri kitovima pojave zbog pojednostavljenja neki problemi. Zasada zbog zazetosti ne dovršavam sve(npr. stepenice, vrata, furnirska oplata..), ali probam sve zbog uočavanja problema. Nadam se da će ovi zajednički napori uroditi plodom. Marin je na putu i biti će pri laptopu iduću sedmicu - hvala u njegovo ime. Pozz  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Pet Velj 15, 2013 8:30 pm Naslov poruke: Re: Objava str. suradnika - klinarice |
|
|
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/266/1090975imgjpg.jpg/][img]http://imageshack.us/a/img266/8043/1090975imgjpg.th.jpg[/img][/URL]
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/189/1090965imgjpg.jpg/][img]http://imageshack.us/a/img189/127/1090965imgjpg.th.jpg[/img][/URL]
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/5/1090972imgjpg.jpg/][img]http://imageshack.us/a/img5/1835/1090972imgjpg.th.jpg[/img][/URL]
Na ovim slikama se vidi pogreška u izradi nacrta za model iz deagostinija.
Bočna ograda glavne palube je istog nivoa kao ograda krmenog kasara te bi u stvarnosti bila viša od dva metra što je pogrešno.
Ograda je imala još jedan lom i to odmah nakon zida krmenog kasara na normalnu visinu, pa je klinarica učvšćena paralelno sa jarbolom na ogradu.
I ograda pramčanog kasara je previsoka i nije ni slična stvarnosti. [/quote]
graffa, jesu li ove primjedbe proizašle iz iskustva kako bi trebalo biti na jedrenjaku ili imaš podatke o Krstitelju koji na maketi nisu vjerni? Zaista ima nesrazmjera u raznim detaljima. Pokušavam doći do izvornih podataka u tom galijunu koji još nisu urodili plodom. pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Pet Velj 15, 2013 9:19 pm Naslov poruke: Re: Objava str. suradnika - klinarice |
|
|
ne treba ti [/URL]  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
 | | Član od: 07 Stu 2011 | | Poruke: 241 | | Mjesto: velika gorica |
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 12:56 am Naslov poruke: Re: Objava str. suradnika - klinarice |
|
|
| dbezinov Napisao/la: |
graffa, jesu li ove primjedbe proizašle iz iskustva kako bi trebalo biti na jedrenjaku ili imaš podatke o Krstitelju koji na maketi nisu vjerni? Zaista ima nesrazmjera u raznim detaljima. Pokušavam doći do izvornih podataka u tom galijunu koji još nisu urodili plodom. pozz |
Ove slike su od Artesania latina makete istog broda od prije nekoliko godina.
Taj brod više nije u njihovoj ponudi pa je vjerojatno de agostini otkupio pravo na objavljivanje.
Razlike između ta dva nacrta su dosta velike i sad je to skoro nemoguće za ispraviti. Ja sam neke stvari sam mijenja prije nego sam naišao na crtež od Artesanije. Recimo, na pramčanom kaštelu nisam dizao klinarice na stupiće nego sam klinarice postavio ispod ograde. Na pramčanoj i krmenoj strani pramčanog kaštela je ograda sa trokutastim otvorima. Takovih ograda sigurno nije bilo pa sam i te ograde izradio sa stupićima.
Na zadnjem krmenom kaštelu na bokovima isto mora doći ograda jer je ista preniska.
Bokovi glavne palube su previsoki. Fali jedan lom na krmenom kaštelu koji bi ogradu spustio na razumnu visinu. Ako bi tako visoka ograda postojala u stvarnosti, bila bi viša od dva metra. Zbog toga što je ograda previsoka, klinarice su nagurane pod stepenice, koje će smetati vezivanju, a bit će ga, pa je bolje te stepenice skinuti dok još ima prostora za alat. Mogu se kad je sve gotovo ponovno zaljepiti.
Ja prekidam kupovanje de agostinija, jer ću ovaj trup završiti po crtežima od atresanie. Uzet ću samo onih par brojeva sa topićima kad dođu i sa bigotama. _________________ Moja su samo moja dobra i loša djela.
Ostalo je Njegovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 1:35 am Naslov poruke: damir |
|
|
| ja svoj jedrenjak radim u dnevnom boravku, to je velika muka, poslije radje koje ima dosta, umorim se i onda jos moram cistiti dnevni boravak, i tako svaki put, ljeti sam radio na balkonu i bilo je lakse, moje misljenje je da se ipak mora imati neki radni prostor, o tome nisam razmisljao kad sam krenuo u ovo, ideja o radnom stolu je odlicna, jako me zanima, pru ako postavis novu temu o izradi stola molim te obavjesti nas ovdje gdje to mozemo pogledati, pozzz svima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 2:02 am Naslov poruke: |
|
|
| barba Napisao/la: | | To ti je dobra ideja Pru, vidi ako ima zainteresiranih pa možda bolje otvoriti novu temu pod odvojenom kategorijom. Sigurno će biti zanimljivo. |
Ovdje možeš skinuti ideju za radni prostor
http://www.mediafire.com/download.php?pryquxwh30a0bg7 _________________ Moja su samo moja dobra i loša djela.
Ostalo je Njegovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 9:57 am Naslov poruke: Damir |
|
|
Damire tema je na Drveno brodomaketarstvo " Maketarski radni sto", što više ideja i iznetih problema sa kojima smo se sreli u radu, sto će biti funkcionalniji. Pozdrav! _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 10:35 am Naslov poruke: klinarice |
|
|
Graffa imam jednu molbu za tebe. Ne mogu da se uključim u problematiku o kojoj pričate , pošto daleko kaskam za svima vama u izradi galeona. Ja sam još uvek u fazi prve oplate ( izgleda da je to vralo bezbrižna i neproblematična faza ), i iz toga i ne mogu u potpunosti da shvatim koji se problemi javljaju sada tu gde ste vi stigli, ali mi je jasno da se javljaju problemi koji će kasnije prouzrokovati možda još veće, pa te molim, kada uugrabiš vreme i imaš volje da pogledaš
http://www.youtube.com/watch?v=eA1Eq96mO9E&feature=player_detailpage
tu su instrukcije jednog ruskog maketara, koji je takođe radio DeAgostinijev galeon, ovaj isti koji i mi radimo. On je svojim instrukcijama pokrio svaki broj produkcije, ali sam ja našao samo one koji su iznad broja 70, to je dakle nešto što nas tek čeka. Pretpostavljam da ćeš ti uspeti svojim okom i iskustvom da uočiš ( ako malo pregledaš sve to) da li nas stvarno čekaju neki nepremostivi problemi ili ne i da nam to kažeš, eventualno predložiš kako to da izbegnemo.
Hvala i veliki pozdrav! Jovan! _________________ ZIRA
pru959: poruka promijenjena dana: Sub Velj 16, 2013 10:48 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 10:45 am Naslov poruke: Re: klinarice |
|
|
| pru959 Napisao/la: | Graffa imam jednu molbu za tebe. Ne mogu da se uključim u problematiku o kojoj pričate , pošto daleko kaskam za svima vama u izradi galeona. Ja sam još uvek u fazi prve oplate ( izgleda da je to vralo bezbrižna i neproblematična faza ), i iz toga i ne mogu u potpunosti da shvatim koji se problemi javljaju sada tu gde ste vi stigli, ali mi je jasno da se javljaju problemi koji će kasnije prouzrokovati možda još veće, pa te molim, kada uugrabiš vreme i imaš volje da pogledaš
http://www.youtube.com/watch?v=eA1Eq96mO9E&feature=player_detailpage
tu su instrukcije jednog Ruskog maketara, koji je takođe radio DeAgostinijev galeon, ovaj isti koji i mi radimo. On je svojim instrukcijama pokrio svaki broj produkcije, ali sam ja našao samo one koji su iznad broja 70, to je dakle nešto što nas tek čeka. Pretpostavljam da ćeš ti uspeti svojim okom i iskustvom da uočiš ( ako malo pregledaš sve to) da li nas stvarno čekaju neki nepremostivi problemi ili ne i da nam to kažeš, eventualno predložiš kako to da izbegnemo.
Hvala i veliki pozdrav! Jovan! |
Ma nema nekih nepremostivih problema. Svaki je riješiv. Ima samo nekih stvari koje su malo, kako da kažem, zakomplicirane. Moj je savjet da ne treba žuriti i sklapati smjesta kako se sakupi materijal.
Ja sam počeo sklapati tek negdje oko 30og broja.
I bez obzira na to, sad kad sam našao originalnu maketu, vidim da sam i opet previše žurio. Sad više ne mogu učiniti preinaku, tj previše posla i nemam ambicije.
A savjeti ovog rusa su ok jer pokrivaju ono što filmići na cd-u preskaču. _________________ Moja su samo moja dobra i loša djela.
Ostalo je Njegovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 12:05 pm Naslov poruke: Re: klinarice i nacrti |
|
|
Ma nema nekih nepremostivih problema. Svaki je riješiv. Ima samo nekih stvari koje su malo, kako da kažem, zakomplicirane. Moj je savjet da ne treba žuriti i sklapati smjesta kako se sakupi materijal.
Ja sam počeo sklapati tek negdje oko 30og broja.
I bez obzira na to, sad kad sam našao originalnu maketu, vidim da sam i opet previše žurio. Sad više ne mogu učiniti preinaku, tj previše posla i nemam ambicije.
A savjeti ovog rusa su ok jer pokrivaju ono što filmići na cd-u preskaču.[/quote]
graffa hvala ti na savjetima i linkovima. Pri traženju podataka o našem galijunu naišao sam na razne podatke o istom imenu. Bilo je više galijuna pod tim imenom, a izgleda da su izvori podataka različiti.
Imamo nekoliko mogućnosti:
- raditi maketu što sličniju i po izgledu i po funkciji stvarnom brodu. To je najzahtjevnije i u našem slučaju teško izvedivo (ako slijedimo upute DeAgostinija). Trebalo bi kao što si ti radio - pronaći nacrte i prilagoditi se njima. Tu je sada problem i sa mjerilom konstrukcije i opreme, a pogotovo sa znanjem o funkcionalnosti opreme, što se može steći nakon godina bavljenja time.
- druga je opcija slijediti upute i čvrsto ih se pridržavati. Korigirati jedino gdje su očite pogreške. To je opcija za one koji počinju sa ovim hobijem i najvećim brojem kupaca, koji uostalom s punim pravom smatraju da je nakladnik trebao dati kvalitetno rješenje.
Savjetima iskusnijih kolega možemo si pomoći i slijediti ih koliko smo u stanju. Stoga hvala svima koji pomažu u tome. Međutim radikalna rješenja kao npr. snižavanje linice je teško izvedivo u ovoj fazi. Zanima me što će DeAgostini odgovoriti na ovo pitanje, koje ću mu proslijediti.
Zasada toliko i pozdrav. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 12:50 pm Naslov poruke: Re: damir |
|
|
[quote="dbezinov"][quote="damacn"]Opažanje pri provjeri klinarica, upute 50 c i 50 f.
[b][b]jeli se moze dobiti crtez gdje se tocno vodilice pripona lijepe, jer iz ovog uputstva to nije bas jasno, to bi vrijedilo napraviti da ne zeznemo stvar sada, pozz[/b][/quote][/b]
Što se tiče nacrta za vodilicu pripona - sada ih nemamo. Jedino percepcijom slika u uputama, DVD-u i priloga u prvom broju može se ocjeniti njen položaj. Pozz[/quote]
[b]Pogledao sam detaljnije pozicije vodilica pripona. Krmena je dobro postavljena, a pramčanu bi pomakao malo prema krmi. Naime, okovi pripona ispod vodilice vezuju se na trup, i treba ih postaviti tako da npr. treća pramčana ne tuče u otvor topa, već da takne njegov stražnji rub (sada mu dira prednji rub). Stajati će ravnije a i bolje u odnosu na pramčani jarbol, jer pripone inače pritežu prema krmi. Ja bi pričekao sa ljepljenjem vodilice, je ćemo oko brojeva 65 raditi okove, pa će se moći postaviti najbolje u odnosu na jarbol i otvore topova.
pozz[/b] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 2:17 pm Naslov poruke: damir |
|
|
| Iznijet cu svoje misljenje, neznam jesa li u pravu, ali muci me pa cu napisati par redaka, Da sam na pocetku znao u sta ulazim ne bi nikada usao, sada stvari rijesavamo gledajuci slike, filmove, nigdje nikakvih mjera, DeAgositi nije uopce upozoravao na neke stvari kroz svoja uputstva, iskreno nemam volje raditi stvari otprilike da bi na kraju mozda potrefio neke stvari, ali sta je tu je , idem dalje, ali nisam siguran da li cu ovaj jedrenjak zavrsiti, ako mi se stvari ne sloze kako treba jednostavno cu prekinuti, nemam volje za radju koja ide tako tako, mozda sam u krivu, mozda je to kod svakog projekta isto, ako jeste onda ovaj hobi nije za mene, vidjecemo sta ce dalje biti, pozz svima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kum od barbe
| | Član od: 03 Tra 2012 | | Poruke: 57 | | Mjesto: Lepoglava |
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 2:41 pm Naslov poruke: |
|
|
graffa - sigurni ste da je to isti brod? Artesania je navela godinu 1688, a i izgled bokova je potpuno drukčiji. Istina ima puno logike u onom što navodite o visini linice i dr., ali hajdemo se prvo dogovoriti što je lijevo, a što desno.
Koliko sam uspio viditi i druge maketare je mučilo isto pitanje, tko zna poljski nek pogleda stranicu
http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?p=58897
Ako i ne ima puno sličica.
damacn - već sam jednom uspio pa ću pokušati opet - nema predaje.
Odi malo kiseliti salatu ili maziti micka dok te prođe - pa opet na posao. Tvoj rad je vrhunski, a filozofiranja će uvijek biti.
Jednom kada smo tražili nešto za Ninu, Pintu i Santa Mariju jedan iskusniji kolega mi je ovako rekao - gledaj, to je tvoja maketa i ako ćeš napraviti kutiju za bombone od nje - to je tvoja stvar - a neka ti dokažu da nije bilo tako.
Jednostavno, nema CAD nacrta iz tog vremena i puno je stvari podložno slobodnoj interpretaciji, ma koliko se mi trudimo da se čim više približimo originalu.
pozz Darko _________________ ako posudiš - vrati
kum od barbe: poruka promijenjena dana: Sub Velj 16, 2013 2:54 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|