Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Josip
 | Član od: 25 Tra 2008 | Poruke: 632 | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Pon Lip 16, 2008 2:45 pm Naslov poruke: Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo 1945-1992 |
|
|
Monografija srpskog prof. povijesti Bojana Dimitrijevića koja se bavi povješču JRV-a.
Knjiga je tiskana u jedva 300 primjeraka sa strane srpskog povijesnog instituta.
Kao takva na žalost nije dostupna za široku prodaju jer je odmah razgrabljena od maketara, povijesničara, bivših vojnih lica i entuziasta.
Knjiga je formata A5, tvrdih korica i sa dosta kvalitetnog texta sa crnobijelim i podosta rijetkim fotografijama ljudstva i tadašnje tehnike.
Obiluje tečnim tekstom, faktima, citatima i anekdotama.
Bavi se svim fazama te grane oružanih snaga SFRJ, intrigama, krizama, školovanjem, nabavkom domaće i strane tehnike, razvojem i nikada ostvarenim projektima te neminovnim raspadom.
Na kraju je dat i točan spisak svih letjelica u inventaru nekadašnjeg JRVa.
U kratko, to je biblija za ljubitelje JRVa čiji sam ponosni i srećni vlasnik od lanjske godine.
Možda samo nekoliko minusa:
-veći format
-kolor fotografije
-objektivnost autora koji iskazuje osobne simpatije za četnički pokret a i opis raspada JRVa usljed odcepljenja raznih republika nije po svačijem ukusu
Toplo preporučujem!
Josip _________________ Live & let die
Josip: poruka promijenjena dana: Pon Lip 16, 2008 4:31 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Lip 16, 2008 3:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Video sam tu knigu, veoma je dobra. Izvini sto te ispravljavam, ali pise se srpskog, a ne srbskog.
Pozdrav |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
|
Upisano: Pon Lip 16, 2008 3:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Ispravio! _________________ Live & let die |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| KatarII
 | Član od: 21 Lis 2005 | Poruke: 860 | Mjesto: ZGB |
|
Upisano: Pon Lip 16, 2008 6:01 pm Naslov poruke: |
|
|
To je upravo najslabiji dio knjige - stvaranje prvog JRV-a (nakon II s.r.) i raspad su jasno obojeni simpatijama autora. Sve u sredini je ok. Inace knjiga nije "maketarska", vec povjesna. _________________ Shpeck: No, we do not play games. There is no such thing as a Nintendo Wii in our time.
Cartman in the 25th century: No! Nooo!!! Noooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
|
Upisano: Pon Lip 16, 2008 6:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Što ne znači, da joj nije mjesto u zbirci svakog maketara sa interesom u zrakoplovstvo ovih prostora.
Ali slažem se. Fale kolor referencije, fotke i sl. ali ne može se sve u jednoj knjizi, niti je to bio cilj autora.
Josip _________________ Live & let die |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lip 17, 2008 12:40 am Naslov poruke: |
|
|
KatarII Napisao/la: | To je upravo najslabiji dio knjige - stvaranje prvog JRV-a (nakon II s.r.) i raspad su jasno obojeni simpatijama autora. Sve u sredini je ok. Inace knjiga nije "maketarska", vec povjesna. |
Imam je doma i drago mi je što je imam - svakako vrijedna knjiga - prva koja je nastojala kolokvijalno prikazati temu iz naslova.
Međutim, po meni gore navedeno nije najslabiji dio knjige, odnosno nešto bolje u tom segmentu nisam niti očekivao - odn. već smo navikli preko toga prelaziti ("kroz jedno uho unutra...") ...
Glavni je nedostatak po meni zapravo nezaokružena kolokvijalnost koju sam gore napomenuo, naime, čitaoc se s razlogom može tijekom čitanja zapitati je li JRV postojalo/funkcioniralo samo u istočnom dijelu države? Drugim riječima znatno su slabije obrađeni raspored i podaci o jedinicima JRV-a koje su bile razmještene i funkcionirale u zapadnom dijelu države, poglavito na slovenskom i hrvatskom teriroriju. Da je autor i taj dio obradio tako revno kako je to urađeno za istočni dio bivše države, skinuo bih mu kapu. Ovako je knjiga, premda vrijedna - slažem se da je svatko tko proučava povijest zrakoplovstva na ovim prostorima i unatoč gore navedenoj zamjerci treba imati - donekle krnja i nepotpuna. Šteta. Moglo se ... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| krunc
| Član od: 07 Sij 2010 | Poruke: 54 | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Ned Sij 13, 2013 1:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Pošto sam nedavno nabavio knjigu u tiskanom izdanju da malo dignem temu iz mrtvih. Nakon što je knjiga izašla 2006.g. i to u samo 300 primjeraka, 2012.g. izlazi i treće izmjenjeno izdanje.
U usporedbi sa prvim izdanjem promjenjena je gotovo večina fotografija te su u tekstu napravljenje manje korekcije tehničke prirode ili razjašnjenja pojedinih podataka. Autor u dijelom novom uvodu knjige sada bez predgovora generala Zdravka Ponoša objašnjava pojedine zamjerke koje su se uglavnom odnosile na skroman izgled monografije koji je po autoru rezultat skromnih financijskih sredstava. Te na pojedine nedostatke kada se radi o prvom posljeratnom desetljeću ili pak o poglavlju 7. RV i PVO u ratu 1991-1992,. koje su rezultat nedostatka ili u priličnoj mjeri fragmentirane građe.
Knjiga je kod nas dostupna po cijeni od cca 130 kuna
http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=69669
Predstavljanje iz pera Borisa Švela
http://obris.org/predstavljamo/predstavljamo-jugoslavensko-ratno-vazduhoplovstvo-1942-1992/
Svakako za preporuku uz naravno ograde koje su već spomenule kolege prije mene.
Koga recimo više zanima taj zadnji period postojanja JRV uz knjigu bi preporučio i Članak istog autora
JUGOSLAVENSKO RATNO VAZDUHOPLOVSTVO PRED RAT SA NATO 1999., Istorija 20.veka, 2010.g.
Koji je u svom prvom dijelu svojevrsni nastavak sedmog poglavlja knjige i govori o formiranju RV i PVO sada VJ od aktive bivše JNA.... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|