Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Panzer III Ausf. N W/Winterketten Dragon 1/35
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  

Koju shemu bojanja odabrati?
116 - Panzergrau + winterwash
84%
 84%  [ 22 ]
142 - samo Panzergrau
15%
 15%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 26

Autor Poruka
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Sij 09, 2013 9:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vlo lijep rad. Very Happy Pokušaj za snijeg na podlozi koristiti bilo što drugo osim navedene sode bikarbone, jer je lužnata i pomalo"jede" sve oko sebe. Znam za više primjera problema koji su se javljali nakon godinu-dvije stajanja takvih diorama u vitrini. Osim toga, moje je osobno mišljenje da je previše zrnata, tj. izgleda van mjerila. Postoje posipi za snijeg od Citadela koji se vjerojatno mogu nabaviti u Kati magici, a u osnovi su plastika, dok je obični dječji puder daleko uvjerljiviji i što je najvažnije inertan/neutralan-neće mijenjati boju niti je lužnat, niti kiseo. Mislim da je i puder bolji kao punilo kad radiš blato, jer je gips sklon upijanju vlage iz okoline i promjene u boji kod miješanja sa pigmentima će biti drastičnije...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Sij 21, 2013 10:04 pm    Naslov poruke: To naša publika još nije vidjela! Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
Za svaku pohvalu je vrlo dobar rad na gotovo odličnoj maketi. Možda bi strojari primjetili da su na izvornoj slici uži kovinasti profili od kojih je zavarena dodatna košara na oklopu motora od profila interpretiranih maketom. To ni najmanje ne kvari opće dojam. Izvorna fotografija pokazuje da je bijela boja nanošena kistom i da su podjele boja oštrih rubova tamo gdje površine nisu izgažene. Na izgaženim površinama je bijela istrošenija, ili od topline motora dijelom otpala itd. Cijela maketa je divno izrađena i obojena zračnim kistom, pa mi nedostaje onaj dodir ruke sa stvarnošću. Ne treba se plašiti rada plosnatim kistom ili barem maskiranja krinkane sheme slaboljepivo vrpcom npr. Tamiya-e. Pogledajte da su na izvornoj slici vidljivi potezi kistom i da to daje još više zanimljivosti izgledu oklopnjaka, pa tako ako se kopira i zanimljivosti makete. Ima još prostora za slobodniju interpretaciju stanja hrđanja gusjenica, posebno u kutovima članaka kad ste već investirali u sve te posebne boje i dodatke. Mogu se još kovinasto zasjajiti najistaknutija gazišta članaka jer slika prikazuje zaleđeni, poharani (opljačkani) oklopnjak nakon više dana. Istina maketa je i ovako zadivljujuć rad.

Čestitam na maketi i fotografijama; Dragiša.

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Pon Sij 21, 2013 11:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Vlo lijep rad. Very Happy Pokušaj za snijeg na podlozi koristiti bilo što drugo osim navedene sode bikarbone, jer je lužnata i pomalo"jede" sve oko sebe. Znam za više primjera problema koji su se javljali nakon godinu-dvije stajanja takvih diorama u vitrini. Osim toga, moje je osobno mišljenje da je previše zrnata, tj. izgleda van mjerila. Postoje posipi za snijeg od Citadela koji se vjerojatno mogu nabaviti u Kati magici, a u osnovi su plastika, dok je obični dječji puder daleko uvjerljiviji i što je najvažnije inertan/neutralan-neće mijenjati boju niti je lužnat, niti kiseo. Mislim da je i puder bolji kao punilo kad radiš blato, jer je gips sklon upijanju vlage iz okoline i promjene u boji kod miješanja sa pigmentima će biti drastičnije...

Ovo su jako dobri savjeti Grunfe. Svaka čast. Wink
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4
Stranica 4/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma