Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| willer
| Član od: 03 Tra 2012 | Poruke: 206 | Mjesto: Omis/Zadar |
|
Upisano: Sub Pro 08, 2012 2:15 pm Naslov poruke: Bracera...opet! |
|
|
Pozdrav kolege, kako mi je od prve gradnje ostalo podosta materijala, odlučio sam to iskoristiti za još jednu, manju braceru. Ono, sklepati od tih ostataka nešto za zabavu. Kupio sam jedino lajsnu balze debljine 1mm, lajsne lipe okruglog presjeka debljine 0,6mm i 0,4mm (dvije) , platno za jedra, 3 paketića bocela, rola običnog konca. Kako Vas nisam davio fazama izrade dok je bila u tijeku evo jedne skraćene verzije.
Trup broda oblikovao sam od komada stirodura. Po sredini trupa izdubio sam kanal u koji sam umetnuo drvenu kobilicu. Trup sam zatim više puta premazao Henkel ljepilom za drvo. Zatim sam trup kitao jednim slojem kita debljine oko pola milimetra.
Nakon nekoliko brušenja, trup sam oblijepio u furnir oraha. Ljepio sam dobrim starim Neostikom.
Palubu sam radio od balse na način da sam lajsnu debljine 1mm rezao na trake. Te trake sam zatim rezao na mjeru koja bi odgovarala palubnoj trenici. Ljepio sam ih ljepilom za drvo pomiješanim sa crnom bojom. Po sušenju sve sam izbrusio finim brusnim papirom.
Jarbol je od lipe, lajsna od 0,6mm a lantine i kosnik od lajsne 4mm. Od lajsne 0,4mm napravio sam i bigote.
Bokaporte su također od balse ali su farbane više puta od palube da bi dobio nekakav kontrast
Postolje sam izradio od drvene ukrasne lajsne za balkonsku ogradu. Imao sam na umu nešto kao navoz u škveru. Nezadovoljan sam jedrima. Konop kojim sam opšio rubove se u namakanju u hipermanganu zategnuo i izobličio ih. Donekle sam to ispravio peglom ikaod montiranja lantina.
Eto, nadam se da vam se sviđa rezultat! Nije to ni približno pravo drveno maketarstvo ali dok sebi ne osiguram prostor morati ću se zagrijavat ovakvim baštardima. Eh, i ova ide na poklon.
A sad idu slike... _________________ www.stari-omis.com |
|
Natrag na vrh |
|
|
| willer
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| knut
| Član od: 12 Stu 2012 | Poruke: 6 | |
|
Upisano: Sub Pro 08, 2012 8:13 pm Naslov poruke: |
|
|
fenomenalan rad ! cestitam !!!
Kazes nije pravo drveno maketarstvo mozda ne u onom klasicnom
smislu ali sta je glavno to je zavrsni rezultat i on je jako uspjeo ! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| 2milimetra
| Član od: 26 Sij 2011 | Poruke: 142 | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sub Pro 08, 2012 9:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaki rad u koji je uloženo stpljenje i vrijeme je dobar. Ovaj s obzirom na tehniku (stirodur) i odličan čak i poučan. Čestitam.
Ako može jedan mali savjet. Konope drugi put potopi u vruči crni čaj i izvadi ih tek nakon što se ohladi. Kad se osuše imat će onu brončanu boju.
Čekamo sljedeći rad |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Slider
| Član od: 09 Velj 2012 | Poruke: 4214 | |
|
Upisano: Sub Pro 08, 2012 10:24 pm Naslov poruke: |
|
|
odlicna
jedino kaj bi ja jos na jedra stavio prace za kracenje...i nista drugo _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
Natrag na vrh |
|
|
| willer
|
Upisano: Sub Pro 08, 2012 10:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na kritikama i pohvalama obojici:)
2milimetra, znam sve. Konopi se niti ne vide. Veliki propust s obzirom da mi ovo nije prva bracera i da sam istu stvar kod prve napravio namakanjem u otopini hipermangana.
Odlučio sam skidat jedra i radit ponovno pa možda sve poskidam šta je naopako i napravim naoposun.
Edit: Skiniti ću i pripone. Razmišljam da li da pripone izvedem sa crnim koncem? Brod je manjih dimenzija (cca 25 cm) pa mislim da bi se i dobro potamnjene pripone ipak vizualno "gubile" u oglavnom jedru. _________________ www.stari-omis.com |
|
Natrag na vrh |
|
|
| willer
|
Upisano: Ned Pro 09, 2012 1:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Slider Napisao/la: | odlicna
jedino kaj bi ja jos na jedra stavio prace za kracenje...i nista drugo |
Slider, nedostaje i "ono šta priljubljuje gornju lantinu uz jarbol"
Neznam tradicionalni ili stručni naziv.
Kod tih parca za kračenje jedra mi nije jasno jeli se nalaze s obje strane jedra ili samo sa live/desne bande?
Bit će zime i vrimena za ispravit pogreške _________________ www.stari-omis.com |
|
Natrag na vrh |
|
|
| miro
| Član od: 16 Svi 2010 | Poruke: 46 | Mjesto: st. toplice |
|
Upisano: Ned Pro 09, 2012 9:55 pm Naslov poruke: |
|
|
ono što drži lantinu uz jarbol mi u veloj luci zovemo hajmica.a ono što služi za kratit jidro mora bit i s jedne i druge strane idra na istemu mistu,mi to zovemo marafuni.pozdrav i samo naprid.
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Gugy
| Član od: 16 Lis 2012 | Poruke: 133 | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Ned Pro 09, 2012 11:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Odličan rad _________________ WW2 |
|
Natrag na vrh |
|
|
| 2milimetra
| Član od: 26 Sij 2011 | Poruke: 142 | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pon Pro 10, 2012 9:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Svi nepomični konopi su crne boje.
Ali maketa uopče nije loša i takva kakva je sasvim solidan ukras u kući.
Znam kako je, kad završiš maketu onda autor vidi 100 grešaka a okolina niti jednu. I nikad nisi skroz zadovoljan
. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| willer
|
Upisano: Uto Pro 11, 2012 10:23 am Naslov poruke: |
|
|
2milimetra, hvala na savjetu.
Znači,osim što je bolje i tehnički je ispravnije. Vidio sam negdje pripone rađene crnim koncem/konopom. Ali malo sam bio skeptičan. Ali ipak sam proba ne jednom mistu
Drago mi je da vam se sviđa. Meni je čak draža od prve koju sam radio iz kita. Ovde sam se ipak trebao sam potruditi kako i od čega izvesti konstruktivne djelove.
@miro, upamtit ću hajmica barem dok ne saznam kako se to zvalo u Poljicima _________________ www.stari-omis.com
willer: poruka promijenjena dana: Čet Pro 13, 2012 10:04 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Nonić
| Član od: 05 Kol 2012 | Poruke: 34 | Mjesto: Rc |
|
Upisano: Čet Pro 13, 2012 12:40 am Naslov poruke: |
|
|
Baš mi je simpatićna.Nemoj ništa mijenjat,neka ostane originalna,eventualne nedostatke rješavati ćeš u budućim projektima.
Pozdrav-Nonić |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|