Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pon Lis 15, 2012 7:49 pm Naslov poruke: Curtiss Tomahawk u RAF - boje |
|
|
Imam 2 pitanja u svezi americkog zrakoplova Curtiss Hawk 81 i njegovog koristenja u RAF-u. Radi se o ovom konkretnom stroju:
1. Koju shemu je imao taj Tomahawk? Je li istina da je imao ovu kasniju (Ocean grey-Dark green), ili je imao onu raniju (Dark earth-Dark green)?
2. Jesu li za te britanske sheme koristene americke boje, one koje se razlikuju od britanskih (npr. ANA boje, olive umjesto zelene i sl.)? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 9:14 am Naslov poruke: |
|
|
Tomahawk Mk.I je za RAF proizvođen i bojan u US po ANA standardu, ali vrlo sličnom bojama kao RAF. Bojani su po tada važećem standardu dark green/dark earth/sky. Iako inicijalno naručeni od Francuza, cijelu narudžbu su preuzeli Englezi, kao i nešto Hawk 75 (Mohawk) koje Francuzi nisu preuzeli. Nakon uvođenja nove šeme bojanja 1941 - dark earth/ocean grey, Englezi prebojavaju sve avione u novu šemu, uključujući i Tomahawk-e. Na šemi se navodi da je 1941 god.,ima Sky spiner, ID traku i kodna slova, pa to navodi na zaključak da je u pitanju i nova šema bojanja. Bilo bi od pomoći i kad bi imao CB fotografiju dotičnog aviona jer se i može vidjeti po kontrastu - ocean grey je u odnosu na zelenu obično dosta svjetlija od dark earth. Najvjerojatnije je samo prebojana Dark earth gore i Sky dolje, pa je moguće da je zelena još uvijek po ANA standardu... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 10:23 am Naslov poruke: |
|
|
| Super, hvala na objasnjenju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 10:30 am Naslov poruke: |
|
|
RAF je istodobno sa promjenom sheme bojanja promjenio i tip bočne i podkrilne rondele kao i repnu oznaku, a na ovom gore crtežu tj. shemi je zbunjujuće to što je zrakolov obojan u novu shemu a ima stari tip rondela. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Lis 16, 2012 6:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Na obje fotografije prijelaz između boja na shemi je jedva vidljiv a čini mi se da bi kontrast između sive i zelene ipak bio jači, pa ako dodamo činjenicu da zrakoplovi imaju stari tip rondele i repne trobojnice, a onda i ne radi se o RAF-u nego o RCAF-u (kanađani), ja sam skloniji povjerovati da se ipak radi o staroj shemi, dark earth-dark green, pogotovo što su na ovom drugom linku dane sheme i u toj boji. Jest doduše da se radi o skinovima za IL2, al' valjda je netko tko se upuštao u taj posao proučio materiju i ima bolje informacije od nas.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Lis 17, 2012 9:16 am Naslov poruke: |
|
|
Mijenjanje oznaka nije nužno povezano sa promjenom kamuflaže. Ima dosta primjera gdje to nije simultano napravljeno, posebno ako je to prelazno razdoblje. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Lis 17, 2012 9:17 am Naslov poruke: |
|
|
Pripazite ako otvarate ove linkove..ili nemojte uopće-evo što kaže moj komp.
High Risk Website Blocked
UsrViewBlocked_policy
Location: asisbiz.com/il2/Hawk-81A/Hawk-81A-RCAF-414Sqn-RU-V-AK185.html
BLOCK_RISK
48
Access has been blocked as the threat Mal/HTMLGen-A has been found on this website.
Return to the page you were previously viewing. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Sri Lis 17, 2012 4:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | Pripazite ako otvarate ove linkove..ili nemojte uopće-evo što kaže moj komp.
High Risk Website Blocked
UsrViewBlocked_policy
Location: asisbiz.com/il2/Hawk-81A/Hawk-81A-RCAF-414Sqn-RU-V-AK185.html
BLOCK_RISK
48
Access has been blocked as the threat Mal/HTMLGen-A has been found on this website.
Return to the page you were previously viewing. |
zanimljivo, ja sam s te stranice skidao i skinove i fotografije i nisam imao nikakvih problema sa kompjuterom, a Avira mi ne blokira stranicu uopće...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Lis 30, 2012 9:50 am Naslov poruke: |
|
|
| Super linkovi, puno hvala! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|