Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Ned Ruj 30, 2012 12:46 pm Naslov poruke: Kako kupujete na oglasima??? |
|
|
Poštovani kolege, vidim da je u zadnje povelika ponuda artikala na Malim oglasima; i sam počesto sudjelujem, kupujem i prodajem. Iskreno me zanima način na koji pregledavate male oglase: jel kupujete promišljeno ili impulzivno, gledate cijenu pa ako je prihvatljiva i kupite čak i kad vam nije puno napeta maketa iz oglasa, tražite i čekate nešto određeno, vintage možda???Zanima me iskreno, jer sam npr. primjetio da nekad prodajem/ili kupujem rijetkost po povoljnoj cijeni a nitko se ne javlja dok nekad imam milijun upita na plastičnu budalaštinu (bar meni u tom trenutku) koje ima kupiti u prvog Mullera za sličnu cijenu, ja bi je se samo htio riješiti.
Osobno, rado kupujem iako sam spreman i prodati "zagubljene" makete od kolega, ESCI Vintage i sl. kao i makete koje sam imao u nekom periodu u životu a koje su mi poklonile drage osobe, nekih sad i nema više pa su mi draga uspomena. Rijetko kupujem napamet i uvijek pretražujem šta mi treba. Topic je samo kao tema na naše Oglase, ne shopove.
Kako se ponesete kad vas kolega nasanjka (zna se , nažalost, dogoditi)??? Ovo zadnje samo kao razmišljanje, molim bez obaveze i imena/ nickova.
Hvala, ako vam je dovoljno zanimljiva tema. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
 | | Član od: 18 Lip 2011 | | Poruke: 961 | | Mjesto: Bjelovar |
|
Upisano: Ned Ruj 30, 2012 1:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Zanimljiva tema, drago mi je da si ju otvorio. Rijetko kupujem na oglasima jer se rijetko nudi ono što trebam... stoga ponekad impulzivno kupim nešto jer je jeftino. Svi mi cijenimo svoju robu, a cijenim i prodavače, no mislim da je i pregovaranje o cijeni dio "zabave"
Znalo mi se desiti da mi ljudi nude maketu po većoj cijeni nego ju dobijem novu iz npr. Poljske s poštarinom... tada pokušam to argumentirati pa se neki i naljute. Uglavnom, pozitivna iskustva imam i s prodavateljima i kupcima. S njih par s kojima nemam nikad nisam ni realizirao transakciju.
I kad si već otvorio temu, zanimljivu stvar sam pronašao na forumu UMS Agrama-a, a to je Feedback forum gdje kupci ostavljaju feedbackove o prodavateljima. http://www.ums-agram.hr/forums/viewforum.php?f=82&sid=79d9246f922f71ae94562973228970b2... Zgodna stvar, ali istovremeno i dvosjekli mač jer ostavlja prostor za svađe i prepirke ako se dobro ne moderira i utvrde pravila. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Ned Ruj 30, 2012 1:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| pa vecinom ako nekaj naleti sa prihvatljivom cijenom, malo poledam po netu recenzije, cjene. Al eto ako 35-tica uleti za ok lovu uzimam ako ne zakasnim, makar preferiram avione 1/72 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
 | | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 422 | |
|
Upisano: Ned Ruj 30, 2012 2:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Pregledavanje oglasa mi je br. 1 razlog svakodnevnog otvaranja foruma, zapravo i članstva na njemu!
Teško je reći kad iz kojeg neštog razloga kupim: danas se nadam naći maketu koja me možda prije 6 mjeseci uopće ne bi zanimala (npr. sad me jako drži IDF/AF, a prije me to uopće nije zanimalo...). Tako ću npr. i za neku lošu maketu koja nema alternative rado dati i malo više, da ju ne moram tražiti bespućima interneta. S druge strane, kad je na prodaju neka dobra maketa (npr. bilo koja Tamiya u 1/4 , i ako je jako povoljna, kupit ću je iako u tom trenutko možda i nema "opravdanje", po principu "nek se nađe, ne traži pit i ne traži jest!". I tako se u međutku skupio pun podrum maketa koje ništa ne traže, osim da budu napravljene...
Iz istih razloga visim i kupujem na ebayu, ali i raznim e-shopovima, i sviđa mi se feedback sistem na ebayu (da ne kažem ništa o zaštiti kupaca na paypalu...), a i e-shopovi imaju reputaciju o kojoj se sve sazna na ovom i drugim forumima. Slažem se da bi određeni sustav feedbacka bio dobar, ili barem neka "bijela lista" i "crna lista" - npr. svatko s 5 uspješno zaključenih prodaja dođe na bijelu, ili s 5 neuspjelih na crnu i sl. Sad, da li bi se adminima dalo s time zabavljati i nositi dio odgovornosti, ne znam...
Eto, mojih 2 lipe na tu temu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Ned Ruj 30, 2012 2:29 pm Naslov poruke: |
|
|
[quote="Mirko S. Zlikovski"]Pregledavanje oglasa mi je br. 1 razlog svakodnevnog otvaranja foruma, zapravo i članstva na njemu!
Teško je reći kad iz kojeg neštog razloga kupim: danas se nadam naći maketu koja me možda prije 6 mjeseci uopće ne bi zanimala (npr. sad me jako drži IDF/AF, a prije me to uopće nije zanimalo...).
Ovo je isto vrlo vrlo blizu meni s tim da volim baciti oko na projekte i gotove makete, nekad sa malo zavisti na znanje i vrijeme i volju kolega za rad. Još ako je tema vezana uz T 55 ili Tirana/ Enigmu eto malo veselja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Ned Ruj 30, 2012 2:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Oglase pregledavam povremeno (znači, daleko od toga da su razlog članstva na forumu), kupujem isključivo samo makete koje me zanimaju i ako su po povoljnoj cijeni, a povoljna cijena mi je nažalost u zadnjih godinu dana uglavnom ona ispod 80 kuna za 72-ojke, do 150 kuna za zrakoplove 48-ice i oklop 35-ice, zadnjih mjeseci jako malo kupujem a sve više svojih maketa stavljam u prodaju. U zadnje vrijeme se događa da se recimo u oglasima i pojavi maketa koja mi je izuzetno interesantna ali da joj količina aftermarketa koji je u oglasu vezan uz nju (a koji meni u principu ne treba) toliko podiže cijenu da je sebi ne mogu priuštit, ili da se maketa koja me interesira prodaje isključivo u paketu sa još ponekom maketom (a koja me ne interesira), što također podiže cijenu i odbija me kako potencijalnog kupca. Nitko od kolega me do sada nije prevario, pa nemam loših iskustava u vezi toga. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| KatarII
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 886 | | Mjesto: ZGB |
|
Upisano: Pon Lis 01, 2012 5:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja, iskreno, oglase prakticki pogledam jedino ako u nalsovu ima mjerilo. Kupujem skoro samo ono sto mi je "u planu", iako ima tu i tamo impulzivna kupovina. Drzim se 1/72, druga mjerila slabo gledam, osim ako nije nesto iznimno, iznimno zanimljivo (po dobroj cijeni).
Kaj se prodaje tice, tu stavljam stvari kojih se zelim rijesiti (neke od prijenavedenih impulzivnih kupovina). _________________ Shpeck: No, we do not play games. There is no such thing as a Nintendo Wii in our time.
Cartman in the 25th century: No! Nooo!!! Noooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Uto Lis 02, 2012 3:56 am Naslov poruke: |
|
|
posto na forumu uvijek gledam sve poruke od mojeg zadnjeg posjeta, izmedu njih su i poruke sa "malih oglasa".
Od kad sam poceo radit makete, samo sam jednu narucio preko neta, sve ostalo je plod oglasa, prijatelja, ducana na natjecanjima i sl.
Oglase treba pregledat, cisto da se vidi sto se nudi, nikad se nezna.
Ja osobno kupujem vecinom kad vidim dobru cijenu. Recimo kad kolega Andro (T34) stavi 35icu sa svim dodacima unutra, PE gusjenice i sl ispod 200kn, mislim da tu nema sto razmisljat. Znaci osobono idem samo na one teske "best deal", ako ne trazim ono sto me trenutacno interesira. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Uto Lis 02, 2012 9:05 am Naslov poruke: |
|
|
uglavnom pregledam kao i pile- forum s zadnjim postovima, i to vise manje sve osim auta i tenkova...
kupoval sam desetak puta preko oglasa ( jucer zadnji put - ov10 bronco )
kupujem dvije vrste maketa - ono kaj se pojavi a da me zanima ( rijeeeetko) , ili makete koje sam nekad imao kao klinac, iz ciste nostalgije
naravno, avioni 1.72 i brodovi
i do sad - samo dobra iskustva- nije mi problem platiti unaprijed, a sve makete sam uredno dobio u par dana
ps ak se otvori podforum - bad trader/good trader, imam nekoliko kandidata za dati vrlo povoljan feedback  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Lis 02, 2012 9:23 am Naslov poruke: |
|
|
Gledam listu sa novim postovima od mog zadnjeg posjeta, pa ako se u naslovu oglasa za prodaju krije nesto sto bi me moglo zanimati (npr. 1:72, figure i sl.), otvorim taj topic.
Buduci da se rijetko nadje nesto sto me zanima (a da to vec nemam), rijetko i kupujem. Nastojim se dogovoriti za osobnu primopredaju, buduci da ne volim postu. Negdje u Zagrebu, a najcesce na nekom od natjecanja/izlozbi.
Spomenuo bih i jos jednu dimenziju oglasa i pregledavanja istih. Oglasi me zanimaju i zato sto preko njih otprilike dobijam dojam cime se bave hrvatski maketari. Mozete mi se smijati, ali mene, bar u podsvijesti, razveseli kad vidim da netko prodaje/kupuje npr. zrakoplove i figurice u 1:72...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1826 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Uto Lis 02, 2012 9:41 am Naslov poruke: |
|
|
Dakle, ja obično pregledam sve oglase bez obzira na sadržaj, a kupujem ili nešto što me baš zanima, ili mi u danom trenutku treba, ili ako naletim na nekakav "blast from the past", ili ako je ponuda bezobrazno povoljna, pa se ne mogu oduprijeti...
Prvi i drugi slučaj su, nažalost, vrlo, vrlo rijetki.
Što se postavljanja oglasa tiče, najčešće postavljam viškove od prijatelja koji nije na forumu, ili eventualno neku svoju sitnicu koja mi je višak, ili više ni sam ne znam zbog čega sam je nabavio... _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 02, 2012 9:59 am Naslov poruke: |
|
|
Kako sam novi na forumu a i dugo nisam maketario trenutno si organiziram stash. Redovito preletim sve nove poruke od zadnjeg posjeta i ukoliko uočim nešto zanimljivo i povoljno to i naručim.
Trenutno mi je stash za moje želje skoro pa pun. Možda mi fali maketa, dvije a još se moram riješiti par starih. Pretpostavljam da ću ubuduće više uzimati dodatke nego same makete.
Što se tiče samog naručivanja moram se zahvaliti svima s kojima sam trgovao ili su mi pomogli oko pronalaženja nekih sitnica. Stvarno do sada nisam imao nikakvih problema i sve je bilo brzinski riješeno.
Nije baš vezano uz ovu temu ali ebay kupnja mi za sada uopće ne odgovara jer ono što se prodaje mi dođe jeftinije uzeti preko nekog web shopa a na bidanjima mi uvijek konačna cijena izađe previsoka pogotovo kada još uračunam poštarinu koja mi je kod npr. nijemaca ekstremno visoka. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Uto Lis 02, 2012 12:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| mpuky1 Napisao/la: |
Nije baš vezano uz ovu temu ali ebay kupnja mi za sada uopće ne odgovara jer ono što se prodaje mi dođe jeftinije uzeti preko nekog web shopa a na bidanjima mi uvijek konačna cijena izađe previsoka pogotovo kada još uračunam poštarinu koja mi je kod npr. nijemaca ekstremno visoka. |
To zavisi što i gdje kupuješ na ebayu. Poštarina iz dalekog istoka zna biti prihvatljiva, a i njihove cijene su izimno povoljne. također iz Velike britanije volim kupovati jer brzo stigne i poštarina zna biti OK.
Ja osobno teško nalazim na forumu više nešto što me zanima, ne samo na našem nego i na stranima.
Ako načeti nešto što mi se svidi ili je jeftino, onda to uzmem, ali je to zadnje vrijeme rijetkost, tako da više prodajem, jer malo radim.
Ono što primječujem kao prodavač, da stavri koje su vani HOT, kod nas su NOT. Tako da se stavri koje su vani dobro plačene teško može kod nas dobiti dobra cijena, ako baš nije nešto uber popularno.
Primječujem da nas je LoM "malo" razmazio sa svojim cijenama, jer se sada makete koje si u LoM-a kupio recimo na popustu nemogu više naći ni za duple novce od toga koliko su plačene. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Lis 02, 2012 3:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| vrsa Napisao/la: |
Ono što primječujem kao prodavač, da stavri koje su vani HOT, kod nas su NOT. Tako da se stavri koje su vani dobro plačene teško može kod nas dobiti dobra cijena, ako baš nije nešto uber popularno.
|
Što je to "dobra cijena"!?
Jel' to postotak zarade na maketi!? _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5800 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|