Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pon Kol 20, 2012 9:46 am Naslov poruke: |
|
|
ma velim, jasno je meni za istranku i jedra, samo sam htio cut strucnjaka
par puta smo lamentirali ja i prijatelj o jedrima vozeci se, i jos bi nesto i isli radit da nije rezanja trupa i montaze peraje
@ Dida- svejedno, kolko god flasa bilo - u dobrom drustvu uvijek ispadne da je premalo
a sad, krecem na rezanje punog trupa 150metarskog trajekta za vagone....  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Pon Kol 20, 2012 9:51 am Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: | ... a sad, krecem na rezanje punog trupa 150metarskog trajekta za vagone....  | Hoćeš li nam pokazati taj trajekt ili ćeš nas ostaviti da lutamo u tami neznanja? _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Pon Kol 20, 2012 10:04 am Naslov poruke: |
|
|
| Dida Napisao/la: | | Slider Napisao/la: | ... a sad, krecem na rezanje punog trupa 150metarskog trajekta za vagone....  | Hoćeš li nam pokazati taj trajekt ili ćeš nas ostaviti da lutamo u tami neznanja? |
mora bit gotov za mjesec dana, pa slike na kraju..nemam vremena fotkat i stavljat slike...  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| luka167
| | Član od: 21 Kol 2012 | | Poruke: 12 | | Mjesto: kotor |
|
Upisano: Uto Kol 21, 2012 4:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Nov sam na forumu ali to ne znaci da nemam iskustva sa maketarstvom i tradicionalnim drvenim brodovima .
Zelio bih postaviti jedno pitanje Tomislavu Viljetiću, ne zlonamjerno, a tice se jedara i nihove kvadrature, na koji ste nacin izraculani i unekoliko prethodnih postova da ovome leutu odgovara glavno jedro 28,8 a floka 4,80 m2, da li je to bilo po nekim formulama, nekom metodom ili ponovo onako odokativno sto kruzi medju barkarijolima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav Viljetić
 | | Član od: 01 Ruj 2007 | | Poruke: 190 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Kol 22, 2012 12:58 am Naslov poruke: proračun površine jedara |
|
|
| luka167 Napisao/la: | Nov sam na forumu ali to ne znaci da nemam iskustva sa maketarstvom i tradicionalnim drvenim brodovima .
Zelio bih postaviti jedno pitanje Tomislavu Viljetiću, ne zlonamjerno, a tice se jedara i nihove kvadrature, na koji ste nacin izraculani i unekoliko prethodnih postova da ovome leutu odgovara glavno jedro 28,8 a floka 4,80 m2, da li je to bilo po nekim formulama, nekom metodom ili ponovo onako odokativno sto kruzi medju barkarijolima. |
Korištena je matematička dualna metoda proračuna tablicama Noris.Dida je kasnije provjerio podatke račnalnim programom SAILCUT,i mislim da se podudaraju vrijednosti.-
Veličina jedara obično se određuje temeljem iskustva na istim ili sličnim brodovima.Površina jedra u svakom slučaju površini W vodene linije. Što je ona veća, to može i jedro biti veće.eličina jedra ravna se prema odnosu dužine broda L prema širini B, odnosno L:B. Površina jedrilja kod leuta iznosi po prilici 3-3,5W.Da bi brod pri jedrenju držao kurs, i da se izbjegne gubitak brzine zbog stalnog otklona kormila, usklađuje se položaj težišta jedra i floka s težištem lateralnog planaLateralni plan je projekcija podvodnog dijela broda na simetralnu ravninu. Težište jedra treba biti ispred težišta lateralnog plana za0,011-0,067 L.Ovevrijednostidobivene su praklsom.
I jedru i floku se mora posebno izračunati površina i odrediti njegovo težište što se ucrta u nacrt jedara.Kad se zbroji površina jedra i floka dobije se ukupna površina J jedara broda. Nakonizračuna površine jedara slijedi određivanje težišta jedra , težišra floka u ukupno težište jedara.Da bi bio točan proračun, proračunavaju se momenti sila jedra i floka. Pod momentom M podrazumjeva se umnožak površine J jedra i udaljenost d njegova težišta od jedne izabrane osi. Dakle M=J X d. Iz te formule slijedi da je d = M:J... Prema tome : J=j1+j2
M=m1+m2
M=J X D ..... S gotovim podacima ulaziš u Norisa i dobiješ podatke za površinu jedara,težište jadra ispred osi YY, razmak težišta jedra od lateralnog plana i težište jedra iznad KVL u stopama, odnosno centimetrima.
Pis of kejk. Pozdrav, Nostromo.
[img] [/img] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav Viljetić
|
Upisano: Sri Kol 22, 2012 1:10 am Naslov poruke: Re: proračun površine jedara |
|
|
| Tomislav Viljetić Napisao/la: | | luka167 Napisao/la: | Nov sam na forumu ali to ne znaci da nemam iskustva sa maketarstvom i tradicionalnim drvenim brodovima .
Korištena je matematička dualna metoda proračuna tablicama Noris.Dida je kasnije provjerio podatke račnalnim programom SAILCUT,i mislim da se podudaraju vrijednosti.-
Veličina jedara obično se određuje temeljem iskustva na istim ili sličnim brodovima.Površina jedra u svakom slučaju površini W vodene linije. Što je ona veća, to može i jedro biti veće.eličina jedra ravna se prema odnosu dužine broda L prema širini B, odnosno L:B. Površina jedrilja kod leuta iznosi po prilici 3-3,5W.Da bi brod pri jedrenju držao kurs, i da se izbjegne gubitak brzine zbog stalnog otklona kormila, usklađuje se položaj težišta jedra i floka s težištem lateralnog planaLateralni plan je projekcija podvodnog dijela broda na simetralnu ravninu. Težište jedra treba biti ispred težišta lateralnog plana za0,011-0,067 L.Ovevrijednostidobivene su praklsom.
I jedru i floku se mora posebno izračunati površina i odrediti njegovo težište što se ucrta u nacrt jedara.Kad se zbroji površina jedra i floka dobije se ukupna površina J jedara broda. Nakonizračuna površine jedara slijedi određivanje težišta jedra , težišra floka u ukupno težište jedara.Da bi bio točan proračun, proračunavaju se momenti sila jedra i floka. Pod momentom M podrazumjeva se umnožak površine J jedra i udaljenost d njegova težišta od jedne izabrane osi. Dakle M=J X d. Iz te formule slijedi da je d = M:J... Prema tome : J=j1+j2
M=m1+m2
M=J X D ..... S gotovim podacima ulaziš u Norisa i dobiješ podatke za površinu jedara,težište jadra ispred osi YY, razmak težišta jedra od lateralnog plana i težište jedra iznad KVL u stopama, odnosno centimetrima.
[img] [/img] |
[img] [/img] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Sri Kol 22, 2012 8:16 am Naslov poruke: |
|
|
e sad, obzirom na ovu sliku, ja bih recept, posto za tjedan dana idem malo na jug na pecanje, izvuc koju kilu orada pa da probam s ovim na slici....  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pet Kol 24, 2012 3:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Nostromo, ono s ribama je silno dobro!!! Vidim da je i Mariju udarilo u oko. Uz malo truda moglo bi se izračunati zajedničko težište tih riba
Jarbol gotov.
Nostromo, valjalo bi napraviti i škalcin? (Sada će me opet uhvatiti u đir onaj kolega s pres********. ) _________________ Pozdrav,
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Ned Kol 26, 2012 11:16 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav Viljetić
|
Upisano: Pet Kol 24, 2012 10:27 pm Naslov poruke: škalcin, skalcin |
|
|
Dida, ulili mi na oftamologiji neke kapi u oko. Sad ne vidim ni ja jedno ni na drugo. Strpi se do ponedjeljka.
Bez uvrede, za one koji u potpunosti ne poznaju trminologiju : SKALCIN je sam vrh jarbola za brode koji nose idro od detaja. Riječ novijeg datuma je latinsko jedro, a izmedju je vela aurica, itd. Završetak jarbola je plosnat, a na obje uže strane nalazi se po jedna valjkasta drvena vodilica - kroz jednu ulazi konop od manta, koji ide preko kotura unutar skalcina, izlazi van, prolazi kroz drugu drvenu vodilicu i hvata se za taju od paranka ili parangorećina.
Pozdrav, Nostromo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pet Kol 24, 2012 11:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Nema problema Nostromo, imam crtez skalcina od ranije, a ti vodi brigu o očima. Tako ti je to s doktorima, uvijek imaju nešto za ukapati, ubosti, odrezati... _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reef
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 32 | |
|
Upisano: Ned Kol 26, 2012 10:41 am Naslov poruke: Re: škalcin, skalcin |
|
|
| Tomislav Viljetić Napisao/la: | Dida, ulili mi na oftamologiji neke kapi u oko. Sad ne vidim ni ja jedno ni na drugo. Strpi se do ponedjeljka.
Bez uvrede, za one koji u potpunosti ne poznaju trminologiju : SKALCIN je sam vrh jarbola za brode koji nose idro od detaja. Riječ novijeg datuma je latinsko jedro, a izmedju je vela aurica, itd. Završetak jarbola je plosnat, a na obje uže strane nalazi se po jedna valjkasta drvena vodilica - kroz jednu ulazi konop od manta, koji ide preko kotura unutar skalcina, izlazi van, prolazi kroz drugu drvenu vodilicu i hvata se za taju od paranka ili parangorećina.
Pozdrav, Nostromo |
Kao prvo, još jednom sve pohvale mome sugrađanu na uratku, stvarno praznik za oči. E sad jedno pitanje, odnosno sugestija, za Nostroma (naravno i sve ostale) koji je prava enciklopedija pojmova vezanih za terminologiju iz brodogradnje. Dali postoji mogučnost ovdje na forumu otvorit temu iz terminologije vezane za izradu brodova sa objašnjenjem kao iz citiranog posta. Mislim da bi to puno pomoglo početnicima a i onima iskusnijima. Dosta toga se može pronaći pretražujući teme ali bilo bi dobro kada bi sve bilo na jednome mjestu.
Sorry Dida na offtopic-u  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| luka167
| | Član od: 21 Kol 2012 | | Poruke: 12 | | Mjesto: kotor |
|
Upisano: Pon Kol 27, 2012 1:55 am Naslov poruke: Re: proračun površine jedara |
|
|
[quote="Tomislav Viljetić"] | luka167 Napisao/la: | Nov sam na forumu ali to ne znaci da nemam iskustva sa maketarstvom i tradicionalnim drvenim brodovima .
M=m1+m2
Hvala na odgovoru ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reef
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 32 | |
|
Upisano: Čet Kol 30, 2012 8:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Izgleda da moja ideja ipak nije bila dobra
ali je zato leut  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Kol 30, 2012 10:31 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reef Napisao/la: | Izgleda da moja ideja ipak nije bila dobra ... | Ideja nije loša, ali traži puno posla oko realizacije. Jako puno! _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
 | | Član od: 03 Tra 2012 | | Poruke: 206 | | Mjesto: Omis/Zadar |
|
Upisano: Pet Kol 31, 2012 7:42 am Naslov poruke: |
|
|
Svaki put idem listat sve iz početka pa vidim koliko je vrimena prošlo od prvog posta  _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|