Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Dalmatinski leut, drvo, M 1 : 16
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 45, 46, 47  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Sub Ožu 17, 2012 10:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dečki, hvala vam na silnim ohrabrenjima!! Very Happy
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Ned Lip 03, 2012 8:22 pm    Naslov poruke: Totalni početnik Citiraj ovaj komentar

Pogledao procitao sve od pocetka do kraja, malo je reci skidam kapu, stvarno zanimljivo , pedantno, puno znanja, nesto predivno, jako poucno, pomaze nama koji smo tek poceli, divim vam se, pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
2milimetra

Član od: 26 Sij 2011
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Lip 04, 2012 2:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je bolesno, nije normalno, koji detalji... ubijaš nas ..... a šta reći...
gledaš otvorenih usta... Svaka čast, mogao si paraleno odmah i napisati knjigu kao Luciano sa priručnikom za Trabakul.
Ovo tvoje popračeno slikama u raznim fazama izrade bilo bi daleko kvalitetnije štivo. Razmisli malo o tome.
Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Čet Lip 07, 2012 2:34 pm    Naslov poruke: Idro Citiraj ovaj komentar

Pripremam se za izradu jedra. Ovi crteži su u sklopu tih priprema. Ima li na internetu kakvo zgodno mjesto s uputama za proračun jedra? Ovo je jedro nacrtano "otprilike", bez računa i pretraživanja literature. Krojke su široke 52 cm.

Kakvi su komentari starih morskih vukova?

Tomislav Viljetić

Član od: 01 Ruj 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lip 07, 2012 10:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bok,Dida. Nemreš to samo tak od oka. Postoje neke osnove koje moraš poštivati, kao npr. visina jarbola 4/5 LWL, dužina lantine 1/4 dužine prelazi LWL, itd. Empirijski podaci do kojih se došlo lomljenjem lantina , jarbola i brodova. Uglavnom, to su kalafatske priče, a meštar radi proračun jedara za svaki brod posebno, a ne onako idro kakvo ima Frane.
Moraš najprije znati koliko kvadrata može tvoj leut ponijeti (jedro + flok ).Po mom izračunu, masimalna kvadratura glavnog jedra bila bi 28,8 a floka 4,80. Visina jarbola 5,10 - 6,50 mjereno od škace, a dužina lantine 8,00 m. Maca od lantine, prednji kraj, dolazi tik do prednje ašte.
Poslije nađi (ucrtaj) težište jedra i težište floka. Potom ucrtaj zajedničko težište i spusti okomicu na KWL.Trebala bi prolaziti između CE (c enter of efflot) i CLR ( center of lateral resistance ). Izračunaj i ucrtaj CG i CB (težište sistema i težište istisnine). Interesira me rezultat s obzirom na gore spomenuto. Pis of kejk.

Kaj se drugog pitanja tiče skini s neta SAILCUT CAD 1.3.5 - free.
Pozdrav, Nostromo.
Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Pet Lip 08, 2012 9:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nostromo, hvala za dragocjene savjete. Uvijek si tu kada treba dati savjet. Sailcat CAD sam skinuo i sada ga proučavam.

P.S. Znam da ne mogu od oka! Confused
Dida

PorukaUpisano: Pet Lip 08, 2012 11:34 am    Naslov poruke: Jedro Citiraj ovaj komentar

Malo novija situacija:
visina jarbola: 5,23 m
površina jedra: 25,04 m2

Morati ću još računati i crtati, ovo nije gotova stvar. Trebam poštimati položaje težišta i međusobno ih uskladiti.

Sailcut da istu kvadraturu jedra kao i DelftSHIP. Tko bi rekao?! Cool
Tomislav Viljetić

PorukaUpisano: Pet Lip 08, 2012 4:28 pm    Naslov poruke: dida leut Citiraj ovaj komentar

Bok Dida, mala slika govori puno riječi.

[img.tinypic.com/117sois.jpg[/IMG]]
[/img]
[/img]
Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Pet Lip 08, 2012 9:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bok, Nostromo! Imaš pravo, slika govori više od puno tisuća riječi, a govori i sve jezike. Smile Ovaj je crtež za 5+. Hvala ti što si daješ toliko truda oko ovoga leuta.
Malo je neprikladno raditi leut usred kontinenta. Nekad poželim da sam na Murteru.
Tomislav Viljetić

PorukaUpisano: Pet Lip 08, 2012 10:30 pm    Naslov poruke: Dida Leut Jedro Citiraj ovaj komentar

Bok Dida. Spominjem se poslovice - Bog izmisli timun, a vrag idro -

[img][/img]

Broji kazuju da smo falili 0,30 m, lateralno. Opcija pomak jarbola put prove za tu jednu stopu. To buš drugi puta, jer škaca nije mobilna.
Težišta CG i CB ne možeš namještat , jer nije to državni proračun.
Kut koji tvori lantina s jarbolom more bit manja od 45 stupnjeva.
Pozdrav, Nostromo.
Natrag na vrh
Guc

Član od: 03 Lip 2012
PorukaUpisano: Sub Lip 09, 2012 12:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja bi dodao nekoliko stvari koje ne mogu shvatit .
Čemu ovo lječenje kompleksa nekolicine "maketara" ?
Koga zanima površina jedra ili druge stvari ...
Maketa leuta jedna je od početnih (u tom mjerilu) nije vrijedna tolike pažnje i "divljenja" po meni preseravanja. Šta se tiče izrade to je ok ali govorimo o maketi veličine oko 80 tak cm tako nekako. Toliko početničkih grešaka ( odabir materijala, drveni kunji ili čavli koji se jednostavno ne koriste, pa potpuna izrada kobilice (koja bi se trebala vidjet) pa onda zatvaranje ne kužim zašto itd da ne duljim).
Pa onda traženje savjeta oko jedra ili šta ja znam čega, koga to zanima ako imaš nacrte meni to kao lječenje kompleksa i velika nesigurnost (ali preseravati se mora).
Toliko od mene a novi sam .....
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
willer

Član od: 03 Tra 2012
Mjesto: Omis/Zadar
PorukaUpisano: Sub Lip 09, 2012 9:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo neka se kolege Dida i Nostromo i dalje "preseravaju" na korist i zadovoljstvo svih nas koji ih rado pratimo. Mislim da nisam jedini...
Najlakše je složit maketu i reć "evo je, i ko vas j...e!" a malo gdje možeš kvalitetno slikovno pratiti nastanak makete broda i imati uvid u sve detalje kao u ovom projektu kolege Dide.

Eh da, volio bih da je ova kritika malo konkretnija. U čemu se pogriješilo prilikom odabira materijala? U čemu se pogriješilo pri upotrebi drvenih kunjeva i čavala? Itd. Itd. Kao totalni početnik koji je sklepao nešto šta bi trebalo barem podjećati na braceru volio bih saznati odgovore.
barba

Član od: 05 Svi 2009
PorukaUpisano: Sub Lip 09, 2012 9:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne vidim na koji način Dida lijeći komplekse na ovaj način, ali izgleda da je nekome nabio komplekse Very Happy

Dida, svaka ti čast i zanemari ove gluposti.

Barba
Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Sub Lip 09, 2012 11:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Guc Napisao/la:
Ja bi dodao nekoliko stvari koje ne mogu shvatit .
Čemu ovo lječenje kompleksa nekolicine "maketara" ?
Koga zanima površina jedra ili druge stvari ...
Maketa leuta jedna je od početnih (u tom mjerilu) nije vrijedna tolike pažnje i "divljenja" po meni preseravanja. Šta se tiče izrade to je ok ali govorimo o maketi veličine oko 80 tak cm tako nekako. Toliko početničkih grešaka ( odabir materijala, drveni kunji ili čavli koji se jednostavno ne koriste, pa potpuna izrada kobilice (koja bi se trebala vidjet) pa onda zatvaranje ne kužim zašto itd da ne duljim).
Pa onda traženje savjeta oko jedra ili šta ja znam čega, koga to zanima ako imaš nacrte meni to kao lječenje kompleksa i velika nesigurnost (ali preseravati se mora).
Toliko od mene a novi sam .....

Koliko ljudi - toliko ćudi!
Što nekoga jako zanima, drugoga ne zanima ni najmanje. Tako je to i na ovom forumu, a zbog toga je organiziran po temama, srodne teme su grupirane i svatko može brzo naći ono što ga najviše zanima. I izbjeći teme koje su izvan njegovog interesa. Što te ne zanima ne čitaš!
Članstvo foruma je postiglo jednu razinu civiliziranog komuniciranja i znaju jedan drugome pristojno reći s čime se ne slažu i zbog čega. Kako su mnogi već godinama na forumu, uspostavljeni su prijateljski odnosi među ljudima koji se nikada nisu vidjeli, a po svoj prilici se ne će ni vidjeti. Osnova takvih prijateljstava je zajednički interes za nešto što nije bitno za opstanak. Radi se o razbibrizi kojom si život činimo ljepšim. Poštujemo jedan drugoga i radujemo se zrncima znanja na koja naiđemo na forumu. To i jest smisao foruma.
Spominješ "početničke greške"? Čovječe, ja u ovom hobiju jesam početnik! To znaju svi moji forumski prijatelji.
Taurus

Član od: 15 Stu 2009
Mjesto: Kutina
PorukaUpisano: Sub Lip 09, 2012 4:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dida tko kaže da se nikad nećemo vidjet!?
Evo ja sam iz Kutine to nije tako daleko,imamo donekle sličan interes.
Meni tvoje cjepidlačenje uopće neide ne živce,dapače divim se tvojoj temeljitosti.Nije važno što se neki detalj neče vidjeti iako si potrošio i desetak sati ali to radiš zbog sebe,ti znaš da je on tu i to te veseli.
Pozdrav i samo naprijed.
Pozdrav Marijan.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 45, 46, 47  Naprijed
Stranica 26/47

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma